Moni kotikisojen pelaaja kohtaa ottelussa sarjatauon alla - NoU:n konkari Kaisa Viren henkilökuvassa: "Sarjavastuksilla on maajoukkueessa sisäistetty yhteinen pelitapa"

20.10.2022 09:00

 

Kuva: Timo Kupiainen

NoU:n puolustaja Kaisa Viren valmistautuu kolmansiin MM-kisoihinsa. Viime vuosien moninkertainen mestarijoukkue on aloittanut SM-sarjan vahvasti ja nyt vastaan tulee toinen kisapelaajia vilisevä joukkue Kiekko-Espoo.

SM-sarjan viime kauden AllStars-puolustaja Kaisa Viren tietää mitä on luvassa pian alkavissa MM-kisoissa Espoossa.

- Peli on nopeatempoisempaa ja tilanteisiin täytyy reagoida nopeammin kuin SM-sarjassa. Myös ratkaisuihin on vähemmän aikaa. Useamman vuoden kestomenestyjinä olemme Nokialla oppineet pelaamaan paineen alla, joten siitä on varmasti hyötyä kisoissa, kuvaili viisinkertainen Suomen mestari ja kaksinkertainen maailmanmestari Viren.

Nokian Urheilijoiden kapteenin arjessa kisojen lähestyminen on tällä kertaa näkynyt lähinnä pidempänä peruskuntokautena.

- Ja tottakai oman joukkueen jäillä sekä myös maajoukkueleireillä keskittyy harjoitteissa pieniinkin asioihin tarkemmin, hän vertaa.

MM-kisoissa on nyt neljättä kertaa peräkkäin käytössä pelijärjestelmä jossa lajin kaksi mahtimaata Suomi ja Kanada kohtaavat suoraan loppuottelusarjassa.

- Meitä vastassa on varmasti voitontahtoinen ja vauhdikas joukkue, ennakoi Kaisa Viren, joka pitää omana vahvuutenaan pelaamista puolustuskolmiossa.

Siskot maajoukkuetasolla kahdessa lajissa

27-vuotiaan Kaisan sisko Senni Viren on mukana futsalin maajoukkueringissä ja pelaa SM-sarjaa Ylöjärven Ilveksessä. 22-vuotias Senni on pelannut futsalia myös Espanjassa.

- Senni on rohkea, uusia haasteita vastaanottava ja monipuolisesti lahjakas pelaaja ja hän on kehittynyt valtavasti viimeisen parin vuoden aikana. Tämä motivoi myös itseäni, kun näkee hänen kovan työnteon tuloksen, kehui Kaisa Viren.

Siskokset puhuvat keskenään viikoittain sekä jakavat ajatuksia pelaamisesta ja harjoittelusta.

- Oudointa on se, ettemme juuri koskaan ole yhdessä reenanneet. Jos yhdessä ollaan jotain tehty, on se ollut pikemminkin hyvän mielen liikuntaa esimerkiksi tennistä pelaillen tai mailahöntsaillen, naurahti Kaisa Viren, joka ringeten ohella harrasti flamencotanssia koko ala-asteen ajan.

Opiskelujen ajan sukkulointia Raumalta Nokialle

Varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevä Kaisa Viren opiskeli alaa kolme vuotta Raumalla. Koko tuon ajan hän myös jatkoi pelaamista Nokialla.

- Se aika oli hektistä, varsinkin ennen kuin koronapandemia alkoi. Piti suunnitella jatkuvasti menemistä ja tulemista Rauman ja Nokian välillä, mutta siihen tottui, hän kuvaili.

Viren löysi tasapainon kahden paikkakunnan arkeen.

- Raumalla ollessa pystyin keskittymään täysin opintoihin ja oheisharjoitteluun. Nokialla taasen olin täydellä innolla reenaamassa oman joukkueen kanssa ja viettämässä aikaa läheisten kanssa.

"Hallille saapuminen on henkireikä"

NoU on voittanut neljästä viimeisimmästä Suomen mestaruudesta kolme. Viimeisten kahdeksan kauden aikana joukkue on voittanut mestaruuden viidesti ja ollut kolmesti hopealla. Voidaan siis perustellusti puhua kestomenestyjästä. Viren puolestaan on nyt jo pitkäaikainen joukkueen kapteeni.

- Kapteenina olen sama henkilö kuin muutenkin. Lisäksi minulla on huiput varakapteenit ja täydennämme hyvin toisiamme. Vuosien aikana olen oppinut ottamaan roolini rennommin. Joukkue on myös alkanut luoda omaa "noutajahenkeä", joten sikälikin on ollut helppoa olla tässä joukkueessa kapteenina useampana vuotena, hän sanoi.

Ringeten parhaiksi puoliksi hän nimeää yhdessä tekemisen sekä vauhdikkuuden.

- Reenaamaan ja pelaamaan tulo on minulle myös ykkösjuttu tottakai, mutta hallille saapuminen on myös tietynlainen henkireikä arkeen ja viikonloppuihin. Vuosi vuodelta on hienoa saada kehittää sekä joukkueen että omaa peliä - se pitää tekemisen mielenkiintoisena, kuvaili Viren joka pelaamiselta ja töiltä ehtiessään on mukana myös C-tyttöjen valmennuksessa.

SM-sarjassa viimeiset ottelut ennen kisataukoa

Viime kauden finaalisarjassa NoU voitti Kiekko-Espoon. K-Espoon edeltäjä Espoon Kiekkoseura voitti taannoin viisi pronssia peräkkäin.
Molemmissa joukkueissa on monia nyt kotikisoihin valittuja pelaajia. Viimeisenä viikonloppuna ennen sarjataukoa joukkueet kohtaavat Tapiolan harjoitusjäähallissa.

Samassa hallissa Suomi ja Kanada kohtaavat viimeisessä harjoitusottelussa ennen MM-kisoja.

- Meillä on yhdessä sovittu pelitapa  maajoukkueessa, joten tiedämme hyvin mitä teemme tällä porukalla. Vaikka kotimaisessa sarjassa vastustajia olemmekin, välillämme on aina keskinäinen kunnioitus, alleviivasi Viren.

Näe maajoukkuepelaajat kaukalossa viimeistä kertaa ennen MM-kisoja! Runkosarjan kaikki ottelut näkyvät suorana ja maksutta Ruudusta.

 

SM-sarjan ottelut viikolla 42

Tiistai 18.10.
Haukat - Helsinki, Järvenpään jäähalli klo 18:30

Torstai 20.10.
Lahti - Blue Rings, SOL Areena klo 19:30

Lauantai 22.10.
NSR - RNK Flyers, Klaukkalan jäähalli klo 15:00
Kiekko-Espoo - NoU Ringette, Tapiolan harjoitusjäähalli klo 15:15

Sunnuntai 23.10.
Helsinki - NSR, Pirkkolan jäähalli klo 12:00
RNK Flyers - Kiekko-Espoo, Kerttulan jäähalli 1 klo 13:30
Blue Rings - Haukat, Tuusulan jäähalli klo 13:30
NoU Ringette - Lahti, Nokian jäähalli klo 14:00

 

MM-kotikisat pelataan Espoossa 31.10.-6.11.2022​
Samanaikaisesti pelataan ringeten MM-kilpailut sekä U21 nuorten MM-kilpailut
Tässä pääset tutustumaan MM-kotikisojen nettisivuihin? Liput kaikkiin MM-kotikisojen otteluihin myy Ticketmaster.