Tuomaripulasta kohti maailman parhaiden pelaajien pelejä

08.11.2021 13:01

Niina Koljonen (kuva: Timo Kupiainen)

Erotuomarit Jukka Kohtala ja Niina Koljonen aloittivat kauden ohittamalla komeat rajapyykit: Kohtalalla rikkoutui 150 SM-sarjaottelun raja syyskuussa ja hiukan myöhemmin Koljosella täyttyi 250 tuomittua SM-sarjaottelua. Ammattitaitoisilla tekijöillä vauhti vain kiihtyy ja tavoitteita riittää edelleen.

Pelejä ja hallieloa molemmilta löytyy vuosien ajalta, ja Koljonen sanookin, että tällaiset saavutukset kertovat pitkäjänteisestä työstä niin lajin kuin erotuomaritoiminnankin parissa. Kohtala päätyi ringeten pariin miltei 20 vuotta sitten tyttären mukana. Koljonen löysi itsensä ringeten parista, kun he kahden kaverin kanssa viettivät 6-vuotiaina lapsina aikaa Myyrmäen hallilla veljien pelatessa jääkiekkoa yhdessä. Vanhemmat huomasivat Walapaisin mainoksen hallilla, ja Koljosen polku ringetessä alkoi.

Molemmat päätyivät tuomareiksi tuomaripulan johdosta. Kohtala löysi itsensä tuomarikurssilta 2010 paikkeilla ja aloitti aluesarjojen viheltämisen. Koljonen aloitti tuomaroinnin, kun tuomaripulaa paikatakseen alueelta pyydettiin, että muutamat pelaajat joukkueista kävisivät kurssin, ja ura alkoikin 1997.

- En aikanaan edes uskaltanut ajatella, että voisin yltää jopa SM-sarjaan saakka ja päästä maailman parhaiden pelaajien pelejä tuomaroimaan, Kohtala kommentoi rajapyykin saavuttamista.

- Kiitollinen täytyy olla, että linjani on pääsääntöisesti kelvannut ja tämän polun mahdollistanut, hän päättää.


Finaalipelit tavoitteena tuomareillakin

Tuomariuran muistoista ja saavutuksista nousevat esiin finaalit: Koljosella kirkkaimpana muistona on Lahden SM-finaalit, ja Kohtala nostaa esiin muutaman vuoden takaiset Ykkösen mestaruusfinaalit, kun kaikki ottelut menivät jatkoajalle ja mestaruus ratkesi vasta kolmannen matsin jatkoajalla.

- Siinä oli suuria tunteita aistittavissa! Toki myös Burnabyn MM-kisat 2019 ovat jääneet mieleen, Kohtala muistelee.

- Parhaimmat onnistumisen tunteet ovat tulleet tiukoissa peleissä, joissa erotuomarilinja on pidetty yhtenäisenä ja pelaajista on nähnyt pelin päätteeksi, että ovat olleet tyytyväisiä tuomarilinjaan, Kohtala sanoo ja jatkaa, - Epäonnistumisia toki on myös osunut kohdalle: joku estää sopivasti näkyvyyden, sijoitut huonosti tai katsot väärään suuntaan juuri väärällä hetkellä ja teet väärän päätöksen. Kyllä ne tilanteet joskus pelin jälkeen jäävät vaivaamaan. Parhaamme kuitenkin yritämme, jännittävää ja hauskaakin tämä on ollut - päivääkään en vaihtaisi pois.

 

Jukka Kohtala (kuva: Andre Vandal)


Tulevalla kaudella pääsee taas keskittymään peliin

Viime kauden pandemia vaikutti myös tuomarityöhön.

- Alkaneella kaudella on ollut parempi fiilis, kun on rokotukset voimassa ja nyt on helpompi keskittyä itse peliin, Kohtala sanoo.

Myös Koljosen mielestä katsomojen aukeaminen on vaikuttanut peleihin positiivisesti. Hänestä ringeten näkyvyys Ruutu-palvelussa on myös hieno juttu.

- Toivottavasti näkyvyys kasvattaa harrastajamääriä, niin pelaajissa kuin tuomareissakin, Koljonen toteaa.

Kohtalan tavoitteet kuluvalle kaudelle ovat realistiset:

- Olisin varsin tyytyväinen, jos saisi vedettyä ehjiä hyviä pelejä ja pidettyä linjan maltillisen järkevänä ja peliä palvelevana niin, että pelaajat kokevat pelin oikeudenmukaisena.

Tulevalla kaudella Koljonen puolestaan nostaa tavoitteekseen viheltää SM-sarjan finaalipelit, minkä lisäksi hän mainitsee pidemmän tähtäimen tavoitteeksensa tuomitsemisen MM-kisoissa.

- Jos sitten seuraavaksi yrittäisi tähdätä Niinan jäljillä vaikka tuonne 200 peliin saakka… Kohtala naurahtaa ja päättää.