Ringeten SM-sarjan runkosarja päättyy – näin maailmanmestarivalmentaja Timo Himberg vetää kautta yhteen

23.02.2018 05:50

Ringeten SM-sarjan runkosarjan päätöskierros pelataan ilman suurempia panoksia. Maajoukkueen päävalmentaja Timo Himberg odottaa mielenkiintoista kevättä.

Maajoukkueen päävalmentaja Timo Himberg.

27 kierrosta takana, yksi edessä. Viiden kuukauden rypistys päättyy lauantaina, kun runkosarja päättyy. Jo ennen päätöskierrosta on selvää, että runkosarjan voittaa Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese.

Selvää on myös se, että muut pudotuspeleihin jatkavat joukkueet ovat järjestyksessä RNK Flyers, Nokian Urheilijat ja Espoon Kiekkoseura. Luvian Kiekko -82, Blue Rings ja Lahti Ringette päättävät kautensa runkosarjaan, ja VG-62:n kohtalon on pudota ensi kaudeksi ykkössarjaan.

– Kausi on aika pitkälti mennyt ennakkokaavailujen mukaan. Luvia on ollut selkeä piristysruiske ja valopilkku tällä kaudella. He taistelivat pitkään playoff-paikasta – pitkälti tietysti hyvän maalivahtipelin ansiosta, mutta myös sen ansiosta, että joukkue on mennyt selkeästi eteenpäin. Antero Kivelä on tehnyt siellä tosi hyvää työtä, Suomen ringettemaajoukkueen päävalmentaja Timo Himberg kehuu.

– Muuten se 3-4 joukkueen kärki on ollut aika perussettiä. Espoo aloitti tahmeasti. Olisin odottanut, että he pystyvät haastamaan tiukemmin kolmen kärkeä, mutta tietenkin tärkeimmät pelit ovat vasta tulossa.

Lapinlahdella tuttu menestyskaava

Joulukuussa Suomen maailmanmestaruuteen luotsannut Himberg katsoo SM-sarjaa luonnollisesti työnsä puolestakin. Etäämmältä pystyy tekemään myös havaintoja pelin trendeistä.

– Ei tällä kaudella mitään varsinaista trendiä ole ollut. Edelleen se menee pitkälti niin, että menestyäkseen joukkue tarvitsee hyvää maalivahtipeliä. Maalin tekeminen on kuitenkin tietyllä tavalla niiden muutaman parhaan pelaajan harteilla. En näe, että tässä viimeisen kolmen vuoden aikana olisi tullut suuria muutoksia pelin sisällön suhteen, Himberg arvioi.

– Kääntäisin sen ehkä jopa niin päin, että peli pyörii vähän liian samankaltaisena kaikilla joukkueilla. Erottuvuus on huonoa. Sitä olisin tietyllä tavalla kaivannut enemmän – varsinkin niiltä joukkueilta, ketkä eivät niin hyvin ole menestyneet. Sieltä taktiselta puolelta olisi voinut löytyä jotain keinoja, joilla varsinkin maalimääriä omiin pystyisi pitämään pienempänä.

Lapinlahden paluu SM-sarjaan ei ole jättänyt ketään kylmäksi. Sarjanousija on marssinut vakuuttavaan runkosarjan voittoon, eikä vähiten Suomen tuoreimmassa maailmanmestaruudessa valtavaa roolia näytelleen ykkösketjunsa (Anne Pohjola, Marjukka Virta ja Tiia Halme) ansiosta.

– Heidän kautensa on ollut tietysti hyvä. Täytyy nyt muistaa se, että lapinlahtelaiseen tyyliin kuuluu heikentää muita seuroja rokottamalla heiltä hyviä pelaajia. Oma joukkue tietenkin vastaavasti vahvistuu. Tämä on tuttu kaava Lapinlahden joukkueen rakentamisessa kymmenen vuoden takaa, eikä siinä mitään väärää ole, Himberg naurahtaa.

– Täytyy myös muistaa, että ne peruspilarit ovat kunnossa. Se menee juuri siihen kaavaan – hyvä maalivahtipeli ja ratkaisuvoimaa. Kaikki muu tukee riittävästi siinä ympärillä. Jos ajatellaan Anne Pohjolaa ja Marjukka Virtaa, he ovat luoneet sitä pohjaa Lapinlahdella. He kävivät välillä voittamassa Nokialla pari mestaruutta tuoden hyvän joukkueen päälle sen tietyn osaamisen pelien voittamisesta. Sitä samaa he jatkavat edelleen.

Mielenkiintoinen kevät edessä

Välieräparit ovat jo selvillä, ja niistä saatiin viime viikon sunnuntain kierroksella jo esimakua. Lapinlahti voitti EKS:n kotonaan 7-6 ja Nokia ja Raisio pelasivat tasapelin 5-5. Ottelut lupaavat herkullisia ottelusarjoja, ja vielä tulevana viikonloppunakin nähdään Lapinlahden ja Raision kauden neljäs otatus ikään kuin esinäytöksenä.

– Mielenkiintoinen kevät on tulossa. Raisio ja Nokia ovat pelanneet tiukkoja pelejä jo useamman vuoden, ja se trendi tulee jatkumaan. Ei voi yhtään sanoa, kumpi menee jatkoon. Kun on kaksi tasaista joukkuetta, olympialaisista tuttu päivän kunto ratkaisee. Raision etu on se, että Susanna Tapani on sen sarjan paras pelaaja, ja yleensä parhailla pelaajilla on taipumus kääntää ottelusarjoja kotiin päin, Himberg huomauttaa.

– Sitten taas, Lapinlahti vastaan Espoo noudattaa samaa kaavaa. EKS on onnistunut lyömään kiilaa Lapinlahden menestykselle voittamalla heidät kotonaan ja pelaamalla tiukan pelin Lapinlahdella viime sunnuntaina. Uskon, että Lapinlahden kokemus vie heidät finaaliin, mutta kaikki yllätykset otetaan ilolla vastaan.

Lopuksi vielä päävalmentajalle mahdollisuus kertoa näkemyksensä tulevasta Suomen mestarista. Tämän mahdollisuuden Himberg jättää – ymmärrettävästi – käyttämättä.

– Kun emme ole Pitkäveto-listoilla, ja lisäksi omat vedot ovat kusseet niin pahasti, niin ei kannata lähteä veikkailemaan, Himberg nauraa.

– Ennusmerkit ovat sellaiset, että Lapinlahti tai Raisio sen vie, ja varsinkin Lapinlahden ratkaisuvoima on kovaa. Kaikilla neljällä joukkueella on kuitenkin menestymisen eväät. Se joukkue vie mestaruuden, joka pystyy ne eväät parhaiten hyödyntämään.

RINGETEN SM-SARJAN RUNKOSARJAN PÄÄTÖSKIERROS, LA 24.2.

LuKi-82 – NoU Ringette klo 14.30
EKS – VG-62 klo 14.45
LL-89 SC – RNK Flyers klo 15.00
Lahti – Blue Rings klo 16.30

Otteluiden reaaliaikainen seuranta löytyy täältä!