SM-pronssit Raisioon ja Ykkössarja-pronssit Forssaan: Susanna Tapani ja Pinja Tervomaa ratkaisijoina

27.03.2021 20:20

Espoossa pelatusta SM-sarjan pronssiottelusta kehkeytyi todellinen jännitysnäytelmä, ja jäällä nähtiinkin takuulla yksi kauden 2020–2021 parhaista otteluista. Tasainen, vauhdikas ja runsasmaalinen ottelu päättyi lopulta jatkoajan jälkeen RNK:n voittoon maalein 8–7. Lapinlahti taas otti SM-finaalisarjan ensimmäisessä ottelussa voiton Nokiasta lukemin 8–5. Ykkössarjan pronssiottelussa Forssa vei voiton niin ikään jännittävän ottelun ja jatkoajan päätteeksi 7–6. Ykkössarjan ensimmäisessä finaalissa NSR oli kotonaan Luviaa vahvempi maalein 53

SM-pronssit jatkoaikamaalilla Raisioon: Susanna Tapani ratkaisijana

Lauantain ensimmäinen ottelu vihellettiin käyntiin Espoon Tapiolassa. Ennen pronssiottelun alkua jäällä palkittiin kauden 2020–2021 ansioituneita, joita löytyi pronssiottelun joukkueista reippaasti. SM-sarjan joukkueiden äänestämät palkitut pelaajat olivat SM All Stars -keskushyökkääjä sekä sarjan arvokkain pelaaja  (Agnes Jacks Trophy) Susanna Tapani (RNK), SM All Stars -hyökkääjä Marianna Kuiko (RNK), SM All Stars -puolustaja Milla Hokka (Kiekko-Espoo), Sm Vuoden tulokas Luana Perez (Kiekko-Espoo) sekä Vuoden SM-valmentaja (Jussi Voutilainen -palkinto) Susanna Laulumaa (RNK). Loput palkittavat julkistetaan finaalisarjan päättyessä.

Pronssiottelu käynnistyi vauhdikkaasti. Molemmat joukkueet onnistuivat luomaan maalitilanteita, täysosumissa kuitenkaan onnistumatta. Lopulta kotijoukkue onnistui kuitenkin ohittamaan RNK:n maalissa urakoineen Heidi Alatalon ajassa 4:18 Maija Väyrysen osumalla. Tämän jälkeen ote siirtyi RNK:lle. Susanna Tapani toi joukkueensa tasoihin ajassa 5:18 ja edelleen johtoon paria minuuttia myöhemmin kahden naisen ylivoimalla. Raision kolmas osuma syntyi Jasmin Kiiskin mailasta ajassa 8:03 yhden naisen ylivoimalla. Kiekko-Espoon Katariina Kurikko piti kuitenkin kotijoukkueen mukana pelissä kaventamalla tilanteen 2–3:een vielä ennen ensimmäisen erän päätöstä. Osumassa oli mukana aavistus hyvää tuuria, sillä rengas muutti suuntaa RNK-puolustaja Netta Koskelaisen luistimesta.

Toisessa erässä Kiekko-Espoo sai jälleen otteen pelistä. Erässä nähtiin kuitenkin vain yksi maali, joka syntyi ylivoimalla Neea Virtasen mailasta. Molemmat joukkueet pitivät keskialueen erittäin tiukasti kiinni, eikä vaarallisia maalitilanteita juuri päässyt syntymään. Näin pitkälle erätauolle siirryttiin tasatilanteessa 3–3.

Kolmannen erän alku lähti käyntiin tasaisissa merkeissä, kunnes RNK:n Henna Mantereen laukaus yllätti Espoon Henna Minkkisen. Kolmannessa erässä nähtiin vielä yksi osuma, jolla RNK siirtyi 5–3-johtoon. Viimeistelijänä toimi Susanna Tapani. Neljännessä erässä ottelu näytti jo ratkeavan RNK:lle, kun joukkue siirtyi ensin 6–4-johtoon Taru Kylä-Kailan ja Susanna Tapanin komean yhteistyön tuloksena ja 45 sekuntia myöhemmin 7–4-johtoon Taru Kylä-Kailan nopeasta vastahyökkäyksestä.

Espoo rynnisti perään, mutta hyökkäykset eivät tuottaneet tulosta. Lopulta takaa-ajon käynnisti puolustaja Jasmiina Lehtinen, joka viimeisteli komean täysosuman purjehdittuaan ensin koko kentän läpi. Kotijoukkue syttyi kavennuksesta ja tuli maalin päähän ajassa 54:41 Iiris Pitkon osumalla ja tasoihin vajaan minuutin kuluttua edellisestä Maija Väyrysen läpiajosta. Samassa tilanteessa RNK:n maalivahti Heidi Alatalo loukkaantui ja maalin suulle luisteli nuori Jasmi Järvinen. Kun varsinaisella peliajalla ei nähty enempää maaleja, siirryttiin ottelussa jatkoajalle. Jatkoaika ei ehtinyt vanheta kuin 12 sekuntia, kun RNK:n Susanna Tapani ampui renkaan Espoon verkkoon ja sinetöi näin pronssiset mitalit joukkueelleen.

”Jatkettiin samaa taistelua kuin välierissä ja pelattiin isolla sydämellä koko joukkueelle. Peli oli ailahtelevaa, mutta kaikkien käänteiden jälkeen kuitenkin uskottiin omaan tekemiseen ja toistettiin sama, mikä ekassa välierässä. Nyt saa nauttia”, iloittiin raisiolaisleirissä.

RNK SM-pronssijoukkuekuva, kuva: Niklas Günsberg

RNK:n maalijuhlat kuva: Niklas Günsberg

Voittomaalijuhlat Kuva: Niklas Günsberg

Kuvat: Niklas Günsberg

Lapinlahti otti ensimmäisen kiinnityksen kultaan

SM-sarjan finaaliottelut käynnistyivät Lapinlahdella, jossa vastakkain oli toisilleen tuttu ja kokenut finaalikaksikko Lapinlahti–Nokia. Ottelu käynnistyi tasaisissa merkeissä, eikä erässä lopulta nähty kuin yksi maali, josta vastasi Lapinlahden Marjukka Virta. Toisessa erässä Lapinlahti vaihtoi suuremman vaihteen silmään ja aloitti maalinteon heti ensimmäisellä minuutilla Anne Pohjolan johdolla. Seuraavaa osumaa saatiin kuitenkin odottaa erän loppupuolelle asti, jolloin Marjukka Virta viimeisteli ottelun toisen täysosumansa. Maalinnälkäisenä ollut Nokian Mette Nurminen toi vierailijat mukaan peliin ajassa 27:44, mutta Lapinlahti takoi siitä sisuuntuneena Nokian verkkoon vielä kaksi osumaa ennen toisen erän päätöstä. Näin ottelun puolivälissä oltiin tilanteessa 5–1 kotijoukkueelle.

Kolmannen erän alussa Anne Pohjola vei Lapinlahden jo turvallisen tuntuiseen 6–1-johtoon, mutta sen jälkeen Nokia tuli tiukasti peliin mukaan nuoren Mette Nurmisen johdolla. Joukkue latoi Lapinlahden verkkoon kolme osumaa, ja näin tilanne oli hieman ennen erän loppua jo kutkuttavan jännittävä 6–4 kotijoukkueen hyväksi. Anne Pohjola onnistui kuitenkin maalinteossa vielä juuri ennen erän loppua, joten viimeiseen erään kotijoukkue pääsi kolmen maalin johdossa. Kun viimeisessä erässä kumpikin joukkue onnistui maalinteossa kertaalleen, otti Lapinlahti ensimmäisen kiinnityksen kultamitaleihin loppulukemin 8–5. Lapinlahden tehokkaimpina hääri totuttuun tapaan Anne Pohjola (5+3). Nokian valopilkkuna tuikki tehot (3+0) viimeistellyt Mette Nurminen. Seuraava ottelu pelataan huomenna sunnuntaina Nokialla.

”Finaalisarjan ekasta pelistä voitto kotiin. Fiilis on joukkueessa hyvä! Pelattiin koko peli hyvin joukkueena ja pysyttiin pois jäähyaitiosta. Hyökkäys onnistui hienosti maalipaikoista ja puolustus pelasi kurinalaisesti”, kommentoi Lapinlahden maalissa torjunut Tiina Tenhunen.

”Oltiin pelin eka puolisko vähän unessa ja mentiin vastustajan hitaampaan tempoon mukaan. Toiselle puoliskolle saatiin jo näkyviin enemmän omaa peliä, mutta neljän maalin takamatka oli liikaa. Me vedettiin liikaa ohi ja Lapparit hyödynsi maalipaikat tehokkaammin. Tästä on hyvä lähteä parantamaan huomiseen”, analysoi Nokian Mette Nurminen.

Ykkössarjan pronssit Forssaan

Ykkössarjan pronssiottelussa Raumalla olivat vastakkain Lukko ja FoPS. Ottelussa palkittiin SM-sarjan tapaan kauden arvokkaimpia pelaajia. Forssalta Ykkössarjan arvokkaimman puolustajan tittelin sai kokenut Annika Räikkönen.

Ottelu alkoi vierailijoiden tiukassa komennossa, sillä jo 20 sekunnin pelin jälkeen Iina Pohjolainen vei joukkueensa 1–0-johtoon. Vajaa minuutti myöhemmin tilanne oli Pinja Tervomaan osuman ansiosta jo 2–0 ja ajassa 2:40 Pohjolainen vei joukkueensa jo 3–0-johtoon ylivoimalla. Pikkuhiljaa Lukko alkoi päästä peliin mukaan, mutta Forssan Elli Tossavainen ehti pyssyttää vielä yhden osuman Lukon verkkoon ennen erän päätöstä.

Toisen erän alussa peli näytti jo ratkenneen, kun Iina Pohjolainen viimeisteli hattutemppunsa. Tämän jälkeen kotijoukkue ryhdistäytyi ja löysi hukassa olleen maalinjyvän. Forssan jäähyillessä Lukon Ellimari Reivonen avasi kotijoukkueen maalitilin ajassa 19:37. Alisa Neuvonen jatkoi takaa-ajoa niin ikään ylivoimalla. Emma Willman onnistui kuitenkin tekemään Forssalle vielä yhden maalin ennen erän päätöstä. Näin pitkälle erätauolla mentiin vierailijoiden johtaessa 6–2.

Kolmannessa erässä ottelun painopiste kääntyi yhä enemmän Forssan päätyyn Lukon hallitessa peliä. Meri Ruuska taituroi ensin joukkueensa kolmannen maalin ja vastasi myös neljännestä täysosumasta, joka syntyi kahden naisen ylivoimalla. Ennen erän loppua nuori Roosa Sarasmäki toi kotijoukkueen jo maalin päähän. Viimeisessä erässä Lukko rynnisti tiukasti maalijahtiin ja onnistuikin tasoittamaan pelin Alisa Neuvosen päivän toisella osumalla. Kun lopullista ratkaisua ei varsinaisella peliajalla nähty, siirryttiin myös Ykkössarjassa jatkoajalle. Pelikello pysäytettiin jatkoajalla 41 sekunnin jälkeen, kun Forssan Pinja Tervomaa laukoi tarkan vedon Lukon maalin takanurkkaan ja ratkaisi näin pronssit Forssalle.

"Tehtiin pelistä itsellemme iso mörkö. Jännitys ei poistunut alkulämmöllä ja pelin alku olikin meiltä huonoa ja passiivista peliä. Onneksi pääsimme peliin kiinni ja maali maalilta tulimme tasoihin. Tänään ei kuitenkaan riittänyt voittoon asti, vaan tappio tuli katkerasti jatkoerässä. Onnea FoPS:lle", kommentoi Lukon valmentaja Johanna Sarasmäki ottelun jälkeen.

NSR ratkasi Ykkössarjan ensimmäisen finaalin viime minuuteilla

Ykkössarjan ensimmäisessä finaalissa Klaukkalassa kohtasivat NSR ja Luvia. Ottelu oli alusta pitäen tasainen, mutta ensimmäisessä erässä Luvia oli paremmin hereillä. Joukkue aloitti maalinteon ajassa 6:25 Roosa Rantaniityn täysosumalla. Muutamaa minuuttia myöhemmin joukkue siirtyi 2–0-johtoon Krista Järvelinin maalilla. Toisessa erässä jännitys karisi NSR:ltä ja joukkue pääsi peliin mukaan Nea Asumaan maalilla. Kun muita maaleja ei erässä nähty, oltiin ottelun puolivälissä tiukassa 1–2 tilanteessa vierailija Luvian hyväksi.

Kolmanteen erään NSR sai salama-alun, kun joukkue tasoitti pelin vain 30 sekunnin pelin jälkeen Anniina Kemppaisen maalilla. Tämän jälkeen ottelu jatkui erittäin tiiviinä ja tarkkana pelaamisena. Kun kolmannessa erässä ei nähty enempää maaleja, siirtyi ottelun ratkaisu viimeiseen erään.

Pelin viimeisellä neljänneksellä kotijoukkue osoitti vahvuutensa. Nea Asumaa vei päivän toisella osumallaan joukkueen johtoon. Luvian Sanni Koivunen onnistui kuitenkin vielä kuittaamaan lukemat tasoihin LuKi:n pelatessa alivoimalla. Pelin viimeisellä viidellä minuutilla NSR:n Minna Ojapalo ja Anniina Kemppainen onnistuivat kuitenkin maalinteossa ja näin NSR vei tiukan taistelun nimiinsä maalein 5–3. Finaalisarja on katkolla huomenna sunnuntaina Luvialla.

"Ottelu lähti osaltamme mukavasti liikkeelle ja saimme alkuun muutaman maalin etumatkan. Kolmannessa erässä olimme huolimattomia ja vastustaja pääsi peliin mukaan liiankin helposti. Neljännessä erässä pääsimme tasoihin, mutta kiri ei aivan riittänyt voittoon. Nyt ei voi muuta kuin siirtää ajatukset kohti huomista peliä ja lähteä siihen entistä kovemmalla taistelulla", summasi Luvian Milla Rantanen.

"Pelin alussa jännitys näkyi, emmekä olleet parhaimmillamme ja LuKi pääsi 2-0-johtoon. Siitä lähti meidän nousujohteinen taistelu ja melko pitkälti peli pysyi meidän hallinnassa. Huomiseksi karistellaan jännitys mielestä ja lähdetään pelin alusta asti taistelemaan vahvoina mestaruudesta", kommentoi NSR:n Neea Lampinen.