Jyske ja Helsinki nousevat SM-runkosarjaan - LL-89 ja NoU vahvistivat asemiaan SM-kilvassa

20.03.2021 20:48

Kuva: Timo Kupiainen

Päivän karsintasarjan peleissä selvisi tänään molemmat tulevalla kaudella SM-runkosarjaan nousevat joukkueet, kun Jyske vei Ilveksestä ja Helsinki Haukoista kolmannen tarvittavan voiton nousuun. SM-sarjassa LL-89 ja NoU ottivat kumpikin tänään tärkeän voiton ja molemmat joukkueet ovat nyt voiton päässä finaalipaikasta, kun Kiekko-Espoo ja RNK taipuivat kumpikin tänään tappioon. SM-sarjassa playoffit ovat nyt tilanteessa 2-1 NoU:lle ja LL-89:lle.

SM-ringette palaa Laitilaan

Jyske voitti täksi kaudeksi SM-sarjaan nousseen Ilveksen kolmannen kerran sinetöiden nousun SM-runkosarjaan kaudeksi 2021-2022. Ottelu päättyi Jyskeen hyväksi numeroin 5-1.

Jyske nousi SM-sarjaan ensimmäistä kertaa noin 20 vuoden tauon jälkeen.

- Pelin panos jännitti alkuun vähän molempia joukkueita ja sen huomasi otteissa. Molemmat joukkueet pelasi aika varmaa ja tasaista peliä. Saimme tehtyä ensimmäisessä erässä maalin, joka vapautti meidän peliä, Jyskeen maalivahti Maria Perkkola pohtii.

Ottelun avausmaali syntyi laitilalaisten mailoista ensimmäisen erän puolen välin jälkeen, minkä jälkeen maaleja syntyi ripotellen pitkin ottelua. Kotijoukkue iski toisen erän loppuun ylivoimamaalin ja kolmanteen erään kaksi maalia. Viimeinen erä meni tasan, kun Ilves onnistui maalinteossa ensi kertaa ottelussa erän viimeisen viisiminuuttisen alettua. Jyske viimeisteli vielä viidennen maalin ylivoimalla verkkoon ennen summerin soittoa.

- Ilves tuli kovaa päälle, mutta puolustuksemme toimi tänään erityisen hyvin ja teimme Ilveksen hyökkäyksestä vaaratonta. Muutamat hienot ja tarvittavat maalit rakensimme toiseen päähän, ja joukkueena osasimme pelata fiksusti pelin loppuun asti, Perkkola tiivistää ottelun kulkua.

Perkkola päästi ottelussa vain yhden maalin ja kolmeen nousu playoff-peliin mahtui yhteensä vain viisi päästettyä maalia. SM-karsintasarjassa reippaasti yli 500 kiinniotettua vetoa 34 päästettyä vetoa vastaan pistää Perkkolan maalivahtien kärkeen ja torjuntaprosentin yli yhdeksäänkymmeneen.

Jyskeen joukkueesta nousi tänään esiin maalintekijöitä laajalta, kun jokaisen maalin takana oli eri pelaaja. Viiden maalin takana tänään oli Fanni Elo, Maria Elo, Vilma Virtanen, Ella Hellsten ja Nita Niemikko. Ilveksen yhden maalin kynäili tänään Lili Reunanen

Helsinki jatkaa SM-runkosarjassa myös tulevalla kaudella

Helsinki otti Haukoista kolmannen voittonsa joukkueiden kolmannessa playoff-kohtaamisessa numeroin 8-6. Ottelussa maalit jakautuivat loppuun asti tasaisesti, mutta Helsinki pystyi tiukassa tilanteessa pitämään pelin kasassa ja viimeistelemään voittoon tarvittavat maalit.

Helsinki nousi SM-sarjaan vuonna 2019 ja jatkaa karsinnan jälkeen SM-runkosarjaan myös tulevalla kaudella.

Helsinki iski ottelun avausmaalin pikaisesti, kun ottelua oli pelattu vasta 40 sekuntia ja kahden maalin johtoon kotijoukkue siirtyi vain paria minuuttia myöhemmin. Pian Haukat pääsivät kaventamaan ottelun ja erän viimeisellä viideksellä vieraat siirtyivät johtoon, kun Haukkapelaajat iskivät renkaan kahdesti maaliin 20 sekunnin sisällä. Sekunteja ennen erän loppua Helsinki kiri ottelun tasalukemiin. Toinen erä meni niukasti kotijoukkueelle, joka onnistui maalinteossa kahdesti, kun vieraat onnistuivat kertaalleen. Pitkälle erätauolle lähdettiin tasaisessa 5-4 tilanteessa.

Haukat tuli pukukopista ryminällä takaisin peliin ja iski kolmannen erän ensimmäiseen vaihtoon tasoitusmaalin. Helsinki kuitenkin sai vieraitaan paremman hallinnan loppuerään, vaikka maaleja kotijoukkueen mailoista syntyi vain yksi ja myös kolmas erä loppui erittäin tasaisessa tilanteessa Haukkojen yhden maalin takaa-ajoasemassa.

Helsinki siirtyi viimeisen erän alussa kahden maalin johtoon. Neljäs erä pyöri pitkälti Haukkojen päässä, missä Heidi Kokkonen pelasi huikean pelin torjuen 52 kertaa. Viimeisen erän loppupuolella Haukat onnistuivat iskemään kavennuksen ja aika kiriin alkoi hupenemaan. Vieraat sortuivat viimeisillä minuuteilla jäähyihin, mikä vesitti joukkueen kirin ja Helsinki pääsi iskemään renkaan viidellä kolmea vastaan verkkoon kahdeksannen kerran.

- Kova työ tuotti tulosta, vaikkei se tullut helpolla. Karsintasarja oli opettavainen kokemus ja tästä on hyvä lähteä ensi kauteen kohti SM-haasteita, Helsingin kapteenisto, Ella Numminen, Moona Passila ja Sanni-Maria Korhonen viestittelevät ottelun jälkeen.

- Saatiin tänään hieno taistelu ja onnistuttiin tiivistämään oman pään pelaamista. Olen todella ylpeä meidän jengistä, koska saatiin tähän pleijarisarjaan kaksi kauden parasta peliä. Helsinki on taitava joukkue ja tänään ratkaisupaikoissa meidän renkaallinen peli ei ollut voittoon tarvittavalla taslolla erityisesti toisella puolikkaalla, Haukkojen vastuuvalmentaja Tommi Tuominiemi kertoo ottelun jälkeen.

- Paras viidestä sarjassa ei mennä tuurilla jatkoon eli Helsinki oli tässä sarjassa piirun verran meitä parempi ja onnittelut heille SM-sarjapaikasta, Tuominiemi onnittelee.

Helsingin Jenna Hakkarainen iski renkaan verkkoon neljästi, kun yhteen maaliin ylsi Taru Hämäläinen, Kia Kosunen, Vivica Andersson ja Helmi Laivuori. Haukkojen maaleista vastasi kaksi maalia tehnyt Pinja Alanko ja yhden maalin taiteilleet Vilma Tuominiemi, Iina Kulmala, Ella Parkkinen ja Iida Henell

Lauantaina palkittiin myös SM-karsintasarjan kauden 2020-2021 parhaita. Joukkueet ovat äänestäneet keskuudestaan vuoden valmentajan, sekä MVP-hyökkääjän, -puolustajan ja -maalivahdin.

SM-karsintasarjan Vuoden valmentajana palkitaan Järvenpään Haukkojen valmennusryhmä Tommi Tuominiemi, Jaakko Lauronen, Janika Moilanen ja Kalle Siik.

Pelipaikkakohtaiset MVP:t

Maalivahti Heidi Kokkonen, Jääurheiluseura Haukat

Puolustaja Kiia Erkkilä, Helsinki Ringette

Hyökkääjä Minka Tiihonen, Helsinki Ringette

NoU vahvisti asemiaan välierissä

Nokian ja Kiekko-Espoon kohtaaminen oli tänään erittäin tiukka ja ottelu jäi aiemmista peleistä poiketen vähämaaliseksi. Nokia voitti kotiottelussa numeroin 4-2 ja pieneksi jääneet numerot näkyivät kentällä, kun kumpikin maalivahdeista onnistui tänään hyvin ja myös puolustuspeli pysyi erittäin kurinalaisena molemmissa päissä. NoU:n maalia vartioi Kaisa Katajisto ja Kiekko-Espoon maalilla pelasi tänään Hanna Minkkinen

- Tänään mentiin oman pään kautta, ja kaksi maalia omiin on aika bueno, Nokian Kaisa Viren tuumaa ottelun jälkeen.

Kumpikin joukkueista iski renkaan ensimmäisessä erässä kertaalleen maaliin, kun NoU iski ottelun avausmaalin ja Kiekko-Espoo kavensi muutamaa minuuttia myöhemmin. Sama kuvio toistui myös toisessa erässä ja pitkälle erätauolle lähdettiin kutkuttavassa 2-2 tasatilanteessa. NoU pisti kolmannessa erässä verkot heilumaan kahdesti kirien parin maalin johtoon espoolaisista. Vierasjoukkue haki tuloksetta ottelun lopussa vielä maalia kuudella viittä vastaan ilman maalivahtia, mutta viimeinen erä jäi täysin maalittomaksi.

- Pelattiin oman suunnitelman mukaan puolustuksen kautta. Huomenna jatketaan samaa tiukkaa peliä ja pelataan siihen asti, että summeri soi, vaikuttavan ottelun maalissa pelannut Katajisto kertoo.

- Oma pelini sujui kokonaisuudessaan oikein hyvin, joskin avauksissa meni välillä ajatukset pakkien kanssa ristiin. Olen tyytyväinen myös puolustukseemme, mutta hyökkäyspäässä jäi vielä parantamisen varaa. Vaarallisia paikkoja oli, mutta viimeistelyssä täytyy parantaa, jotta saamme ottelusarjan huomenna tasoitettua, Kiekko-Espoon maalia vartioinut Minkkinen pohtii.

Nokian Kati Koskelin liekehti jälleen hyökkäyspäässä ja loihti tänään kolme maalia Minkkisen taakse. Roosa Salonen iski renkaan maaliin kertaalleen. Kiekko-Espoon maalit kirjattiin tänään Maija Väyryselle ja Jonna Vähäkankaalle

Lapinlahdelle myös playoff-sarjan toinen voitto

LL-89 otti RNK Flyersistä playoff-sarjan toisen voiton numeroin 6-8. Lapinlahti siirtyi johtoasemaan ja finaalipaikka on jaossa jo huomenna, kun joukkueet kohtaavat neljännen kerran.

- Oltiin pelin alussa potkun verran jäljessä, mutta pelin edetessä päästin paremmin peliin sisälle ja uskallettiin pelata. Peli oli kovaa, mutta rikkonaista. Lapinlahti käytti saamansa paikat tehokkaammin, RNK Flyersin valmentaja Marius Valtonen kertoo ottelusta.

Vierasjoukkueena tänä viikonloppuna Raisiossa pelaava LL-89 sai otteluun räväkän lähdön, kun Anne Pohjola saatteli renkaan verkkoon heti ensimmäisessä vaihdossa, kun ottelua oli kulunut vain 22 sekuntia. RNK pääsi avaamaan maalitilinsä myös viiden minuutin kohdilla, mutta LL-89 pystyi ensimmäisen erän aikana tehoilemaan vielä kaksi maalia.

Toisessa erässä RNK kävi lähellä, kun kotijoukkue kavensi kahteen kolmeen, kun joukkue hyödynsi ylivoiman viidellä kolmea vastaan. Vieraat pääsivät vuorostaan pelaamaan ylivoimalla ja hyödynsivät myös ajan iskien kaksi maalia nopealla syklillä. RNK pääsi kaventamaan kolmeen viiteen, mutta LL-89 kasvatti johtoaan vielä kertaalleen erän lopussa. Kolmannessa erässä sen sijaan nähtiin vain yksi maali ja seuraavan kerran verkko heilui vasta neljännen erän lopussa, kun RNK kavensi pikaisesti kahdella perättäisellä maalilla kuuteen seitsemään. Kiri jäi lyhykäiseksi ja vieraat viimeistelivät renkaan maaliin kahdeksannen kerran, kun peliakaa oli enää pari minuuttia jäljellä.

- Tärkeä voitto, tyylipisteitä ei näissäkään peleissä jaeta! Oikealla tiellä ollaan, mutta peliä täytyy parantaa ja jokaisen pitää pystyä antamaan itsestään parasta, LL-89:n tehonainen Anne Pohjola pohtii ottelun jälkeen.

- Pelit ovat olleet jäähyrikkaita, mikä on tuonut oman mausteensa, mutta hyvää oppia sekin kaikkea tulevaa ajatellen. Tästä päivästä taas opittiin ja huomenna lähdetään nauttimaan sekä hakemaan omaa rentoa peliä, Pohjola kiteyttää tunnelmat tärkeiden otteluiden takaa.

Pohjola viimeisteli tänään vaikuttavat tehot 4+4 ja tehokaksikon toinen puoli Marjukka Virta 3+4. Niina Piiroinen loihti tehot 1+1. RNK:n maaleista vastasi tänään Susanna Tapani, Marianna Kuiko ja Henna Mantere kukin kahdella osumalla.