SM-sarjan käynnistymiseen enää vain hetki - Mitkä ovat SM-joukkueiden ennakkotunnelmat alkavasta kaudesta?

08.09.2022 18:10

Kuva: Timo Kupiainen

Suomen kutkuttavin ja kovin ringettesarja starttaa ihan kohta! On kiinnostavaa nähdä, mikä tällä kaudella on kovinta valuuttaa: Rautainen kokemus vai nuoruuden into? Joukkueet kertovat, miten kauteen valmistava harjoittelu on sujunut, millainen joukkueiden toimintakulttuuri on ja millaisia fiiliksiä pukukopissa jaetaan.

Blue Rings painottaa perusasoita

Onnistuneen ja monipuolisen kesäjakson jälkeen Blue Ringsin harjoittelu on sujunut mukavasti, ja kaikilla on ollut halu kehittyä ja näyttää parasta osaamistaan.

- Monia asioita on viety parempaan suuntaan, mutta paljon on vielä opittavaa ja treenattavaa. Harjoitukset ovat olleet monipuolisia, mutta pääpaino on ollut ihan perusasioissa, kuten karvaamisessa, syöttämisessä sekä kolmio- ja hyökkäyspelaamisessa. Myös teränkäyttöjää on ollut hyödyksi, luonnehtii KaPasta Blue Ringsiin siirtynyt Aino Vehmala.

Joukkue on päässyt pelaamaan useamman harjoitusottelun, joista jäi päällimmäiseksi näin kauden alussa ihan hyvä tunne, vaikka toki pyrkimys on parempaan.

- Peleissä huomasi konkreettisesti sen, missä meillä on vielä kehitettävää, vaikka oli siellä hyviäkin asioita, kertoo Vehmala.

Joukkuehenki on Vehmalan mielestä hyvä ja joukkueen ilmapiiri avoin.

- Kokemukset pelikentällä, harjoituksissa ja pelikentän ulkopuolella ovat hitsanneet joukkuetta yhteen, ja yleensäkin yhteinen tekeminen tarjoaa positiivisen ympäristön, Vehmala iloitsee.

Treeneissä tehdään asiat kunnolla hyvää huumoria unohtamatta.

- Meidän pukukopissamme vallitsee erittäin hyvä meininki, ja välillä mopo on karata käsistä, kun jaetaan hyviä juttuja muulle porukalle. Tämän joukkueen kanssa ei tule tylsiä hetkiä, ja hauskaa on toivottavasti vielä jatkossakin, päättää Vehmala.

Järvenpään Haukat haluaa haastaa

SM-sarjaan noussut Järvenpään Haukat lähtee ennakkoluulottomasti haastamaan kilpakumppaneitaan hyvän kesäharjoittelukauden päätteeksi. Haukkojen kapteeni Iida Lehtonen kertoo, että jääharjoittelu on sujunut nousujohteisesti:

- Hallilla on hyvä meininki, ja kopissa on rento ja iloinen fiilis. Kaikki tekevät töitä yhteisten tavoitteiden saavuttamisen eteen. Jäällä erilaiset kamppailut ovat olleet isossa roolissa, ja nyt pelien lähestyessä olemme keskittyneet pelillisiin asioihin ja yhteiseen pelitapaan.

Haukat saivat ensimmäisessä harjoitusottelussa vastaansa Lahden.

- Pelistä jäi hyvä fiilis. Se oli hyvä mittari sille, missä asioissa olemme menneet eteenpäin ja missä on vielä tekemistä, kertaa Lehtonen.

Ennen sarjan alkamista on tiedossa vielä toinenkin harjoituspeli, jossa vastaan luistelee NSR.

- Loistava tilaisuus parantaa vielä tekemistä, sanoo Lehtonen.

Helsinki Ringette innokkaana uuteen kauteen

Pronssijuhliin päättyneen kauden jälkeen Helsingin joukkueen harjoittelu jatkui oikeastaan saman tien. Jäiden alettua tekeminen keskittyi perusasioihin.

- Harjoittelu on sujunut hyvin. Rosterimme on kasvanut viime kaudesta, joten olemme pystyneet treenaamaan laadukkaammin ja kovempaa. Olemme alusta asti pyrkineet pitämään intensiteetin kovana, jotta olemme valmiina, kun pelit alkavat, kertoo joukkueen kapteeni Camilla Ojapalo.

Helsinki on myös pelannut harjoitusotteluita, joita Ojapalo pitää erittäin tärkeinä. Harjoitusottelut ovat antaneet tärkeää tietoa siitä, mitä pitää parantaa, jotta voidaan kunnolla taistella sarjan kärkijoukkueita vastaan.

- Olemme olleet harjoituspeleissä hyvällä jalalla, ja uusia pelaajia on saatu ajettua sisään joukkueeseen. Olen ollut myös hyvin tyytyväinen siihen, miten olemme pystyneet reagoimaan muutostilanteisiin pelin sisällä, luonnehtii Ojapalo.

- Meillä on tällä hetkellä hyvä henki. Kaikki ovat motivoituneita ja innoissaan tästä kaudesta, jatkaa Ojapalo.

Kiekko-Espoo sarjaan hyvällä tuntumalla

Viime kaudella hopeaa saavuttanut Kiekko-Espoo on kauden alusta asti keskittynyt aktiiviseen tekemiseen teemalla ”niin pelaat kuin harjoittelet”, kertoo joukkueen kokeneeseen kaartiin kuuluva Riikka Sjögren. Jääharjoittelu on lähtenyt pyörimään vauhdikkaasti, ja alusta asti tuntuma on ollut hyvä.

- Pyrimme tekemään asioita mahdollisimman hyvin ja huolellisesti. Olemme herätelleet pelitapaamme kesätauon jälkeen ja yritämme löytää yhteiset, pelin sisäiset suuntaviivat. Puolustuskolmiota on myös hiottu entistä ehommaksi, luonnehtii Sjögren joukkueen valmistautumista.

Joukkue on pelannut kaksi harjoituspeliä, ja niistä jäi hyviä asioita mukaan tulevaan.

- Fiilis on totta kai hyvä, koska pelaaminen on niin kivaa! Harjoituspeleistä saimme myös arvokasta pelituntumaa ja vauhtia ennen varsinaista kauden alkua. Esille nousivat asiat, jotka jo sujuvat sekä kehityskohteet, joita on mahdollista vielä viilata, summaa Sjögren harjoituspelien antia.

Sjögrenin mielestä joukkueen laumahenki on rento ja positiivinen. Joukkueen jäsenet tuntevat toisensa kohtuullisen hyvin, ja porukka on useimmiten hallilla hyvällä tuulella. Hän toivoo, että jokainen voi olla joukkueessa oma itsensä.

- Joukkuehenki nousee, kun teemme asioita yhdessä: Oli se sitten bussimatka, pelitapahtuma tai pallorinki (ellei joudu pudotuspelissä suolauksen uhriksi). Toisen kannustaminen ja tsemppaaminen luo myös hyvää henkeä, tietää Sjögren.

 

Kuva: Timo Kupiainen

Lahti toivoo ehyttä aloitusta

Lahden joukkueen treenisyksy on lähtenyt hyvin käyntiin, vaikka sairastelu on hieman verottanut ajoittain.

- Harjoituksiin on saatu aina hyvä pöhinä päälle. Olemme harjoitelleet erityisesti renkaan käsittelyä sekä luonnollisesti uusia ja vanhoja pelikuvioita. Erilaiset kamppailutreenit ovat myös olleet viikoittaisia, kuvailee joukkueen kapteenistoon kuuluva Hennariikka Voutilainen.

Lahden joukkue pitää joukkuehengestä huolta muun muassa yhteisillä alkulämmittelyillä ja satunnaisilla iltapalahetkillä joukkueen kesken.

- Pukukopissa meillä on leppoisa tunnelma ja puheensorina kuuluu jokaisesta nurkasta, sanoo Voutilainen.

Lahti on myös pelannut useampia harjoituspelejä, joista ei ole vauhtia puuttunut.

- Jokaisesta pelistä on tarttunut mukaan hyviä asioita, mutta myös löytynyt kehityskohteita. Toivottavasti pääsemme avaamaan kauden niin, että koko joukkue saadaan terveenä kaukaloon, summaa Voutilainen.

NoU tekee tosissaan, mutta ei totisesti

Viime kauden päätteeksi isointa pyttyä nostamaan päässyt NoU treenasi kesän aikana fysiikkaa ja aloitti jäällä treenaamisen elokuussa. Kapteeni Kaisa Viren kertoo, että joukkueen harjoittelu on sujunut hyvin ja nousujohteisesti.

- Olemme lähteneet liikkeelle perusasioista, ja puolustuspelaamista on käyty paljon läpi. Uudet pelaajat ovat tuoneet säpinää harjoitteluun. Myös harjoituspelistä jäi hyvä fiilis, joten on mukavaa lähteä koti sarja-avausta, toteaa Viren.

Virenin mukaan joukkuehenki pysyy hyvin yllä, kun kaikilla on samat tavoitteet ja asioita ei oteta niin vakavasti.

- Meillä on rento ja rempseä meininki ja aina pieni pilke silmäkulmassa, hän sanoo.

NSR tavoittelee tasaisia pelejä

Suomen Ringetteliitto ry:n liittohallitus päätti täydentää SM-runkosarjan kahdeksan joukkueen sarjaksi, kun Laitilan Jyske luopui paikastaan. Sarjapaikkaa tarjottiin kauden 2021-2022 SM-karsintasarjan sijoitusten perusteella, ja Nurmijärvi Seven Ringettes otti paikan vastaan. Kyseessä on seuran historian ensimmäinen kausi SM-sarjassa.

Joukkueen päävalmentaja Jyri Heikkinen kertoo, että kauteen valmistautuminen aloitettiin jo huhtikuussa, ja oheisharjoittelua muutettiin edellisiltä kausilta.

- Joukkue on tällä hetkellä motivoitunut, valmis yllättämään, ja kehitystä on tapahtunut jokaisella osa-alueella, luonnehtii Heikkinen.

SM-sarjan tulokasjoukkue tavoittelee tasaisia pelejä riippumatta siitä, mikä joukkue on vastassa.

- Haluamme välttää karsintasarjan, niittaa Heikkinen yhdeksi tavoitteeksi.

- Mielestäni vahvuutemme on joukkuehenki, yhtenäisyys ja materiaalin tasaisuus, hän lisää.

RNK Flyers on sekoitus kokemusta ja nuoruutta

Raisiossa lähdettiin ennen kauden alkua siitä, että haluttiin kasata iskukykyinen ja materiaaliltaan riittävän laaja joukkue. Päävalmentaja Timo Himberg kertoo, että viime kaudella pelaajia oli välillä lukumääräisesti liian vähän, ja se tilanne haluttiin nyt välttää.

- Kun joukkue oli saatu kasaan, aloitettiin kova harjoittelu fysiikkavalmentajan johdolla, sanoo Himberg kesän harjoittelusta.

RNK Flyers on tällä kaudella hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta.

- Vahvuutemme ovat maailmanluokan kärkipelaajat ja nuoret nälkäiset haastajat, Himberg toteaa.

Joukkue ei ole vielä asettanut varsinaista tulostavoitetta, mutta jotain suuntaviivoja on.

- Tavoitteenamme on kehittää pelaajia urheilullisesti, eli puhdasta fysiikkaa, mutta toki myös lajitaitoja jäällä. Lähdetään siitä, että mitalia kaulaan, summaa Himberg.