Nokialla viihdyttävä ja vauhdikas sarja-avaus

19.09.2020 20:15

Ringeten pääsarja käynnistyi lauantaina neljän ottelun voimin. Ringette-TV:ssä nähtiin Nokian ja Helsingin välinen ottelu.

Nokian ja Helsingin ottelu alkoi palkintoseremonialla, kun Ringetteliiton toiminnanjohtaja Anu Pitkänen jakoi kauden 2019–2020 palkintoja, jotka jäivät kevään poikkeustilan vuoksi jakamatta. Itse ottelu tarjosi vauhdikasta ringetteviihdettä lauantai-iltapäivään. Molemmat joukkueet lähtivät peliin energisinä, ja ensi minuutit luisteltiinkin melko lailla kaukalon päästä toiseen.

Ottelun ensimmäinen osuma nähtiin ajassa 9:06, kun Roosa Salonen viimeisteli ottelun avausosuman Elina Raesolan klassikkojätöstä maalin kulmalta. Kaiken kaikkiaan ottelun alku oli molemmilta joukkueilta hieman huolimatonta syöttöpeliä, vaikka ajoittain vaarallisia maalipaikkoja syntyi molempiin päihin. Sekä Nokian Kaisa Katajisto että Helsingin Heidi Kauremaa pelasivat maaleillaan erittäin hyvin, joten helppoa maalinteko ei ollut kummallekaan joukkueelle.

Toisessa erässä Nokia sai juonen päästä kiinni ja rengasvarmuus löytyi paremmin kuin Helsingillä. Lopulta Roosa Salosen onnistui lisätä johtoa 2–0:een alivoimalla. Ottelun komein laukaus nähtiin Heidi Mattilan mailasta, kun hän vei kotijoukkueen 3–0-johtoon suoraan hyökkäyspään aloituksesta. Helsingin hyökkäykset kilpistyivät tiiviisti pelanneeseen nokialaispuolustukseen, joka ohjasi hyökkääjät määrätietoisesti pois maalintekosektorilta.

Ottelun toisessa erässä ote siirtyi Nokialle, vaikka aika ajoin Helsinki pääsikin ajoittain väläyttelemään vaarallisia syöttökuvioita. Viimeistely kuitenkin ontui, eikä tulosta syntynyt. Räväkästi karvannut Nokian Mette Nurminen onnistui maalinteossa ajassa 42:30 ja siirsi joukkueensa jo varmantuntuiseen 4–0-johtoon.

Viimeinen erä ei tuonut muutosta tilanteeseen. Nokia onnistui maalinteossa neljästi, joista erityisesti Kati Koskelinin sulavat harhautukset jäivät taatusti katsojien mieleen. Helsinki onnistui kuitenkin rikkomaan Kaisa Katajiston nollan pirteästi pelanneen Jenna Hakkaraisen täysosumalla. Pisteet jäivät silti hallitsevalle mestarille lukemin 8–1.

– Pelistä huomasi, että oli kauden avaus. Intoa oli molemmilla puolilla, mutta ehkä ajoittain ajatus ei pysynyt mukana. Maaleja tehtiin laajalla rintamalla ja maalivahtimme Kaisa Katajisto oli kyllä muuri maalilla. Tyytyväinen olin siihen, että pelattiin hyvällä fiiliksellä eikä tuskailtu, vaikka peli oli välillä melkoista flipperiä, emmekä käyttäneet maalipaikkoja kovin hyvällä prosentilla hyväksi, pohti Nokian päävalmentaja Jonna Satama.

Ensi viikolla Nokia kohtaa Blue Ringsin ja Ilveksen. Helsingillä vastassa ovat Lapinlahti ja Blue Rings.

– Blue Rings ja Ilves ovat molemmat aika kysymysmerkkejä, kun ei olla kumpaakaan hetkeen kohdattu. Molemmilla on varmasti intoa ja vauhtia. Yritetään saada oma peli rullaamaan ja keskitytään siihen, jatkoi Satama.

– Olen tyytyväinen joukkueen taistelutahtoon. Pelaajat laittoivat itsensä likoon ja varsinkin meidän nuoret pakit pelasivat vahvasti ja ennakkoluulottomasti. Vastustaja oli taitava ja kokenut ja tällä kertaa voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä. Huolellisuutta ja malttia tarvitaan viimeistelyyn. Ensi viikonloppuun lähdetään pää pystyssä täysillä. Vastustajat ovat kovia ja peleistä tulee varmuudella vauhdikkaita, luonnehti ottelua Helsingin päävalmentaja Nina Sundell. Joukkue kohtaa ensi viikolla Blue Ringsin ja Lapinlahden.

Muissa otteluissa suurta hajontaa

Pääsarjan muissa otteluissa pisteet menivät Raisioon, Lapinlahdelle ja Espooseen. Näistä Espoon ja Lapinlahden otteluissa voitosta ei ollut epäselvyyttä, sen sijaan Tuusulassa pisteistä taisteltiin tiukasti loppusummerin soittoon saakka. Hienoinen yllätys olivat lopulta melko suurin maalieroin päättyneet Lapinlahden ja Espoon pelit. Avausviikonlopun perusteella voi aavistella, että Lahti, Ilves ja Helsinki tulevat olemaan tällä kaudella enemmän haastajan roolissa, kun taas Lapinlahti, Nokia, RNK ja Blue Rings vahvempia kärkisijaehdokkaita. Aika kuitenkin näyttää, käykö arvaus toteen. Seuraavat pääsarjan ottelut pelataan vasta ensi viikolla, joten joukkueilla on nyt viikko aikaa hioa kuvioita ennen seuraavia kamppailuja.

Ykkössarjassa tiukempaa

Ykkössarjassa pelattiin neljä ottelua, joista kolme tarjosi jännitettävää viime minuuteille saakka. Sarjassa tullaankin mitä todennäköisimmin mittelemään tiukasti SM-sarjan alemman jatkosarjan paikoista, joita tällä kaudella on jaossa kolme. Silmiinpistävää on, että joukkueista löytyi jo avauskierroksella useita ratkaisijoita. Kiinnostavaa onkin seurata, millaisiksi joukkueiden väliset voimasuhteet syksyn mittaan kehittyvät.

Pääsarjan ottelut lauantaina:

NoU – Helsinki 8–1 (1–0, 2–0, 1–0, 4–1)

Blue Rings – RNK Flyers 7–10 (1–3, 3–3, 1–3, 2–1)

LL-89 – Lahti 16–3 (6–0, 3–1, 3–1, 4–1)

Kiekko-Espoo – Ilves 15–3 (4–0, 3–0, 4–2, 4–1)

Ykkössarjan ottelut lauantaina:

Haukat – VG-62 6–7 (1–2, 3–2, 0–0, 2–3)

Seiskat – EKS 6–3 (3–0, 2–1, 0–1, 1–1)

Jyske – LuKi-82 12–1 (3–1, 4–0, 4–0, 1–0)

Lukko – FoPS 4–5 (2–0, 0–2, 1–2, 1–1)

Pääsarja

Tuusulassa vauhdikasta maali-iloittelua

Tuusulassa sarjakauden avauksessa kohtasivat Blue Rings ja Raision RNK Flyers. Vierailija otti pelin alussa ohjat käsiinsä, kun reilun neljän minuutin pelin jälkeen Susanna Tapani vei joukkueen 1–0-johtoon. Kotijoukkueen Camilla Ojapalo tasoitti kuitenkin pelin muutaman minuutin kuluttua ylivoimamaalillaan.  RNK lisäsi johtoaan ensimmäisen erän lopussa, kun Janita Järvinen ja Susanna Tapani onnistuivat maalinteossa.

Toista erää oli ehditty pelata vain reilu minuutti, kun äitiyslomalta palannut RNK:n Siiri Saarikettu onnistui maalinteossa. Erä oli kuitenkin tasainen, sillä vain hetki edellisestä Blue Ringsin nuori Ida Adler tykitti renkaan RNK:n verkkoon. Tämän jälkeen maaleja syntyi tasaiseen tahtiin, ja pitkälle erätauolle siirryttiin tilanteessa 4–6 vierailijoiden hyväksi.

Peli jatkui tiukkana myös ottelun jälkimmäisellä puoliskolla. Ottelun valopilkkuna mainittakoon vikkelän BR-hyökkääjä Ida Adlerin hattutemppu ottelun kolmannessa erässä sekä Susanna Tapanin huikeat tehot 7+2. RNK vei vauhdikkaan ja runsasmaalisen ottelun lopulta nimiinsä lukemin 10–7.

Lapinlahti suvereeni kotiavauksessaan

Lapinlahdella nähtiin ringeten pääsarjan selkein voitto, kun kotijoukkue pyöritteli Lahden solmuun lukemin 16–3. Kaksikko Virta–Pohjola oli pelipäällä, sillä Anne Pohjolan mailasta syntyivät tehot 7+2 ja Marjukka Virran 0+4. Pohjolan lisäksi hurjassa maalivireessä oli Laura Kyllönen, joka ottelussa suurimmat tehot 7+3. Lahden riveistä edukseen erottuivat kaksi maalia viimeistellyt Tanja Eloranta, sekä tehot 1+1 kirjauttanut Essi Sarmala ja kaksi maalia syöttänyt Kiia Ollila.

Ilvekselle tyly tulikaste pääsarjapeleihin

Sarjanousija Tampereen Ilves matkusti avauksessaan Kiekko-Espoon vieraaksi. Emännät eivät antaneet tulokkaille armoa vieden ottelusta pisteet selkein lukemin 15–3. Kotijoukkue oli pelipäällä tasaisesti, sillä maalinteossa onnistui peräti seitsemän eri pelaajaa, joista tehokkaimpina Maija Väyrynen (3+4), Riikka Sjögren (3+2) ja Ira Merivaara (4+0). Ilveksestä maalin makuun pääsivät Lili Reunanen, Tuuli Uusitalo ja Neea Turunen.

YKKÖSSARJA

VG vei pyrstösulan Haukoilta tasaisessa kamppailussa

Ykkössarjassa pelattiin lauantaina niin ikään neljä ottelua. Järvenpäässä vastakkain olivat Haukat ja VG Naantalista. Vierailijat saivat otteluun hyvän alun, kun Nelli Lehtinen vei joukkueen ylivoimalla 1–0-johtoon ajassa 1:49. Viivi Väätänen lisäsi johtoa erän puolivälissä Nea Palletvuoren ja Erika Viron esityöstä. Haukat tuli kuitenkin peliin mukaan VG:n pelatessa kahden naisen alivoimaa. Pinja Alanko kavensi tilanteen 1–2 :een reilun 10 minuutin pelin jälkeen.

Vauhdikasta ja tasaista ottelua leimasivat runsaat jäähyt, joita kertyi Haukoille 24 ja VG:lle 12 minuuttia. Kolmen maalin pelipäällä ollut Vilma Tuominiemi tasoitti heti toisen erän alussa, mutta sen jälkeen joukkue sortui jäähyilyyn ja VG pääsi siirtymään kahden maalin johtoon Väätäsen ja Palletvuoren maaleilla. Haukat ei antanut kuitenkaan mitään ilmaiseksi, vaan takoi taululle kaksi osumaa, joiden viimeistelijöinä toimivat Venla Röpelinen ja Vilma Tuominiemi.

Ottelun ratkaisua saatiin odottaa viimeiseen erään, jossa Melina Väkiparta onnistui siirtämään VG:n ylivoimalla johtoon. Haukkojen Vera Paaso tasasi kuitenkin maalit alle minuutin kuluttua edellisestä. Tämän jälkeen VG onnistui tekemään kaksi maalia, eikä Vilma Tuominiemen ajassa 59:59 viimeistelemä hattutemppukaan enää auttanut kotijoukkuetta. VG voitti ottelun niukasti 7–6.

FoPS niukasti Lukkoa parempi

Rauman iltapäivässä kohtasivat Lukko ja FoPS. Ottelu oli viihdyttävä ja vauhdikas, ja tarjosi katsojille jännitettävää loppuun asti. Kotijoukkue Lukko lähti otteluun räväkästi ja taituroi ensimmäisessä erässä mukavan 2–0-johdon Roosa Sarasmäen ja Senni Komulaisen maaleilla. Vierasjoukkue ei kuitenkaan antanut periksi, vaan vastasi haasteeseen toisessa erässä vieden sen nimiinsä samoin lukemin Linda Mikkolan ja Elli Tossavaisen osumilla.

Ottelun jälkimmäisellä puoliskolla FoPSin Tara Repo pyssytti joukkueensa 3–2-johtoon, mutta Lukon Taru Salonen tasoitti pelin kahden naisen ylivoimalla ajassa 43:22. Maalista ei kuitenkaan ehtinyt kulua kuin 8 sekuntia, kun Linda Mikkola täräytti renkaan Lukon verkkoon päivän toisella osumallaan.

Ottelun voittomaalista vastasi ylivoimalla Elli Tossavainen. Senni Komulaisen onnistui vielä kaventaa lukemia 4–5:ään, mutta sen pidemmälle Lukon takaa-ajo ei tällä kertaa riittänyt, ja niin jännittävän kamppailun pisteet lähtivät Forssaan lukemin 5–4.

Tiivistä vääntöä Klaukkalassa

Tasaisuus leimasi myös Klaukkalassa pelattua ottelua Seiskat–EKS. Kohtaaminen ratkesi kuitenkin jo ottelun ensimmäisellä puoliskolla, kun kotijoukkue vei ensimmäisen erän nimiinsä vakuuttavasti 3–0. Viimeistelijöinä toimivat Laura Kauremaa, Hanna Teiniranta ja Noona Roivainen.

Toisen erän alussa Roivainen onnistui maalinteossa toistamiseen, mutta sen jälkeen EKS:n kokenut Anna-Kaisa Raesola kavensi lukemia täysosumallaan, kunnes kotijoukkueen Nea Asumaa onnistui maalinteossa ja pitkälle erätauolle siirryttiin lukemissa 5–1. Ottelun loppupuoliskolla käynnistyi vierailijoiden kiri, jossa maalinteossa onnistuivat Meri Ruuska ja Essi Koskela. Se ei kuitenkaan riittänyt, ja näin ollen pisteet jäivät Klaukkalaan loppulukemin 6–3.

Jyske tylytti Luviaa

Länsirannikon paikalliskamppailussa olivat vastakkain pääsarjapaikkaa kunnianhimoisesti tavoitteleva Laitilan Jyske ja Luvian Kiekko. Emännät eivät jättäneet selittelyille varaa, vaan veivät ottelun nimiinsä selkein numeroin 12–1. Silmiinpistävää ottelussa oli Jyskeen tasainen pelaajamateriaali, josta pisteille ylsi jopa 13 eri pelaajaa. Tehokkaimpina häärivät Fanni Elo (2+3), Tessa Kiiski (2+2), Vilma Virtanen (2+2) ja Eveliina Antola (1+3). Luvian ainokaisen täysosuman viimeisteli Roosa Rantaniitty.