SM-kulta ratkesi: LL-89 on Suomen mestari!

05.04.2021 19:58

LL-89 Say Cheese on Suomen Mestari 2021 (kuva: Suvi Huttunen) 

Lapinlahden Luistin -89 kaatoi NoU:n viimeisessä finaaliottelussa numeroin 6-5 ja vei Suomen mestaruuden kotiin Savoon kahden vuoden tauon jälkeen. Ottelu oli kauttaaltaan tasainen ja viimeistään tänään päästiin oikeasti näkemään, kuinka tasaisia joukkueet todellisuudessa ovat.

- Tänään kyllä tänään pelattiin sanan varsinaisessa merkityksessä niin kuin viimeistä päivää ja jaksettiin uskoa, et varmasti saadaan tarvittavat maalit voittoon. Loistava puolustuspeli tottakai ja taistelu mahdollisti voiton, Lapinlahden Luistimen pelaaja-valmentaja Marjukka Virta kertoo ottelusta pelipäivän iltana. Virta palkittiin tänään All Stars -kentällisen hyökkääjänä Petra Ojaranta -palkinnolla.

Ensimmäisessä erässä haettiin maaleja kauan, mutta tuntuma peliin näytti löytyvän pikaisesti. NoU iski tänäänkin ottelun avausmaalin, joka syntyi Kati Koskelinin mailasta ensimmäisen erän loppupuolella ajassa 13:01. 

Kotijoukkue LL-89 pääsi kuitenkin toisessa erässä tasoihin Marjukka Virran osumasta ja pian hyödyntämään myös ylivoimatilanteen, jonka aikana Lapinlahti siirtyi johtoon. Hetken kuluttua kotijoukkue siirtyikin jo kahden maalin johtoasemaan. Ottelun puolivälin lähestyessä LL-89 pääsi jälleen pelaamaan ylivoimalla, mutta tällä kertaa NoU pystyi kääntämään tilanteen hyväkseen ja kavensi kolmeen kahteen alivoimalla. 

Ottelun kulku jatkui toisella puoliskollakin erittäin tasaisena ja kumpikin joukkue pääsi myös pelaamaan ylivoimalla toisen kärsiessä jäähyjä. LL-89 iski kahden maalin johtoasemaan ylivoimalla kolmannen erän puolessa välissä, mutta se ei vielä vieraita lannistanut. NoU kavensi jälleen maalin päähän alle minuuttia myöhemmin ja pääsi erän viimeisellä minuutilla haastamaan kotijoukkueen viidellä kolmea vastaan. NoU rankaisi pikaisesti kahdesta jäähystä, kun Roosa Salonen tasoitti pelin Elina Raesolan syötöstä kulmalta.  

Vierasjoukkue siirtyi ensimmäisen erän jälkeen ensimmäistä kertaa johtoon viimeisen erän kolmannella peliminuutilla Koskelinin maalista. Kotijoukkue ei kuitenkaan luovuttanut, vaan taistelu kävi kiivaana loppuun saakka. LL-89 hyödynsi ylivoiman ja nousi tasoihin rankaisten Nokiaa jälleen jäähyilystä. Ratkaisua saatiin odottaa erän viimeiselle kolmannekselle asti, kunnes kokenut pistenainen Anne Pohjola nousi ratkaisijan rooliin iskemällä päättäväisesti renkaan maaliin Virran jättösyötöstä. NoU pyrki vielä tasoitukseen, mutta loppupelin jäähyt sulattivat pirkanmaalaisten toiveet tasoituksesta. 

- Tasainen ottelu, mikä olisi voinut ratketa kumpaan suuntaan vaan. Olen ylpeä joukkueestamme, taistelimme loppuun asti yhdessä, NoU:n kapteeni ja vuoden Reilu pelaaja -palkinnolla palkittu Kaisa Viren kertoo ottelun jälkeen. 

- Koko kauden meillä on ollut huippu jengi ja taisteluhenki on ollut aivan mieletön. Tämä joukkue on yksinkertaisesti paras, oli mitalin väri mikä hyvänsä. Olen ylpeä meistä kaikista, Viren kehuu joukkuettaan. 

Anne Pohjola nousi tänään ratkaisijan rooliin ja iski ottelun voittomaalin lisäksi renkaan verkkoon kahdesti. Pisteitä hän tehoili tänään kiitettävät 3+1. Ykköskentässä maalien takana oli viisi syöttöä ottelussa antanut Marjukka Virta, jolle kirjattiin tehot 1+4. Yhteen maaliin ylsi myös Niina Piiroinen tehoin 1+2 ja kakkoskentän Minka Levander tehoin 1+0. 

Nokian maaleista vastasi tänään Kati Koskelin tehoin 2+1, Jenni Linnamäki tehoin 1+1 ja Roosa Salonen ja Kaisa Hurske kumpikin tehoin 1+0. 

Tunnelmat Lapinlahdella ovat voiton jälkeen tottakai hyvät ja joukkue pääsee viettämään pitkän pääsiäisviikonlopun hetket juhlallisissa tunnelmissa. Virralle pelivuosia pelkästään SM-sarjassa on kertynyt paljon ja uraan on mahtunut paljon niin SM-sarjassa, kuin maajoukkueessakin. Viimeisimpään kauteen on mahtunut muun muassa 600 ottelun ja 3000 tehopisteen rajapyykkien rikkominen. 

- Päällimmäiset tunteet on helpotus ja sanoinkuvaamaton onnellisuus, Virta kuvaa tunnelmiaan ottelun jälkeen. Voittoa on odotettu ja se onkin hieno lopetus epävarmana alkaneelle kaudelle. Vielä vuosi sitten oli epäselvää tuleeko Lapinlahdelle joukkuetta ja Virtakin oli jo lopettamassa ringeten. Nyt voinee kuitenkin sanoa, että jatko kannatti. 

- Kausi oli raskas ja se, että joukkue kasattiin täksi kaudeksi toki näkyi syksyllä tekemisessä, mutta kaikki tiesi mikä tavoite on ja tärkeintä on keväällä voittaa ne oikeat pelit. Kausi oli nousujohteinen ja mestaruus kruunasi monia huikeita pelaajauria, Virta fiilistelee kulunutta kautta.  

Ottelussa palkittiin Vuoden Reilu pelaaja, Vuoden tuomari ja All Stars-kentällinen. Kuvassa vasemmalta: Marjukka Virta, Emmi Merelä, Kaisa Katajisto, Kaisa Viren, Juha Korteniemi (kuva: Suvi Huttunen) 

Finaalin yhteydessä palkittiin myös kauden 2020-2021 parhaita, jotka SM-jatkosarjan joukkueet ovat äänestäneet keskuudestaan. Finaaliottelussa palkittiin: 

Vuoden Reilu -pelaaja (Katja Kortesoja –palkinto): Kaisa Viren, Nokian Urheilijat 

Vuoden tuomari: Juha Korteniemi 

All Stars -kentällinen 

Maalivahti (Marika Lempinen –palkinto): Kaisa Katajisto, Nokian Urheilijat 

Puolustaja (Mia Melkinen –palkinto): Emmi Merelä, Nokian Urheilijat 

Hyökkääjä (Petra Ojaranta –palkinto): Marjukka Virta, Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese