Tuomarit seuraavat lajin kehittymistä aitiopaikalta - Minna Huurrekorpi haastaa itseään pelin paineessa

29.11.2021 18:35


Kuva: Timo Kupiainen

Erotuomari Minna Huurrekorvelle tuomaroinnista on tullut niin tärkeä osa elämää, ettei hän vaihtaisi sitä enää mihinkään. Kesätaukokin on mennyt jäähallille kaivatessa. Kahden rikkonaisen kauden jälkeen tuomari on aloittanut kauden hyvällä jalalla ja tekemisen meiningillä, ja nyt kausi jatkuu kohti karsintasarjoja.

Jäähalli oli nelivuotiaalle Huurrekorvelle jo ennen ringettetoimintaa tuttu paikka, ja luistelukouluun hän lähtikin isoveljen jääkiekkoharrastuksen jalanjäljissä. Parin vuoden kuluttua Huurrekorpi aloitti ringeten. 13-vuotiaana uusi rooli ringetessä alkoi kiinnostaa, ja Huurrekorpi toimi muutaman kauden ajan pelinohjaajana.

15-vuotiaana hän meni ensimmäistä kertaa erotuomarikoulutukseen, ja nyt takana on jo kaksitoista vuotta töitä raidallisessa joukkueessa. Hallille on mukava tulla, kun tietää, että pääsee viettämään aikaa kollegoiden kanssa.

- Tuomarina pääsee aivan eri tavalla sisään lajiin ja sen rakenteeseen. Parhaita puolia onkin, että pääsee seuraamaan lajinkehitystä aitiopaikalta ja työskentelemään upeiden ihmisten kanssa, hän kuvailee.

Ringette on nopea laji, ja vaikka tuomarit harjoittelevatkin pelin ennakointia ja sijoittumistaan aktiivisesti, tulevat kentän tilanteet tuomareillekin yllättäen.
- Haastavinta tuomarina toimimisessa on nopeiden päätösten tekeminen kovassa paineessa. Koko pelin ajan täytyy olla valmiina pikaisiin ratkaisuihin, Huurrekorpi sanoo.

Tuomarin näkökulma peliin on erilainen kuin muilla ottelutapahtumaan osallistuvilla: peliä havainnoidaan ja ennakoidaan jatkuvasti, tarvittaessa ohjataan ja keskeytetään.
- Aina on joku, joka ei ole tuomioon tyytyväinen. Siksi itsevarmuuden löytäminen omiin päätöksiin on tekemisen ratkaiseva tekijä. Luottamus itseen heijastuu myös muille elämän osa-alueille, Huurrekorpi kertoo.

Jokainen peli on erilainen ja vaatii vaihtelevaa asennoitumista myös tuomareilta. Huurrekorvella mieleen on jääneet etenkin mitalipelit.
- Oli kyse sitten tavallisesta tai C-SM -turnauksesta, sarjojen finaaleista, niin pelaajien jännitys ja yleinen lataus ottelun aikana hallilla tarttuu helposti myös tuomariin, hän kertoo, ja lisää:

- Paineet on kovat, koska haluat taata pelaajille parhaan mahdollisen ottelun. Pelaajien täysillä yrittämistä ja iloa on upeaa päästä seuraamaan ja olla siinä omalla tavalla mukana. 

Huurrekorpi kannustaa kokeilemaan tuomariroolia, jos se on edes käynyt mielessä.
- Tässä roolissa pääsee varmasti haastamaan itseään. Kehityskaari voi olla huikea, jos on valmis panostamaan siihen itse, ja itseään ja tuomarointiaan kehittämällä pääsee myös nousemaan uralla, Huurrekorpi päättää.