PÄÄTÖSKIERROKSELLA KOVAT PANOKSET - VÄLTTÄÄKÖ LAHTI KARSINTASARJAN?

19.11.2021 15:00

Kuva: Jani Virolainen

SM-ringeten alkusarja huipentuu tulevana viikonloppuna kahdella täydellä kierroksella. Panoksia otteluista ei puutu, sillä jokainen joukkue haluaa kasvattaa pistesaldoaan parantaakseen asemiaan tulevaan. Viikonloppuna selviää myös, mitkä kuusi joukkuetta jatkavat Suomen mestaruuden tavoittelua ja kenen tie vie karsintasarjaan. 

 

Lahti luottavaisin mielin kohti alkusarjan päätöstä - Blue Ringsiltä vaaditaan venymistä

SM-ringeten alkusarjan päätöskierrosten alla mielenkiintoisin parivaljakko löytyy sarjataulukon sijoilta 6 ja 7. Etulyöntiasemassa sijalla kuusi majaileva Lahti on kerännyt kahdeksan pistettä ja sijaa perässä tuleva Blue Rings viisi pistettä, eli tilanne alkusarjan viimeiseen viikonloppuun lähdettäessä on vähintäänkin kutkuttava!

Vajaa kaksi viikkoa sitten joukkueiden kohdatessa Lahti käänsi SOL-areenalla ottelun voitokseen lukemin 9-6. Oliko kyseinen voitto näin jälkikäteen katsottuna viimeinen naula Blue Ringsin arkkuun vai kykenevätkö uusimaalaiset kaataamaan tulevana viikonloppuna kaksi sarjan kärkipään joukkuetta Helsingin ja Nokian Urheilijat? Lahden napatessa yhdenkin sarjapisteen Blue Rings tarvitsee kaksi voittoa välttääkseen karsintasarjan.

Lahti lähtee viimeisille kierroksille selkeästi vahvemmista asemista Blue Ringsiin nähden. Sen tulee kerätä kahdesta ottelustaan vähintään kaksi pistettä varmistaakseen paikkansa kuuden parhaan joukossa. Lahti kohtaa tulevana viikonloppuna Kiekko-Espoon sekä Tampereen Ilveksen. Lahtelaisten leirissä viikonloppuun ei ladata ylimääräisiä paineita.

- Hyvillä ja luottavaisilla fiiliksillä lähdetään pelaamaan viikonlopun peleihin. Jatketaan viime pelien hyvää maalivirettä ja kiinnitetään huomiota erityisesti syöttöjen laatuun, valmennuskaksikko Sini Hänninen ja Päivi Mikkonen ennakoivat.

- Onnistumisia on tullut laajalla rintamalla, mutta erityisesti maalivahti Roosa-Mari Heikkinen on esittänyt viime peleissä varmoja otteita, Lahden kapteeni Miia Manner täydentää valmennusta.

 

Nokia ei lähde säästellen viikonloppuun - pystyykö Jyske pysäyttämään huippuvireisen sarjakärjen?

SM-ringeten sarjataulukon kärkipaikkaa hallussaan pitää lajin kestomenestyjiin kuuluva Nokian Urheilijat. Viime viikonloppuna runsasmaaliset 12-3 ja 13-6 voitot napannut noutajalauma haluaa pitää keulapaikkansa ja lähteä jatkosarjaan voittoputken siivittämänä.

- Sarja on ollut tähän asti todella tasainen ja alkusarjan viimeisenä viikonloppuna pelataan jälleen tärkeistä jatkosarjan lähtöpisteistä. Lähdemme hyvillä fiiliksillä pelaamaan. Voitoista huolimatta joukkue menee peli kerrallaan eteenpäin, tavoitteena on kehittää omaa peliä kauden edetessä, Nokian valmennus toteaa.

NoU kohtaa viikonloppuna kotonaan Laitilan Jyskeen ja jatkosarjasta haaveilevan Blue Ringsin.

Laitilan ylpeys, Jyske, lähtee tulevaan viikonloppuun haastamaan sarjakärjen lisäksi toisella sijalla majailevan Kiekko-Espoon. Joukkueen valmentaja Marleena Kuusistolla on selvät sävelet tulevaan viikonloppuun.

- Tulevalta viikonlopulta odotetaan todella kovaa ja tasaista vääntöä kummankin joukkueen kanssa. Viimeisin Kiekko-Espoo -peli ei mennyt meiltä ihan odotusten mukaisesti ja tulevassa ottelussa pyritäänkin parantamaan omaa pelamista jokaisella kentän osa-alueella. Meidän tulee joukkueena onnistua 100%, jotta saadaan viikonlopusta tärkeät ja viimeiset alkusarjan pisteet kotiin, Kuusisto analysoi. 

Kuluvan syksyn Jyske on pelannut vähintäänkin kunnioittavasti, kun sarjanousija ei ole suostunut kumartamaan SM-sarjan kestomenestyjille. Joukkueessa onkin hyvä ja itsevarma tunnelma jatkosarjan kynnyksellä.

- Syksy on mennyt joukkueen osalta hyvin ja olemme päässeet vauhdikkaasti uuteen sarjaan sisään. Nousijajoukkueena olemme pystyneet haastamaan jopa SM-sarjan konkareita ja ollaan saatu alkusarjan aikana sekä kovatempoisia että tasaisia pelejä, jotka päättyneet vain muutaman maalin eroilla, joukkueen kapteenisto kertoo.

 

RNK haluaa pestä kasvonsa viime viikonlopun jäljiltä - saako Ilves muristua pistetilinsä auki?

Viime viikonlopun maalierolla 6-26 tahkonnut RNK Flyers haluaa palata voittojen tielle lauantaina Ilveksen vieraana Tesoman jäähallissa. Joukkue saa takaisin jääkiekkokomennukselta palanneen kapteeninsa Susannan Tapanin, joka ei halua lähteä takki auki tulevaan viikonloppuun.

- Lauantaina kohtaamme nuoren ja nälkäisen Ilveksen. Ilves on vielä ilman voittoa tältä kaudelta, joten heiltä löytyy varmasti voitonnälkää. Meillä on alla kaksi tappiota viime viikonlopulta, joten isoin tavoite on palata takaisin voittojen tielle ja saada onnistumisia laajalla rintamalla! kapteeni kommentoi.

Sunnuntaina raisiolaisten vieraaksi luistelee yksi kauden 2021-22 tähänastisista yllättäjistä, Helsinki Ringette. Tapani povaa ottelusta tasaista.

- Viime ottelussa kärsimme tiukan maalin tappion heille. Nyt pääsemme ottamaan revanssin kotikentällä. Ottelusta tulee varmasti vauhdikas ja tiukka, joten puolustus- ja maalivahtipelin täytyy onnistua erityisen hyvin, jotta pisteet jäävät Raisioon.

Raisiolaisten valmentaja Timo Himberg toivoo ehjää ja hyvää peliesitystä joukkueeltaan. Menneen syksyn hän näkee rikkonaisena ja näkeekin potentiaalia olevan parempaan.

- Sarja on ollut tosi tasainen ja jokainen peli on ollut merkitsevä. Raisiossa on hyvä harjoittelukulttuuri, joten joukkueen kehitys on ollut silminnähtävää. Pelaajien kehitys johtaa toivottavasti joukkueen tason nousemiseen kauden edetessä, Himberg analysoi.

Ilveksen kapteeni Maria Wetterstrand kertoo joukkueen olevan motivoitunut ja usko omaan tekemiseen ei ole horjunut, vaikka pistetili näyttääkin tamperelaisten kohdalla nollaa.

Alkusarja on ollut meille opettavainen retki. Kehitystä on kyllä tapahtunut, etenkin puolustuspelaamisessa, mutta edistysaskeleet eivät näy vielä tilastojen valossa. Juuri kehittyminen Aeri osa-alueilla luo uskoa joukkueen sisällä ja olemmekin lähteneet ennakkoluulottomasti haastamaan kaikkia sarjan joukkueita, Wetterstrand sanoo.

Alkusarjassa oli odotettavissa kovia pelejä ja niitä myös riitti! Oma kauteni on sujunut vaihtelevan nousujohtoisesti. Joukkueelta olen nähnyt paljon onnistumisia kauden mittaan ja viimeiselle kierrokselle lähdetään odottavaisella ja iloisella fiiliksellä, Ilveksen maalivahti Siiri Uusitalo komppaa Wetterstrandia.

Pääkaupunkiseudun joukkueet haluavat sarjakärkeen - Helsinki alkukauden yllättäjiä

Kiekko-Espoo kohtaa lauantaina jatkopaikan varmistusta saalistavan Lahden. Luvassa on siis ennakkoon tiukkaa ja vauhdikasta ringetteä, josta molemmille joukkueille kelpaa vain kaksi pistettä. Espoo on sarjassa maalieron turvin toisena kahden pisteen päässä sarjaa johtavasta Nokiasta. Espoolaiset eivät lähde säästelemään alkusarjan viimeisille kierroksille.

Helsinki Ringette on jopa hieman yllättäen sarjataulukossa kolmantena 12 pelatun ottelun jälkeen. Nuori ja nälkäinen joukkue saa valmentajaltaan Nina Sundellilta ansaitut kehut.

- Joukkueen tavoitteeksi asetettiin alkusyksystä pääsy SM-jatkosarjaan ja tämä tavoite saavutettiin pelien sujuessa hyvin. Nuori joukkue on kehittynyt paljon ja ymmärtänyt jatkuvan työnteon merkityksen, jotta meillä on mahdollisuus haastaa kokeneemmat vastustajat, valmentaja aloittaa ja muistaa jakaa kehuja pelaajien lisäksi myös taustalla vaikuttaville tahoille.

- On ollut mahtavaa valmentaa näin taitavia ja motivoituneita pelaajia. Olemme onnekkaita, sillä joukkueemme valmennusryhmään kuuluu lajivalmentajien lisäksi psyykkinen valmentaja sekä jääurheiluun erikoistunut fysiikkavalmentaja.

Helsinki kohtaa viikonloppuna veitsen terällä olevan Blue Ringsin sekä viime viikonloppuna selkäsaunan saaneen RNK:n. Joukkueen kapteeni Moona Passila odottaa tiukkaa vääntöä pisteistä.

- Alkusarjan viimeiset neljä pistettä ovat haluttuja, joten niiden eteen saa varmasti taistella viikonloppuna, Passila päättää.

 

SM-ringeten viikonlopun ottelut:

Lauantaina 20.11. 

Blue Rings - Helsinki, Tuusulan jäähalli 14:00
NoU - Jyske, Nokian jäähalli 1 14:00

Kiekko-Espoo - Lahti, Tapiolan harjoitusjäähalli 15:15

Ilves - RNK Flyers, Tesoman jäähalli 16:30

Sunnuntaina 21.11.

NoU - Blue Rings, Nokian jäähalli 1 14:00
RNK Flyers - Helsinki, Kerttulan jäähalli 15:00

Jyske - Kiekko-Espoo, Laitilan jäähalli 15:30

Lahti - Ilves, SOL Areena Lahti 16:30

 

Katso SM-runkosarjan ottelut maksutta Ruudusta.

 

 

FORSSAN KESKIVIIKKO TARJOSI NELJÄN ERÄN JÄNNITYSNÄYTELMÄN - LL-89 SAA LUVIAN VIERAAKSEEN LAUANTAINA

Kuva: Timo Kupiainen

Ykkössarjan viimeinen alkusarjaviikko käynnistyi keskiviikkona, kun Suomen historian kuudes jäähalli toimi näyttämönä FoPS - Blue Rings -ottelulle. Kanta-Hämeen illassa nähtiinkin neljä erää tiukkaa vääntöä pisteistä. Forssalaisten onnistui ratkaista ottelu päätöserässä ja Blue Ringsiä odotti pimeä ja pisteetön kotimatka. 

Avauserä alkoi pelissä vauhdikkaasti ja vierasjoukkueen onnistui saada näennäinen hallinta ottelusta. Ottelun avausmaalista vastasikin Blue Rings, kun Elina Rantakari onnistui alivoimalla ujuttamaan renkaan jälleen kelpo ottelun pelanneen Sini Mäkelän selän taakse. Erässä nähtiin avausosuman lisäksi kaksi maalia ja lukemat valotaululla kertoivat vierasjoukkueen 1-2 johdosta. 

Aloitimme pelin hyvin ja avauspuolikkaalla saimme luotua maalipaikkoja, mutta koko alkukautta leimannut tehottomuus vaivasi jälleen, vieraiden Sanna Sipilä kertoo ottelun avauspuolikkaan tapahtumista.

Avauserän jälkeen seuraavaa osumaa saatiin odottaa aina 38. minuutille asti, kunnes kotijoukkueen Terhi Kaattari löysi renkaalle paikan joukkueensa parhaana palkitun Venla Rantilan vartioimasta maalista. Tasoitusmaalia seurasi rikkonainen loppu ottelulle molempien joukkueiden kuluttaessa jäähypenkkiä vuorotellen. Erikoistilanteet seurasivat toisiaan tuloksetta ja joukkueiden alivoimakentälliset pelasivat uhrautuvasti sulkien syöttölinjoja ja estäen laukauksia saavuttamasta maalivahtien varusteita. 

Kahdessa viimeisessä erässä otimme paljon jäähyjä, joka hajotti peliämme. Peli pyöri paljon meidän päädyssä, mutta jännitys ja tasaisuus säilyivät silti loppuun saakka, Rantila sanoo.

- Puolustus oli loistava ja otti hyviä blokkeja. Oma maalivahtimme torjui tarvittavat vedot, katsomosta loukkaantumisen vuoksi peliä seurannut Forssan kapteeni Tara Repo kehuu omiaan.

Ajassa 54:34 Forssan jääpyhättöön saapunut yleisö pomppasi ilmaan, kun kotijoukkueen Vilja Mäkelä laukoi voittomaaliksi jääneen osuman Blue Ringsin maaliin. Loppulukemat 4-2 taululle kävi iskemässä Pinja Tervomaa samalla katkaisten uusimaalaisten loppukirin.

Peli oli todella kovatempoinen alkuvihellyksestä loppuvihellykseen. Vauhti kentällä ja loistava kannustus katsomossa loivat hienon keskiviikkoillan Forssaan! Repo jatkaa. 

Kotijoukkueen parhaana palkittiin 1+2 tehot kerännyt Aada Sipponen.

 

Luvia luistelee paineitta Lapinlahden jäälle

Lapinlahdella käydään lauantaina ykkössarjan ainut ja samalla koko alkusarjan viimeinen ottelu paikkansa SM-karsinnoissa varmistaneiden LL-89:n ja LuKi-82:n välillä. Luvialaiset eivät halua matkustaa toiselle puolen Suomea turhaan, vaan matkalta tuliaisiksi ei kelpaa mikään muu kuin kaksi sarjapistettä. Tuloksellisesti paineeton ottelu nähdään kuitenkin hyvänä tilaisuutena normaalia rohkeampaan peliin.

- Viimeisestä alkusarjan ottelusta lähdetään hakemaan kokemusta ja ottelu on hyvä tilaisuus valmistautua uuteen sarjaan. Lauantaina tarkoitus onkin kokeilla hieman uusia kuvioita ja pelitaktiikoita peruspeliä kuitenkaan unohtamatta, satakuntalaisten kapteeni Sanni Koivunen kertoo. Koivunen näkee syksyn sujuneen joukkueen osalta pääsääntöisesti hyvin ja kääntääkin katseensa jo tulevaan SM-karsintasarjaan.

- Laajalla rintamalla on tullut onnistumisia ja moni joukkueen pelaajista on noussut vastuunkantajiksi. Lisäksi uudet pelaajat ovat päässeet hyvin mukaan joukkueeseen. SM-karsintasarjaan lähdetään hyvillä ja odottavaisilla fiiliksillä. Luvassa on varmasti kovatasoista ringetteä ja pisteiden haalimiseksi joukkue saa antaa joka pelissä parastaan!

LuKi-82:n päävalmentaja Kirsi Pukkila on samoilla linjoilla kapteeninsa kanssa ja näkeekin eron vuoden takaiseen suoritustasoon olevan merkittävä.

- Tuloksellisesti syksy meni hyvin. Joukkueen pelaamisessa on ollut jossain määrin hakemista, minkä vuoksi pelin taso on ailahdellut. Joukkueen runko on suurimmilta osin sama kuin viime kaudella ja pelaamisessa on tapahtunut huima parannus viime kauden alkusarjaan verrattuna! Pukkila kehuu.

 

Ykkössarjan viikonlopun ottelu:

Lauantaina 20.11. 

LL-89 - LuKi-82, Lapinlahden jäähalli 15:00