SM-nousukarsintaparit ovat LuKi-82 ja EKS sekä Haukat ja Ilves

05.03.2023 18:02

EKS ja LuKi-82 kohtaavat nousukarsinnoissa. Kuva: Timo Kupianen

SM-karsintasarja on saatu päätökseen, ja nousukarsintaparit ovat selvillä. EKS rynnisti jatkopeleihin voittamalla NSR:n, kun taas Blue Rings hävisi omat ottelunsa. Ensi lauantaina alkavissa nousukarsinnoissa vastakkain pelaavat LuKi-82 ja EKS sekä Haukat ja Ilves.

EKS taisteli tärkeät pisteet Leppävaarassa

Viikon ensimmäinen SM-karsintasarjan ottelu pelattiin keskiviikkona Leppävaarassa, jossa EKS sai vieraita Nurmijärveltä. Ottelu oli espoolaisille tärkeä, ja tiedossa oli, että voitolla niskaan hengittävä Blue Rings olisi vähän turvallisemman matkan päässä. EKS aloitti ottelun vahvasti, ja Anna-Kaisa Raesola onnistui toimittamaan renkaan hyvin pelanneen Elisa Kemppaisen selän taakse noin kuuden minuutin pelin jälkeen. Raesolan maali jäi ensimmäisen erän ainoaksi.

Toisessa erässä peli oli melko rikkonaista, ja varsinkin NSR kulutti jäähypenkkiä. EKS käytti paikkansa ja teki kaksi maalia lisää edelleen Raesolan ja Sanni Koskisen toimesta. Kahteen viimeiseen erään NSR muutti kokoonpanoaan ja onnistui luomaan maalintekopaikkoja.  Molemmat joukkueet luistelivat, puolustivat hyvin, ja maalivahdit ottivat hienoja koppeja. Vieraat karvasivat viimeisessä erässä kovasti luoden näin painetta espoolaisille, mutta EKS onnistui maalinteossa vielä kahdesti NSR:n yritysten jäädessä tuloksettomiksi. Peli päättyi siis Espoon voittoon lukemin 5–0.

Vieraiden parhaana palkittiin Krista Lindström, ja kotijoukkueelta nollapelin pelannut Amanda Winqvist. Hänelle kirjattiin ottelussa 39 torjuntaa NSR:n Kemppaisen vastaavan lukeman ollessa 33.

-Joukkueemme ei tänään pystynyt pitämään peliä kasassa, ja se näkyi lopputuloksessa,
kommentoi NSR:n puolustaja Jessica Lehtinen.

-Tänään pelasimme yhtenä joukkueena ja teimme töitä joka osa-alueella täydet 60 minuuttia. Hyökkäys iski tärkeitä maaleja, ja puolustus piti oman pään tyhjänä. Erityismaininta maalivahdillemme Amanda Winqvistille, joka kantoi joukkuettamme upeilla torjunnoilla läpi pelin. Tämän suorituksen jälkeen on hyvä jatkaa samalla energialla kohti seuraavia vieläkin tärkeämpiä pelejä, iloitsi EKS:n varakapteeni Kira Koski.

Blue Ringsille tappio Nurmijärvellä

Perjantaina NSR pääsi pelaamaan kauden viimeisen ottelunsa kotijäillä, kun vastaan luisteli tärkeitä pisteitä metsästävä Blue Rings. Vierasjoukkue ei ollut alussa valmiina, ja NSR aloittikin ottelun emännän elkein viimeistellen ensimmäisen kymmenen minuutin sisään neljä maalia Hanna Kauppisen, Hanna Teinirannan, Netta Irmaston ja Anniina Kemppaisen toimesta. Blue Rings heräsi peliin mukaan, kun Salla Kyhälä kavensi pian. Viiden maalin iltaa viettäneen Kemppaisen kuittaus tuli heti perään, mutta vieraiden sinnikäs työ palkittiin myös vielä kahdella osumalla, joista vastasivat Enna Rokka ja Saila Saario. Ensimmäinen erä päättyi lukemin 5–3.

Toisessa erässä Blue Rings sai pelistä paremmin kiinni ja korjasi taisteluilmettään. Maalinteon aloitti kuitenkin kotijoukkue Kemppaisen ja Ella Talikan peräjälkeen viimeistelemillä osumilla. Erän loppupuolella NSR:n viisikkopuolustaminen takkusi, ja Blue Rings pääsi iskemään kaksi maalia. Pitkälle erätauolle poistuttiin kotijoukkueen johtaessa 7–5.

Kolmas erä oli tiukka ja tasainen, ja neljänteen erään lähdettiin kotijoukkueen yhden maalin johtoasemassa. Blue Rings laittoi kaiken peliin ja taisteli loppusummeriin saakka, mutta tällä kertaa se ei riittänyt. Kotijoukkue piti pään kylmänä ja pääsi tuulettamaan vielä kauden viimeistä maalia noin seitsemän minuuttia ennen ottelun päättymistä. Ottelun lopputulos oli siis 9–7 kotijoukkueen hyväksi.

Blue Ringsin paras pelaaja oli tehot 2+3 takonut Enna Rokka, ja NSR:n puolelta palkinnon pokkasi ansaitusti maalitaituri Anniina Kemppainen. Kotijoukkueen Elisa Kemppainen pääsi torjuntatöihin 37 kertaa, ja vieraiden Junella Riikonen ja Jasmin Hickman torjuivat yhteensä 45 kertaa.

-Otteluun lähdettiin taistelemaan tärkeistä pisteistä nousukarsintoja ajatellen. Alussa ei oltu hereillä ja vastustaja pääsi rokottamaan siitä. Parannettiin loppua kohden ja laitoimme kaiken peliin, mutta tänään se ei riittänyt voittoon, kommentoivat Blue Ringsin Amanda Vuorinen ja Saila Saario.

Tänään lähdimme joukkueena viimeiseen peliimme. Nautimme yhdessä tekemisestä ja kannustimme toisiamme jokaisesta pienestäkin onnistumisesta niin, että itsellänikin lähti ääni. Tähän peliin on hyvä päättää kausi, kertoi NSR:n puolustaja Julia Nisula.

Blue Rings päätti kautensa Luvialla

Lauantain ensimmäisessä ottelussa LuKi-82 sai vieraakseen Blue Ringsin, joka lähti kauden viimeiseen otteluunsa hyvällä ja rennolla fiiliksellä.  Panoksia ei enää ollut, joten tarkoituksena oli lähteä tekemään parhaansa ja nauttia pelaamisesta.

Luvialaisten luistin liikkui hyvin alusta asti, ja Blue Ringsilla oli vaikeuksia nostaa rengasta omasta puolustuksesta ja päästä peliin mukaan. Luvialla oli hyviä maalipaikkoja, mutta Blue Ringsin veräjää vartioinut Jasmin Hickman teki loistavaa työtä ja kaivoi ensimmäisessä erässä renkaan selkänsä takaa vain yhden kerran, kun Sanni Koivunen osui vajaan kahdentoista minuutin kohdalla.

Blue Rings paransi peliään toiseen erään, mutta LuKilla oli tilanne koko ajan hallussaan. Pitkälle erätauolle lähdettiin tilanteessa 3–1, mutta heti kolmannen erän alussa hyvässä pelivireessä ollut Noora Hynynen teki ottelun toisen maalinsa tuoden lisää virtaa Blue Ringsin riveihin. Loput tarvittavat maalit jäivät kuitenkin uupumaan, ja luvialaiset osuivat vielä kolmesti Koivusen, Riikka Häyrisen ja Katariina Niemen toimesta. Luvialaiset nostivat tasoaan selkeästi vähän vaisun edellisen peliviikonlopun jäljiltä, ja erityisesti keskialueen puolustaminen onnistui erityisen hyvin, mikä oli omiaan vaikeuttamaan vieraiden peliä. Luvian joukkueen ottelun hahmoksi nousi jälleen pisteitä takonut Häyrinen, joka oli mukana viidessä joukkueen kuudesta maalista. Ottelu päättyi luvialaisten voittoon luvuin 6-2.

Ottelun parhaina palkittiin omiaan pystyssä pitänyt ja huimat 65 kertaa torjunut Jasmin Hickman, ja kotijoukkueen parhaan pelaajan palkinnon sai puolustaja Kiia Junnila. Luvian Inka Laivoselle kirjattiin 30 torjuntaa.

-Viimeisessä pelissä meidän fokuksemme oli peli-ilossa ja joukkueena pelaamisessa. Pelin alkupuolella keskittyminen oli jäänyt koppiin, mutta saimme kuitenkin lopulta pelistä kiinni ja upeita onnistumisia etenkin maalivahtiosastolla. Tähän viikonloppuun on hyvä lopettaa tämä kausi, jonka aikana olemme ylittäneet kaikki odotuksemme. Vaikka pelien päättyminen aina harmittaakin, olen silti joukkueestani äärimmäisen ylpeä, tunnelmoi Blue Ringsin kapteeni Maria Mäki-Kuhna.

-Tästä ottelusta on hyvä jatkaa kohti seuraavaa peliä ja jatkaa samanlaista keskialueen pelaamista kuin tänäänkin, kommentoi kotijoukkueen Roosa Salo.

Haukat selvään voittoon Ilveksestä

Lauantain toinen ottelu pelattiin Haukkojen ja Ilveksen välillä Järvenpäässä. Molemmat joukkueet olivat jo varmistaneet paikkansa nousukarsinnoissa, eikä Haukoilla ollut myöskään enää mahdollisuutta kiriä LuKin edelle. Ottelu lähti vauhdikkaasti liikkeelle molempien joukkueiden osalta, ja jäällä nähtiin tasaista vääntöä.

Ensimmäinen maali merkittiin kotijoukkueelle, kun Vilma Reilin toimitti renkaan Ilveksen maaliverkkojen perukoille reilun viiden minuutin pelin jälkeen. Ilveksen vastaus tuli nelisen minuuttia myöhemmin, kun Jenni Viinamäki onnistui Emilia Salosen ja Jenna Ylä-Kotolan esityöstä. Ennen pitkää erätaukoa Haukat onnistuivat maalinteossa vielä kerran, joten pelin ensimmäinen puolisko päättyi niukasti kotijoukkueen eduksi.

Toisessa ja kolmannessa erässä Haukat laittoivat turbon päälle latoen neljä maalia, eikä Ilves löytänyt tällä kertaa keinoja Haukkojen pysäyttämiseen. Jenni Viinamäki teki joukkueelleen vielä kavennusosuman, mutta ottelu päättyi lopulta Haukkojen voittoon luvuin 7–2.

Ilveksen Ella Salomaa ja Neea Hauta-Alus torjuivat ottelun puoliksi yhteensä 41 kopilla, ja kotijoukkueen Heidi Kokkonen torjui 35 kertaa.

-Pelasimme hyvät 60 minuuttia, ja pidimme hyvän fiiliksen koko peli ajan, kommentoi Haukkojen puolustaja Janette Toivanen.

-Karsintasarjan viimeinen ottelu päättyi selvään tappioon. Olimme jokaisella osa-alueella hieman jäljessä vastustajaa. Tästä lähdetään parantamaan, ja viikon päästä taistellaankin nousukarsinnoissa Haukkojen vieraana, Ilveksen Veera Niemi totesi.

LuKi voittoon karsintasarjan päätösottelussa

Viikonlopun viimeinen ottelu pelattiin Raumalla Äijänsuon harjoitusjäähallissa, jossa kohtasivat LuKi-82 ja Järvenpään Haukat. Yleisölle tarjoiltiin kova taistelu, vaikka jatkosarjan sijoitukset olivatkin jo tiedossa. Haukkojen pelin alku ei ollut paras mahdollinen, ja luvialaisten kapteeni Milla Rantanen näyttikin maalinteon mallia noin kuuden minuutin kohdalla, ja neljän maalin iltaa viettänyt Katariina Niemi osui tasan minuutin kuluttua. Haukkojen kavennus nähtiin erän lopulla, kun Nanette Valtasen laukaus ohitti Luvian maalia vartioineen Riina Varjolan.

Toisen erän luonne oli ensimmäisen kaltainen: LuKi teki kaksi maalia, vieraat yhden. Pitkälle erätauolle lähdettiin lukemissa 4–2. Pelin toisella puoliskolla luvialaiset jatkoivat vahvaa tekemistään, loivat vaarallisia maalipaikkoja ja puolustaen tiukasti omaa päätä. Haukat istuivat jäähyllä yhteensä kahdeksantoista minuuttia, mikä teki heidän pelistään rikkonaista ja tarjosi kotijoukkueelle onnistumisen mahdollisuuksia. Ottelun viimeisessä erässä nähtiin viidessä minuutissa kolme ylivoimamaalia, ja lopulta karsintasarjan viimeiset pisteet jäivät kotijoukkueelle lukemin 10–4. Vieraiden maalivahdille Amanda Lohilahdelle kirjattiin 37 torjuntaa, kun Luvian Riina Varjolan vastaava lukema oli 34. Haukoilta parhaana palkittiin Nanette Valtanen, ja LuKilta neljä maalia viimeistellyt Katariina Niemi.

-Pelin alussa ei oltu hereillä ja sekoiltiin. Ei päästy peliin mukaan oikein missään vaiheessa hetkellisistä onnistumisista huolimatta. Onneksi ensi viikonloppuna päästään taas pelaamaan kovia pelejä, summasi vieraiden Iida Lehtonen.

-Ottelu oli koko joukkueelta hyvää suorittamista, ja onnistumisia tuli laajasti. Karvauspeli toimi tänään ja tuotti vaarallisia tilanteita etenkin hyökkäyspäässä, kommentoi puolestaan kotijoukkueen Reetta Urponen.

Taistelu ensi kauden SM-runkosarjapaikasta alkaa ensi viikolla

SM-nousukarsinnat käynnistyvät viikon kuluttua lauantaina 11.3.2023. Paras viidestä -systeemillä
pelattavat SM-nousukarsintaparit ovat LuKi-82 – EKS sekä Haukat – Ilves. Otteluaikataulu päivitetään Tulospalveluun ensi viikon aikana.
Katso ottelut suorana Ruudusta. Katsominen edellyttää Ruutu+ Urheilu –tilausta.