NSR pelasi historiansa ensimmäisen kauden SM-sarjassa – Kapteeni Nea Asumaa on ylpeä joukkueensa kasvamisesta sarjan vaatimusten edessä

27.02.2023 22:51

Kuva: Hannu Kauremaa

Nurmijärvi Seven Ringettes lähti tähän kauteen ajatuksenaan pelata Ykkössarjaa, mutta Laitilan Jyskeen luopuessa SM-sarjapaikasta joukkueen sarjataso vaihtui, ja tavoitteet muuttuivat sen myötä. Playoff- optiota joukkueella ei enää ole, mutta joukkueen viimeiset ottelut ovat joka tapauksessa merkittävässä roolissa SM-karsintasarjan loppunäytöksessä.

NSR:n Nea Asumaa kannustaa joukkuekavereitaan parhaaseen suoritukseen

-Vaikka kuinka yritimme olla valmiina SM-sarjaan, tilanne tuli silti yllätyksenä, joukkueen kapteeni Nea Asumaa kertoo.

Asumaa on tyytyväinen siihen, että joukkue otti haasteen vastaan reippaasti, innolla ja haluten oppia uutta. Joukkue on myös kasvanut paljon kauden aikana niin pelaajina kuin ihmisinäkin.

-Tulostaulun lukemat eivät ole aina olleet kaikista kauneimpia, mutta pelaajat ovat kehittyneet joka viikko hurjin harppauksin, ja kaikkia pieniäkin onnistumisia on juhlittu. Seurahistorian ensimmäiset SM-pisteetkin saatiin raavittua kasaan, hän kuvailee joukkueen tämän kauden taivalta.

Asumaa on viettänyt aikaansa ringettekaukalossa kuusivuotiaasta asti, ja kuluva kausi on hänelle 21:s. Ensimmäiset kahdeksantoista vuotta hän pelasi Helsingissä, ja viimeisimmät kolme vuotta ovat kuluneet Nurmijärvellä. 

-Näihin vuosiin on mahtunut pelejä kaikilta kilpasarjatasoilta junnuista SM-sarjaan, ja olen pelannut myös Etelä-Suomen aluejoukkueessa. Olen noussut joukkueeni mukana kolmesti SM-sarjaan, ja muutama Ykkösarjan mitalikin on saavutettu, hän kertaa pelaajahistoriaansa.

Pitkään uraan mahtuu paljon hienoja hetkiä ja ikimuistoisia tapahtumia, mutta Asumaa nostaa esiin yhden parhaimmista muistoistaan ringeten parissa.

-Ehkä kirkkain muisto on kaudelta 2014–2015, kun pelasin ensimmäistä kauttani naisten sarjassa, ja onnistuimme nostamaan joukkueen SM-sarjaan. Kyseinen kausi ja Ykkösen mestaruus on itselleni henkilökohtaisesti merkityksellinen myös siksi, että omistin sen edesmenneelle isälleni.

Asumaan mukaan hänen vahvuutensa pelaajana on ennen kaikkea luotettava ja vahva suorittaminen. Joskus on huonompia päiviä, ja välillä kaikki toimii kuin ajatus.

-Mielestäni perustekemiseni ei notkahda hirveästi edes huonona päivänä. Joukkuekavereiden mielestä vedoissani on potkua, ja pelisilmää löytyy, hän luonnehtii itseään.

Kapteenina Asumaalla on joukkueessa luonnollisesti erityinen rooli, ja seurahistorian ensimmäinen ja vähän yllättäen eteen tullut SM-kausi on kysynyt koko joukkueelta sisua ja luonnetta.

-Yritän kuunnella, kannustaa, valaa uskoa ja taistelutahtoa tai olla vain läsnä ja huolehtia. Kapteenin rooli riippuu tilanteen luonteesta ja siitä, mitä joukkue tai yksittäiset pelaajat milloinkin tarvitsevat eniten. Olen oma, huolehtiva itseni, elän joukkueen mukana ja iloitsen heidän kanssaan, hän kertoo.

Asumaa tuntee toki iloa myös omista suorituksistaan, mutta joukkueen etu ja joukkuekaverin onnistumisesta saatu hyvä fiilis menee sen edelle.

-Tärkeää on se, mitä yhdessä teemme. Haluan auttaa joukkuekavereitani pääsemään parhaimpaansa. Siinä on jotain erityistä, kun näkee kaverin onnistuvan asioissa, jotka eivät ole aiemmin sujuneet.

Neurotieteiden gradua viimeistelevällä Asumaalla ei ole vielä tarkkoja suunnitelmia pelaamisen suhteen tulevaisuudessa.

-Olen jo useamman vuoden ajan pelannut kuuluisalla ”One more year” -periaatteella, joten niin kauan mennään, kun energiaa riittää ja pelaaminen on kivaa. Pelataan tämä kausi loppuun ja pohditaan sitten, mitä seuraavaksi, hän päättää.

SM-MITALITAISTOON RNK FLYERS, NOU RINGETTE, HELSINKI RINGETTE JA KIEKKO-ESPOO

SM-jatkosarjan playoff -joukkueet ovat viikonlopun jäljiltä selvillä. Tänä keväänä Suomen mestaruutta tavoittelevat RNK Flyers, NoU Ringette, Helsinki Ringette ja Kiekko-Espoo. Raisio ja Nokia ovat jo varmistaneet sijoituksensa, eivätkä tulevan viikonlopun ottelut tuo tähän enää muutosta. Sen sijaan Kiekko-Espoolla on vielä mahdollisuus nousta kolmossijalle Helsingin ohi. Tämä tosin edellyttää, että espoolaiset voittavat jäljellä olevat ottelunsa Helsinkiä ja Blue Ringsia vastaan, ja Helsingin on menetettävä vähintään yksi piste Lahdelle lauantain ottelussaan.

EKS TAI BLUE RINGS ON TODENNÄKÖISESTI SM-KARSINTASARJAN NELJÄS JATKOON MENEVÄ JOUKKUE

SM-karsintasarjassa playoff-keväästä pääsevät varmasti nauttimaan LuKi-82, Haukat ja Ilves. Neljännestä paikasta käydään kovaa kamppailua EKS:n ja Blue Ringsin välillä, ja myös luvialaiset viikonloppuna voittaneella NSR:lla on vielä ohut mahdollisuus kilpailla playoff-paikasta, mutta se vaatii yli neljän maalin voittoa espoolaisista sekä voittoa Blue Ringsista. Lisäksi Blue Ringsin olisi myös hävittävä lauantaina Luvialla.

EKS on tällä hetkellä viivan paremmalla puolella kaksi pistettä Blue Ringsia edellä, mutta toisaalta espoolaiset ovat pelanneet yhden ottelun enemmän. NSR:n pelin voitto keskiviikkona olisi espoolaisille valtava helpotus, koska Blue Rings porskuttaa sarjataulukossa ohi, mikäli onnistuu voittamaan oman NSR- ottelunsa perjantaina. NSR on tarjonnut kilpakumppaneilleen kovan vastuksen jatkosarjan aikana, joten loppuviikon otteluista tulee varmasti hyvin mielenkiintoisia.

Blue Ringsilla on edessään urakka, jossa palautumisella on tärkeä rooli, kun joukkue pelaa peräkkäisinä päivinä eri paikkakunnilla. Perjantai-illaksi joukkue matkustaa NSR:n vieraaksi, ja myös lauantaina on luvassa vierasottelu, kun karavaani kulkee Luvialle. LuKi-82 haluaa varmasti pisteitä myös viimeisistä otteluista, jotta niskaan hengittävä Haukat ei kiri ohi. Blue Ringsille lauantain ottelu saattaa muodostua hyvinkin tärkeäksi riippuen siitä, miten arkipeleissä käy. 

SM-karsintasarjan kärjessä voi myös tapahtua vielä muutoksia, mikäli luvialaiset eivät onnistu ottamaan pisteitä lopuista otteluistaan, mutta Haukat sen sijaan onnistuvat. Haukkojen ja LuKi:n kohtaamiset karsintasarjassa ovat päättyneet tasatuloksiin, ja keskinäinen maaliero on tällä hetkellä niukasti Luvian eduksi. Luvialaiset varmistavat kärkipaikkansa ottamalla täydet pisteet toisesta jäljellä olevasta ottelustaan. Myös Ilveksellä on vielä mahdollisuus nousta sarjan kakkospaikalle, mikäli Haukat kärsivät tappion molemmissa jäljellä olevissa otteluissaan.

Ykkössarjan playoff -nelikkoa ratkotaan Lapinlahden Ringettetiellä

Ykkössarjassa playoff -otteluihin jatkava nelikko ratkeaa lopullisesti myös vasta viikonloppuna. FoPS ja UJK ovat varmistaneet paikkansa jatkossa, mutta kahdesta viimeisestä viivan yläpuolisesta sijoituksesta käydään vielä kovaa kamppailua. Sarjaa on jäljellä on neljä ottelua, joista isoimpaan rooliin nousee kamppailu kahden savolaisjoukkueen välillä, kun KaPa-51 matkustaa lauantaina Lapinlahdelle. Lapinlahti suoritti viikonloppuna onnistuneen ryöstöretken Forssaan ja Järvenpäähän saalistaen otteluista täyden pistepotin. KaPa puolestaan taisteli Hyvinkäältä yhden pisteen joukkueen onnistuttua tekemään tasoitusmaalin vain kolme sekuntia ennen loppusummeria. Lapinlahdella on plakkarissa voitto KaPa:sta joukkueiden edellisestä keskinäisestä kohtaamisesta tammikuussa.

Tällä hetkellä sarjan kolmannella sijalla majailevan VG-62:n kohtalo on myös riippuvainen KaPan ja LL-89:n välisen lauantain ottelun tuloksesta. Naantalilaiset kairasivat viikonloppuna pisteet niin Järvenpäästä kuin Helsingistäkin, mutta tämä ponnistus ei sellaisenaan riitä varmaan jatkopaikkaan, jos Savossa operoivan kaksikon paikalliskamppailu sattuu päättymään tasapeliin. Siinä tapauksessa luvassa on KaPan ja VG:n välinen uusintaottelu sunnuntaina, ja sen voittaja selviytyy neljän parhaan joukkoon FoPS:n, UJK:n ja Lapinlahden kanssa. Lapinlahdella nähdään varmasti lauantaina jännittävä ja kova kamppailu, joka ratkaisee tiukimmillaan kolmen joukkueen kevään työjärjestyksen. Homman nimi on raadollisimmillaan tulos tai ulos.

 

Viikon ottelut:

SM-jatkosarja
Ke 1.3. Kiekko-Espoo – Helsinki klo 19:15
La 4.3. Helsinki – Lahti klo 13:00
La 4.3. Kiekko-Espoo – Blue Rings klo 14:45
La 4.3. RNK Flyers – NoU klo 15:30

SM-karsintasarja
Ke 1.3. EKS – NSR klo 19:30
Pe 3.3. NSR – Blue Rings klo 18:30
La 4.3. LuKi-82 – Blue Rings klo 14:30
La 4.3. Haukat – Ilves klo 16:30
Su 5.3. LuKi-82 – Haukat klo 14:00

Ottelut näet Ruudusta Ruutu +Urheilu -tilauksella.

Ykkössarja
Ti 28.2. Hyvinkää – Haukat klo 20:00
To 2.3. Helsinki – FoPS klo 19:45
La 4.3. LL-89 – KaPa-51 klo 14:00
La 4.3. Helsinki – UJK klo 17:45