Marjukka Virralle 600 SM-sarjaottelua, RNK varmisti paikkansa mitalitaistossa

15.11.2020 21:10

Ringetteviikonlopussa tehtiin historiaa, kun maajoukkueen monivuotinen kapteeni ja Lapinlahden pelaaja-valmentaja Marjukka Virta sai täyteen 600 SM-sarjaottelua. Hattutempun tehtaillut Virta ei kuitenkaan onnistunut auttamaan joukkuettaan voittoon ottelussa Nokiaa vastaan.

Ylemmän SM-loppusarjan paikoista taistellaan tiukasti viimeisissä otteluissa

SM-sarjan sunnuntai tarjosi jännitettävää monella paikkakunnalla, sillä usealla joukkueella oli mahdollisuus vahvistaa asemiaan taistelussa Suomen mestaruudesta. Parhaiten tässä onnistui RNK, joka on viikonlopun jälkeen taulukossa neljäntenä. Viimeinen SM-sarjakierros ratkaisee, mitkä kaksi pääkaupunkiseudun joukkuetta pääsevät mukaan ylempään jatkosarjaan. Nyt Lahti ja Blue Rings ovat viivan yläpuolella 9 pisteellä ja Helsinki viivan alla 7 pisteellä. Ensi viikolla katseet kääntyvätkin Lahden ja Helsingin väliseen kamppailuun, josta Helsingin on jatkoon päästäkseen vietävä kaksi pistettä. Blue Ringsin tulee voittaa Lapinlahti ollakseen suoraan jatkossa. Mikäli lauantain jälkeen joukkueita on tasapisteissä, pelataan uusintaottelu kahden Kilpailusääntöjen kohdan B2.3.3 perusteella heikoimmaksi rankatun välillä. Kolmen kärjen osalta sijoitukset eivät enää viimeisellä kierroksella tule muuttumaan.

Ykkössarjassa maalirikas sunnuntai

Ykkössarjan viikonlopun toinen kierros osoitti, ettei kilpailu sarjan voitosta ole todellakaan selvää, kun loppusarjat käynnistyvät. Kaikki Ykkössarjaan jäävät joukkueet, Luvia, Seiskat, Forssa, Espoo ja Lukko, ovat taulukossa viiden pisteen sisällä toisistaan, ja jokainen niistä on osoittanut kauden aikana pystyvänsä haastamaan toisensa. Sunnuntain makeimmasta voitosta vastasi FoPS ryöstämällä pisteet Espoosta. Samalla joukkue kohensi myös sarjasijoitustaan muutaman pykälän. Muissa otteluissa voitot menivät Naantaliin, Laitilaan ja Järvenpäähän.

Ykkössarjan kärjen osalta katseet kääntyvät jo alempaan SM-loppusarjaan, jossa mitataan SM- ja Ykkössarjajoukkueiden välinen paremmuus. Kaikilla Ykkössarjan kärkijoukkueilla on taatusti mielessään SM-sarjapaikan saavuttaminen kaudelle 2021–2022.

***

Blue Ringsillä täysien pisteiden viikonloppu

Blue Rings matkusti sunnuntaina Ilveksen vieraaksi. Vaikka joukkue oli ennakkoon ehkä aavistuksen vahvempi voittajasuosikki kuin Ilves, oli sillä edessään pakkovoitto, mikäli joukkue mieli vahvistaa asemiaan taistossa paikasta ylemmässä SM-loppusarjassa. Ilveksen Suvi Uschanow aloitti kuitenkin maalinteon ajassa 1:19. Ja asetti näin paineet vastustajalle. BR:n Salla Naakka toi joukkueensa mukaan peliin yhdeksän minuutin pelin jälkeen, ja Elina Tahvanainen siirsi BR:n johtoon 20 sekuntia ennen ensimmäisen erän päätöstä. Toisessa erässä nähtiin vain yksi maali, josta vastasi BR:n Camilla Ojapalo ylivoimalla.

Kolmannessa erässä Blue Rings onnistui maalinteossa kahdesti ja Ilves kerran. Näin viimeiseen erään lähdettiin vierailijoiden johtaessa 5–2. Ilveksen onnistui päästä takaa-ajossaan kahden maalin päähän, mutta ottelun lopussa saadut jäähyt kostautuivat ja BR pääsi tekemään kaksi maalia ylivoimalla. Näin pisteet Blue Ringsille päivän ottelusta maalein 7–3. Näin joukkue sai viikonlopusta saaliikseen jatkon kannalta erittäin tärkeät neljä pistettä.

RNK varmisti paikkansa mitalitaistossa

Raisiossa RNK:n ja Helsingin välisessä ottelussa panoksena oli paikka ylemmässä SM-jatkosarjassa. RNK:lle siihen riitti voitto, Helsinki olisi voitolla saattanut päästä viivan yläpuolelle. Ottelu alkoi terävästi, kun RNK:n Anniina Elo vei kotijoukkueen johtoon alivoimalla. Ottelu oli erittäin tiivistahtinen ja hyviä tilanteita syntyi molempiin päihin. RNK:n puolustus osoittautui kuitenkin tiiviimmäksi ja renkaallisena joukkue oli selvästi Helsinkiä vahvempi. RNK:n maalissa Iida Lehti oli myös koko ottelun ajan erittäin varmaotteinen, eikä antanut Helsingin hyökkääjille juurikaan mahdollisuuksia. Kahdessa ensimmäisessä erässä kotijoukkue nakuttelikin taululle jo selkeän 5–0-johdon.

Kahdessa jälkimmäisessä erässä ottelun tahti hieman rauhoittui. Myös Helsinki pääsi maalinteon makuun ajassa 41:07 Ella Nummisen komealla yläkulmalaukauksella. Takaa-ajo käynnistyi kuitenkin liian myöhään ja näin RNK varmisti paikkansa mitalitaistelussa ylemmässä SM-loppusarjassa voittaen ottelun maalein 9–2.

Nokia voittoon Lapinlahdesta

Nokialla ilmassa oli ringettejuhlan tuntua, kun Lapinlahden Marjukka Virta sai täyteen 600 SM-sarjaottelua. Vierailijoilla oli myös voitolla mahdollisuus ohittaa Nokia sarjataulukossa. Kotijoukkue aloitti kuitenkin maalinteon Heidi Mattilan johdolla. Toisen erän alussa Jenni Linnamäki vei joukkueen 2–0-johtoon. Sen jälkeen päivänsankari Marjukka Virta toi joukkueensa peliin mukaan nakuttamalla Nokian verkkoon kaksi maalia.  Näin ottelun ratkaisu siirtyi sen jälkimmäiselle puoliskolle.

Kolmas erä ehti vanheta vain vajaan minuutin, kun Roosa Salonen onnistui ohittamaan Lapinlahden maalissa pelanneen Sini Mäkelän. Emmi Merelä ja Mette Nurminen onnistuivat niin ikään maalinteossa kolmannessa erässä. Lapinlahti vaihtoi tämän jälkeen maalivahtia, mutta sekään ei riittänyt. Tiukasta takaa-ajosta huolimatta pisteet jäivät Nokialle maalein 7–4. Kaikkien aikojen pelaaja Virta kirjautti juhlaottelussaan komean hattutempun.

Espoo jatkaa tappiottomalla tiellä

Sarjajohtaja Kiekko-Espoo sai kotonaan vastaansa Lahden, jolle lisäpisteet olivat tarpeen ylempään SM-loppusarjaan pääsemiseksi. Ottelun alku olikin erittäin tasainen. Lahti meni aluksi ottelussa johtoon Miia Huvisen maalilla. Sen jälkeen Katariina Kurikko tasoitti pelin ja Maija Väyrynen vei Kiekko-Espoon johtoon. Juuri ennen erän päätöstä Krista Lanteri sai kuitenkin tasoitettua pelin ylivoimalla.

Toinen erä sujui lahtelaisittain synkästi, kun Kiekko-Espoo sai maalikoneensa käyntiin ja latoi neljä täysosumaa lahtelaisten verkkoon. Kolmas erä pelattiin jälleen erittäin tasaisesti, mutta viimeisessä erässä Kiekko-Espoo onnistui jälleen neljästi maalinteossa Lahden yhtä vastaan ja vei näin pisteet ottelusta maalein 11–4. Ottelun tehokkaimpina kunnostautuivat Katariina Kurikko ja Maija Väyrynen, joille kummallekin kertyi tehot 3+4=7. Lahden valopilkkuna tuikki jälleen kerran pirteästi pelannut Krista Lanteri.

***

Haukoille selkeä voitto Lukosta

Järvenpäässä vastakkain olivat Haukat ja Lukko. Ottelun alku oli tiivis, ja ensimmäisessä erässä nähtiinkin vain yksi osuma, josta vastasi reilun kolmen minuutin pelin jälkeen Haukkojen Pinja Alanko. Toinen erä oli kuitenkin täysin Haukkojen hallintaa, sillä se vei neljänneksen nimiinsä selkeästi 4–0.

Pitkän erätauon jälkeen jäälle luisteli terävämpi vastustaja. Jenna Rakkolainen kavensi ensin tilanteen 1–5:een, mutta Haukkojen Venla Röpelinen kuittasi onnistumisen vain reilun puolen minuutin kuluttua edellisestä. Lukon Taru Salonen yritti vielä pitää joukkueen mukana pelissä yhdellä täysosumallaan, mutta siihen takaa-ajo tyrehtyi. Viimeisessä erässä Haukat viimeisteli vielä kaksi maalia ja vei näin voiton selkeästi maalein 8–2.

Luvia laittoi VG:n tiukille

Naantalissa VG sai vastaansa koko kauden peliään parantaneen Luvian. Kotijoukkue sai otteluun hyvän alun, kun Miisa Palletvuori vei joukkueen johtoon reilun parin minuutin pelin jälkeen, ja Nea Palletvuori lisäsi johtoa vain hetken kuluttua edellisestä. Luvian Sanni Koivunen onnistui kuitenkin kaventamaan pelin alivoimalla Krista Järvelinin syötöstä. Erän lopussa VG:n Nea Nieminen pääsi kuitenkin lisäämään kotijoukkueen johdon taas kahteen maaliin.

Tämän jälkeen ottelu jatkui tiiviinä ja tasaisena. Toisen erän ainoasta osumasta vastasi kahden naisen ylivoimalla Sanni Koivunen. Näin pitkälle erätauolle siirryttiin jännittävässä 3–2-tilanteessa. Kolmannessa erässä nähtiin niin ikään yksi maali, jonka viimeistelijänä toimi joukkueensa kapteeni, VG:n Viivi Väätänen.  Kun neljännessä erässä molemmat joukkueet onnistuivat maalinteossa kahdesti, jäivät pisteet tiukasta ottelusta Naantaliin maalein 6–4.

Laitila jätti Seiskat nollille

Laitilassa kohtasivat Jyske ja Seiskat. Vieraat olivat selvästi päättäneet, etteivät aio päästää kotijoukkuetta helpolla. Se puolusti tiiviisti ja vaikka kotijoukkue pommitti maalia ahkerasti, ei Seiskojen maalissa ahkeroinutta Kaisa Juntusta pystynyt ohittamaan kuin Fanni Elo. Toinen erä oli lähes toisinto edellisestä. Siinä Jyskeen maalista vastasi Jenny Niskanen Nita Niemikon syötöstä.

Kolmas erä oli jälleen Seiskoilta tiivistä puolustusta, vaikka se aika ajoin pääsi myös testaamaan Laitilan maalissa varmaotteisesti torjuneen Maria Perkkolan työskentelyä. Erässä ei kuitenkaan nähty yhtään maalia. Neljännessä erässä Laitila ratkaisi ottelun nimiinsä latomalla Seiskojen verkkoon neljä maalia, joista vastasivat Ella Hellsten, Vilma Virtanen, Lotta Ylitalo ja Eveliina Antola. Kun Seiskat ei onnistunut maalinteossa kertaakaan, nähtiin Laitilassa harvinainen nollapeli Maria Perkkolan pelaamana. Seiskojen Kaisa Juntunen torjui tappiosta huolimatta 58 kertaa.

FoPS ryösti pisteet EKS:lta

Espoossa nähtiin Ykkössarjan sunnuntain runsasmaalisin ja viihdyttävin ottelu, kun EKS sai vieraakseen Forssan. Ottelu oli alusta pitäen tasainen, mutta avausmaalia saatiin odottaa aina ottelun kahdeksannelle minuutille, kunnes Forssan Jenna Koivu onnistui tälläämään renkaan EKS:n verkkoon. Maalinnälkäisenä ollut Anna-Kaisa Raesola tasoitti kuitenkin pelin pian sen jälkeen. Erän lopulla FoPS:n Elli Tossavainen vei kuitenkin vierailijat johtoon.

Toisessa erässä EKS terästäytyi ja latoi kolme maalia Forssan onnistuessa maalinteossa vain kertaalleen. Näin pitkälle erätauolle siirryttiin EKS:n johtaessa niukasti 4–3. Kolmannen erän alussa EKS:n Anna-Kaisa Raesola viimeisteli ottelun neljännen osumansa, mutta sen jälkeen alkoi FoPS-show. Linda Mikkola käynnisti takaa-ajon kaventamalla pelin alivoimalla, ja vain muutama minuutti edellisestä hän tasoitti ottelun. Erän lopussa Helmi Mäntysaari vei forssalaiset vielä johtoon. Neljännessä erässä FoPS nitisti EKS:n lopullisesti ja vei näin pisteet mennessään maalein 8–5.