Nokialle ensimmäinen kiinnitys SM-kultaan, Helsinki juhlii SM-pronssia - Haukat taistelivat itsensä ensi kauden SM-runkosarjaan

02.04.2022 20:31

Kuva: Jani Virolainen

Lauantaina SM-finaaleiden ensimmäisessä kohtaamisessa Nokia otti kotihallissaan voiton Kiekko-Espoosta, tiukin 5–4 lukemin. Helsinki pääsi juhlimaan SM-pronssia kotiyleisön edessä voitettuaan Jyskeen 7–2. Haukat taistelivat itsensä ensi kaudeksi SM-runkosarjaan, kun he ottivat viidennessä SM-nousukarsinta ottelussa 4–5 voiton Ilveksestä.

Vihdoin pääsimme nauttimaan SM-finaaleista, kun Kiekko-Espoo matkasi Nokialle ensimmäiseen finaaliotteluun. Ottelu sai salama-alun, kun Kiekko-Espoon Jenna Hakkarainen laukaisi renkaan Nokian maalivahti Kaisa Katajiston taakse jo ajassa 00:36. Pian tämän jälkeen Hakkarainen osuu jo toistamiseen ylivoimalla ja vie ottelun Espoon johtoon. Vielä erän viimeisellä minuuteilla Heidi Mattila tuo kotijoukkueen maalin päähän vastustajista.

Toisen erän alussa NoU tasoittaa alivoimalla tilanteeksi 2–2, puolustaja Emmi Merelän hienosta läpiajosta. Vielä erän yhdeksännellä minuutilla Mette Nurminen vie kotijoukkueen johtoon. Näin ollen pitkälle erätauolle lähdettiin tiukissa 3–2 lukemissa.

Kolmanteen erään ei tulospalveluun kirjattu, kuin yksi osuma. Tämä oli Nokian Maija Väyrysen käsialaa. Neljänteen ja viimeiseen erään lähdettiin siis kotijoukkueen ollessa kahden maalin johtoasemassa. Toisintona ensimmäisestä erästä vierasjoukkue Espoo tykittää renkaan jo erän ensimmäisillä minuuteilla maaliverkkoihin, kun Katariina Kurikko laukoo renkaan ylämummoon suoraan Tanja Ahosen syötöstä. Tästä ei mene kauaakaan, kun toisessa päässä Väyrynen on taas pahanteossa vieden Nokian taas kahden maalin johtoasemaan. Luana Perez saa vielä kavennettua tilanteeksi 5–4, mutta tämä ei enää riitä ja ensimmäinen finaali päättyy kotijoukkueen hyväksi.

- Puolustettiin tiukasti ja tänään käännettiin se eduksemme. Hyvillä fiiliksillä huomiseen otteluun, kommentoi Nokian tehonainen Maija Väyrynen.

- Espoo tuli alussa kovaa, sitten kun siitä päästiin yli, niin pelimme näytti hyvältä (lukuun ottamatta rangaistusmääriä). Hyvä taistelu loppuun asti ja voitto kotiin, lisää Nokian valmentaja Kosti Salonen.

Kiekko-Espoolla on revanssin paikka heti huomenna, kun SM-finaalien toinen kohtaaminen pelataan Tapiolan harjoitusjäähallissa.

- Nyt on finaalisarja avattu ja taistelu jatkuu huomenna. Meidän puolustuksemme oli tänään tiivis ja loimme hyvin maalipaikkoja. Huomenna viimeistellään tehokkaammin, kertoo Espoon päävalmentaja Eevi Kaasinen.

Saatiin odotetusti tiukka ensimmäinen finaalipeli ja nautittiin jokaisesta hetkestä jäällä. Otetaan huomiseen mukaan tiukka puolustus ja pistetään paikoista pikkuisen paremmin sisään, niin päästään iskemään ottelusarja huomenna tasoihin, kommentoi upeasti Espoon maalilla tänään torjunut Hanna Minkkinen.

SM-finaalit viikonloppuna

Lauantaina 2.4.2022

NoU - Kiekko-Espoo, 5–4 (1–2, 2-0, 1-0, 1-2)

Sunnuntaina 3.4.2022

Kiekko-Espoo - NoU, Tapiolan harjoitusjäähalli, klo 16:15

Katso SM-finaalit maksutta Ruudusta.

Helsinki juhlii SM-pronssia kaudella 2021-2022, Kuva: Timo Kupiainen

Helsinki juhlii SM-pronssia kotihallissaan

Pronssia kaudella 2021–2022 juhlii Helsinki, kun he voittivat kotiyleisön edessä Jyskeen lukemin 7–2. Ottelun ensimmäinen erä oli vähämaalinen, kun ensimmäinen osuma nähtiin vasta erän loppupuoliskolla. Maalintekijänä toimi Helsingin Meeri Lonka. Toisessa erässä Helsinki jatkoi tehokkaana. Ensimmäisenä Minka Tiihonen iskee 3vs2 ylivoimalla ja minuutin päästä seuraavaa maalia tuuletti Helmi Laivuori. Myös seuraavat osumat kirjattiin liilapaidoille, kun Vivica Andersson sekä Kia Kosunen vei kotijoukkueen jo 5–0 johtoon. Vielä minuutti ennen pitkän erätauon alkua, vieraat sai avattua maalihanansa, kun Taru Kylä-Kaila antoi Jyskeen vaihtoaitiolle syytä juhlaan.

Kolmannessa erässä Jyskeen Fanni Elo kavensi tilanteeksi 5–2. Parin minuutin päästä Helsingin Veera Hakonen kuitenkin vei kotijoukkueen jo neljän maalin karkumatkalle. Neljäs erä oli erittäin tiukkaa taistelua kummaltakin joukkueelta. Jyske ei kuitenkaan enää saanut tarvittavia osumia ja vielä pelin loppuun Emmi Juusela iski lukemiksi 7–2. Näin SM-pronssimitalit kaudella 2021–2022 kaulaansa sai Helsinki.

- Peliin lähdettiin hyvällä fiiliksellä ja toivottiin, että pystyttäisiin pelaamaan kauden paras peli. Lataus oli kova, mutta tulos ei niinkään. Harmittava tappio, eikä saatu onnistumisia millään osa-alueella, mutta kokonaisuudessaan olen tosi ylpeä meidän joukkueestamme ja tästä kaudesta, kommentoi Jyskeeltä ottelun parhaana palkittu Fanni Elo.

- Ei niitä pelejä sieltä jäähyboxista voiteta, mutta ei ollut kyllä se kauden paras peli mikä tässä kohtaa olisi ollut tärkeää. Ei päästy oikein missään kohtaa omalle tasolle ja kaverilla oli tahto kohdillaan koko pelin. Olemme kuitenkin kauden aikana kasvettu joukkueena huimasti ja harmittaa, että nyt jäätiin neljänneksi. Mutta nousujohteinen hieno kausi takana ja ensi vuonna me olemme korkeammalla, lisää Jyskeen päävalmentaja Marlena Kuusisto.

Vuoden tuomariksi palkittiin Juha Korteniemi. Jyskeen Maria Perkkola palkittiin Marika Lempinen -palkinnolla. Kuva: Timo Kupiainen

Pronssiottelun yhteydessä palkittiin myös SM-sarjan kauden 2021–2022 parhaita, jotka on valittu joukkueiden pelaajien ja valmentajien äänestystulosten perusteella. Pronssiottelussa palkittiin:

Vuoden tuomari: Juha Korteniemi

Vuoden All Stars -maalivahti (Marika Lempinen -palkinto): Maria Perkkola, Laitilan Jyske

Järvenpään Haukat pelaa kaudella 2021–2022 SM-runkosarjassa, Kuva: Jani Virolainen

Järvenpään Haukat pelaa ensi kaudella SM-runkosarjassa

Järvenpään Haukat voitti Ilveksen viidennessä SM-nousukarsinta ottelussa lukemin 4–5 ja näin ollen nousee kaudelle 2022–2023 SM-runkosarjaan. Edellisen kerran Haukat on nähty SM-sarjassa kymmenen vuotta sitten, kaudella 2011–2012.

Kuin ennalta saatettiin arvata, ottelu oli varsin tasainen. Ensimmäinen erä oli selvästi Ilveksen, kun kotijoukkue pääsi kolmen maalin johtoon. Maalientekijöinä toimivat Maria Wetterstrand, Lili Reunanen ja Jenni Viinamäki. Toisessa erässä myös Haukat pääsivät maalien makuun, kun vierasjoukkueen Ella Nieminen ja Vilma Tuominiemi kavensivat tilanteeksi 3–2. Näissä lukemissa lähdettiin myös pitkälle erätauolle.

Kahdesta viimeisestä erästä saatiin varsinainen trilleri aikaiseksi. Haukkojen tasoitusmaali nähtiin Tuominiemen mailasta ajassa 6:20 ja jo muutaman minuutin kuluttua vierasjoukkueen Elina Piispa vie Haukat johtoon. Ilves pääsee kuitenkin tasoittamaan ylivoimalla Luna Reunasen osumalla ja viimeiseen erään lähdettiin kutkuttavassa tasatilanteessa. Neljännessä erässä ratkaisua saatiin odotella viimeisille sekunneille asti, kun Haukkojen Tuominiemi vetää renkaan suoraan Venla Röpelisen syötöstä maalin perukoille. Tämä osuma jäi ottelun ratkaisevaksi.

- Peli oli jälleen odotetun tasainen ja töitä sai tehdä hartiavoimin. Alussa jännitys näkyi meidän tekemisessämme ja Ilves pääsi kolmen maalin karkumatkalle. Pitkällä erätauolla päätimme, että pystymme parempaan ja aloimme tehdä yhdessä joukkueena entistä paremmin töitä. Loppuun asti taisteltiin ja jokainen jätti kentälle kaikkensa, Tiivisti Haukkojen Iida Lehtonen, joka palkittiin myös ottelun parhaana.

- Koko kausi on tehty töitä tätä hetkeä ja fiilistä varten. Tärkeimmillä hetkillä koko joukkue onnistui loistavasti ja jokainen antoi kaikkensa kentälle. Teimme tämän joukkueena ja nyt saamme nauttia kovan työn tuloksesta, hän jatkaa.

Haukkojen valmennusryhmä palkittiin SM-karsintasarjan vuoden valmentaja palkinnolla. Arvokkaimmaksi hyökkääjäksi palkittiin Haukkojen Vilma Tuominiemi ja arvokkaimmaksi maalivahdiksi Ilveksen Siiri Uusitalo. Kuva: Kaisu Syrjä

Naisten SM-karsintasarjasta palkitaan joukkueiden pelaajien ja valmentajien äänestystulosten perusteella pelipaikkakohtaiset kauden arvokkaimmat pelaajat sekä vuoden valmentaja. Palkinnot jaetaan aina kauden viimeisessä ottelussa. Tästä nousukarsintaparista palkittiin seuraavat henkilöt:

Arvokkain maalivahti: Ilves, Siiri Uusitalo

Arvokkain hyökkääjä: Jääurheiluseura Haukat, Vilma Tuominiemi

Vuoden valmentaja: Jääurheiluseura Haukat valmennusryhmä Tommi Tuominiemi, Jaakko Lauronen ja Kalle Siik