EKS kiinni nousukarsinnoissa - Karsintasarjassa tällä viikolla 5 tiukkaa ottelua

26.02.2023 20:45

Kuva: Jani Virolainen

SM Karsintasarjassa pelattiin tällä viikolla viisi jännittävää ottelua, joista lähes jokainen joukkue ansaitsi itselleen tärkeitä pisteitä. Kolme joukkuetta ovat jo varmistaneet paikkansa loppukevään peleissä, mutta taistelu sarjan neljännestä sijasta käy kuumempana kuin koskaan, sillä kuka tahansa kolmesta viimeisimmästä joukkueesta voi vielä nousta nousukarsintoihin.

EKS RYÖSTI PISTEET BLUE RINGSILTÄ JA KAMPESI ITSENSÄ KOHTI NOUSUKARSINTOJA

Keskiviikkona Tuusulassa pelattiin varmasti yksi viikon jännittävimmistä otteluista, kun tasapisteissä olevat Blue Rings ja EKS kohtasivat Tuusulassa. Ottelulla oli tärkeät panokset, sillä voittaja vahvistaisi paikkaansa neljän parhaan joukossa kohti nousukarsintoja. Aikaisemmat kolme ottelua Blue Rings on onnistunut voittamaan, mutta vain parin maalin erolla. Tultaessa keskiviikon peliin Blue Rings on sarjassa sijalla 4 ja EKS heti viivan alapuolella sijalla 5.

Ottelu alkoi hyvin tasaisissa merkeissä, kuten odottaa saattoi. Vaarallisia tilanteita syntyi vuoron perää molempiin päihin, mutta molempien joukkueiden maalivahdit pelasivat erinomaista peliä. Tiukassa kamppailussa nähtiin kuitenkin avausosuma vasta toisessa erässä ajassa 16:05, kun vierasjoukkue EKS:in Aada Mäntyvaara siirtää vieraat johtoon. Kotijoukkue onnistui kuitenkin lähes heti tasoittamaan pelin 1-1 Enna Rokan osumalla. Erässä nähtiin vielä molemmilta joukkueilta yhdet maalit, joista vastasivat vierasjoukkueelta Mirell Malk ja kotijoukkueelta maalitykki Salla Kyhälä. Puoliajalle siirryttiin siis kutkuttavissa 2-2 lukemissa.

Kolmannessa erässä Blue Ringsin ote pelistä alkoi herpaantumaan, ja vierasjoukkueen painostus ja aktiivinen karvaustyö alkoivat tuottamaan toivottua tulosta. Espoolaiset onnistuivat hallitsemaan peliä pääasiallisesti Blue Ringsin päädyssä, ja kotijoukkue oli vaikeuksissa oman pelinsä kasaamisessa. Kolmannessa erässä EKS pääsi hiipimään jo 3 maalin johtoon. Blue Rings yritti ketjumuutoksilla hakea toivottua muutosta peliin, mutta turhaan. EKS jatkoi samaa taistelua myös neljännessä erässä pakottaen kotijoukkueen ahtaalle ja huolimattomiin ratkaisuihin. EKS onnistui lopulta myös viimeisessä erässä iskemään 3 maalia Blue Ringsin verkkoon. Neljännen erän loppu puolen jäähyilyt puolin ja toisin tarjosivat molemmille joukkueille vielä kasan erikoistilanteita, joista ei loppujen lopuksi enää maaleja syntynyt. Vierasjoukkue EKS vei täten ottelun nimiinsä lukemin 2-8 ja siirtyivät samalla sarjan neljännelle sijalle ollen nyt askeleen lähempänä nousukarsintoja. Parhaina pelaajina ottelussa palkittiin EKSiltä puolustaja Essi Jääskivi ja kotijoukkueelta joukkuettaan pystyssä pitänyt maalivahti Jasmin Hickman.

- Me jäimme tänään lähtötelineisiin kentän kaikilla osa-alueilla. Hyviäkin asioita löytyi, mutta niillä ei pystytty peliä voittamaan. Vastustaja oli yksinkertaisesti tänään parempi, ja heille kaikki kunnia siitä, kommentoi ottelua kotijoukkueen kapteeni Maria Mäki-Kuhna.

- Tänään kentällä nähtiin joukkue joka teki 60min armotonta duunia jokaisen tilanteen eteen eikä kukaan antanut periksi hetkeäkään. Kentän kaikilla osa-alueilla nähtiin onnistumisia, jotka ruokki toisiaan ja hyvä pelifiilis pysyikin yllä koko ottelun. Tästä pelistä on hyvä jatkaa taistelua sunnuntaina Tampereella, hehkutti Espoon maalilla näyttävästi torjunut Amanda Winqvist.

HAUKAT RYÖSTÖRETKELLÄ KLAUKKALASSA

Keskiviikon toisessa ottelussa kotijoukkue NSR sai vieraakseen Haukat Järvenpäästä. NSR pitää parhaillaan sarjan viimeistä sijaa, ja kaipaa kipeästi pisteitä, jos mielii päästä neljän parhaan joukkoon. Vierasjoukkue Haukat taas ovat varmistaneet paikkansa nousukarsintoihin, mutta parempien pisteiden valossa pystyvät vaikuttamaan jatkopelien kulkuun.

Ensimmäinen erä lähti käyntiin tasaisissa merkeissä, kunnes ajassa 9:22 Haukkojen kapteeni Iida Lehtonen siirtää renkaan maaliin. Muutamaa minuuttia myöhemmin vieraat vahvistavat johtoasemaansa, kun Nanette Valtanen onnistuu upeiden pyörähdysten päätteeksi iskemään taululle 0-2 lukemat ajassa 12:13. Toisessa erässä kotijoukkue NSR onnistuu kaventamaan lukemat 1-2 Anniina Kemppaisen upealla osumalla aivan maalin edestä. Muutamaa minuuttia myöhemmin vahvalla pelillä pelannut vierasjoukkue kuitenkin kuittaa iskemällä taululle 1-3 lukemat Vilma Tuominiemen toimesta. Samoissa lukemissa siirryttiin lopulta pitkälle erätauolle.

NSR:n Kemppainen onnistui toistamiseen maalinteossa heti kolmannen erän alkuun ajassa 31:20, ja kavensi näin ottelun tilanteeseen 2-3. Kolmas erä jatkui tasaisissa merkeissä, kun Haukat sinnittelivät johtoasemassaan kovaa niskaan hengittävää NSR:iä vastaan. Kotijoukkue onnistui kolmannessa erässä tasoittamaan ottelun ajassa 44:25, kun Ella Talikka onnistui iskemään ensimmäisen naistensarjan maalinsa! Viimeiseen erään lähdettiin siis kutkuttavasti 3-3 tilanteessa. Viimeisessä erässä kotijoukkue kadotti hyvän tekemisensä, kun taas Haukat pääsivät hyvälle pelipäälle ja hallitsivat loppupeliä. Kotijoukkue ei enää pysynyt pelissä mukana, ja Haukat onnistuivat maalinteossa viimeisessä erässä jopa neljästi. Loppulukemat täten Haukkojen eduksi 3-7. Joukkueidensa parhaina palkittiin NSR:ltä kapteeni Nea Asumaa ja Haukoilta kaksi maalia iskenyt Valtanen.

- Oltiin pelin alussa hereillä ja ensimmäinen erä meni pitkälti vastustajan päädyssä hyökätessä. Tokassa ja kolmannessa erässä ei pelattu omalla tasolla ja lähinnä sählättiin, mutta pysyttiin pelin mukana silti. Neljännessä erässä saatiin maalihanat taas auki ja haukkalauma määräsi pelin tempoa koko erän ajan. Kahta pistettä rikkaampana palataan takaisin hauccaluolaan, iloitsi Haukkojen Tuominiemi.

- Hyvää taistelua ensimmäiset kolme erää. Viimeisen erän notkahdus jäi hampaan koloon, otamme tästä opit mukaan sunnuntain peliin, summasi NSR:n puolustaja Krista Lindström.

LUKI-82 ONNISTUI PITÄMÄÄN PISTEET KOTONAAN ILVESTÄ VASTAAN

Lauantain ainoassa ottelussa toisensa kohtasivat sarjan kärkipaikalla majaileva LuKi-82 ja vierasjoukkue Ilves. Molemmat joukkueet ovat varmistaneet paikkansa loppukevään nousukarsinnoissa, mutta Ilves hamuaa pisteitä paremman sijoituksen toivossa. Ottelusta oli odotettavissa täten tiukkaakin tiukempaa taistelua.

Vierasjoukkue Ilves otti heti ottelun alkuun kuskin paikan ja siirtyivätkin siten johtoon jo ajassa 1:48 Jenni Viinamäen tyylikkäiden harhautuksien päätteeksi. Kotijoukkue LuKi haparoi otteissaan, eikä päässyt heti pelin alusta omalle tasolleen. Kotijoukkueen tasoitusosuma syntyi ajassa 9:10, kun puolustaja Reetta Urponen nousi itsevarmasti hyökkäykseen ja siirsi renkaan rystyllä yläkulmaan. Ottelu jatkui toisessa erässäkin erittäin tasaisena, kun rengas liikkui tasaisesti päästä päähän molempien joukkueiden yrittäessä siirtyä ottelussa johtoon. Toisen erän loppupuolella Luvia onnistui kahdella nopealla osumalla siirtymään 3-1 johtoon. Maaleista vastasivat Katariina Niemi ja Riikka Häyrinen. Kyseisissä luekmissa siirryttiin erätauolle.

Kolmannessa erässä puolestaan Ilveksen Emmi Saukkonen kuittasi nopeasti iskemällä kavennusosuman ajassa 32:29. Tämän jälkeen maaleja alkoi syntymään lähes vuoron perään. Kolmannessa erässä kotijoukkueen Häyrinen onnistuu kasvattamaan joukkueensa johtoa lukemiin 4-2, mutta vain yhdeksää sekuntia myöhemmin Ilves onnistuu kaventamaan Veera Niemen osumalla lukemat 4-3. Viimeisessä erässä molemmat joukkueet onnistuvat maalinteossa vielä kahdesti, mutta Ilves ei onnistu kirimään ottelussa tasoihin asti. Loppulukemiksi taululle jää lukemat 6-5 ja pisteet ottelusta jäivät Luvialle. Pelin parhaina palkittiin kotijoukkueelta avausmaalin tehnyt Urponen ja vierailta hattutempun viimeistellyt Viinamäki.

- Tasaista kamppailua oli molemmin puolin, vastustaja vei tänään kuitenkin pidemmän korren. Onnistuimme nousemaan vielä tasatilanteeseen 4-4, mutta tästä vastustaja pääsi karkaamaan 6-5 voittoon, kommentoi Ilveksen hyökkääjä Anni Komulainen.

- Ei ollut meiltä ehkä tänään aivan parasta peliä, mutta tärkeät pisteet taisteltiin kuitenkin itsellemme. Huomenna lähdetään paremmalla jalalla kohtaamaan NSR, kommentoi Luvian puolusta Lara Luoma.

ILVES ONNISTUI ANASTAMAAN 2 PISTETTÄ VIERASJOUKKUE ESPOOLTA

Sunnuntain keskipäivän ottelussa vierasjoukkue EKS saapui Tesomalle Ilveksen vieraaksi. EKS onnistui keskiviikkona voittamaan Tuusulassa Blue Ringsin, kun taas Ilves hävisi eilen niukasti Luvialle. Etenkin EKS kaipaa pisteitä lunastaakseen paikkansa nousukarsinnoissa, mutta myös kotijoukkue Ilves lähtee taistelemaan voitosta haaveissaan nousta sarjan toiselle paikalle. Ottelussa on molemmilla joukkueilla siis erittäin kovat panokset.

Pelin alku oli tasaista vääntöä, kuten voitiin odottaakin. Molemmat joukkueet karvasivat erinomaisesti ja pääsivät luomaan vaarallisia hyökkäystilanteita. Ensimmäisestä maalista vastasi kotijoukkueen maalitykki Jenni Viinamäki, kun hän pääsi ujuttamaan renkaan EKS:in maalivahti Amanda Winqvistin taakse ajassa 1:35. Espoo ei kuitenkaan jäänyt avausmaalia suremaan, vaan onnistui muutamaa minuuttia myöhemmin iskemään Mirell ja Mona Malkin voimin kaksi maalia Ilveksen verkkoon. Myöskään Ilves ei pienestä paineesta hätkähtänyt, vaan alle minuuttia myöhemmin tasoitti pelin lukemiin 2-2 Emilia Salosen maalilla. Ensimmäisen erän loppupuolella Ilveksen Viinamäki onnistui toistamiseen maalinteossa ja sai siirrettyä joukkueensa 3-1 johtoon.  Toisessa erässä EKS:n keskittyminen herpaantui ja Ilves onnistui siirtymään ottelussa niskan päälle. Ajassa 18:14 Viinamäki iskee hattutempun ja vahvistaa joukkueensa johtoa. Muutamaa minuuttia myöhemmin Ilveksen Anni Komulainen onnistuu ensin kiertämään koko EKS:in puolustuskolmion ja lopulta iskemään renkaan verkkoon siirtäen Ilveksen jo 5-2 johtoon. EKS onnistui kaventamaan lukemat 5-3 Anna-Kaisa Raesolan osumalla ajassa 23:55. Toisen erän viimeiseen peliminuuttiin mahtui yhteensä 3 maalia, joista kahdesta vastasi Ilves ja yhdestä EKS. Puoliajalle siirryttiin näin tilanteessa 7-4.

Kolmannessa erässä Espoolaiset palasivat kaukaloon aivan uudella ilmeellä, ja onnistuivatkin siirtämään pelin painopisteen Ilveksen puolustuspäähän. Erän ensimmäisestä osumasta vastasi Mona Malk tarkalla yläkulmalaukauksellaan ajassa 33:26. Muutamaa minuuttia myöhemmin Ilveksen Salonen onnistuu kuitenkin iskemään joukkueensa kahdeksannen osuman. Espoo aloitti neljännessä erässä kirimään eroa umpeen iskien viimeiseen erään yhteensä kolme maalia Ilveksen yhtä maalia vastaan. EKS sai loppuun pyöritettyä peliä vielä tovin 4-3 ylivoimalla, mutta Ilveksen vahvan puolustamisen seurauksena ei EKS onnistunut pääsemään loppukiristään huolimatta tasoihin asti, ja näin kotijoukkue Ilves ansaitsi itselleen viikonloput ensimmäiset pisteet lukemin 9-8. Parhaan pelaajan palkinnot joukkueistaan ansiatsivat neljä maalia iskeneet EKS:in Mona Malk ja Ilveksen Viinamäki.

- Tänään meidän pelin ensimmäinen puolikas oli ailahtelevaa. Pitkän erätauon jälkeen saimme hyvän taisteluilmeen, mutta valitettavasti tänään se ei riittänyt voittoon. Tästä pelistä otetaan mukaan positiiviset asiat ensi viikon peliin, kommentoi Espoon kapteeni Kaisa Heinonen.

- Tänään jaossa oli molemmille joukkueille tärkeät pisteet. Odotettavissa oli kova ja tasainen peli ja kentällä nähtiinkin tänään paljon kovaa kamppailua molemmilta joukkueilta. Lopputulos kuitenkin meidän hyväksi 9-8, kertasi kotijoukkueen hyökkääjä Emmi Saukkonen.

NSR VOITTOON LUKI-82:STA KLAUKKALASSA

Viikon viimeisessä ottelussa kotijoukkue NSR sai vastaansa LuKi-82:n. NSR kaipaa yhä kipeästi pisteitä, sillä piste-eroa neljännellä sijalla majailevaan EKS:iin on 6 pistettä.

Ottelu alkoi kotijoukkueen osalta mallikkaasti, kun ajasssa 5:39 puolustaja Kaisla Salovuori sai iskettyä alivoimalla joukkueensa 1-0 johtoon. Vierasjoukkue Luvia taas aloitti pelin tahmeasti: kenties edellispäivän tiukka kamppailu Ilvestä vastaan ja aamun pitkä bussimatka painoivat vielä jaloissa. Kotijoukkue kasvatti johtoaan entisestään ajassa 6:56, kun Pia Tähtinen onnistui nostamaan renkaan maalin kattoon. Luvian Pinja Toivonen kävi kuittaamassa muutamaa minuuttia myöhemmin upealla yksilösuorituksellaan tilanteeksi 2-1. Toivonen onnistui toistamiseen heti toisen erän alussa iskemällä vierasjoukkueen tasalukemiin 2-2. Tasoitusosuman jälkeen NSR vaihtoi seuraavan vaihteen silmään, ja pääsivät näin ottelussa jopa kolmen maalin karkumatkalle. Pitkälle erätauolle siirryttiin kotijoukkueen 5-2 johdossa.

Erätauolla LuKi päätti jatkaa ottelua parantuneella peli-ilmeellä ja taistelutahdolla, ja iskivätkin toisen puolikkaan ensimmäisen maalin ajassa 35:57 Sanni Koivusen terävän jäävedon löytäessään tiensä NSR:n maaliin. Kotijoukkue iski vielä kerran Salovuoren päivän toisella osumalla ajassa 37:01. Luvia onnistui tekemään pelin loppuminuuteista oikean jännitysnäytelmän Riikka Häyrisen ja Toivosen osumilla päästen enää yhden maalin takaa-ajo asemaan. LuKi haki tasoitusmaalia lopussa jopa ilman maalivahtia, mutta sisukkaasti pelannutr NSR säilytti johtonsa loppuun asti ja ansaitsivat ottelusta tärkeät 2 pistettä lukemin 6-5. Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Luvialta hattutempun iskenyt Toivonen ja NSR:iltä kaksi maalia viimeistellyt Salovuori.

- Pelin alku tuntui menevän osaltamme ohi ja päästimme vastustajan karkumatkalle. Saimmekin tänään muistutuksen siitä, että on tärkeää olla pelissä mukana alkuvihellyksestä lähtien. Tästä otetaan opit mukaan ja mennään seuraavaan otteluun uudella ilmeellä, kommentoi vierasjoukkueen puolustaja Henna Ahola

- Saimme hyvän alun peliin ja hyvä fiilis ja halu voittaa säilyi pelin viimeiseen sekuntiin saakka, summasi NSR:n hyökkääjä Tähtinen.