Loppuhetkien dramaa SM-Ringeten sunnuntain kierroksella

06.02.2022 20:00

Kuva: Timo Kupiainen

SM-Ringeten jatkosarja tarjosi viihdettä kolmella paikkakunnalla aamusta iltaan ja vieläpä koko rahan edestä. Kaikissa koitoksissa ratkaisua haettiin tiukoissa tilanteissa aina loppusummeriin saakka ja sarjapisteiden eteen sai sunnuntaina tehdä tiukasti töitä. Täydet kaksi pistettä nappasivat Helsinki ja Laitila.

Osa Pirkkolan jäähalliin saapuneista katsojista pyyhki suupielistään vielä viimeisiä brunssin murusia, kun sunnuntain SM-kierroksen ensimmäinen aloitusvihellys kajahti ilmoille jo puolilta päivin. Kaukalossa vastakkain asettuivat lauantaina maukkaat voitot napanneet Helsinki ja Kiekko-Espoo. Helsingin pirteä avauspuolikas riitti, ja se pystyi taistelemaan itselleen voiton trilleriksi muodostuneesta ottelusta lukemin 8-7.

Lauantai-iltana Raisiosta pisteiden kanssa palannut Helsinki oli sunnuntain aamureippailunsa tehnyt ja näytti, ettei eilisen vierasreissu paina kotijoukkueen jaloissa. Camilla Ojapalo aloitti maalinteon 23 sekunnin pelin jälkeen, ja Vivica Andersson sekä Karla Kosunen lisäsivät nopeasti pökköä pesään vieden Helsingin 3-0 johtoon ennen ensimmäisen kymmenminuuttisen täyttymistä. Toisen erän alkuun Minka Tiihonen ja Ojapalo kasvattivat kotijoukkueen johdon jo lukemiin 5-0, eikä ottelun alkupuoliskon paremmasta joukkueesta ollut epäselvyyttä tauolle lähdettäessä. Kiekko-Espoon Minka Levander toi hieman lohtua vierasjoukkueelle ennen taukosummerin soittoa, mutta valotaulun 5-1 lukemat antoivat varmasti miettimisen aihetta koko espoolaisorkesterille.

Toisen puolikkaan alku oli kuin jääkylmä saavillinen urheilujuomaa Kiekko-Espoon niskaan, kun Helsingin vaihtoaitio juhli Kosusen toista maalia 26 sekuntia erän alkamisesta. Osuma ei kuitenkaan katkaissut Espoon selkärankaa. Päinvastoin, kaukalossa nähtiin todella taistelutahtoinen ja liikkuva Kiekko-Espoo, josta kertovat hyvin muun muassa ottelun pöytäkirjan jäähymerkinnät. Helsinki kulutti jäähypenkkiä miltei 12 minuuttia toisella puolikkaalla ja näin espoolaiset saivat hyvän sauman tulla peliin mukaan. Kia Erkkilä ja Katariina Kurikko toivat Espoon ensin kolmen maalin päähän, mutta myös Helsinki onnistui maalinteossa ja viimeiselle kymmenminuuttiselle lähdettiin ratkaisevan oloisissa 8-4 lukemissa. Kurikko onnistui toistamiseen ajassa 50:54, ja Kiekko-Espoon loppukiri oli virallisesti alkanut. Luana Perezin ja Jenna Hakkaraisen maalit eivät kuitenkaan riittäneet sarjapisteisiin, ja loppulukemiksi jäivät voimaan kutkuttavat 8-7 Helsingin hyväksi.

Peli oli vauhdikasta ja keräsimme alussa hyvän etumatkan vastustajaan. Kiekko-Espoo pääsi kuitenkin kaventamaan pelin loppua kohden, mutta taistelumme riitti tänään voittoon, Helsingin Kosunen sanoo.

- Olimme päiväunilla kaksi ensimmäistä erää, ja Helsinki onnistui saamaan merkittävän johtoaseman. Heräsimme puolessa välissä ja saimme kirittyä maalieroa, mutta se ei riittänyt tänään voittoon, Kiekko-Espoon parhaana palkittu Erkkilä kommentoi tasaista taistoa.

Jenni Linnamäki Nokian sankari Lahtea vastaan

Viikonloppuun ilman pistekärkeään Maija Väyrystä lähtenyt Nokia koki lauantaina SM-jatkosarjan ensimmäisen tappionsa Kiekko-Espoon vieraana. Sunnuntaina Nokialle matkusti vieraaksi Lahti, jolla oli myös tappio niskassaan lauantailta. Lahti oli jo nappaamassa pisteet sarjakärjen kustannuksella, mutta Jenni Linnamäki otti sankariviitan harteilleen ja toi Nokian Urheilijat tasoihin yhdeksän sekuntia ennen loppua. Pistejako oli siis tosiasia Nokialla lukemin 5-5.

Avauspuolikas oli tasaisuudestaan huolimatta Lahden juhlaa. Tanja Eloranta ja Mia Huvinen avasivat maalihanat ensimmäisessä erässä, ja Eloranta vei toisella osumallaan lahtelaiset 0-4 johtoon ajassa 24:13. Nokian Roosa Salonen kavensi taukolukemat 1-4, mutta se ei paljon kotijoukkuetta tyydyttänyt.

-Alku oli melkoista hurlumheit. Toiseen erään saimme rivit kasaan ja peli siirtyi paremmin hallintaamme, NoU:n Hanna Ovaska kuvailee ensimmäisten erien tapahtumia.

Erätauolla lienee tapahtunut jonkin asteinen kurinpalautus, sillä toiselle puoliskolle kaukaloon palasi nälkäinen kotijoukkue. Lahden puolustus Nia Toivosen johdolla teki kuitenkin töitä kurinalaisesti, eivätkä nokialaiset meinanneet päästä hyville maalintekopaikoille. Essi Sarmalan viedessä joukkueensa 2-5 johtoon 11 minuuttia ennen loppua, Nokia löysi vielä yhden vaihteen koneeseensa. Elina Raesola kuittasi välittömästi Sarmalan maalin jälkeen ja onnistui vielä toistamiseen reilu viisi minuuttia ennen loppua. Uhrautuvasti puolustanut Lahti sai lopulta niellä karvasta kalkkia taistelustaan huolimatta, kun Nokian Linnamäki pysäytti digitaalit aikaan 59:51. Hurja kamppailu sai lopulta arvoisensa päätöksen, ja karvaasta tasapelistä huolimatta Lahden leirissä oltiin tyytyväisiä yhteen sarjapisteeseen SM-sarjakärjen vieraana.

- Ottelu oli todella tasainen. Nokia hyödynsi meidän hermostuneisuuden lopussa ja iski tarvittavat maalit. Saimme kuitenkin tärkeän pisteen mukaamme, työmyyräksi tituleerattu Niina Piiroinen analysoi sunnuntain kamppailua.

RNK Flyers ei onnistunut päihittämään Jyskettä Laitilassa

Laitilan Jyske sai sunnuntaina vieraakseen Raision RNK:n. Länsirannikon paikalliskamppailu oli tasainen, puolustuspelin tärkeyttä korostanut taisto, jonka voittajaksi julistettiin 60 minuutin pelin jälkeen kotijoukkue Jyske lukemin 4-2.

Ottelun avauspuolikas sai räväkän alun, kun ensimmäisten minuuttien aikana kotijoukkue soitatti Jääkukko-areenan ämyreistä kahdesti kansansuosioon noussutta potpuria, jonka Jyske on maalilaulukseen valinnut. Maalintekijöinä kunnostautuivat Fanni Elo ja Teresa Tapani. Avauspuolikkaalla ei enempää maaleja nähty, ja tästä joukkueiden lienee kiittäminen sekä kiroaminen kaksikkoa Maria Perkkola - Iida Lehti, jotka seisoivat maaliensa suilla hyvin vakuuttavin ottein.

Toisella puoliskolla tasainen meno jatkui ja vauhtia riitti hurjapäisimpienkin katsojien makuun. Saaga Tuomi vei kotijoukkueen 3-0 johtoon ajassa 37:36 ja viimeiseen erään lähdettiin teräksisestä puolustuksestaan tunnetun Jyskeen näkökulmasta herkullisessa tilanteessa. Päätöserässä RNK Flyers sai kuitenkin maalihanansa auki ja nopeasti kavennettua tilanteen 3-2 Jenna Nuttusen ja Torrie Shennanin osumilla. Kiri ei kuitenkaan tuonut toivottua tulosta ja loppulukemat tyhjään maaliin kävi viimeistelemässä Elo.

- Tärkeät neljä pistettä viikonlopusta. Tänään saimme onnistumisia heti ottelun alussa ja se ruokki hyvää fiilistä, mikä säilyi läpi ottelun vaihtoaitiossamme. Välillä pelissä oli kuitenkin enemmän vauhtia kuin järkeä, kommentoi Jyskeen puolustaja Lotta Lemetti.

SM-jatkosarjan viikonlopun ottelut

Lauantaina 5.2.

RNK Flyers – Helsinki, 5-8 (0-2, 2-2, 2-0, 1-4)
Kiekko-Espoo - NoU, 5-2 (1-1, 1-0, 1-1, 2-0)
Lahti - Jyske, 3-5 (0-2, 2-2, 1-0, 0-1)

Sunnuntaina 6.2.

Helsinki - Kiekko-Espoo, 8-7 (3-0, 2-1, 2-2, 1-4)
NoU - Lahti, 5-5 (0-2, 1-2, 1-0, 3-1)
Jyske - RNK Flyers, 4-2 (2-0, 0-0, 1-0, 1-2)

Blue Rings nappasi ensimmäisen voittonsa Ykkössarjassa

Keravan jäähallissa nähtiin Ykkössarjan sunnuntain ainoa ottelu, kun Blue Rings sai vieraakseen lauantaina makoisat sarjapisteet Helsingiltä napanneen KaPa-51:n. Kotijoukkue laittoi sarjadebytantille jauhot suuhun ensimmäisellä puolikkaalla ja juhli kauden 2021-2022 Ykkössarjan ensimmäistä voittoaan.

Kangasniemeläiset olivat helisemässä heti ottelun alussa kovaa karvanneen Blue Ringsin paineen alla. Avauserässä työteliäs kotijoukkue sai myös ansaitsemiensa ylivoimien kautta palkinnon ja Salla Naakan hattutempun myötä toiseen erään lähdettiin 4-0 lukemissa. Vauhtia riitti myös toisessa erässä ja jäähypenkin kulutus jatkui molemmin puolin. Ronja Kohvakka toi hieman lohtua vierailijoille kaventaen lukemat 1-6 ennen pitkää erätaukoa.

- Ottelu lähti meiltä käyntiin hyvällä temmolla ja fiksulla pelaamisella. Pysyimme pois omista ja onnistuimme maalinteossa. Kaksi ensimmäistä erää olivat selkeästi meidän hallussamme, vaikkakin peli oli molemmin puolin rikkonaista, kun otettiin jäähyjä, Blue Ringsin Annamari Ruusu kertaa avauspuolikkaan tapahtumia.

Toisella puoliskolla Henna Konttinen ja Naakka kasvattivat Blue Ringsin johdon jo turvallisen tuntuisesti 8-1. Ottelu eteni tasaisesti loppuun saakka ja loppulukemat 8-3 oikeuttivat Blue Ringsin aloittamaan juhlat täyden pistepotin kera.

- Tämä oli meidän joukkueeltamme ehjä 60 minuuttinen. Erityismaininta huikeasta maalivahtipelaamisesta, jonka pääosaa esitti Jasmin Hickman koko viikonlopun ajan! Ruusu kehuu omiaan.

- Peli oli temmoltaan nopeaa ja kulutimme jäähypenkkiä toden teolla vastustajan karvatessa kovaa, joka tuotti meille vaikeuksia. Omasta pelistä saimme kiinni vasta jälkimmäisellä puoliskolla, jolloin ottelu muuttui huomattavasti tasaisemmaksi, KaPa-51 Aino Vehmala kommentoi.