NoU kohtaa sunnuntain kärkiottelussa RNK:n – MM-kultamitalisti Hanna Ovaska luottaa joukkueen tekemiseen

03.01.2023 21:54

 

Hanna Ovaska on pelannut Nokialla C-ikäisestä alkaen. Kuva: Timo Kupiainen

Nokian Urheilijoiden runkopelaajistoon kuuluva 26-vuotias puolustaja Hanna Ovaska oli voittamassa Suomelle MM-kultaa marraskuun kotikisoissa. Kultamitali ei ole naiselle ensimmäinen, sillä hän oli pelaamassa myös voitokkaassa U19-joukkueessa vuoden 2014 kisoissa. Lisäksi Ovaskalla on plakkarissa nuorten MM-hopea vuodelta 2016 ja kunnioitettava määrä Suomen mestaruuksia NoU:n paidassa. Hieno ringettepolku ja menestyminen ovat monen asian summa, eikä mikään tule ilmaiseksi.

-Yksi isoin tekijä ringettepolullani on ollut se, että olen saanut olla osa niin huippua joukkuetta, joka kannustaa eteenpäin ja jossa kaikki haluavat kehittää omien taitojen lisäksi myös koko joukkueen peliä. Treeneissä pitää aina yrittää parhaansa, jotta pärjää, niin kyllähän se väkisinkin vie omaa tekemistä eteenpäin, hän analysoi.

-Totta kai harjoitteleminen ja pelaaminen ovat myös vaatineet kompromisseja muussa elämässä sekä kaiken aikatauluttamista, jotta arjen saa pyörimään ja siihen sisällytettyä ringeten lisäksi opiskelun, työt, oheisharjoittelun, riittävän levon, läheiset, ystävät ja muun sosiaalisen elämän, Ovaska lisää.

Ovaska on onnistunut yhdistämään huipulla pelaamisen ja opiskelun toisella paikkakunnalla. Hän valmistui tällä viikolla liikunnan ja terveystiedon opettajaksi Jyväskylän yliopistossa ja jatkaa vielä vuoden luokanopettajaopintojen parissa.

"Noutajissa on hyvä olla"

Alun perin Ylöjärveltä kotoisin oleva Ovaska on pelannut Nokialla C-ikäisestä alkaen, eikä joukkueen vaihtamista ole tarvinnut miettiä.  Hän kertoo, että nykyinen ”Noutajat”- joukkue alkoi muovautua Ykkössarjassa kaudella 2012-2013, jonka päätteeksi NoU nousi SM-sarjaan.

-Aika ilmiselvästi suurin syy olla täällä on joukkue ja kaikki hahmot Noutajissa. Noutajissa saa olla oma itsensä, asiat saa tehdä omalla tavallaan, ja jokaista hahmoa arvostetaan sellaisenaan. Joukkueen luokse voi tulla kaikilla fiiliksillä, mutta useimmiten sieltä aina lähtee vähän paremmalla mielellä kuin millä on tullut. Noutajat seisovat myös aina toistensa takana ja voin luottaa siihen, että joukkueelta saa aina tukea. Eli Noutajissa on yksinkertaisesti hyvä olla, Ovaska kehuu joukkuettaan.

 

Henkilökohtaisena tavoitteena tasaisuus

Ovaskan mukaan Nokian vuosikausia jatkunutta hyvää menestystä selittävät ainakin osittain ne samat asiat, joiden vuoksi hän itse viihtyy joukkueessa.

-Sen lisäksi kaikilla pelaajilla on paloa pelaamiseen ja kunnioitusta joukkuetta kohtaan.  Jokainen sitoutuu siihen, että tekee ratkaisut niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin joukkue edellä. Olemme vuosien varrella kasvaneet melko joustavaksi ryhmäksi, joka ei pienistä hetkahda, hän arvioi.

Ovaskan oma kausi on ollut viime kauteen verrattuna vähän ailahteleva, ja MM-kisat luonnollisesti toivat mukanaan oman erityisyytensä. 

-Tavoitteenani on pystyä pelaamaan tasaisemmin lähellä omaa tasoa sekä kehittää omaa ja joukkueen peliä kauden edetessä kevättä kohti, Ovaska kertoo tavoitteistaan.

Suomen mestaruutta tälläkin kaudella tavoittelevan joukkueen alkukautta ovat sävyttäneet sairastelut ja muut poissaolot, jotka ovat vaikuttaneet kokoonpanoihin. 

-Joustavuudella ja yhteen hiileen puhaltamisella kausi on edennyt ihan hyvin. Tarkoituksena on kehittää joukkueen peliä ja nauttia pelaamisesta, hän kertoo.

 

Sarjakärki RNK haastetaan omalla hyvällä pelillä

NoU on tänäkin kautena yksi ehdoton mestarisuosikki, ja joukkueen otteita on mahdollista päästä seuraamaan jo sunnuntaina, kun naisten SM-sarja palaa joulutauolta täydellä kierroksella. Sarjan kärkipaikkaa pitävä RNK Flyers on pelannut kolme ottelua, ja pisteitä on kasassa 12 alkupisteet mukaan luettuna. Yhden ottelun vähemmän pelannut NoU on kahdeksassa pisteessä. Ovaska odottaa sunnuntain ottelua innolla.

-Meidän viimeinen pelimme ennen joulutaukoa peruttiin, joten patoutunutta intoa pelaamiseen on varmasti koko joukkueella. On hienoa päästä aloittamaan uusi vuosi kohtaamalla sarjakärki heti kättelyssä.

NoU ja RNK kohtasivat alkusarjassa kaksi kertaa, ja molemmat ottelut päättyivät lopulta RNK:n voittoihin. Ovaska joukkueineen lähtee haastamaan RNK:ta vuoden ensimmäisessä kohtaamisessa luottavaisin mielin. 

-Otamme oppia aiemmista keskinäisitä otteluistamme, kiinnitämme huomiota kehityskohteisiin ja pidämme vahvuuksistamme kiinni. Eipä siinä mitään isoja hokkuspokkus- temppuja kai tarvitse tehdä, vaan lähdemme pelaamaan sitä kuuluisaa ”omaa peliä”, hän kommentoi.

-Merkittävää lopputuloksen kannalta on varmasti se, miten fokus pysyy itse pelissä ja senhetkisessä tilanteessa. Pelaamisen rentous olisi myös pystyttävä säilyttämään, Ovaska päättää.

Kärkikamppailu suorana ISTV:stä

Sunnuntain 8.1. RNK Flyersin ja NoUn kohtaaminen on katsottavissa suorana maksutta Ruudusta sekä ISTV:stä. Muut SM-jatkosarjan ja SM-karsintasarjan ottelut näkyvät suorana Ruudusta, mutta niiden katsominen edellyttää Ruutu+ Urheilu -tilausta. Kevätkaudella SM-jatkosarjasta tehdään sunnuntain ottelun lisäksi vielä kaksi Ringette LIVE -lähetystä, jotka ovat kaikkien vapaasti katsottavissa Ruudussa.

 

Lue lisää ringeten siirtymisestä Ruutu+puolelle aiemmasta tiedotteesta.

 

SM-sarjan viikon ottelut:

08.01.2023 12:00 Helsinki – Lahti

08.01.2023 13:30 RNK Flyers – NoU

08.01.2023 15:45 Kiekko-Espoo – Blue Rings

 

SM-karsintasarjan viikon ottelut:

04.01.2023  19:30 EKS - NSR

06.01.2023  18:30 Haukat – Blue Rings

07.01.2023  17:00 LuKi-82 - Haukat

08.01.2023  14:30 Luki-82 - Ilves

 

Ykkössarjan viikon ottelut:

07.01.2023  12:30 Haukat – KaPa-51

07.01.2023  18:00 VG-62 – LL-89

08.01.2023  11.20 VaPS – LL-89