Lauantain otteluissa yllätyksiä ja jännitysnäytelmiä

13.03.2021 22:31

Ringeten playoff-kevät käynnistyi lauantaina varsin jännittävin tarinankääntein. SM-sarjassa vierasjoukkueet kävivät ryöstöretkellä, kun taas karsintasarjassa taas kotijoukkueet pitivät pintansa. Lukko puolestaan varmisti ykkössarjan kolmossijan.

RNK Flyers yllätti Lapinlahden jatkoaikatrillerissä

Kuva: Jani Virolainen

RNK Flyers tuli ensimmäiseen välieräkohtaamiseen selvästi valmiimpana, ja pelin painopiste pyöri Lapinlahden päässä. Kotijoukkueen maalivahti Sini Mäkelä joutuikin todelliseen rengastulitukseen torjuen ensimmäisen erän aikana peräti 22 kertaa. Yleisö sai odottaa ensimmäistä maalia aina ensimmäisen erän loppupuolelle asti, kunnes Susanna Tapani avasi RNK:n maalitilin. Lapinlahden Marjukka Virta kuittasi kuitenkin RNK:n johdon toisen erän alussa ja vei joukkueensa vielä 2-1-johtoon ennen pitkää erätaukoa.

Pitkän erätauon jälkeen Lapinlahti pääsi kahden maalin karkumatkalle. Trillerin ainekset olivat valmiit, kun RNK tuli ensin tasoihin Taru Kylä-Kailan kahdella maalilla, minkä jälkeen Tapani siirsi vieraat johtoon vajaat yhdeksän minuuttia ennen päätössummeria. Kotijoukkueen kapteeni Anne Pohjola kuitenkin tasoitti vain 32 sekuntia tästä, minkä jälkeen vaakakuppi kallistui takaisin kotijoukkueen puolelle Niina Piiroisen maalatessa tilanteeksi 6-5 ajassa 55:20.

Vierasjoukkueen kapteeni Tapani otti kuitenkin joukkueen reppuselkäänsä ja toi joukkueensa tasoihin alivoimalla vain puolitoista minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä. Lapinlahdelle tarjoiltiin ottelun loppuun vielä pitkä pätkä 5-3-ylivoimaa. Erinomaisen ottelun pelannut RNK:n maalivahti Iida Lehti ja uhrautuvasti pelannut puolustus kestivät kuitenkin Lapinlahden pyörityksen, ja varsinainen peliaika päättyi kutkuttavaan tasatilanteeseen 6-6.

Jatkoaikaa ehdittiin pelata vain 29 sekuntia, kun Tapani huudatti Raision vaihtoaitiota päivän viidennellä maalillaan ja aloitti raisiolaisten juhlat. Voittomaali syntyi, kun edelleen kolmella kenttäpelaajalla pelannut Raisio sai hyökkäyspään aloituksen Lapinlahden Piiroisen jäähyn seurauksena. Tapani pääsi kiertämään koko lapinlahtelaisten puolustuskolmion ja tälläsi kämmenellä renkaan aivan maalin yläkulmaan. Näin joukkueiden ensimmäinen välieräkohtaaminen sinetöityi RNK:lle lukemin 6-7.

- Tänään pystyimme näyttämään juuri sen, että miten mahtava lopputulos on, kun joukkue pelaa yhtenäisesti ja kurinalaisesti juuri kuten olimme sovittu, iloitsi loukkaantumisen myötä joukkueen valmennuksen puolelle siirtynyt Petra Ojaranta ottelun jälkeen.

- Se miten joukkue saa edellisen viikonlopun nöyryytyksen jälkeen näin upean taisteluilmeen päälle täällä Lapinlahden kotihallissa, jossa kenelläkään joukkueella ei ole ollut helppoa saada pisteitä mukaansa, olen erittäin ylpeä siitä, miten joukkue taisteli, Ojaranta kiittelee joukkuettaan ylpeänä.

Playoff-keväänä yhden ottelun jälkeen ei voi hengähtää, vaan seuraava kohtaaminen odottaa jo kulman takana. Molemmissa joukkueissa katseet ovatkin siirrettynä jo huomiseen.

- Ensimmäinen peli pelattu. Paljon parannettavaa omassa tekemisessä, mutta onneksi huomenna on uusi peli ja uusi mahdollisuus. Ei muuta kuin uutta matoa koukkuun! Lapinlahden puolustaja Tiina Hyvönen kommentoi ottelun jälkeen.

- Tämä (voitto) ei kuitenkaan auta huomiselle. Tästä otetaan hyvä fiilis mukaan, mutta huomenna on uusi peli, myös Ojaranta painotti lopuksi.

Kiekko-Espoo avasi välieräsarjan voitolla

Nokian jäähallilla oli hieno odottava tunnelma välieräsarjan alkaessa. Kiekko-Espoo oli pelin alussa selvästi valmiimpi taistoon ja sai otteluun räväkän lähdön, kun Luana Perez tälläsi renkaan yläkulmaan jo ajassa 1.17. Seuraavaksi kotijoukkueen maalivahti Kaisa Katajisto joutui antautumaan viiden peliminuutin kohdalla, kun Kiekko-Espoon Riikka Sjögren punnersi Nokian puolustajan ohi ja viimeisteli kämmenellä takakulmaan. Ensimmäinen erä oli kokonaisuudessaan Kiekko-Espoon hallintaa, ja erä kirjattiinkin lopulta vierasjoukkueelle lukemin 0-4 Maija Väyrysen vastatessa erän kahdesta viimeisestä maalista.

Toisessa erässä roolit puolestaan kääntyivät päälaelleen, kun Nokia otti ohjat käsiinsä ja teki seuraavat neljä maalia vain kolmen minuutin sisään. Ensin Kati Koskelin avasi Nokian maalihanat nopean vastahyökkäyksen päätteeksi ajassa 17:39. Alle minuutti tästä, ja Elina Raesolan tulinen kämmenlaukaus upposi vastustamattomasti espoolaismaalin yläkulmaan. Roosa Salonen toi joukkueensa maalin päähän, minkä jälkeen Mette Nurminen viimeisteli nokialaiset tasoihin läpiajon päätteeksi. Espoon onnistui kuitenkin nollata kolmen minuutin musta hetki, ja joukkue pääsi pitkälle erätauolle kahden maalin karkumatkalle Neea Virtasen tarkan yläkulmavedon sekä Perezin henkilökohtaisen taituroinnin päätteeksi. Erätauolle mentiin siis odotetun tiukoissa lukemissa 4-6.

Kolmannessa ja neljännessä erässä välieräsarjan panokset alkoivat näkyä harkitumpana pelinä, ja maalitehtailu rauhoittui aavistuksen. Kiekko-Espoo sai toiselle puoliskolle hyvän alun, kun 50 sekunnin pelin jälkeen Sjögren viimeisteli päivän toisen osumansa nopeasta vastahyökkäyksestä vieden Espoon kolmen maalin karkumatkalle. Nokian ei tästä lamaantunut, vaan Aamulehden livelähetyksen yleisölle tarjoiltiin urheiluviihdettä toden teolla, kun Nokia kiri Kiekko-Espoon etumatkan toistamiseen kiinni. Ensin lauloi Raesolan kämmenpommi, minkä jälkeen Kaisa Hurske heilutti verkkoja tarkalla kaukolaukauksellaan. Nokialaisten kirin huipensi Koskelin, jonka tarkka jääveto upposi Espoon Meini Kärnän vartioiman maalin takakulmaan.

Neljännessä erässä Kiekko-Espoo kesti Nokian rynnistyksen ja ratkoi ottelun tehokkaammalla viimeistelyllä. Jälleen tehokkaalla pelipäällä ollut Väyrynen otti ratkaisijan viitan harteilleen vastaten joukkueensa molemmista maaleista viimeisessä erässä. Näin joukkueiden ensimmäinen välieräkohtaaminen kirjattiin lopulta Kiekko-Espoon nimiin lukemin 7-9.

- Peli oli tiukkaa vääntöä puolin ja toisin. Alussa ei oltu teräviä kaksinkamppailussa, minkä myötä Espoo sai vähän flowta päälle. Koko ajan oli usko omaan tekemiseen, ja saatiin kaksi hienoa nousua pelin sisällä, Nokian hyökkääjät Heidi Mattila ja Elina Raesola pohtivat ottelun jälkeen.

Myös Espoon päävalmentaja Eevi Kaasinen oli tyytyväinen joukkueensa tasonnostoihin notkahdusten jälkeen.

- Pelaajat olivat hyvin latautuneita ja valmiita pelaamaan välieriä pitkän odotuksen jälkeen. Pelissä oli monia onnistujia, mutta myös heikompia jaksoja, joista pystyttiin nousemaan takaisin omalle tasolle useamman kerran ja lopulta viemään ottelusarjan eka voitto, Kaasinen summaa.

Nokian leirissä katseet ovat siirretty jo huomiseen:

- Huomenna ollaan terävämpiä ja parannetaan tekemistä entisestään. Siitä käännetään välieräsarjaa meille, Mattila ja Raesola toteavat.

Sunnuntaina Nokia matkustaa puolestaan Kiekko-Espoon vieraaksi Tapiolaan. Ottelu alkaa 17:15, ja sen voi katsoa suorana Ringette Livestä.

Jyske askeleen lähempänä SM-sarjaa

Kuva: Timo Kupiainen

SM-karsintasarjan ensimmäisessä kohtaamisessa Ilves matkusti Jyskeen vieraaksi. Ottelu eteni tasaisissa merkeissä pitkälle erätauolle asti. Ilveksen hallinnasta huolimatta erätauolle lähdettiin kuitenkin kotijoukkueen 3-1-johtolukemista. Ottelun avausmaalista ja yhteensä neljästä maalista vastannut Jyskeen kapteeni Fanni Elo kommentoi joukkueensa avauspuolikkaan menneen suurimmaksi osaksi pelisuunnitelman mukaisesti:

- Odotettavissa oli kova ja vauhdikas ottelu, johon olimme osanneet valmistautua hyvin. Ilveksen hienoisesta hallinnasta huolimatta saimme ekalla puoliskolla tehtyä helpottavat maalit ja jatkoimme samalla mallilla loppupelin.

Ottelun puolivälin jälkeen Jyske painoi kaasun pohjaan, eikä jäänyt katsomaan taakseen. Kolmatta erää ei ehtinyt vanhentua kahdeksaa minuuttia, kun Jyske oli takonut neljä lisämaalia Laitilan jäähallin tulostaululle. Tämän jälkeen Ilves ei enää noussut uhkaamaan Jyskeen voittoa, vaan kotijoukkue otti tyylipuhtaalla voitolla ensimmäisen kiinnityksen kohti nousua SM-sarjaan. Ottelussa seitsemän tehopistettä hurjastellut kapteeni Elo oli tyytyväinen joukkueensa suoritukseen ja odottaa jo innolla ottelusarjan jatkumista huomenna:

- Saimme hyvin maalihanat auki ja sitä myöden myös peliä meidän haltuumme. Puolustus pelasi tiukasti omassa päässä, joka tietysti helpotti mahtavia koppeja ottaneen maalivahtimme Maria Perkkolan työskentelyä. Kaiken kaikkiaan saimme pelattua ehjän 60-minuuttisen. Töitä tehtiin koko joukkueena ja huomenna jatketaan samalla meinigillä ja fiiliksellä!

- Kaksi ensimmäistä erää oli aivan meidän hallinnassa. Valitettavasti rengasta ei kuitenkaan saatu vastustajan maaliin, eikä tuurikaan ollut puolellamme. Huomiselle lähtee pelistä mukaan ensimmäisten erien ehjä peli ja hyvä fiilis, ja loppupelistä sisuuntuneena ilvekset ovat huomenna entistäkin ärhäkämpiä, summasi Ilveksen Saara Erasvuo.

Ottelusarja jatkuu huomenna Tesoman jäähallilla kello 15:30.

Helsinki piti Haukat kurissa

Päivän toisessa SM-nousukarsintaparissa kotijoukkue Helsinki onnistui pitämään Haukat kurissa ja nuhteessa. Tasainen avauspuolisko lähti käyntiin Helsingin komennossa ja vajaan yhdeksän minuutin pelin jälkeen kotijoukkue oli jo kahden maalin karkumatkalla Kia Kosusen ja Veera Hakosen maaleilla. Ennen pitkää taukoa vieraat olivat kuitenkin jo kuroneet eron umpeen Lotta Ylirannan sekä Vilma Tuominimen maalattua kertaalleen. Pitkälle tauolle lähdettiin näin tasalukemista 2-2.

Ottelu ratkesi kolmannen erän maalintekokilpailuun, jossa Helsinki oli tänään tehokkaampi. Erän alussa kotijoukkue venytti jälleen johtonsa kahteen maaliin, eikä antanut enää Haukkojen tulla tasoihin. Erä kirjattiin Helsingille lopulta lukemin 5-3. Päätöserässä ei enempää maaleja nähty ja näin voitto kotijoukkueelle voitto lukemin 7-5. Rikkonaisessa ottelussa vihellettiin yhteensä 18 kahden minuutin jäähyä.

Helsingin joukkueen päävalmentaja Nina Sundell oli tyytyväinen ensimmäiseen voittoon:

- Hankala peli ja hankala lähtökohta, kun aikaisemmat pelit ovat olleet runsasmaalisia. Ottelu oli rikkonainen ja istuttiin jäähyllä enemmän kuin koko karsintasarjassa yhteensä. Tässä sarjassa voitot ratkaisevat ja huomenna on paikka ottaa seuraava kiinnitys SM-sarjapaikkaan.

Haukkojen parhaana palkittu Yliranta oli tyytyväinen joukkueensa peli-ilmeeseen:

- Tänään pelattiin joukkueena ja pidettiin vaihtoaitiossa joukkuehenkeä yllä koko pelin ajan! Huomenna täytyy taistella koko 60 minuuttia.

Kauaa ei jää joukkueille palautumisaikaa, kun ottelusarja jatkuu huomenna Järvenpään jäähallissa lounasaikaan jo kello 12:30. Ottelun näet suorana Haukkojen kanavalta.

Lukko varmisti Ykkössarjan kolmossijan

Ykkössarjassa pelattiin lauantaina vain yksi ottelu, jossa kohtasivat sarjakolmonen Lukko ja sarjanelonen FoPS. Ottelun panoksena oli sarjan kolmospaikka, jolloin välierissä vastaan asettuisi sarjan toiseksi sijoittunut joukkue sarjavoittajan sijasta.

Ottelun alku oli Lukon hallintaa, ja kotijoukkue vastasikin ottelun neljästä ensimmäisestä osumasta. Forssan maalitilin avasi puolestaan Pinja Tervomaa, kun joukkueen kapteeni onnistui ensimmäisenä forssalaisena maalinteossa reilu kaksi minuuttia ennen pitkälle erätauolle siirtymistä.

Kolmannen erän alussa Lukko pääsi turvallisen tuntuiseen 5-1-johtoon, mutta FoPS ei ollut valmis luovuttamaan. Forssa onnistui kirimään ottelun lopussa kahden maalin päähän Elli Tossavaisen ja Aada Sipposen maaleilla, mutta Lukon maalinsuulla nuori Iiris Korsi otti hyviä koppeja ja varmisti näin kotijoukkueelle 5-3-voiton.

- Tavoitteena oli voitto, ja se saavutettiin pääosin varmalla omalla pelillä muutamia notkahduksia lukuunottamatta. Tästä on hyvä jatkaa kohti ensi viikonloppuna alkavia pudotuspelejä, pohti Lukon varakapteeni Veera Mäntynen ottelun jälkeen.

Lukon tehokkaimpana kunnostautui tänään joukkueen kapteeni Alisa Neuvonen kolmella syöttöpisteellään. Linda Katavisto onnistui maalinteossa tänään kahdesti, minkä lisäksi kotijoukkueen Senni Komulainen nakutti tehot 1+1.

Sunnuntain ottelut 14.3.2021

SM-sarja

15:00    LL-89 - RNK Flyers     Livelähetys tulee Iisalmen Sanomien nettisivuille.

Lähetys on tilaajille ilmainen. Palvelun hinta 4€/kk (vähimmäistilaus 3kk).

17:15    Kiekko-Espoo - NoU Ringette     Ringette Live