RNK Flyersin Anne Pohjolalle täyteen hurjat 600 SM-ottelua debyytissään

15.09.2022 08:00

 

Kuvateksti tähän. (Kuva: Timo Kupiainen)

Kausia SM-sarjassa Pohjolalle on kertynyt yhdeksäntoista viiden eri seuran pelipaidassa, mutta parhaiten hänet tunnetaan Lapinlahden Luistin 89:n väreistä. (kuva: Jouni Valkeeniemi / Pakkalan Mediatalo)

Ringeten SM-sarja käynnistyy lauantaina 17.9. täyden kierroksen voimin. Lauantaina rikotaan heti rajoja, kun SM-ringeten kaikkien aikojen pistepörssin kärkinainen Anne Pohjola pelaa uransa 600. SM-ottelun debyyttiottelussaan raisiolaisen RNK Flyersin paidassa. Pohjolaa aikaisemmin tähän titteliin on yltänyt vain neljä pelaajaa.

- Kyseisen rajapyykin saavuttaminen kertoo minulle siitä, että alan olla jo vanha ja pelannut tosi pitkään! Tämä kertoo kuitenkin myös siitä, kuinka monta uskomattoman hienoa hetkeä on lajin parissa saanut elää ja kokea, ja siitä kuinka paljon on saanut tärkeitä ihmisiä ja ystäviä ympärille!Onhan tämä matka lajin parissa ollut jotain sellaista, mitä on välillä vaikea itsekään uskoa todeksi, Pohjola tunnelmoi juhlaottelun alla.

Ringettevuosiin on mahtunut paljon, muun muassa yksitoista suomenmestaruutta sekä kuusi maailmanmestaruutta. Lisäksi palkintokaapista löytyy kymmenkunta SM-sarjan AllStars –pokaalia sekä valintoja sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi (Agnes Jacks -palkinto) että vuoden ringettepelaajaksi urheilutoimittajien äänestyksessä. Myös seurajoukkueiden maailmanmestaruus vuodelta 2011 kiiltää palkintohyllyllä. Saavutuksia on monia, mutta unohtumattominta ringettehetkeä kysyessä Pohjola nostaa esiin vuoden 2018 Suomen mestaruuden, jonka LL-89 voitti kotihallissaan Lapinlahdella.

- Se oli jotain niin hienoa! Halli oli tupaten täynnä ja niin kauhea meteli sekä kova kannustus, ettei edes omaa ääntä kuullut. Lapinlahden Tokmanni lahjoitti katsojille ämpärit, mitkä oli pelin loputtua hakattu ihan hajalle! Tunnelma hallissa oli aivan loistava, hyökkääjä muistelee.

Ringetteuransa Pohjola aloitti vuonna 1990. Mikä saa Pohjolan laittamaan luistimet jalkaan vielä 32 vuoden jälkeenkin?

- Varmasti sen on oltava jonkinlainen intohimo lajia kohtaan, Pohjola toteaa ja jatkaa, kokemukset, niin onnistumisen ja voiton tunteet, mutta myös ne epäonnistumiset, jotka ovat antaneet uutta potkua treenaamiseen ja halun kehittyä paremmaksi. Ringette on myös jollain tavalla elämäntapa. Yksi suuri syy, mikä saa minut pysymään lajin parissa on myös se, että saa viettää paljon aikaa tärkeiden ihmisten kanssa.

 

Joukkuepelaaja isolla J:llä

Voitontahto, määrätietoisuus ja periksiantamattomuus ovat sanoja, jotka nousevat monesti esiin Pohjolasta puhuttaessa. Tarvittaessa pelipaikka kuin pelipaikka hoituu, oli se sitten hyökkääjä tai puolustaja. Lisäksi lapinlahtelaiset joukkuekaverit kuvaavat häntä joukkueen tueksi ja turvaksi, joka vaatii itseltään paljon, mutta myös muiltakin joukkuetovereiltaan.

- Pukukopissa Anne on aika äänekäs. Erätauolla hän ohjeistaa, neuvoo ja käy paljon tilanteita kanssamme läpi. Ringeten ulkopuolella Anne on puolestaan empaattinen ja spontaani, innostuu hetken mielijohteesta tekemään milloin mitäkin ja on aina mukana hauskanpidossa! kuvailee viime kaudella Lapinlahden edustusjoukkueeseen noussut nuori Neela Mönkkönen.

 

Täksi kaudeksi RNK Flyersin väreihin

Kaudella 2022–2023 Pohjola nähdään ensimmäistä kertaa sinikeltaisissa väreissä, kun seurajoukkue vaihtui Lapinlahdesta raisiolaiseen RNK Flyersiin. Raisiolaisjoukkue on aikaisempina vuosina tullut Pohjolalle hyvinkin tutuksi vastustajana, jonka kanssa on taisteltu niin Suomen mestaruudesta kuin myös seurajoukkueiden maailmanmestaruudesta. Uuteen kauteen Pohjola lähtee malttamattomana ja innostuneena.

- Uuteen seuraan ja takaisin SM-sarjaan siirtyminen on tuonut takaisin sellaista nuoruuden intoa, mutta myös pientä epävarmuutta siitä, pysynkö enää vauhdissa mukana. Uskon kyllä, että saadaan meidän jengimme kanssa huikea matka aikaiseksi!

- Olisi mahtavaa löytää vielä jotain uutta omaan pelaamiseen. Uusi valmennus ja uudet pelikaverit antavat siihen ainakin mahdollisuuden. Mitä se sitten olisi, niin tuleva kausi näyttää, hän toteaa.

 

Pohjolan nimi on varmasti kirjoitettu ylös Kanadan valmennuksen muistiinpanoihin, sillä hän kantaa suurta hyökkäysvastuuta myös Espoon MM-kotikisoissa. (kuva: Andre Vandal / Ringette
Canada)

Uudessa roolissa MM-kotikisoihin

Loka-marraskuun vaihteessa Espoossa pelattaviin MM-kotikisoihin Pohjola lähtee hakemaan uransa seitsemättä maailmanmestaruutta, mihin on aikaisemmin pystynyt vain maajoukkueen pitkäaikainen kapteeni ja Pohjolan monivuotinen tutkapari Marjukka Virta. Vaikka MM-kisat ovat
jo Pohjolan uran seitsemännet, tähtihyökkääjä nostaa esiin jo useita syitä, miksi lähestyvät kotikisat tulevat poikkeamaan aiemmista.

- Nämä ovat ehkä viimeiset MM-kotikisani. Uusi rooli joukkueen varakapteenina tuo itselle jotain uutta näihin kisoihin ja innolla odotan, että pääsen niitä saappaita täyttämään. Tietysti erilaista tulee olemaan senkin vuoksi, että pelaan ilman Maijua (Marjukka Virta) ensimmäistä kertaa maajoukkueessa. Myös koko valmennusryhmämme on uusi, mikä on tuonut selvästi uutta tähän kisaprojektiin.

MM-kisoihin lisämerkitystä Pohjolalle tuo myös perheen läsnäolo katsomoissa ja heidän pääseminen mukaan nauttimaan kisaviikosta. Hyökkääjän mukaan perheen keskuudessa onkin käynyt jo paljon kuhinaa.

- Huomaan, että lähipiiri puhuu paljon kisoista ja odottaa kisoja. Tämä herättää itsessä lisämotivaatiota olla paras versio itsestä kentällä ja päästä näyttämään parastaan!

- En kuitenkaan halua luoda itselle mitään ylimääräisiä odotuksia tai paineita, vaan tavoitteena on elää hetkessä ja nauttia tästä matkasta. Tämä on kuitenkin niin ainutlaatuinen kokemus joka kerta, ettei kannata turhaan hukata hetkiä elämällä jossain tulevaisuudessa, hän lisää.

Tuleviin MM-kisoihin Pohjola toivoo, että MM-finaalinäyttämönä toimiva Tapiolan Metro Areena saataisiin tupaten täyteen ja Suomi-huudot raikaisivat katsomoissa molemmissa MM-finaaleissa.

- Peli on parasta paikan päällä! Odotan, et ihmiset lajin ulkopuolelta löytäisivät tiensä hallille ja antaisivat lajille mahdollisuuden yllättää heidät positiivisesti, hän päättää.

 

Pääseekö Pohjolan RNK Flyers juhlimaan voittoa kauden avauksessaan? Kaikki SM-runkosarjan ottelut näet suorana maksuttomana Ruudusta.


SM-sarjan viikon ottelut:

Lauantai 17.9.2022

Helsinki - Haukat, Vuosaaren jäähalli klo 13.00

NoU - Kiekko-Espoo, Nokian jäähalli klo 14.00

Blue Rings - Lahti, Tuusulan jäähalli klo 14.00

RNK Flyers - NSR, Kerttulan jäähalli 1 klo 16.00

 

Sunnuntai 18.9.2022

Haukat - Blue Rings, Järvenpään jäähalli klo 16.00

NSR - Helsinki, Klaukkalan jäähalli klo 16.00

Lahti - NoU, SOL Areena klo 16.00

Kiekko-Espoo - RNK Flyers, Tapiolan harjoitusjäähalli klo 16.45

 

Ykkössarjan viikon ottelut:

Ti 13.9 VG-62 - LuKi-82 3-7 (0-0, 2-4, 2-2,2-8)

Ke 14.9 Blue Rings - Haukat 10 - 3 (2-0, 1-2, 5-1, 2-0)

Pe 16.9 FoPS - VaPS, Forssan jäähalli klo 19.00

La 17.9 Ilves - Hyvinkää, Tesoman jäähalli klo 12.00

Su 18.9 KaPa-51 - UJK, Tehomet Areena klo 13.50

 

Olethan tutustunut myös MM-kotikisojen nettisivuihin? Liput kaikkiin MM-kotikisojen otteluihin myy Ticketmaster.