SM-sarjassa Blue Ringsille tärkeät pisteet Raisiosta, Ykkössarjassa kolmen kärki varmistui

14.11.2020 22:50

Ringeten SM-sarjassa jännitys tiivistyy ennen kahta viimeistä kierrosta. Ykkössarjassa jatkopaikan alempaan SM-jatkosarjaan varmistivat VG, Jyske ja Haukat.

SM-sarjan lauantai ei tuonut muutoksia kolmen kärkeen. Sunnuntaina Lapinlahdella on kuitenkin mahdollisuus ohittaa Nokia ja siirtyä sarjakakkoseksi, mikäli se onnistuu voittamaan Nokian vieraissa. Taistelu ylemmän ja alemman loppusarjan viivalla tiivistyi, kun Blue Rings voitti RNK:n, eikä Helsinki onnistunut yllättämään Nokiaa tai Lahti Lapinlahtea. Lahti, RNK, Helsinki ja Blue Rings ovat kaikki enintään kahden pisteen päässä toisistaan, joten niiden osalta järjestys on vielä epäselvä.

Ykkössarjassa nähtiin perjantain FoPS–Haukat-ottelua lukuun ottamatta maalirikas kierros, jossa voittajiksi selviytyivät Haukat, Luvia, VG ja Jyske. Näin varmistui, että alempaan SM-jatkosarjaan matkaavat VG, Jyske ja Haukat. Viivan alla onkin sitten tasaista, mikä lupailee erittäin kiinnostavaa Ykkössarjaa loppukaudelle. Tilastojen valossa näyttää siltä, että se joukkue, joka onnistuu puolustamaan parhaiten, on myös vahvimmilla, sillä joukkueet ovat maalinteossa onnistuneet kuta kuinkin samalla tehokkuudella

Haukat perjantaina niukasti vahvempi Forssaa

Viikonlopun ringettekierrokset käynnistyivät jo perjantaina, kun FoPS kohtasi kotikaukalossaan Järvenpään Haukat. Ottelu oli etenkin Haukoille erittäin tärkeä, joten siitä muodostui myös tiivis ja tasainen. Ensimmäisessä erässä maalitilanteita syntyi tasaisesti molemmissa päissä, mutta kumpikaan joukkue ei onnistunut maalinteossa. Ottelun avausmaali nähtiinkin vasta ajassa 16:39, kun Vilma Tuominiemi onnistui tälläämään renkaan ohi FoPS-maalissa ahkeroineen Miina Nuutisen. Tuominiemi viimeisteli erässä vielä toisenkin osuman, joka syntyi alivoimalla Venla Röpelisen syötöstä. Kotijoukkueen Tytti Nyrönen kavensi tilanteen kuitenkin 1–2:een vielä ennen pitkän erätauon alkua.

FoPS sai kolmanteen erään terävän alun, kun Terhi Kaattari tasoitti pelin 49 sekunnin pelin jälkeen alivoimalla. Sen jälkeen Haukat meni kuitenkin menojaan ja takoi taululle kolme maalia, joiden viimeistelijöinä toimivat Iida Lehtonen, Pinja Alanko ja Venla Röpelinen. Kun neljännessä erässä ei enempää maaleja nähty, vei Haukat tasaisesta ottelusta pisteet lukemin 5–2. Näin joukkue varmisti myös pääsyn alempaan SM-jatkosarjaan.

Luvia vei voiton maalikarkeloissa

Ykkössarjan lauantain ensimmäisessä ottelussa Luvialla nähtiin todellista maali-iloittelua, kun kotijoukkue sai vastaansa EKS:n Espoosta. Ensimmäinen erä sujui molemmilta joukkueilta verrytellessä. Maalinteossa onnistui vain Luvian Jemina Nurminen. Toisessa erässä kotijoukkue kuitenkin tulitti vierailijoiden verkkoon viisi täysosumaa, ja näin pitkälle erätauolle siirryttiin kotijoukkueen turvallisen tuntuisessa 6–0-johdossa.

Kolmanteen erään jäälle luisteli muuttunut EKS. Mona Malk kavensikin ottelun erän alussa 6–1:een, mutta Luvian Sanni Koivunen kuittasi tilanteen alle minuutin kuluttua edellisestä. EKS jatkoi sinnikkäästi takaa-ajoa ja vei lopulta erän nimiinsä lukemin 3–2. Kun viimeisessä erässä maalit tasattiin 4–4 jäivät pisteet vahvan alun turvin Luvialle lukemin 12–7. Luvian onnistujiin kuului maalintekijöiden ohella maalissa peräti 62 kertaa torjunut Inka Laivonen.

Seiskat laittoi VG:n tiukille

Seiskat sai lauantaina vastaansa VG:n. Ottelu tarjosi yleisölle tiiviin kamppailun, jossa kotijoukkue ei päästänyt sarjajohtajaa helpolla. VG sai otteluun kuitenkin hyvän alun, kun Sonja Pere vei VG:n 1–0-johtoon reilun minuutin pelin jälkeen. Vaikka erä sujui VG:n hienoisen painostuksen alla, ei siinä enempää maaleja nähty. Toisessa erässä kotijoukkueen Nea Asumaa tasasi lukemat täysosumallaan, ja sen jälkeen Veera Vanninen vei kotijoukkueen johtoon. VG:n Susanne Heinonen onnistui kuitenkin tasoittamaan pelin vielä ennen pitkän erätauon alkua.

Pitkän erätauon jälkeen VG otti kuitenkin komennon ja takoi taululle neljä täysosumaa. Tästä Seiskat ei enää toipunut. VG hallitsi myös viimeistä erää ja otti ottelusta lopulta voiton maalein 9–3. VG:n valopilkkuihin kuului kolme maalia viimeistellyt Yelda Pir. Seiskojen onnistujiin kuului 55 torjunnan edestä venytellyt Kaisa Juntunen.

Jyske jätti Lukon nollille

Länsirannikon paikalliskamppailussa Lukko sai vastaansa sarjakakkosen Jyskeen. Laitilalaiset antoivat kotijoukkueelle tällä kertaa kunnon tukkapöllyn, eikä Lukko pystynyt siihen vastaamaan. Jyskeen Noora Peltovirta aloitti maalinteon jo 46 sekunnin pelin jälkeen. Tämän jälkeen Fanni Elo ja Lotta Ylitalo lisäsivät vielä johtoa ennen ensimmäisen erän päätöstä. Toinen erä meni täysin vierailijoiden hallinnassa. Vaikka Lukko pääsi laukomaan lähes yhtä paljon kuin vierailija, ei Jyskeen maalilla ahkeroinut Maria Perkkola antanut tällä kertaa vastustajalle armoa. Hän torjui kaiken.

Pitkälle erätauolle siirryttiin lukemissa 9–0 Laitilan hyväksi. Ottelun loppu oli näin ollen enää muodollisuus. Kahdessa viimeisessä erässä nähtiin enää kaksi maalia, joista niistäkin vastasi Jyske. Niinpä pisteet matkasivat Laitilaan selkein lukemin 11–0. Merkille pantavaa on, että Laitila kirjautti ottelussa 16 minuuttia jäähyjä, joten joukkue pelasi käytännössä yhden erän verran alivoimalla.

Kiekko-Espoolle Tampereella rutiinivoitto

SM-sarjan lauantain ensimmäisessä kamppailussa olivat vastakkain sarjajohtaja Kiekko-Espoo ja sarjajumbo Ilves. Kotijoukkue sai otteluun terävän alun, kun tehokkaalla päällä ollut Luna Reunanen vei joukkueen johtoon ajassa 0:40. Kiekko-Espoo tuli kuitenkin tasoihin Iiris Pitkon maalilla reilun kahden minuutin pelin jälkeen, ja Luana Perez vei joukkueen johtoon ajassa 4:04. Maija Väyrynen lisäsi johdon 3–1:een ajassa 5.58. Ilves tappeli kuitenkin mukana Luna Reunasen ja Neea Turusen maaleilla. Maija Väyrynen onnistui kuitenkin viemään Kiekko-Espoon niukkaan maalin johtoon vielä ennen ensimmäisen erän päätöstä.

Tämän jälkeen vieraat ottivat ohjat käsiinsä, eikä Ilves enää onnistunut pysymään Kiekko-Espoon kyydissä. Toinen erä meni Kiekko-Espoolle lukemin 4–1, kolmas 4–0 ja viimeinen jälleen 4–1. Voittajasta ei näin ollen jäänyt epäselvyyttä. Pisteet matkasivat Espooseen maalein 16–5. Vieraiden tehokkaimpana onnistui peräti seitsemän täysosumaa viimeistellyt Maija Väyrynen. Ilves on kuitenkin kauden aikana osoittanut pystyvänsä haastamaan koviakin joukkueita, vaikkei nuoren joukkueen voima vielä ole riittänyt yhtä voittoa pitemmälle.

Nokia voittoon Helsingissä

Helsinki sai kotihallissa vastaansa sarjakakkosen Nokian. Ottelu oli ehtinyt vanheta vain 22 sekuntia, kun Nokian Kati Koskelin vei vierailijat johtoon. Jenni Linnamäki lisäsi johtoa ylivoimalla ajassa 4:32, mutta kotijoukkueen Helmi Laivuori kavensi tilanteen pian 1–2:een. Heidi Mattila vei Nokian jälleen karkumatkalle, mutta Laivuori onnistui pitämään joukkueensa pelissä mukana ottelun toisella osumallaan kotijoukkueen pelatessa kahden pelaajan ylivoimalla. Kati Koskelin onnistui kuitenkin viimeistelemään toisen osumansa vielä ennen erän päätöstä, ja näin tauolle mentiin vieraiden johtaessa ottelua 4–2.

Torjuntojen valossa ottelu oli tasainen, sillä Helsingin maalivahdille Heidi Kauremaalle kertyi ottelussa 42 torjuntaa ja Nokian Oona Keskiselle 49. Viimeistelyssä Nokia vei voiton ja näin ollen myös pisteet ottelusta lukemin 11–2. Ottelun tehotyttöinä toimivat tehot 2+5=7 saalistanut Elina Raesola sekä Kati Koskelin (3+2=5) ja Roosa Salonen (2+3=5).

Blue Rings saalisti tärkeät pisteet Raisiosta

Lauantain kiinnostavin kamppailu käytiin Raisiossa, jossa vastakkain olivat RNK ja Blue Rings, jonka oli saatava ottelusta voitto pysyäkseen mukana taistossa ylemmän SM-loppusarjan paikoista. Tasan kuuden minuutin pelin jälkeen Blue Ringsin Elina Tahvanainen onnistuikin ohittamaan ensimmäisen kerran RNK-maalivahti Iida Lehden. RNK pysyi kuitenkin tiiviisti pelissä mukana, vaikka ei onnistunut maalinteossa. Toisessa erässä Iina Kupiainen ja Sanni Rask lisäsivät vierailijoiden johtoa jo 3–0:een.

Tiivis taistelu pisteistä jatkui kolmannessa erässä. RNK:n Janita Järvinen onnistui tälläämään renkaan Blue Rings -verkkoon kertaalleen, mutta siihen RNK:n ilonaiheet lauantaina jäivät. Kun Blue Rings onnistui maalinteossa vielä kolmesti, sai se kotiin viemisiksi komean 6–1-voiton ja jatkon kannalta erittäin tärkeät kaksi pistettä.

Vahva toinen erä ratkaisi voiton Lapinlahdelle Lahdessa

SM-sarjan lauantain viimeisessä ottelussa vastakkain olivat Lahti ja Lapinlahti. Joukkueiden edellinen kohtaaminen Lapinlahdella päättyi kotijoukkueen selvään 16–3-voittoon, eikä tämänpäiväinen ottelu juuri poikennut siitä. Lahti meni kuitenkin ottelussa ensin johtoon Veera Kosken ylivoimamaalilla ajassa 8:13. Minka Levander tasoitti ottelun reilun minuutin kuluttua edellisestä ja Anne Pohjola vei vierailijat johtoon ajassa 12:28. Ennen ensimmäisen erän loppua nähtiin kummaltakin joukkueelta vielä yksi täysosuma.

Vahva toinen erä ratkaisi ottelun Lapinlahdelle, kun joukkue takoi Lahden verkkoon peräti 6 maalia Lahden onnistuessa vain kerran. Kolmannessa erässä vierailija onnistui maalinteossa kahdesti. Neljäs erä toi Lahdelle hieman lohtua, sillä se voitti erän lukemin 2–1 Krista Lanterin kahdella maalilla. Lapinlahti vei kuitenkin mennessään kamppailusta jaossa olleet kaksi pistettä maalein 12–5.