Neljän vuoden finaaliodotus päättyy Lapinlahdella – ringettelegenda Marjukka Virta haluaa palata kultakantaan monesta eri syystä

16.03.2018 08:10

Ringeten SM-sarjan finaalit käynnistyvät lauantaina. Historian menestynein seura Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese pyrkii takaisin vallankahvaan osin tutuin, osin uusin metkuin.

Viime keväänä Marjukka Virta ja Anne Pohjola juhlivat nousua SM-sarjaan. Nyt pelataan Suomen mestaruudesta.

Kun Nokian Urheilijat voitti keskiviikkona viidennessä välierässä RNK Flyersin ja raivasi tiensä finaaleihin, sitä tervehdittiin ilolla finaalivastustaja Lapinlahden leirissä. Etenkin pudotuspelien pistepörssin kärkikaksikko, Marjukka Virta ja Anne Pohjola, olivat innoissaan.

Kun Nokia voitti toistaiseksi ainoat Suomen mestaruutensa 2015 ja 2016, Virta ja Pohjola olivat isossa pelillisessä roolissa. Nokiaa valmensi jo tuolloin Jonna Satama, joten isoja yllätyksiä ei varmasti ole kummallekaan joukkueelle luvassa.

– Leikkimielisesti puhuimme Sataman Jonnan kanssa jo kauden alussa, että ihan hirveää, kun pitää vastakkain pelata. Silti olimme yhtä mieltä siitä, että finaaleissa olemme molemmat. Nythän se kävi toteen. Vastus on mieluinen. Tiedän, että tuollaisen välieräsarjan kääntäminen tappiosta voitoksi kertoo Nokian henkisestä vahvuudesta. Vastus on kova, Virta myöntää.

– Se asetelma on varmaan aika tasan. Molempiin joukkueisiin on tullut vähän uusia tuulia. Toisaalta, meidän ei ole tarvinnut oikein koskaan pelata Camilla Kortesniemeä vastaan. Maalivahtina hän on meille tavallaan uusi, vaikka hän tuttu onkin. Siinä on ehkä yksi asia, joka tuli mieleen. Emme ole kauheasti päässeet Camoa testaamaan.

Vaikka Lapinlahti voitti runkosarjassa kaikki neljä keskinäistä kohtaamista, joukkueensa pelaajavalmentajana toimivalla Virralla ei ole harhakuvitelmia. Edessä on kova työ, jos Lapinlahti aikoo juhlia seurahistoriansa kahdeksatta mestaruutta.

– Nämä ovat pitkälti henkisellä puolella pelattavia pelejä. Tässä vaiheessa ei enää mitään ihmeellistä pysty muuttamaan. Espooseen nähden vastus on tietysti vähän erilainen, joten joitain asioita varmasti muutamme omassa pelityylissämme. Kyllä se sieltä puolustuksesta pitkälti lähtee, Virta pohtii.

– Siinä emme Espoota vastaan kauhean hyvin onnistuneet, mutta Veeralle (Lyytikäinen) ja Marille (Pohjola) ne olivat ensimmäiset pelit loukkaantumisten jälkeen. Näkisin, että he ovat päässeet jo vähän jyvälle tuohon touhuun, joten odotan heidänkin kauttaan puolustustasomme nousua. EKS:ää vastaan meillä oli vähän notkahduksia. 60 minuuttia täytyy pystyä pelaamaan kokonaisuudessaan hyvin.

”On tullut vielä vahvemmin mieleen, miten iso tyyppi meiltä puuttuu täältä”

Kahdeksas mestaruus on hakusessa myös Virralle henkilökohtaisesti. Hän on päässyt juhlimaan aiemmin Lapinlahdella 2009, 2010, 2012, 2013 ja 2014 sekä Nokialla 2015 ja 2016.

Kevään 2014 jälkeen Lapinlahti lähti kolmen perättäisen mestaruuden siivittämänä valloittamaan jääkiekkokaukaloita. Viime kaudeksi joukkue palasi ringeten pariin ja nousi heti murskaavasti takaisin SM-sarjaan.

Virta haluaa vuoden tauon jälkeen päästä jälleen mestaruusjuhliin. Vähintään yhtä iso motiivi on kuitenkin nostaa joukkue takaisin omalle paikalleen ja tehdä tällä tavalla kunniaa myös vuonna 2015 menehtyneelle menestysvuosien valmentajasuuruudelle, Juha Pohjolalle.

– Nälkää riittää – eihän tätä muuten tekisi. Kun palasimme SM-sarjaan, oli alusta asti selvää, että heti pitää olla mukana kärkikahinoissa. Se, että olemme tässä pisteessä neljän vuoden tauon jälkeen – ja varsinkin, että olemme tässä ilman ”Junnua”, Virta tunnelmoi.

– Se tarkoittaa, että olemme pystyneet viemään hänen kädenjälkeään eteenpäin täällä. Jos pystyisimme mestaruuden voittamaan, se olisi tosi iso juttu. Kun finaalit ovat alkamassa, itselleni on tullut vielä vahvemmin mieleen, miten iso tyyppi meiltä puuttuu täältä. Silti olemme päässeet näin pitkälle, minkä takia meinaa välillä vähän herkistyä.

Virta sai sunnuntaina ratkenneen välieräsarjan jälkeen vetää pari päivää happea, kun finaalivastustaja saatiin selville vasta keskiviikkona. Tiukka ottelusarja Espoon Kiekkoseuraa vastaan valmisti joukkuetta erinomaisesti finaalien vaatimalle tasolle.

– Se olisi voinut ihan yhtä hyvin olla finaalisarja. Se oli tosi tiukka sarja, ja jouduimme tosi koville – kuten ajattelimmekin etukäteen. Espoo on ollut meille vaikea vastus, ja oli sitä nytkin. Muistan aikoja, kun välieräsarjat oli periaatteessa jo ennakkoon pelattu. Mukavaa, kun joutui jo välierissä jännittämään, miten saa oman joukkueen pelaamaan.

FINAALIEN OTTELUOHJELMA (KOLME VOITTOA)

La 17.3. LL-89 SC – NoU Ringette klo 14.00
Su 18.3. NoU Ringette – LL-89 SC klo 15.15
Ke 21.3. LL-89 SC – NoU Ringette klo 18.30
La 24.3. NoU Ringette – LL-89 SC (tarvittaessa)
Su 25.3. LL-89 SC – NoU Ringette (tarvittaessa)

PRONSSIOTTELU (YKSI VOITTO)

La 17.3. RNK Flyers – EKS klo 15.30

Otteluiden reaaliaikainen seuranta löytyy täältä!