Kiekko-Espoon Riikka Sjögren ja RNK Flyersin Ann-Sofie Karlsson rikkovat rajoja

23.02.2023 10:23

 

Kuva: Timo Kupiainen

SM-sarjassa rikotaan viikonloppuna rajoja, kun Kiekko Espoon Riikka Sjögrenin ja RNK Flyersin Ann-Sofie Karlssonin ottelumäärät pyörähtävät uusille sataluvuille. Kokeneet pelaajat ovat seuraavan kerran tulessa lauantaina, kun Kiekko-Espoo lähtee haastamaan Raision. SM-sarjaa on jäljellä vielä muutama kierros, mutta kahdessa viimeisessä playoff-paikassa ja joukkueiden paremmuusjärjestyksessä viivan yläpuolella riittää vielä jännitettävää. 

Kiekko-Espoon Riikka Sjögrenille 300 ottelua täyteen

Kiekko-Espoossa SM-sarjaa pelaava Riikka Sjögren saavuttaa komean rajapyykin lauantaina, kun hänelle tulee täyteen kolmesataa SM-sarjassa pelattua ottelua. Sjögrenin ringettetaival alkoi kuusivuotiaana Espoon Kiekkoseurassa, ja seura on pysynyt vuosien saatossa samana, vaikka nimi on välillä muuttunut. Yli kahdenkymmen vuoden uraan on mahtunut kaikenlaisia kokemuksia, ja pelikin on vuosien saatossa muuttunut.

-Ringetestä on tullut aika paljon fyysisempää ja vauhdikkaampaa. Myös urheilullisuus on tullut näkyvämmäksi. 

Sjögren muistelee siirtyneensä pelaamaan SM-sarjaan 17-vuotiaana, ja hänestä muovautui keskushyökkääjä. Hän iloitsee siitä, että on saanut kasvaa pelaajaksi huikean -94 tiimin ja myöhemmin vaihtelevamman kokoonpanon kanssa. 

-Nuoruuden pelivuodet ja porukka olivat niin hauskoja, että muistelen niitä aikoja edelleen lämmöllä. Olen oikeastaan aina saanut pelata niin siistien tyyppien kanssa, että se on kannatellut kaikkien pelivuosien ja vaikeidenkin hetkien läpi, hän kertoo.

-Urani ikimuistoisin hetki on viime keväänä joukkueena saavutettu finaalipaikka ”muutaman” pronssipelivuoden jälkeen, hän tunnelmoi.

Sjögren työskentelee bioanalyytikkona Meilahden sairaalassa. Päivätyö mahdollistaa treenaamisen illalla, mutta aikaiset aamut velvoittavat huolehtimaan riittävästä unesta ja palautumisesta.

-Tämä vaatii suunnittelua, eikä tavoitteellista urheilua ja työuraa voi pitää itsestään selvyytenä. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja rutiineista kiinni pitäminen helpottaa arjen pyörteissä.

Sjögren on nopea kentällä, kova taistelutilanteissa, ja pelin nostaminen on yksi hänen vahvuuksistaan. Hänellä on rinnassaan A-kirjain, ja kapteeniston jäsenenä hän toivoo tuovansa joukkueeseen avoimuutta ja tunnetta siitä, että jokainen voi olla sellainen kuin on.

-Olen varakapteenina fiilistyyppi ja osallistun aktiivisesti pelikeskusteluihin. Pelaan joka hetken logolle rinnassa ja seison omieni kanssa loppuun saakka.

 

Kuva: Timo Kupiainen

RNK Flyersin Ann-Sofie Karlsson saavuttaa 200:n ottelun merkkipaalun

RNK Flyersin puolustuspäässä ahkeroiva Ann-Sofie Karlsson pelaa viikonloppuna 200:nnen ottelunsa SM-sarjassa. Kokenut pelaaja sai ensikosketuksensa luistelujäähän isänsä kanssa Turussa Parkin kentällä.

-Mukavinta tuolloin taisi olla lämmin mehu, mutta myös luistelu tuntui ihan kivalta, hän muistelee.

Karlsson piti nuorena monista eri lajeista, mutta ringeten hän aloitti Turun ringeten luistelukoulussa noin viisivuotiaana. Seuraan perustettu D-Jäähukat oli hänen ensimmäinen virallinen joukkueensa. C-ikäisenä Karlsson siirtyi pelaamaan Naantaliin, ja kahden kauden jälkeen nuori nainen vaihtoi maanosaa ja peliura jatkui BoWView:n joukkueessa Kanadan Calgaryssa. Suomeen paluun jälkeen Karlsson puki päälleen RNK:n sinikeltaista väriä.

-Opiskelujen takia kävin pikavisiitillä Rauman Lukossa Ykkössarjassa, mutta vuoden jälkeen palasin takaisin RNK:n riveihin.
Karlssonin ringettetaival 
on sisältänyt monia mieleenpainuvia hetkiä ja arvokkaita kokemuksia aluejoukkueissa, nuorten maajoukkueessa ja toki myös seurajoukkueiden kanssa. Vuosi Kanadassa oli tietysti ikimuistoinen ja onnistunut, hän kertoo taustaansa.

Karlsson jakaa Sjögrenin ajatukset lajissa ja pelissä tapahtuneesta muutoksesta.

-Ringette on muuttunut nopeammaksi ja taktisemmaksi. Pelaajien yksilötaidot ovat parantuneet, ja oheisharjoituksiin panostetaan enemmän.

Karlssonin mukaan hänen omiin vahvuuksiinsa kuuluu monipuolisuus ja periksiantamattomuus. 

-Lajitaitojen puolelta sanoisin, että omaan hyvän pelinlukutaidon ja osaan avata peliä. Pyrin aina pelaamaan ensisijaisesti joukkueelle

Karlsson valmistui hiljattain liikunnan- ja luokanopettajaksi ja opiskelee tällä hetkellä terveystietoa ja tekee lisäksi henkilöstöhallinnon opintoja.

-Välillä on ollut vaikea yhdistää kaikkea, mutta olen tyytyväinen siihen, miten olen lopulta onnistunut tasapainottelemaan ringeten, opintojen ja muun elämän välillä. Asioiden hoitaminen yksi kerrallaan ja aikataulutus ovat tärkeitä juttuja, hän kertoo.

Karlsson sanoo, että vanhempien antama tuki on ollut hänelle todella tärkeää. Vanhemmat ovat olleet matkassa mukana monessa eri roolissa, myös joukkueen taustajoukoissa.

-Ilman heidän tukeaan peliurani olisi varmasti jäänyt kesken monta kertaa. Lisäksi matkallani on ollut monia tärkeitä valmentajia, pelikavereita ja taustahenkilöitä, jotka ovat mahdollistaneet pelaamisen ja kehittymisen, hän kiittää.

Kiekko-Espoo haastaa RNK:n lauantaina 

Riikka Sjögrenin Kiekko-Espoo matkustaa lauantaina Raisioon haastamaan toistaiseksi tappioitta pórskuttavaa RNK:ta. 

-Odotan pelistä innostavaa. Sellaista, jossa päästään joukkueena ja pelaajina haastamaan itseämme sekä kehittämään omaa peliämme

Vastustajan vahvuudet ovat Sjögrenilla tiedossa.

-RNK on aktiivinen joukkue kovalla maalintekoprosentilla, joten puolustuksessa on pysyttävä hereillä ja oltava myös aktiivinen. Tavoitteena on pelata rennosti ja hyvällä asenteella, eikä mitään anneta ilmaiseksi.

Raision Ann-Sofie Karlsson luonnehtii espoolaisia luistelevaksi ja vahvaksi joukkueeksi.

- Pelistä tulee varmasti tiukka kamppailu. Onnistuminen vaatii keskittymistä, ahkeraa työntekoa ja kompaktia joukkuepelaamista, hän päättää.

SM-jatkosarjassa RNK Flyers ja NoU Ringette ovat menossa playoff-peleihin. Kolmannesta ja neljännestä sijasta käydään vielä kovaa kilpailua, ja tuleva viikonloppu tarjoaa joukkueille ainakin osittaisia ratkaisun avaimia. Kiekko-Espoo taistelee Helsingin kanssa kolmannesta sijasta, mutta Helsingillä on tällä hetkellä kolmen pisteen etumatka espoolaisiin nähden. Blue Rings on kahdentoista pelatun ottelun jälkeen seitsemässä pisteessä, joten lauantain ottelussa Helsinkiä vastaan riittää panosta.

Ringette on luonnollisesti parasta paikan päällä, mutta SM-jatkosarjan ja SM-karsintasarjan ottelut ovat katsottavissa myös Ruudussa Ruutu+ Urheilu -tilauksella. Ennen playoff -kevättä on kuitenkin tarjolla vielä muutama kierros kovatasoista ja jännittävää kilpailua kaikissa naisten sarjoissa. 

Viikon ottelut:

SM-jatkosarja

La 25.2. Helsinki – Blue Rings klo 13:00

La 25.2. NoU Ringette – Lahti klo 14:00

La 25.2 RNK Flyers – Kiekko-Espoo klo 15:30

Su 26.2. Blue Rings – RNK Flyers klo 13.30

Su 26.2. NoU Ringette – Helsinki klo 14:00

Su 26.2. Lahti – Kiekko-Espoo klo 16:00

 

SM-karsintasarja

Ke 22.2. Blue Rings – EKS 2-8

Ke 22.2. NSR – Haukat 3–7

La 25.2. LuKi-82 – Ilves klo 14:30

Su 26.2. Ilves – EKS klo 12:00

Su 26.2. NSR – LuKi-82 klo 16:00

 

Ykkössarja

Ti 21.2. VaPS – UJK 5-7

Ke 22.2. FoPS – Hyvinkää 9–4

Ke 22.2. UJK – VaPS klo 19:00

La 25.2. Hyvinkää – KaPa-51 klo 16:30

La 25.2. Haukat – VG-62 klo 16:30

Su 26.2. Haukat – LL-89 klo 16:00

Su 26.2. VG-62 – Helsinki klo 18:00