Jere Auvinen kilpasarjojen vihellyksistä kansainvälisille jäille

16.12.2022 15:19

Kuva: We Heart Ringette 

Jere Auvinen sai ensikosketuksen tuomarointiin jääkiekon parissa kaudella 2013–2014, jonka jälkeen hän siirtyi ringeten pariin kaudella 2015-2016. Ringette tuntui Auvisesta jääkiekkoon verrattuna luontevammalta ja laji vei hänet mennessään.

- Tuomaroinnissa minulle parasta on pelistä tuleva paineen tunne. Siellä ei montaa ohi tilannetta saa tulla, kun paine kasvaa ja katse kohdistuu siihen mitä tekee. Haastavinta on nopeat tilanteet, niitä ei saa mistään takaisin, jos joku asia jää näkemättä, kertoo Auvinen. 

Nyt jo kuudetta kauttaan naisten kilpasarjoja viheltävä Auvinen, pääsi tuomaroimaan loka-marraskuun vaihteessa myös kansainvälisille kentille, kun hänet valittiin tuomaroimaan MM-kotikisoihin. MM-kisoista päällimmäisenä mieleen jäi Naisten Maajoukkueen ensimmäinen finaali, jossa fiilistä riitti, kun reilu 3400 katsojaa kannustivat katsomossa.

- Ottelun aikana koitti myös vähän katsella ympärilleen ja aistia katsomoa sekä tunnelmaa, sellaista peliä ei välttämättä enää ikinä pääse kokemaan.

MM-kisoihin pääsy myös erotuomareille on iso saavutus, jonka eteen tehdään paljon töitä. Erityisesti otteluiden alut herättivät Auvisessa paljon tunteita. 

- Kun joka pelin alussa kuunteli maiden kansallislaulut ja mietti vähän mitä kaikkea se on vaatinut, että siihen hetkeen on päässyt, niin kyllä se mieltä herkistää. 

Kuitenkin ottelu, joka on painautunut erityisesti Auvisen mieleen on kauden 2016-2017 Laitilan jäähallissa pelattu BSM-sarjan finaaliottelu, jossa vastakkain silloin asettuivat Jyske sekä Haukat. 

- Yleisöä paikalla vajaa 300 ja ihan jäätävä meteli koko pelin ajan, muistelee Auvinen.

Uusille tuomareille on aina tarvetta lajimme parissa. Auvisen mukaan tuomarit pystyvät yhtä lailla urheilemaan tavoitteellisesti omien halujensa mukaan sekä etenemään tavoitteellisesti urallaan.

- Jos intoa löytyy niin voi tavoitella paikkaa MM-kisoissa lähes samalla tavalla kuin pelaajat. Tuomarit ovat yksi iso joukkue, jolla on se oma päävalmentaja. Jos kiinnostusta löytyy niin ota ehdottomasti  yhteyttä oman  alueen kerhoon, sieltä saa tarvittavat tiedot miten oman tuomariuran voi aloittaa, hän neuvoo.