SM-sarjan kuusi parasta selvillä - nämä joukkueet jatkavat Suomen mestaruuden tavoittelemista

20.11.2021 20:12

Kuva: Timo Kupiainen

Nokian Urheilijat, Helsinki, Kiekko-Espoo, Laitilan Jyske, RNK Flyers ja Lahti jatkavat otteluitaan SM-jatkosarjassa. Blue Rings ja Ilves joutuvat karsimaan paikastaan ensi kauden SM-sarjaan.

Helsinki sinetöi Blue Ringsin karsintapaikan tylyllä tavalla ja nousi sarjakärkeen

Helsinki Ringette kävi lauantaina veitsenterällä tanssineen Blue Ringsin vieraana Tuusulassa. Blue Ringsin onnistui kaksi erää kiusata helsinkiläisiä, mutta jälkimmäisellä puoliskolla uusimaalaisten haaveet jatkosarjapaikasta olivat sammuneet lopullisesti.

Blue Rings lähti otteluun terävästi ja vastasi ottelun avausmaalista, kun Riina Sallinen laukoi renkaan Helsingin verkon perukoille. Avausmaalin tuulettamista ei todennäköisesti oltu vielä uusimaalaisten aitiossa ehditty edes lopettamaan, kun vieraiden Camilla Ojapalo iski tasoitusmaalin vain 11 sekuntia myöhemmin. Tämän jälkeen vierasjoukkue lisäsi pikkuhiljaa kierroksia koneeseensa ja kasvatti johtona lukemiin 2-5, kun joukkueet marssivat pukusuojiin pitkää erätaukoa viettämään.

- Ensimmäiset kaksi erää ei mennyt meiltä ihan putkeen. Teimme paljon harhasyöttöjä ja hyökkäyspelin osalta emme päässeet omalle tasollemme ja muutama maali pomppi hiukan tuurilla sisään, Helsinki Ringeten Vivica Andersson kertoo avauspuoliskon tapahtumista.

Toisella puoliskolla jäällä nähtiin tilastojen valossa vain yksi joukkue, kun vierailija kävi mättämässä maaleja toisensa perään. Loppulukemat 2-10 viimeisteli ottelussa neljä kertaa maalinteossa viihtynyt Veera Hakonen. Muita useamman tehopisteen saalistaneita pelaajia olivat vieralijoiden Ojapalo (2+6), Kia Kosunen (2+2) ja Emilia Hirvonen (0+2) sekä kotijoukkueesta 1+1 tehot kerännyt Taru Heikkilä.

Jyske haki pisteet Nokialta

Sarjakärki Nokian Urheilijat sai lauantain kotiotteluun vieraita Varsinais-Suomesta, kun hyvässä vireessä pyyhältävä Laitilan Jyske saapui Nokian keskusurheilupuistoon. Jyskeen taisteleva ja yhtenäinen pelitapa oli myrkkyä NoU:lle ja tiukan ottelun päätteeksi pisteet lähtivät vierailijoiden matkaan 4-5 lukemin.

Urheilupiireissä jo kliseinen termi, bussijalat, näytteli olemassa olollaan Nokian jäähallin iltapäivässä, kun kotijoukkueen Maija Väyrynen tarjoili vieraaksi saapuneelle Jyskeelle shokkihoitoa iskien kaksi maalia kotijoukkueelle ensimmäisten minuuttien aikana. Laitilalaiset eivät jääneet osumia kuitenkaan pitkäksi aikaa murehtimaan. Pelikellon näyttäessä aikaa 6:13 Teresa Tapani ja joukkueen parhaana palkittu Fanni Elo olivat tuoneet maaleillaan ottelun tasalukemiin 2-2. Sama kaksikko oli asialla toisessa erässä, kun Jyske haki kahden maalin johtoaseman pitkälle erätauolle.

Toisella puoliskolla Laitila jatkoi siitä, mihin se ensimmäisellä puoliskolla jäi Jasmin Kiisken iskiessä taululle jo 2-5 lukemat. Nokian Väyrynen toi ottelun 3. ja 4. maaleillaan joukkueensa maalin päähän, mutta tulitukea hän ei joukkueeltaan viimeistelyn osalta saanut ja näin loppulukemiksi valotaululle jäivät loistamaan luvut 4-5.

- Alku oli vähän väsynyttä, mutta herättiin onnistumisten myötä. Tämän jälkeen alkoi tasavahva tekeminen ja pelattiin ehjä peli. Puolustus blokkasi hyvin vetoja ja hyökkääjät viimeistelivät terävästi maaleja! Tärkeä ja hyvä voitto, vierasjoukkueen maalilla 31 kertaa torjunut Maria Perkkola kommentoi.

Nokialaisten joukoissa ei annettu selityksille tilaa, vaan tunnustettiin rehellisesti vierasjoukkueen paremmuus tehokkuudessa mitattuna.

- Vauhdikas peli, missä olisi voinut käydä miten vain. Paikkoja oli, mutta jos niistä ei laita sisään ei pelejäkään voiteta. Jyske oli tänään sen maalin verran maalitilanteissa parempi. Kyllä voitot pitää ansaita, mennään eteenpäin, NoU:n Kaisa Hurske sanoo.

Riikka Sjögrenin Espoo maalin verran parempi Tanja Elorannan Lahtea

Espoon SM-kierroksen ottelu Kiekko-Espoon ja Lahden välillä ei jättänyt Tapiolan harjoitusjäähalliin saapuneita jääurheilun ystäviä kylmäksi. Ottelu oli todella tasaväkinen ja ratkaisua saatiin odottaa aivan ottelun loppuhetkille saakka.

Avausmaalia ottelussa ei tarvinnut kauaa odotella, kun Kiekko-Espoon Riikka Sjögren pysäytti digitaalit aikaan 1:42. Tilanne säilyi ennallaan avauserän loppuun molempien joukkueiden kurinalaisen pelin ansiosta.

Toisen erän alkupuoliskolla vierailijoiden Tanja Eloranta pääsi nostamaan kädet kattoon tasoitusmaalin merkiksi. Ottelusta kehkeytyi kahden soturin välinen taisto, kun ensin Sjögren juhli vain pari minuutti Elorannan osuman jälkeen Espoon toista maalia ja viimeisteli hattutemppunsa vieden Espoon 3-1 johtoon ajassa 34:12. Eloranta ei jäänyt tilanteessa aseettomaksi ja toi Lahden tasoihin 2. ja 3. osumillaan. Tilanteeksi 3-3 pelikellon näyttäessä aikaa 48:45.

Ottelun lopussa Lahti nukahti ratkaisevasti ja viime viikonloppuna 200. SM-ottelua saavuttanut Emma-Julia Wood kirjaimellisesti huudatti Tapiolaan saapunutta 72 henkistä yleisöä. Tiukka ja tasainen ottelu sai ansaitsemansa päätöksen loppulukemien 4-3 jäädessä voimaan pöytäkirjoihin.

- Pelasimme hyvää peliä muutamia yksittäisiä virheitä lukuunottamatta. Viimeisessä erässä tapahtui kuitenkin harmillinen nukahdus ja vastustaja pääsi ohi, vierasjoukkueen maalivahti Katariina Ek kommentoi ja jakaa kehuja joukkueensa tehoketjulle:

- Erityismainintana pitää antaa kehut joukkueemme senioriketjulle, jossa pelasivat Tanja Eloranta, Miia Manner ja Mia Huvinen.

Murahteleva Ilves oli liikaa RNK:lle - tamperelaisten pistetili vihdoin auki

Tampereen Ilves kuului lauantain positiivisiin yllättäjiin, kun sen onnistui kotonaan kaivaa kauan odotettu sarjapiste Raision kustannuksella. Runsasmaalinen ja tasainen ottelu päättyi lukemiin 6-6, joka oli toiselle joukkueista juhlan ja toiselle pettymyksen aihe.

Ottelun alku oli tamperelaisittain tältä kaudelta tuttu, kun vierailijat onnistuivat avauserässä alle 30 sekunnin sisään iskemään renkaan kahdesti Siiri Uusitalon selän taakse. Ilves onnistui myös avaamaan maalitilinsä, mutta avauserän sinetöi Henna Mantere tekemällä RNK Flyersin kolmannen osuman.

Toiseen erään kaukaloon palasi horroksestaan herännyt Ilves, joka vei erän nimiinsä peräti lukemin 4-0. Tamperelaisten riveistä löytyi useita onnistujia, sillä maalinteossa onnistuivat Jenni Viinamäki, Lotta Kujala, Sonja Pere ja Luna Reunanen. Tauolle siirryttiin Ilveksen ansaitussa 5-3 johdossa.

Ottelun toinen puolisko alkoi tasaisesti ja raisiolaiset alkoivat saamaan taas paremmin pelistään kiinni. Kolmannessa erässä RNK tuli ottelussa tasoihin Oona Niemosen ja Mantereen juhliessa maaleja.

Viimeisen erän alkupuolella Ilveksen Reunanen nosti tunnelman kattoon kotijoukkueen vaihtopenkillä iskiessään illan toisen osumansa. Juhlat eivät kauaa ehtineet kestää, kun vieraiden Susanna Tapani toi Raision jälleen tasoihin. Ottelun viimeiseksi jäänyt 6-6 osuma oli Tapanin illan toinen, mutta se ei varmasti joukkueen kapteenia juuri lohduttanut.

Raision leiristä annettiin Ilvekselle ansaitusti kehuja ja joukkueen ulkomaalaisvahvistus Kiana Heiska kommentoi ottelua seuraavasti:

Not our best game. We have to step up and play better together as a team. Tomorrow is a new day and we wil focus on that.

Ilves sen sijaan hehkuttaa hallitusti ensimmäistä sarjapistettään ja tamperelaisen pedon nälkää ei ole vielä läheskään tyydytetty.

- Matkamme on vielä kesken, sillä voittavaan peliin vaaditaan vielä hyökkäyspään huolellisuutta ja pelinluku taitoa, Ilveksen valmentaja Jouni Saukkonen analysoi ja jatkaa:

- Saa ja pitää olla tyytyväinen suoritukseen! Meiltä hyvä taistelu ja koko pelin kestävä yhteishenki.

YKKÖSSARJAN ALKUSARJA PÄÄTÖKSEEN - NÄMÄ JOUKKUEET JATKAVAT SM-KARSINTOIHIN

Kuva: Hannu Kauremaa

LL-89 karkasi päätöserässä

Ykkössarjan ainoassa ottelussa Luvian Kiekko matkusti Pohjois-Savoon LL-89:n vieraaksi. Molemmat joukkueet olivat varmistaneet paikkansa tulevissa SM-karsinnoissa, mutta siitä huolimatta kaukalossa nähtiin kaksi tosissaan voitosta taistelevaa joukkuetta.

Lapinlahdella ei bussijaloista ollut tietoakaan, kun vierasjoukkue päätti aloittaa ottelun terävästi. Ajassa 0:20 Krista Järvelin pääsi johdattamaan kentällisensä läpykierrokselle ja numero vaihtui nollasta yhteen vierasjoukkueen maalisarakkeessa. Sama nainen oli asialla vain pari minuuttia myöhemmin ja 0-2 lukemat toimivat herätyskellona tahmeasti aloittaneelle kotijoukkueelle. Lapinlahti ei jäänyt ihmettelemään vierasjoukkueen menoa, vaan iski avauserässä pelin tasoihin Anni Savolaisen ja Anne Pohjolan toimesta. Avauspuolikas jatkui tästä huipputasaisena ja tauolle lähdettiin numeroissa 3-3, kun kotijoukkueesta toistamiseen onnistui Pohjola ja vieraiden Järvelinin onnistui viimeisellä kypärätemppunsa.

Toisella puolikkaalla ottelua jatkettiin samoin sävelin. Joukkueet pääsivät juhlimaan vuorotellen, kun ensiksi Lapinlahden Savolainen teki illan toisensa. Muutamaa minuuttia myöhemmin Luvian Roosa Rantaniitty tasoitti, mutta heti perään kotijoukkueen Pohjola veti kolmannellaan Lapinlahden 5-4 johtoon. Ja jälleen muutamaa minuuttia tämän jälkeen Rantaniitty tasoitti jälleen ottelun.

Viimeisen kymmenen minuutin aikana, niin kutsutulla pelurin kympillä, LL-89:n onnistui ratkaista ottelu Pohjolan ja Savolaisen onnistuessa jälleen maalinteossa. Loppulukemat 7-5 paistoivat valotaululla, kun Luvia valmistautui pitkään ja pisteettömään kotimatkaan.

- Lähdimme otteluun hyvällä tsempillä ja renkaasta taisteltiin molempien joukkueiden toimesta ensimmäisestä sekunnista viimeiseen vihellykseen saakka. Koimme pelissä paljon onnistumisia, vaikka pisteet jäivätkin Lapinlahdelle. Seuraavaksi keskitymme parin viikon päästä alkaviin SM-karsintapeleihin, vierailijoiden Lara Luoma kommentoi.

Kotijoukkueen kapteeni Pohjola näki ottelun ennen kaikkea tahmeana LL-89:n osalta, mutta oli tyytyväinen kahteen sarjapisteeseen.

- Vaikea peli, joka ei lähtenyt käyntiin oikein missään vaiheessa. Saimme ahkeroitua sen verran, että pisteet jäi Lappariin. Hyvä opetus siitä, että vaikean pelin sai käännettyä voitoksi. Vastustajan maalivahti otti hienoja koppeja, mikä vaikeutti meidän maalintekoa, Pohjola kertoo viitaten LuKi:n maalilla 43 kertaa torjuneeseen Emilia Kallioon.

Ykkösen alkusarja on pelattu - neljä joukkuetta tavoittelee paikkaa korkeimmalta sarjatasolta

Alkusarjaan lähti kymmenen joukkuetta taistelemaan paikasta neljän parhaan joukossa. Lopulta neljä joukkuetta erottui selvästi muista ja Haukat, LL-89, LuKi-82 sekä NSR lähtevät haastamaan Ilvestä ja Blue Ringsin ykkösjoukkuetta ensi kauden SM-paikoista.