KaPa-51 on ringeten kilpasarjojen tuorein tulokas - 17-vuotias Veera Hokkanen haastaa maalinsuulla kokeneempiaan

14.01.2022 08:00

Kuva: @weheartringette

Noin viiden tuhannen asukkaan kunta Etelä-Savon syvyyksissä on syksyn 2021 aikana noussut monen ringetteä seuraavan ihmisen tietoisuuteen. Kangasniemen Palloilijat - 51, tutummin KaPa-51 on tullut kilpasarjatasolle jäädäkseen. Ja niin on myös heidän toiseksi nuorin pelaajansa, tolppien välissä ahkeroiva Veera Hokkanen. 

 

- Veera Hokkanen. Ihan huikea maalivahti… Aivan varmasti ikäluokkansa parhaimmistoon kuuluva ja tämän pitäisi näkyä maajoukkuetta valittaessa. Kannattaa huomioida.

- Huomiota kannattaa erityisesti kiinnittää joukkueemme maalivahtiin Veera Hokkaseen.

 

Muun muassa yllä olevia vastauksia saa, kun kysyy KaPa-51:n syksyn onnistujista. Valmentaja Joni Kohvakan ja kapteeni Inka Issakaisen kommentteihin yhtyvät monet joukkueen pelaajista. Mutta kuka on  Veera Hokkanen ja miksi lukijan kannattaa painaa nuoren maalivahdin nimi tiukasti muistin syövereihin?

Maalivahdiksi kiekkorinkien kautta 

Vuoden 2010 tietämillä nuori, jääkiekkoa isoveljensä kanssa kokeillut tyttö halusi ringettekouluun. Talkoovoimin rakennetun Kangasniemen jäähallin uumenissa ei mennyt aikaakaan, kun ringette jyräsi mielenkiinnollaan jääkiekon ohi. Oma pelipaikkakin löytyi luonnostaan.

- Jo kiekkokoulussa minulla oli taipumusta hengailla maalin edessä ja pyrkiä torjumaan vetoja, eli selkeästi jokin maalivahtina toimimisessa on aina viehättänyt minua, Hokkanen kertaa aikaa, jolloin eksyi jäähallin sykkeeseen. 

Vaikka mieltymys pelipaikkaa kohtaan löytyikin nopeasti, ei Hokkanen kuitenkaan tahdostaan huolimatta päässyt välittömästi pelaamaan tolppien välissä.

- Varsinaisesti minusta tuli maalivahti, kun 6-vuotiaana ilmoitin isälleni halustani kokeilla maalivahtina olemista vanhempien junioreiden innostamana. Heti seuraavissa jääkiekkoharjoituksissa minulla olikin veskarin varusteet päälläni ja sille tielle olen jäänyt! Ringeten puolella en kuitenkaan heti päässyt torjuntatöihin, sillä veräjänvahtina toimi maalivahdin mailalla varustettu kenttäpelaaja. Vuoden jouduin siis olemaan vielä kenttäpelaaja ringetessä, ennen kuin pääsin myös siellä maaliin.

Ja sille tielle on totisesti jääty. Hokkanen on tulokasjoukkue KaPa-51:n riveissä urakoinut 13 Ykkössarjan ottelussa torjuntaprosentilla 86.54 ja torjuntoja onkin kertynyt sarjassa toiseksi eniten, kokonaiset 585 kappaletta! 4. sija sarjan maalivahtien tilastoissa ei ole lainkaan hullumpi suoritus, etenkään sarjan nuorimpiin kuuluvalta pelaajalta.

Ringetteä vakavasti, mutta ei vakavissaan 

Hokkanen ei halua asettaa itselleen liian tiukkoja tavoitteita lajin parissa, vaan uskoo parhaimman lopputuloksen tulevan ilon kautta. Suurin tavoite hänellä onkin nauttia ja pitää hauskaa lajin parissa.

- Tietenkin yritän kehittyä koko ajan paremmaksi pelaajaksi ja teen töitä sen eteen. Kaikki mitä tulee hauskanpidon ja harjoittelun seurauksena on pelkkää plussaa!

Hokkasen vahvuuksia lukiessa ei voi vähätellä laajan harrastustaustan merkitystä. Suuren määrän eri pallopelejä kokeillut ja judotatamilla viihtynyt Hokkanen onkin hyvin peliä lukeva, todella liikkuva maalivahti. Etenkin jäissä tämä kangasniemeläinen on elementissään ja kauden mittaan onkin nähty useita “youtube-venytyksiä”. Kehityskohteita nuorelta pelaajalta toki löytyy myös, kuten sijoittuminen ja rauhallisuuden löytyminen kentällä. 

Myös joukkueeltaan 17-vuotias torjuja saa kiitosta. Syksyyn ilman suuria tavoitteita lähtenyt KaPa-51 sai rauhassa opetella kilpasarjan vauhdissa pelaamista, kun omasta päästä löytyi Hokkasen kaltainen maalivahti.

- Joukkueen toiseksi nuorin pelaaja, joka kyllä pitää välillä meidän pelin kasassa ja tekee ihan huipputorjuntoja! kehuu Henna Kohvakka joukkueen tukipilaria.

Tulevaisuuteen Hokkanen suhtautuu avoimin mielin. Toista vuotta Kangasniemen lukiossa opiskelevalla ovat vahvimmin mielessä jatko-opiskelujen myötä tuleva itsenäistyminen, mutta ringette on mukana suunnitelmissa. Missä joukkueessa ja millä sarjatasolla, sitä ei maalivahtilupaus osaa ennustaa. Varmaa kuitenkin on, että tästä pelaajasta kuullaan vielä, kunhan torjuntatyöt lajin parissa jatkuvat!

Kangasniemi on aktiivinen ringettetoimija - KaPa-51:n runko koostuu pitkälti paikallisista 

Vuoden 1997 Suomen kaunein kunta, Kangasniemi, on koostaan huolimatta hyvin aktiivinen ringettepitäjä. Suuri osa pelaajista on paikallisen ringettekoulun kasvatteja ja he ovat yhdessä opetelleet lajin saloja noista ajoista saakka. Valmentaja Kohvakka sen sijaan iloitsee etenkin vanhempien pelaajien uudelleensyttymisestä lajille. Ringette on kuitenkin pelaajille “vain” harrastus, ja työt sekä opiskelut ovat vieneet pelaajia asumaan ympäri valtakuntaa.

- Jotain särmää kangasniemeläisessä ringettekulttuurissa kuitenkin on, kun moni jaksaa tulla tuntienkin ajomatkan päästä meille pelaamaan! tilannetta osuvasti kuvailee Jutta Sappinen

Avoimin mielin sarjaan lähteneen KaPa-51:n syksy ei tuloksellisesti ollut juhlaa, mutta joukkue oli tähän ennalta varautunut. Realistiset tavoitteet itselleen asettaneet kangasniemeläiset ovat tasaisissa otteluissa hioutuneet yhteen ja vuoden vaihteen tienoilla joukkueessa vallitsee timanttinen yhteishenki. Puolustuspelaaminen alkaa olla halutulla tasolla, mutta sekä joukkueen valmennus että pelaajista Jenni Laitinen nostavat kevään päätavoitteiksi maalinteon ja sitä kautta hyökkäyspelaamisen kehittämisen. Laitinen mainitsee myös toisesta tavoitteesta, jota valveutunut ringetteväki jää varmasti mielenkiinnolla seuraamaan.

- Kevään aikana KaPa-51:n tavoitteena on yltää Ykkössarjassa neljän parhaan joukkoon ja tietenkin mahdollisimman korkealla!

 

Lukijan kannattaakin pitää tavoite kirkkaana mielessä.

 

 

Ykkössarjassa pelattiin jo keskiviikkona - KaPa-51 hakee täyttä pistepottia vieraskiertueeltaan

Kuva: Timo Kupiainen

Tuusulan keskiviikkoillassa toisistaan ottivat mittaa Blue Rings ja Forssan Palloseura. Tiukan kamppailun päätteeksi forssalaiset nappasivat sarjapisteet mukaansa lukemin 6-8.

Tuusulan jäähallin valotaululla ei kauaa katseltu nollia maalisarakkeiden kohdalla, kun molemmat joukkueet pääsivät tuulettamaan maalinteon merkiksi ensimmäisten minuuttien aikana. Ensin 19 sekunnin pelin jälkeen kotijoukkueen Jenna Oikarinen villitsi kotijoukkueen aitiota ja alle minuuttia myöhemmin Helmi Mäntysaari toi forssalaiset tasoihin. Terävän alun jälkeen ottelu hieman rauhoittui ainakin hieman ja tasainen ensimmäinen puolisko päätettiin tasalukemissa 4-4. Kotijoukkueen Salla Naakka (4+1)  ja vieraiden Miranda Välisaari (3+1) onnistuivat maalinteossa avauspuoliskolla kahdesti.

- Pitkästä aikaa päästiin tällä viikolla treenaamaan ja pelaamaan kolmella täydellä hyökkäyskentällä. Alku olikin hyvää perustekemistä, mutta toisessa erässä kadotimme hieman vauhtia, FoPS:n Terhi Kaattari kommentoi avauspuolikasta.

Kolmanteen erään vierasjoukkue lisäsi vauhtia ja ajassa 41:15 Välisaari vei FoPS:n jo kolmen maalin karkumatkalle. Tämä voittomaaliksi jäänyt osuma riitti pitämään Blue Ringsin takana ja loppulukemat 6-8 oikeutti forssalaisille palkinnoksi kaksi kullankallista sarjapistettä.
 

- Erityisen hyvällä jalalla tänään oli meidän parhaana pelaajana palkittu Jonna Virkki sekä hattutempun iskenyt Miranda Välisaari, joka pyöri hyökkäyspäässä hyrrän lailla! Kaattari nostaa illan onnistujia.


KaPa-51 Hokkasen johdolla kahdesti tulessa tulevana viikonloppuna

Kangasniemen Palloilijat matkustavat lauantaina pääkaupunkiseudulle, jossa se kohtaa yhden sarjapisteen edellä menevän EKS:n. Mielenkiintoa ottelusta siis löytyy, kun joukkueet taistelevat Ykkössarjan neljännestä sijasta.
 

- EKS:a vastaan pelasimme kerran aivan kauden alussa. Onkin kiva lähteä otteluun, sillä se toimii hyvin mittarina meidän kehityksellemme, Veera Hokkanen kommentoi lauantain ottelua.
 

Sunnuntaina KaPa-51:n matka suuntautuu Kanta-Hämeeseen, kun se haastaa sarjassa kolmantena olevan FoPS:n. Keskiviikkona voittoa tuulettanut forssalaisjoukkue ei varmasti anna helppoa vastusta kangasniemeläisille ja Hokkanen odottaakin tiukkaa ottelua.


Ykkössarjan viikon ottelut: 

Keskiviikko 12.01. 

Blue Rings - FoPS 6-8 (1-2, 3-2, 1-3, 1-1)
 

Torstai 13.01.

Helsinki - EKS Peruttu
 

Lauantai 15.01.

EKS - KaPa-51, Tapiolan harjoitusjäähalli klo 12:45

VG-62 - Helsinki, Kuparivuoren jäähalli klo 15:00
 

Sunnuntaina 16.01. 

FoPS - KaPa-51, Forssan jäähalli klo 14:30

EKS - VG-62, Leppävaaran jäähalli klo 16:15

 

 

SM-ringeten jatkosarjaa viikonlopun täydeltä - kuka pysäyttäisi Nokian Urheilijat?

Kuva: Timo Kupiainen

SM-jatkosarja jatkuu tulevana viikonloppuna ryminällä, kun molempina päivinä nähdään täydet kolmen ottelun kierrokset. Joukkueiden keskuudesta löytyy varmasti kaksi muita nälkäisempää joukkuetta, kun myös Kiekko-Espoo ja Helsinki pääsevät vihdoin mittelemään kaukaloon joulutauon jäljiltä. 

SM-ringette palasi joulutauolta jo viime viikonloppuna, kun neljä joukkuetta pääsivät tositoimiin. Pandemia-ajan arjesta johtuen Helsinki ja Kiekko-Espoo joutuivat tyytymään katsojien rooliin kotisohvillaan. Tulevana viikonloppuna vauhti kuitenkin kiihtyy, kun sekä lauantaina että sunnuntaina nähdään täydet kierrokset maailman parasta ringetteä!

Nokian Urheilijat on jatkanut siitä, mihin se syksyn runkosarjassa jäi, sillä joukkue ei ole hävinnyt vielä otteluakaan SM-jatkosarjassa. Onko tässä selkein ennakkosuosikki kevään mestaruustaistoon? Nouseeko takaa-ajavista joukkueista joku haastamaan nokialaiset, vai jatkuuko sarja huipputasaisena NoU:n takana?

SM-ringeten viikonlopun ottelut: 

Lauantaina 15.01. 

Helsinki – Lahti, Vuosaaren jäähalli klo 13:00 

NoU - Jyske, Nokian jäähalli klo 14:00

Kiekko-Espoo – RNK Flyers, Tapiolan harjoitusjäähalli klo 15:15

Sunnuntaina 16.01. 

Helsinki – Jyske, Pirkkolan jäähalli klo 12:00

RNK Flyers - NoU, Kerttulan jäähalli klo 15:00

Kiekko-Espoo – Lahti, Tapiolan harjoitusjäähalli klo 16:45

Katso SM-jatkosarjan sekä SM-karsintasarjan ottelut maksutta Ruudusta.

 

LL-89 viikonloppuun SM-karsintasarjan kärjessä

Kuva: Timo Kupiainen

Myös SM-karsintasarja tarjoaa katsojille viihdettä vatsan täydeltä, kun ohjelmasta löytyy kaiken kaikkiaan neljä korkean tason ringetteottelua. 

Taistelu ensi kauden SM-sarjapaikoista käy kuumana ja tulevana viikonloppuna karsintasarjasta löytyykin monta mielenkiintoista kamppailua. LuKi-82 on joukkueista ainut, ketä ei vielä viime viikolla päässyt kaukaloon taistelemaan kullanarvoisista pisteistä. Miten tämä näkyy satakuntalaisten otteissa - onko luistimen terät joulun pyhien tiimoilta ruosteessa vai onko extraviikon levännyt luvialaisjoukkue raikkaalla jalalla liikkeellä sunnuntaina, kun se isännöi kotonaan Blue Ringsiä? Kykeneekö vuoden 2021 parhaaksi ringettepelaajaksi palkitun Anne Pohjolan LL-89 säilyttämään sarjataulukon kärkipaikan vai muriseeko Tampeeren petolauma Ilves itsensä piikkipaikalle? 

SM-ringeten karsintasarjan viikonlopun ottelut: 

Lauantaina 15.01. 

Haukat - LuKi-82, Järvenpään jäähalli PERUTTU

Blue Rings - LL-89, Tuusulan jäähalli klo 14:00

NSR - Ilves, Klaukkalan harjoitusjäähalli klo 15:00

Sunnuntaina 16.01. 

Ilves - Haukat, Tesoman jäähalli PERUTTU

LuKi-82 - Blue Rings, Luvian jäähalli klo 14:30

NSR - LL-89, Klaukkalan harjoitusjäähalli klo 16:00

Katso SM-jatkosarjan sekä SM-karsintasarjan ottelut maksutta Ruudusta.