SM-sarjassa Lapinlahti ja Nokia tasoittivat otteluparit, SM-karsinnassa Helsingin ja Jyskeen voittokulku jatkui ja Ykkössarjan välieräparit varmistuivat

14.03.2021 21:54

SM-jatkosarjan välierien neljännet pelit viikon päästä sunnuntaina varmistuivat molemmissa ottelupareissa, kun ensin Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese kaatoi Raision Nuorisokiekon RNK Fleyersin ja iltapelissä Espoossa Nokian Urheilijat vei ”pisteet” kotijoukkue Kiekko-Espoolta. SM-karsinnassa Helsinki Ringette ja Laitilan Jyske uusivat eiliset voittonsa Jääurheiluseura Haukoista ja Ilveksestä. Ykkössarjassa on vielä yksi peli jäljellä ennen ensi viikonloppuna alkavia välieriä, mutta otteluparit selvisivät jo nyt Nurmijärvi Seven Ringettesin kaadettua Luvian Kiekko -82:n ja varmistettua sarjan kärkipaikan.

Lapinlahti tasoitti otteluparin – kaatoi RNK Flyersin 9-5

Lapinlahti tasoitti otteluparin (kuva Jouni Valkeeniemi / Pakkalan Mediatalo)

Lapinlahdella pelattiin eilen ensimmäinen välieräpeli ja sarjaa jatkettiin tänään sunnuntaina niin ikään Lapinlahdella.  Eilen voiton vei jatkoajalla vierasjoukkue RNK Flyers. Tänään maalinteossa onnistui ensin eilisen viimeisen maalin tekijä eli Susanna Tapani. Ajassa 2.58 vierasjoukkue juhli 0-1 tilannetta. Marjukka Virta kuittasi tilanteeksi 1-1 kun peliä oli pelattu 6.01. Ensimmäisen erän osalta loppuerä pelattiin maalimerkinnöittä.

Toisessa erässä kotijoukkue lähti karkumatkalle; kolme maalia vajaassa viidessä minuutissa muutti tilanteen kotijoukkueen eduksi 4-1. Maalintekijä-merkintöihin riitti yksi numero: #15 Anne Pohjola. Hattutemppu viidessä minuutissa on todellakin hatun noston arvoinen temppu. Kaksi maaleista syntyi Lapinlahden pelatessa ylivoimaa. Vierasjoukkue jäi erässä maaleitta.

Kolmas erä oli ottelun vähäjäähyisin. Raisiolle tarjottiin kahdesti ylivoimaa, mutta pöytäkirjamerkintöjä ei syntynyt. Erän ensimmäinen maali syntyi Lapinlahden ylivoimalla (Marjukka Virta) kun RNK Flyers kärsi vielä toisen erän viimeiselle minuutille alkaneeksi kirjattua rangaistusta. Erän toinen maali oli vieraiden juhlaa, kun Reetta Nikkola onnistui Enni Ojalan ja Tapanin syöttöjen päätteeksi. Heti seuraava hyökkäys sisälsi kuitenkin lappareiden kuitin ja Laura Kyllönen palautti tilanteeksi kotijoukkueen neljän maalin johtoaseman. Tapani kiri jälleen asetelmaa ajassa 38.59, mutta kotijoukkueen kuitti tuli vielä ennen erän loppua Niina Piiroisen toimesta ajassa 43.50. Tässä hetkessä taululla lukemat 7-3.

Tapani onnistui viimeistelyssä vielä kahdesti neljännessä erässä, mutta kun myös kotijoukkueen Virta ja Piiroinen juhlivat maaleja erän aikana, ei vierasjoukkueella oikein ollut mahdollisuutta ja loppulukemiksi kirjattiin kotijoukkueen eduksi tilanne 9-5. RNK Flyersin pelaaja-valmentaja Petra Ojaranta kertoi vieraiden kyllä tiedostaneen, että kotijoukkue tulee kovin heti alusta ja että he ovat hyvin valmistautuneet eilisen tappion jälkeen. Tästä huolimatta vierasjoukkueen oma alku ei ollut niin hyvä kuin eilen.

- Kuitenkin vielä 5-1 tilanteessakin jaksettiin taistella ja taistelu jatkui loppuun asti. Eilen onnistuttiin pitämään Lapinlahden ykkösnyrkki paremmin kiinni. Tänään annettiin vähän liikaa tilaa. Ensiviikonloppuna jatketaan hyvillä mielin Raisiossa taistelemaan pisteistä, Ojaranta jatkoi.

Lapinlahden Minka Levander näki oman joukkueen toiminnassa vielä paljon parannettavaa: ”Tänään oli kasvojenpesun paikka, koska eilen emme onnistuneet pelissä missään. Tämän päivän pelissä teimme kuitenkin töitä koko joukkueena ja vaikka ote meinasi välillä herpaantua, niin saimme pidettyä oman pelin kasassa. Kuitenkin jäi vielä paljon parannettavaa joka osa-alueella tuleviin peleihin.

Nokia vei voiton vieraissa Kiekko-Espoosta – tämäkin ottelupari nyt tasan 1-1

Nokia oli Espoossa tehokkaampi ja tasoitti otteluparin (kuva Jani Virolainen)

Päivän ringette-live otteluna nähtiin Kiekko-Espoo – NoU. Ensimmäinen erä oli Kiekko-Espoon renkaan hallintaa, vaikka keskialueella kummallakin joukkueella oli ajoittain vaikeuksia saada syöttöjä omille. Ensimmäinen Kiekko-Espoon maali sai alkunsa pienestä Nokian virheestä, jonka johdosta Luana Perez pääsi yksin läpi. Tulostaululla oli peliaikaa kulunut vasta 1.25. Myös toinen kotijoukkueen maali syntyi Nokian virheestä; omalta puolustusalueelta lähtö epäonnistui ja Maija Väyrynen sai syötettyä katkorenkaan keskellä vapaana olleelle Katariina Kurikolle, joka pääsi niin ikään kasvotusten Nokian maalivahti Kaisa Katajiston kanssa. Nokian kavennus nähtiin ajassa 7.13. Pelikokemusta omaava Elina Raesola pyöritti ja odotti oman joukkueen vaihdon valmistumista. Vaihdosta tullut Kati Koskelin haki keskelle ja sai pienestä välistä syötön, josta seurasi välitön veto, joka yllätti Meini Kärnän Espoon maalilla. Vain parin minuutin pelin jälkeen Espoon Riikka Sjögren ajoi Nokian kolmion keskelle ja syötti sieltä ringetteviivan tuntumaan Maija Väyryselle, jonka suora veto yläkulmaan oli liikaa Katajistolle.

Toista erää oli pelattu vain 2.21 kun Nokian Roosa Salonen laukoi kulmalta Espoon puolustuksen ollessa hiukan sekaisin ja tilanne oli 3-2. Reilun minuutin kuluttua Salonen kiersi Espoon maalin takaa, jätti Mette Nurmiselle, joka ajoi maalille ja nosti yläkulmaan. Tilanne tasan 3-3.  Seuraava maali nähtiin reilun parin minuutin kuluttua ajassa 20.22. Sinipaitojen Kurikko syötti kulmalle Väyryselle, joka ei saanut syöttöä kiinni, mutta sai kulmasta irtorenkaan, ajoi maalille ohi Nokian puolustuksen ja taululla 4-3. Seuraavankin maalin tekijä vajaata viittä minuuttia myöhemmin oli Väyrynen, tällä kertaa ylivoimalla – Riikka Sjögren syötti kulmalta keskelle Väyryselle samalla, kun Kurikko veti puolusta toiselle kulmalle.  Vajaata kahta minuuttia myöhemmin tuomari vihelsi jälleen maalin syntymisen merkiksi. Tällä kertaa maali kirjattiin vierasjoukkueelle, tekijä Nokian Salonen peri-perinteisellä vanhanaikaisella. Erän viimeinen maali kirjattiin Nokialle ajassa 27.30., kun Koskelin sai jätön kulmassa, lähti kaartamaan maalin taakse ja laukoi matkalla Kärnän yllättäneen jäävedon. Erätauolle lähdettiin kutkuttavassa 5-5 tasatilanteessa.

Kolmatta erää oli pelattu vain 2.18, kun Koskelin sai renkaan maalin edessä olleen sumpun yläpuolella samalla kun Kiekko-Espoon maalivahti oli poikittaisliikkeessä. Lopputulemana rengas maalissa ja vierailla maalin johto. Kolmisen minuuttia myöhemmin kotijoukkueen Perez saa hyökkäysalueelle irtorenkaan ja pääsee yksi läpi. Veto osuu alaetukulmaan ja tilanne on taas tasan 6-6. Nokian vastahyökkäys on murskaava, tosin koko Espoon puolustus tekee virheen nousten renkaalliselle pelaajalle asti, jolloin kahdella syötöllä Nokialla on vapaa pelaaja kulmalla. Roosa Salonen ei erehdy ja vie vieraat jälleen johtoasemaan. Reilu minuutti myöhemmin Koskelin jättää kulmalle Raesolalle, joka kiertää maalin takaa, nostaa pelin ringetteviivalle ja syöttää kulmalle vapautuneelle Koskelinille, jolla on helppo tehtävä ohjata rengas maaliin. Vieraat johtavat kahdella ja Kiekko-Espoo ottaa aikalisän. Peli jatkuu ja alla kahden minuutin jälkeen rengas on jälleen Espoon maalissa: Nokia katkaisee Espoon hyökkäyksen ja Nurminen pääsee yksin läpi ja Nokia johtaa jo 6-9. Erän aikana nähdään vielä yksi kotijoukkueen tuuletus, kun Kurikko laukoo ylärimaan ja tuulettaa jo, mutta tuomarin näkemyksellä rengas ei ollut kokonaan maalissa.

Neljännen erän ensimmäinen maali syntyy ajassa 49.39. Nokia pyöritti pitkään, Raesola laukoo nollakulmasta uutta aikaa ja rengas kimpoaa Kärnän patjatorjunnan jälkeen keskelle, josta Kaisa Hurske saa renkaan ja laukoo sisään. Tilanne jo 6-10. Kotijoukkue ei ole kuitenkaan luovuttanut ja ajassa 55.23 Väyrynen pääsee tökkäämään Katajistolta pomppivaa rengasta aivan maalialueen tuntumasta ja rengas päätyy Katajiston selän taa. Kotijoukkueen erän toinen maali syntyy neljällä hyökättäessä, kun maalivahti on otettu pois. Kurikko syöttää kulmalta ringetteviivan tuntumaan Väyryselle, jonka yläkulmaveto osuu taas kohdalleen. Kotijoukkue jatkaa kuudella kenttäpelaajalla ilman maalivahtia, mutta siniviivan ylitys ei onnistu ja Nokian Salonen pääsee laukomaan keskialueelta tyhjään maaliin. Lopputulos Espoossa 8-11.

Nokian Ulla Ovaska tiivisti ottelun kulun lyhyesti ja ytimekkäästi: ”Heti kun ei annettu neljää eteen, niin voitettiin. Tänään mentiin tilanteisiin röyhkeämmin ja haluttiin voittaa.”

- Saimme hyvän alun otteluun ja hyvän flown päälle, mutta Nokia oli koko ajan iholla eikä antanut periksi. Nokia pääsi rokottamaan virheistä ja sai sitten johtoaseman.

- Ensi viikolla katsotaan peliä ja käydään sekä virheet että onnistumiset läpi, ja suunnataan katseet heti seuraaviin peleihin. Peli oli täynnä hyviä juttuja, joten on vain päästä kiinni, kummalle nämä playoff-ottelut kääntyvät, analysoi Kiekko-Espoon puolustuksessa erinomaisen ottelun pelannut Jasmiina Lehtinen ottelun jälkeen.

SM-karsinnassa Helsinki ja Jyske laittoivat sarjat katkolle

Haukat – Helsinki 3-12

Helsinki voitti Haukat toistamiseen ja ottelupari on katkolla ensi lauantaina. Otteluparin voittaja saavuttaa SM-runkosarjapaikan kaudelle 2021-2022. (kuva Timo Kupiainen)

Järvenpäässä jatkettiin siitä mihin eilen jäätiin; ensimmäinen maali kirjattiin vierasjoukkue Helsingille vain 55 sekunnin pelin jälkeen. Maalintekijäksi kirjattiin ex-haukkalainen, Minka Tiihonen. Haukka-tasoitus nähtiin vajaan kolmen minuutinpelin jälkeen kun Pinja Alanko onnistui saattamaan renkaan Heidi Kauremaan selän taa. Seuraavan maalin viimeisteli niin ikään ex-haukkalainen, Kia Kosunen ajassa 4.11. Vierasjoukkueen juhla jatkui kun Tiihonen pääsi tuulettamaan joukkueensa kolmatta maalia. Ajassa 13.11 Helsinki kirjautti tilanteeksi jo 1-4, kun Vivica Andersson onnistu maalinteossa. Erässä kumpikin joukkue kärsi yhden pikkukakkosen. Kummankaan rangaistuksen aikana ei nähty erikoistilannemaaleja.

Toisessa erässä kirjattiin kolme kotijoukkueen rangaistusta ja yksi vierasjoukkueen. Edelleen erikoistilannemaalit antoivat odottaa itseään, mutta erän puolivälissä Kosunen vei vieraat 1-5 johtoon.

Kolmannessa erässä kotijoukkue Haukoille kirjattiin neljä rangaistusta, joista yhden Helsinki onnistui hyödyntämään; Kosunen kirjautti tilanteeksi 1-6 ylivoimalla. Helsingin seitsemäs maali syntyi jälleen tasakentällisin Tiihosen rangaistessa entistä joukkuettaan.

Neljäs erä oli ottelun runsasmaalisin, kotijoukkue onnistui kahdesti ja vieraat peräti viidesti. Haukkojen ensimmäinen maali syntyi alivoimalla (tekijä Nanette Valtanen), toinen tasakentin pelattaessa (Venla Röpelinen). Helsingin maaleista kaksi tehtiin ylivoimalla (Veera Hakonen ja Karola Kosunen, ex-haukkalainen hänkin). Erän puolivälistä lähtien Helsinki vain kaunisteli lukemia, kolme viimeistä maalia kirjattiin Tiihoselle, Karola Kosuselle ja Anderssonille.

- Odotimme todella innolla playoff -pelien alkua. Osasimme odottaa tiukkaa kamppailua Haukkoja vastaan. Lauantaina jäähyminuutit olivat hurjat ja rikkoivat omaa peliä, mutta saimme kuitenkin lopulta pidettyä oman pelimme kasassa. Sunnuntaina olimme omalla tasollamme, mikä näkyi myös tulostaululla, kommentoi Helsingin kapteenisto pelin jälkeen viikonlopun tapahtumia.

Haukoilta Nanette Valtasen kommentit päivän pelistä: Onnistuttiin pitämään tunnelmaa vaihtoaitiossa yllä rajuista lukemista huolimatta. Paljon oli maalipaikkoja, mutta viimeistely jäi uupumaan. Ensi viikon lauantaina tulee laittaa paikosta sisään ja omassa päässä pelata kovempaa.

Ilves – Jyske 3-4 jatkoajan jälkeen

Siiri Säynäväjärvi tasoitti ottelun Jyskeelle ja teki ratkaisevan jatkoaikamaalin (kuva Timo Kupiainen)

Karsintasarjan aikana Ilves ja Jyske kohtasivat toisensa kolmesti; kerran voiton vei Ilves, kahdesti Jyske. Eilen ottelu päättyi Jyskeelle suurinumeroisesti 12-1. Jyskeen Siiri Säynäväjärven kommentin mukaan tänään vastassa oli parempi Ilves ja niin voi lopputuloksestakin päätellä, ottelu ratkaistiin vasta jatkoajalla.

Ensimmäinen maali syntyi vierasjoukkueen toimesta kymmenen peliminuutin jälkeen. Maalintekijänä Fanni Elo. Vajaan kolmen minuutin pelin jälkeen vierasjoukkue juhli jälleen, nyt maalintekijänä Helmi Silokivi alivoimalla. Ilveksen seuraava hyökkäys oli kuitenkin tehokas ja Sonja Hyökyvaara kavensi tilanteeksi 1-2 vain 15 sekuntia edellisestä maalimerkinnästä. Toinen erä pelattiin täysin ilman pöytäkirjamerkintöjä.

Kolmatta erää oli kulunut reilut kuusi minuuttia, kun kotijoukkueen Luna Reunanen tasoitti tilanteeksi 2-2. Kolme minuuttia myöhemmin vierasjoukkueen Fanni Elo pääsi yrittämään rangaistuslaukausta, mutta Siiri Uusitalo Ilveksen maalilla piti pintansa. Kotijoukkue meni ottelussa johtoon ajassa 44.25 Lili Reunasen maalilla, joka sittemmin jäi kotijoukkueen viimeiseksi.

Neljännessä erässä Jyskeen Säynäväjärvi tasoitti tilanteeksi 3-3 ajassa 58.48. Varsinainen peliaika siis päättyi tasatilanteeseen 3-3. Siirryttiin jatkoajalle, jossa nopeammaksi maalintekijäksi osoittautui Jyske; Säynäväjärvi päätti ottelun ajassa 61.32.

- Peli oli paljon eilistä tasaisempaa. Tehtiin omasta pelistä vaikeaa, mutta saimme kasattua pakan ja viimeisteltyä tahtomaalit, kertoi ottelun ratkaissut Siiri Säynäväjärvi.

Ottelusarja jatkuu ensi lauantaina Laitilassa ja kotijoukkue Jyskeellä on mahdollisuus katkaista sarja ja varmistaa SM-runkosarjapaikka kaudelle 2021-2022.

Ykkössarjassa Nurmijärvi Seven Ringette kaatoi Luvian Kiekko -82:n

Valkopaitainen kotijoukkue NSR varmisti Ykkössarjan kärkipaikan ennen välieriä voittamalla Luvian Kiekko -82:n (kuva Timo Kupiainen)

Klaukkalassa oli ratkaistavana Ykkössarjan paalupaikka. Ennen ottelua NSR johti sarjaa 12 pisteellä ja vierasjoukkue LuKi-82 hengitti niskaan 11 pisteellä. Sarjan kaikki joukkueet pääsevät välieriin, mutta välierien vastustajat olivat vielä hakusessa ennen tätä päivää.

Kotijoukkue aloitti maalinteon ajassa 7.03 Nea Asumaan osumalla. Punapaitojen toisenkin maalin tekijäksi kirjattiin Asumaa ajassa 7.46 ylivoimalla. Erän kolmas maali oli edelleen kotijoukkueen juhlaa, kun Minna Ojapalo pääsi tuulettamaan ylivoimamaalia ajassa 9.55. Vierasjoukkue LuKi-82 kuittaisi kuitenkin noin minuutin pelin jälkeen, kun Sanni Koivunen onnistui yksilösuorituksen jälkeen kaventamaan tilanteeksi ylivoimalla 3-1.

Toisessa erässä nähtiin vain kotijoukkueen neljäs maali ajassa 28.19. Maalintekijänä kapteeni Anniina Kemppainen. Muutoin erän merkinnöiksi pöytäkirjaan kirjattiin ainoastaan kuusi pikkukakkosta; kaksi kotijoukkueelle ja neljä vierasjoukkueelle.

Kolmannessa erässä vierasjoukkueen Roosa Rantaniitty onnistui kaventamaan tilanteeksi 4-2 ylivoimalla. Rangaistuksia jaettiin jälleen runsaasti, kotijoukkueella kaksi ja vierasjoukkueella peräti viisi 2-minuuttista.

Neljäs erä oli maaliton, mutta pöytäkirjamerkintöjä tehtiin silti. Kummallekin joukkueelle kirjattiin kaksi 2-minuuttista.

- Ekat kaks erää takkuili ja tehtiin tosi paljon virheitä, joista vastustaja rokotti. Kolmas erä istuttiin aikalailla jäähyillä, mutta alivoima toimi eikä vastustaja päässyt tekemään maaleja. Neljänteen erään saatiin vihdoin koottua pelimme ja se näytti siltä miltä kuuluukin, mutta tällä kertaa pisteet jäivät Seiskoille. Kokonaisuutena peli oli mukiin menevä, pohti Luvian Martta Ukkonen päivän peliä.

- Ottelu alkoi osaltamme todella terävästi ja pääsimme ensimmäisessä erässä kahden maalin johtoon. Kolme seuraavaa erää keskityttiin pitämään oma pää puhtaana ja rahoittamaan peliä. Tulevia pelejä varten meidän tulee pystyä myös rauhoittamaan omia tunteita, tänään tunteet kuohusi molemmilla joukkueilla. Onneksi tuomarit piti tiukan linjan ja vihelsi turhat pois, tiivisti peliä NSR:n Neea Lampinen.