MM-kisakonkari Katariina Kurikko sekä kisojen ensikertalainen Kia Erkkilä haluavat nauttia kotikisoista

13.10.2022 08:00

Kuva: Timo Kupilainen

MM-kisakuume kasvaa Espoossa, ja tulevan kisamiljöön uumenissa harjoittelee päivittäin kaksi maajoukkueiden tukipilaria.

Kun Espoossa 31.10. - 6.11.2022 pelattavien ringeten MM-kilpailuiden ja U21 nuorten MM-kilpailuiden alkuun on aikaa enää vain muutama viikko, alkaa U21 -maajoukkueen puolustaja Kia Erkkilän puheesta huomaamaan niin innostusta, kuin myös hieman jännitystäkin.

- Odotukset ovat korkealla! Tämän eteen olemme tehneet paljon töitä sekä joukkueena, että yksilötasolla.

MM-kisoissa U21 -maajoukkue kohtaa kahdesti Kanadan, ja näiden pelien voittaja kruunataan ikäluokan maailmanmestareiksi. Jo muutaman kauden ajan kotimaisen SM-sarjan liemissä keittynyt Erkkilä tietää jo ennalta, mitä tuleman pitää.

- MM-kisoissa vastassa on Kanada, joka on todella fyysinen ja luisteleva joukkue. Kanadan karvaus on hyvin aktiivista ja pelin nostaminen voi olla haastavampaa mitä SM-sarjassa. Kanadalla on myös hyvin erilainen pelitaktiikka ja heillä on poikkeavia avauskuvioita suomalaiseen ringetteen verrattuna.

Erkkilä ei kuitenkaan lähde pelokkaana Pohjois-Amerikan ylpeyttä kohtaamaan, vaan näkee SM-sarjataustan tuovan hyvää kokemusta kansainvälisiin peleihin.

- U21-ikäiset ovat kaikki saman ikäisiä. SM-sarjassa tulee vastaan kokeneita konkareita, jotka ovat pelanneet saman verran SM-sarjapelejä, kuin minä olen pelannut koko urallani ringettepelejä.

 

Katariina Kurikolla edessä jo neljännet MM-kilpailut – vuosi ”rapakon takana” kulkee mukana loppuelämän

Kuva: Timo Kupilainen

Suomen ringettemaajoukkueen konkariosastoon jo lukeutuvalla Kurikolla on takanaan poikkeuksellisen värikäs ja monipuolinen ura. Oppia on kotimaassa tullut useista eri osoitteista, kuten RNK Flyersin, LL-89:n ja viimeisimpänä Kiekko-Espoon riveissä. Kurikko näkee vaihtelun tuoneen peliinsä paljon laajuutta sekä näkökulmaa, ja hänellä onkin vahva viesti nuorille tulevaisuuden lupauksille.

- En vaihtaisi omaa pelaajapolkuani hetkeksikään. Kannustaisinkin nuorempaa minua tavoittelemaan rohkeasti omia unelmia ja uskaltamaan tekemään isojakin päätöksiä, vaikka se olisikin hyppy tuntemattomaan ja epämukavuusalueelle. Näin olen päässyt pelaamaan hyvinkin erilaisissa joukkueissa ja olemaan Suomen parhaiden - ehkä jopa maailman parhaiden - valmentajien valmennuksessa.

Ja Kurikko todella on uskaltanut tehdä isoja päätöksiä rakkaan lajin ehdoilla. Kauden 2019-2020 Kanadassa pelannut monitaituri nostaa vuoden esiin ikimuistoisena kokemuksena.

- Vuosi NRL:ssä oli kokemus, jota vaalin loppuelämäni. Se ehdottomasti muutti omaa pelaamista ja pakotti vielä ”vanhemmallakin iällä” opettelemaan uutta, mikä oli todella virkistävää.

 

Kolminkertaisen maailmanmestarin vinkit ensikertalaiselle ovat selkeät

- Usko itseesi, omaan tekemiseen ja nauti joka hetkestä. Taitosi ja kova työsi on kantanut jo valintaan maajoukkueeseen, ja nyt pääsette yhdessä taistelemaan unelmastanne.

Siihen kommenttiin kiteytyvät Kurikon vinkit niin Erkkilälle, kuin muille ensikertaa MM-areenoilla esiintyville lupauksille. Ja syykin tähän on selvä.

- Kun näitä pelejä (MM-otteluita) pääsee pelaamaan niin harvoin, ehkä isoin oppini matkan varrelta on ollut se, että ei kannata tuhlata niitä jännittämiseen. Sama koskee turhien paineiden asettamista. Kia on niin lahjakas puolustaja ja saanut jo kokemusta kovista peleistä SM-sarjassa, joten olen varma, että saamme nauttia samoista onnistumisista myös MM-areenoilla. Paras lopputulos syntyy varmasti, kun fiilis on rento ja nauttii pelaamisesta täydellä sydämellä.

Eikä Erkkilä aio ottaa Kurikolta pelkästään kullanarvoisia vinkkejä vastaan. Samassa seurajoukkueessa pelaavana hän näkee yhden lajin huippupelaajan tekemistä paalupaikalta, ja näitä oppeja hän yrittää imeä tekemiseensä päivittäin.

- Kata on yksi maailman parhaista pelaajista, koska hän on todella monipuolinen pelaaja ja pystyy pelaamaan jokaista pelipaikkaa.  Kata on tunnettu loistavista harhautuksista, tarkoista vedoista sekä terävistä rytminmuutoksista luistelussa. Kata on myös fyysinen pelaaja, joka ei pelkää puolustaa kroppaa.

Kaukalon ulkopuolellakin roolimalli on hyvä ja esimerkillinen.

- Pelillisten ominaisuuksien lisäksi Kata on ihana joukkuekaveri: positiivinen, kannustava, neuvova ja yhteishengen luoja.

 

Kiekko-Espoo kohtaa viikonloppuna Blue Ringsin ja Haukat

Espoolaiset majailevat sarjataulukossa viiden pelatun ottelun jälkeen sijalla viisi. Viime kauden hopeamitalistin tilillä on vasta kaksi voittoa, mutta huolta syksyn otteista ei kumpikaan pelaajista kanna.

- Tässä kohtaa kautta ei mitaleja jaeta, joten en ole itse lainkaan huolissani tämänhetkisestä pistesaldosta. Kevään ratkaisupelejä varten meidän on parannettava peliämme, jotta pääsemme finaaleihin ja kirkastamaan viime vuoden hopean, Kurikko toteaa päättäväisenä.

Erkkilä on Kurikon kanssa samoilla linjoilla, ja tietääkin lääkkeet, joilla Kiekko-Espoo nousee sarjataulukossa kärkikahinoihin. Sekä tietenkin sen, miten hopea kirkastuu kullaksi.

- Viime kaudella sekä alkukaudesta ongelmana on ollut se, ettemme ole saaneet pelattua yhtenäistä ja ehjää 60 minuuttista. Renkaattoman pelin kehittämisen jälkeen, tiiviillä kolmiolla ja paremmalla maalien viimeistelyllä luulisi hopean kirkastuva kullaksi keväällä!

 

Ottaako Kiekko-Espoo tärkeät sarjapisteet viikonloppuna? Kaikki SM-runkosarjan ottelut näet suorana maksuttomana Ruudusta. 

 

SM-ringeten viikon ottelut: 

15.10. klo 15:00 Klaukkalan jäähalli NSR - NoU Ringette

15.10. klo 15:30 Kerttulan jäähalli RNK Flyers - Helsinki

15.10. klo 16:30 SOL Areena Lahti - Haukat

15.10. klo 19:15 Tapiolan harjoitusjäähalli    Kiekko-Espoo - Blue Rings

16.10. klo 12:00 Pirkkolan jäähalli Helsinki - Lahti

16.10. klo 13:30 Tuusulan jäähalli Blue Rings - NSR

16.10. klo 13:30 Järvenpään jäähalli Haukat - Kiekko-Espoo

16.10. klo 14:00 Nokian jäähalli NoU Ringette - RNK Flyers

 

Olethan tutustunut myös MM-kotikisojen nettisivuihin? Liput kaikkiin MM-kotikisojen otteluihin myy Ticketmaster.