Ykkössarja starttaa tiistaina - Joukkueissa sekä kokemusta, että nuoruuden intoa

08.09.2022 17:47

Kuva: Timo Kupiainen 

Tällä kaudella Ykkössarjaan osallistuu hieno määrä joukkueita, jotka ovat mielenkiintoinen sekoitus kokemusta useilta eri sarjatasoilta ja nuoruuden intoa. Ykkössarjassa nähdään myös uusi joukkue, kun VaPs ilmoittautui mukaan.

Blue Rings tarjoaa mahdollisuuksia

Joukkue valmistautui kauteen panostamalla erityisesti perus- ja vauhtikestävyyteen. Joukkueen tiedotuksesta vastaava Neea Lampinen kertoo, että kaikkien tahtotila on ollut hyvä, eikä tekemisen meininkiä ole puuttunut. Jäätreeneissä puolestaan on panostettu joukkueen yhtenäiseen tekemiseen heti alusta alkaen. Joukkue on päässyt myös leireilemään ja pelaamaan harjoituspelejä ennen sarjan käynnistymistä.

- Meillä on tavoitteena päästä pykälä eteenpäin kaikessa tekemisessä viime kauteen verrattuna. Joukkueemme tavoite ei ole nousta karsintasarjaan, koska edustusjoukkue on jo olemassa. Pyrimme parantamaan viime kauden sijoitustamme Ykkössarjassa, luonnehtii Lampinen kauden tavoitteita.

Blue Ringsin joukkueessa on tärkeää, että jokainen voi harrastaa oman elämänsä ehdoilla. Jokaisella on oma motiivinsa olla mukana joukkueessa vähän tavoitteen mukaan.

- Meidän pelaajistossamme on niin opiskelijoita, yksinhuoltajia kuin vuorotyöläisiäkin. Akatemia toimii nuorten lupausten ponnahduslautana SM-sarjaan, mutta sen lisäksi haluamme mahdollistaa pelaamisen myös niille, joiden aika ei riitä SM-sarjan vaativaan harjoitus- ja ottelumäärään, kertoo Lampinen.

Meidän valmennuksemme on tehnyt loistavaa työtä pelaajien henkilökohtaisen ringettepolun tukemiseksi, hän lisää.

Lampisen mukaan joukkueessa on mieletön yhteishenki ja yhdessä tekemisen ilo.

- Kaikki tekevät töitä yhdessä koko jengin hyväksi taustajoukoista lähtien. Tämän lisäksi meillä on erittäin monipuolinen rosteri, jonka näemme myös isona etuna.

EKS tavoittelee nousujohteista kautta

Espoolaiset tähtäävät ehjään ja nousujohteiseen kauteen. Vastuuvalmentaja Janne Ahoniemen mielestä joukkueen vahvuus on erityisesti sen monipuolisuus.

- Joukkueesta löytyy huikea määrä kokemusta ja sen lisäksi useita nuoria tulevaisuuden lupauksia, joilla on tavoitteet korkealla, kertoo Ahoniemi.

- Ihannetilanteessa kaikki pystyvät olemaan läpi kauden parhaita versioita itsestään. Nuorten osalta odotellaan rauhallista esiinmarssia ratkaisijoiden joukkoon, hän jatkaa.

Espoon joukkue pääsi tosissaan jäälle elokuun alussa. Joukkueen pelitapaa ja kuvioita on hiottu vähitellen.

- Olemme tehneet tasaisesti töitä keväästä asti, ja se on näkynyt tekemisessä jäällä. Myös harjoitusotteluita on pelattu. Pelit olivat nousujohteisia, ja toki virheitäkin tuli, mutta niistä otettiin opiksi, kertoo joukkueen kapteeni Kaisa Heinonen.

Espoolaisten pukukopissa on puheen täyteinen ja hyvä ilmapiiri.

- Jokainen joukkueemme jäsen nostattaa joukkuehenkeä omalla hyvällä asenteella ja positiivisuudellaan. Myös yhteisellä leirillä ja vielä tulossa olevalla ryhmäytymispäivällä on roolinsa yhteishengen muotoutumisessa, päättää Heinonen.

FoPs lähtee uuteen kauteen hyvällä fiiliksellä

Forssan joukkueessa on pelattu paljon jääkauden alettua. Lisäksi joukkue on harjoitellut paljon uusia kuvioita ja uutta karvaustapaa.

- Harjoittelu on sujunut hyvin. Meillä on paljon uusia pelaajia, mutta olemme kuitenkin saaneet asiat toimimaan jäällä, ja vähitellen palaset alkavat loksahdella paikoilleen, luonnehtii joukkueen viestintävastaava Vilja Mäkelä.

Mäkelä kertoo, että joukkue on pelannut myös harjoituspelejä, joista on saatu onnistumisen tunteita.

- Olemme onnistuneet asioissa, joita olemme harjoitelleet. Pelit vietiin läpi vähän vajaalla kokoonpanolla, ja otimmekin vähän vahvistuksia B-joukkueesta. Odotamme innolla pelien alkamista ja sitä, että koko jengi on kasassa.

FoPsilaiset nostattavat joukkuehenkeä tsemppamaalla ja kannustamalla toisiaan. Hyvä koppifiilis on myös tärkeä asia.

- Kaikki nauraa ja heittää jerryä. On aina mukava tulla treeneihin, kun tietää, että se on myös päivän piristys. Emme ota asioita liian vakavasti. Mokille ja kömmähdyksille saa nauraa, sanoo Mäkelä.

Järvenpään Haukat sarjaan nuorella joukkueella

Järvenpään Haukoilla on tällä kaudella Ykkössarjassa nuori joukkue, jonka pelaajista yli puolet on vielä B-ikäisiä. Päävalmentaja Antti Konttinen kertoo, että joukkue on tehnyt kesäharjoittelunsa huolellisesti ja laadukkaasti aiempien kausien tapaan ja kovissa harkkapeleissä on teroitettu kynsiä.

- Nuorella joukkueella on tavoitteena kehittää pelaajia sarjan ja mahdollisesti myös ylemmän sarjatason vaatimuksiin, kuvailee Konttinen joukkueen tavoitteita ja mainitsee lisäksi, että olisi iloinen myös parista voitosta.

- Näen joukkueemme vahvuutena pelaajien halun kehittyä yksilöllisesti ja tehdä joukkuekavereistaan vielä parempia pelaajia, hän summaa.

Helsinki kasvattaa nuoriaan aikuisten sarjaan

Helsingin joukkueenjohtaja Sampo Sihvola kertoo, että joukkueella on nuori runko – ehkä jopa sarjan nuorin.

- Meillä on paljon uusia pelaajia, mutta toisaalta joukkue on erittäin nälkäinen ja motivoitunut, kuvailee Sihvola.

Helsingin joukkue harjoitteli kesällä monipuolisesti niin joukkueena kuin omatoimisestikin. Kesällä oli hyvää aikaa tutustua myös uusiin joukkuekavereihin.

Joukkueen tavoitteista ja odotuksista puhuttaessa Sihvola sanoo, että on tärkeää totuttaa nuoret pelaajat aikuisten sarjan vauhtiin ja kovuuteen.

- Meidän joukkueemme on monipuolisesti valmennettu, motivoitunut ja täynnä lahjakkaita pelaajia, päättää Sihvola

Hyvinkää teki mahdottomasta mahdollista

Hyvinkää Ringeten hallitus antoi Hannu Riennolle haastavan tehtävän keväällä 2022: Seuraan haluttiin Ykkössarjan joukkue. Toukokuussa tehtävä oli suoritettu niin pitkälle, että Ykkössarjan joukkueen toiminta ilmoitettiin käynnistyväksi.

Joukkueessa on Hyvinkää Ringeten omia, nyt aikuisten sarjoihin siirtyviä nuoria, entisiä aikuispelaajia paluumuuttajina sekä täysin uusia ulkopaikkakunnalta muuttaneita pelaajia.

- Pelaajarunko on suhteelliseen kokematon naisten pelejä ajatellen, mutta joukkueen tunnelma on innostunut ja odottavainen, kuvailee joukkueen vastuuvalmentaja Riento.

- Joukkue on rakennettu käytännössä nollasta, joten kauden tärkein tavoite on hyvän joukkuehengen rakentaminen ja ennen kaikkea kestävän pohjan luominen Hyvinkää Ringeten edustusjoukkueelle ja Akatemialle tulevina vuosina, Riento jatkaa.

Ilveksen harjoittelun painopisteet muutoksessa

Ilveksen edustusjoukkue on tottunut aiemmilta kausilta siihen, että jäällä treenataan läpi kesän. Nyt tehtiin pitkästä aikaa toisin, kun jäälle palattiin vasta elokuussa.

- Tämä tauko teki hyvää, ja päästiin treenaamaan enemmän peruskestävyyttä ja voimaa, kertoo joukkueen kapteeni Sonja Hyökyvaara. Joukkue on jäälle palattuaan harjoitellut paljon kamppailupelaamista ja nopeutta.

 - Valmentajamme Jouni Saukkonen on pitänyt huolen siitä, että jokainen viiva jäältä on löydetty ja koluttu, naurahtaa Hyökyvaara.

Joukkueen kokoonpanoon on tullut paljon muutoksia, joten joukkue on hakenut tuntumaa uusien pelaajien ja pelipaikkojen kanssa.

- Mitä enemmän olemme olleet jäällä, sitä paremmin yhteinen pelitapa alkaa löytyä. Harjoituspelit ovat myös tehneet hyvää: Olemme saaneet onnistumisia laajalla rintamalla, lisää näkemystä sekä kehityskohteita. Olemme pystyneet myös muuttamaan ja parantamaan peliä pelitapahtuman sisällä, luonnehtii Hyökyvaara.

Hyökyvaara sanoo, että Ilveksen joukkueelle tärkeä yhteishenkeä ylläpitävä ja nostattava rutiini on yhteinen pallorinki. Saunaillat ovat myös tärkeitä.

- Tällä kertaa päävalmentajamme on huolehtinut siitä, että nämä illat ovat hyvissä ajoin kalenterissa.

 

Kuva: Timo Kupiainen

Kapa-51 haluaa parantaa sijoitustaan

Kangasniemeläisjoukkueen pelaajisto on kokenut muutoksia sitten viime kauden.

- Meille on tullut tällä kaudella uusia pelaajia, joten tavoitteena on saada muodostettua yhtenäinen joukkue, kertoo joukkueen kapteeni Inka Issakainen.

- Pyrimme myös haastamaan sarjan jokaisen joukkueen parhaamme mukaan ja samalla ehkä parantamaan viime kauden sijoitustakin, jatkaa Issakainen.

Joukkueen kasaaminen ei ollut ihan helppoa. Kapea materiaali ja pitkät välimatkat olivat haastava yhdistelmä, mutta lopulta runko saatiin kasaan ja katseet suunnattiin pelikautta kohti.

- Uskoisin, että jokaisella on kova halu pelata, kun joukkueen kasaamiseksi tehtiin niin paljon työtä. Elämme arkea erillämme, mutta sitten kun olemme yhdessä ja tehdään porukalla, niin keskitytään siihen hetkeen. Siten vaalimme myös joukkuehenkeä, arvioi Issakainen.

KaPan joukkueessa myös huumorilla on tärkeä osansa.

- Meidän oma rento ja hauska tekemisen meininki pitää pystyä säilyttämään. Kaikkea ei tarvitse aina ottaa niin vakavasti. Pukukopissa kuuluu yleensä jonkin sortin porina naurun remahduksien säestämänä, kertoo Issakainen.

LL-89 motivoituneena uuteen kauteen

Nuorennusleikkauksen tälle kaudelle kokenut Lapinlahti on tehnyt monipuolista jäätreeniä koko alkukauden ajan.

- Olemme keskittyneet perusasioihin, kuten teränkäyttöön, laukaisu- ja harhautustekniikoihin ja pelillisiin harjoitteisiin, esimerkiksi hyökkäämiseen ja puolustuskolmioon, avaa joukkueen nuorta sukupolvea edustava Neela Mönkkönen.

Mönkkönen kokee harjoittelun sujuneen hyvin.

- Kaikki ovat hyvin motivoituneita ja sitoutuneita treenaamaan, ja kehitymmekin hurjaa vauhtia, hän toteaa.

Lapinlahtelaiset eivät ole päässeet pelaamaan harjoituspelejä muita vastaan, mutta Mönkkösen mukaan joukkueen sisäisestä pelaamisesta on jäänyt erittäin hyvä fiilis.

- Oli vauhtia ja tekemisen meininkiä.

Mönkkönen kertoo, että joukkueessa vallitsee todella hyvä henki ja juttu luistaa. Joukkue viettää paljon aikaa yhdessä hallilla ja sen ulkopuolella.

- Joukkueessamme jokainen saa olla oma itsensä ja tuoda mielipiteensä esille. Kaikkia kunnioitetaan ja arvostetaan, hän iloitsee.

LuKi-82 totuttelee uuteen joukkueeseen

Luvialla on harjoiteltu jäällä jo keväästä asti ja samalla tutustuttu uusiin pelaajiin ja heidän toimintatapoihinsa. Joukkueen kapteenisto Milla Rantanen, Sanni Koivunen ja Henna Ahola kokevat, että kesän yli kestänyt jääharjoittelu oli hyvä asia, koska joukkueen runko on muuttunut jonkin verran.

- Olemme keskittyneet nyt syksyllä karvauspelaamiseen, renkaan hallintaan ja avauksiin. Harjoittelu on sujunut hyvin, vaikka tietysti on ollut paljon uuden opettelua uusien joukkuekavereiden kanssa, kapteenisto kertoo.

- Myös muutama harjoitusottelu on pelattu, ja niistä on saatu paljon oppia ja uusia kehityskohteita harjoitteluun, he jatkavat.

LuKin pukukopissa vallitsee kapteeniston mukaan positiivinen ilmapiiri.

Nostatamme joukkuehenkeä koko ajan yhdessäolon merkeissä, naiset päättävät.

VaPs aloittaa sarjaan odottavalla mielellä

Ykkössarjan uusin tulokas VaPs rakensi kesän aikana peruskuntoa kohdalleen ja joukkue kävi muutaman kerran jäällä tutustumassa toisiinsa. Nyt jäällä harjoitellaan jo täyttä päätä, ja kapteenit Anni Lähteenmäki, Krista Järvelin ja Suvi Uschanow toteavat, että harjoittelu on alkanut hyvin.

- Olemme harjoitelleet muun muassa avauksia, 3 vs. 3- ja 1 vs. 1- tilanteita sekä teränkäyttöä. Vähän on ollut pientä alkukankeutta kesän jäljiltä, mutta syötöt ja laukaukset ovat alkaneet vähitellen napsua kohdalleen, kolmikko kertoo.

- Toki uutena joukkueena haastetta tuo se, että pitää oppia joukkuekaverin tapa pelata. Ensimmäiseen harjoitusotteluun lähdemme odottavalla ja innokkaalla mielellä, he lisäävät.

VaPsin joukkueessa yhteishenkeä on nostatettu muun muassa leireilemällä ja mökkeilemällä, jotta kaikki tutustuvat toisiinsa kunnolla.

- Pukukopissa kukkii huumori, eikä hiljaista hetkeä juuri ole. Aina jollakin on jotain sanottavaa, oli se sitten fiksua tai ei, kapteenisto päättää.

VG tavoittelee karsintapaikkaa

Viime vuoden Ykkössarjan mestari VG pääsi jatkamaan tähän kauteen lähes samalla kokoonpanolla kuin viime kaudella. Kesäharjoittelu sujui hyvin, ja joukkue kävi jäälläkin muutaman kerran.

Joukkueen kapteenisto Viivi Väätänen, Nea Palletvuori ja Nea Nieminen kertovat, että joukkueella on pitkästä aikaa uusi valmennus, jonka valmennustapaa ja tyyliä opetellaan vähitellen.

- Ykkössarjassa on paljon uusia ja myllättyjä joukkueita, jotka tulee kaikki kohdata ennakkoluulottomasti. Tavoitteet lyödään porukalla lukkoon, kun sen aika on. Viime kaudella karsintapaikka jäi pienestä kiinni, emmekä varmastikaan halua kokea sitä samaa pettymystä tällä kaudella, naiset luonnehtivat joukkueen kauden alkutahteja.

Joukkue ehti pelata pari harjoituspeliä ennen sarjapelien alkamista. Pelisuorituksista löytyi paljon hyvää, ja toisaalta niistä joukkue sai hyviä vinkkejä viimeisten kuvioiden hiomiseen.

- Viime kausi päättyi hyvällä yhteispelillä voitettuun Ykkössarjan mestaruuteen, josta saimme lisää itseluottamusta. Joukkueestamme löytyy vuosien kokemusta naisten sarjoista ja samalla nuorta, ennakkoluulotonta intoa. Nämä ovat meidän vahvuuksiamme, kolmikko toteaa.

Joukkueessa pidettiin hiljattain myös uusien pelaajien ja toimihenkilöiden kastajaiset, joissa kisailtiin ja pidettiin hauskaa yhdessä.

UJK on kiinnostuksen kohteena

Monipuolisesti läpi koko kesän treenannnut UJK kiinnostanut laajasti alueen ringetteyhteisössä. Joukkueeseen tuli kesän aikana vähitellen lisää pelaajia, ja kyselyt jatkuivat senkin jälkeen.

- Siitähän on jo useampi kausi, kun meillä on viimeksi pelattu kilpasarjaa. Viime keväänä alkoi tulla kyselyitä kilpasarjajoukkueen perustamisesta. Kyselyihin on vastattu, ja haaste vastaanotettu, toteaa joukkueen vastuuvalmentaja Tiina Silokivi.

- Olen erityisen iloinen siitä, että pelaamisesta Jää-Kotkissa ollaan niin kiinnostuneita, hän jatkaa.

Silokiven mukaan joukkueen tavoitteena on haastaa muita jo pitkään kilpasarjassa pelanneita joukkueita ja saada pelata kovia ja vauhdikkaita pelejä.

- Pelaajilla on lisäksi omia henkilökohtaisia tavoitteita tasosta ja motivaatiosta riippuen, mutta haluamme joukkueena saada jokaisessa pelissä irti paras mahdollinen tekeminen, ja että ratkaisut kentällä kehittyvät kauden mittaan.

- Valmentajana otan yhdeksi tavoitteeksi löytää toimivat ja peliä edistävät kentälliset ryhmästä, jossa on paljon eri seuroista tulleita pelaajia. Toivon oppivani myös heiltä jotain uutta, kertoo Silokivi omista tavoitteestaan.

Joukkueen pelaajat tulevat melko erilaisista lähtökohdista ja elämäntilanteista, mutta silti on hauskaa yhdessä, ja huumori onkin Silokiven mielestä yksi joukkueen vahvuuksista.

-Tekemisen meininki on löytynyt melko lyhyessä ajassa. Pelaajien erilaiset taustat tuovat oman vivahteensa sekä kentälle että koppiin, mitä myös pidän vahvuutena, hän jatkaa.