SM-jatkosarja taputeltiin päätökseen, välieräparit ovat selvillä

05.03.2023 17:26

kuva: Timo Kupiainen

SM-jatkosarja on pelattu päätökseen, ja viimeisillä kierroksilla panoksena oli vain välieräparien selvittäminen. Välierissä toisensa kohtaavat RNK Flyers ja Kiekko-Espoo, sekä NoU Ringette ja Helsinki.

SM-jatkosarjan päätösviikko startattiin keskiviikkona, kun pääkaupunkiseudun paikallispelissä kohtasivat Kiekko-Espoo ja Helsinki. Helsinki olisi voitollaan voinut varmistaa sarjan kolmannen sijan, mutta kotijoukkue Kiekko-Espoo ei tätä iloa Helsingille suonut. Kiekko-Espoo vei pisteet ottelusta lukemin 7-2, ja jätti välieräparien kohtalon auki vielä päätöskierrokselle lähtiessä.

Keskiviikon ottelu lähti vahvasti vierailija Helsingin otteessa, ja sarjakolmonen iskikin pelin avausnuotit Camilla Ojapalon ja Meeri Lonkan johdolla. Takkuisen avauserän jälkeen Kiekko-Espoo alkoi saamaan pelistään paremmin kiinni, ja pitkälle erätauolle mentiin jo kotijoukkueen 3-2 johdossa. Toisella puoliskolla Kiekko-Espoo olikin selkeästi nälkäisempi joukkue kaukalossa, ja kapteeni Tanja Ahosen kahden maalin johdattamana se karkasi Helsingiltä lopulta 7-2 loppulukemiin.

Joukkueiden parhaina pelaajina palkittiin Kiekko-Espoon tehopelaaja Ahonen, ja Helsingiltä palkittiin hienoja otteita puolustuspäässä esittänyt Emilia Hirvonen.

- Oli ilo nähdä näinkin runsas maalinen peli keskiviikko iltana. Hyökkääjät karvasivat kovaa sekä onnistuivat maalinteossa. Puolustus ja maalivahti pelaaminenkin sujui onnistuneesti. Hieno tason nosto ensimmäiseltä puoliskolta ottelun kahteen viimeiseen erään. Kapteeniani lainaten tämä oli meiltä kauden paras arkipeli, kommentoi Kiekko-Espoon puolustaja Kia Erkkilä.

- Alku näytti meiltä vahvalta, mutta sitten alkoi arkipeli painamaan ja Espoo onnistui rokottamaan virheistämme, Helsingin parhaana palkittu Hirvonen kertoo.

Helsinki murjoi Lahden 15-2 lukemin

Lahden kauden päätösottelu ei sujunut sen näkökulmasta parhaimmalla mahdollisella tavalla, kun se matkusti lauantaina Helsingin vieraaksi. Kotijoukkue Helsinki aloitti heti ottelun toisella minuutilla sen luokan maalijuhlat, että vierailija Lahden oli vaikea pysyä kyydissä mukana. Välieräpaikan aiemmin varmistanut Helsinki takoi lopulta peräti 15 maalia Lahden maaliverkkoon, ja tuloksella varmisti jatkosarjan kolmannen sijan.

Helsingin tehokkaimpina pelaajina häärivät parhaana palkittu, joukkueen kapteeni Camilla Ojapalo (4+4), Minka Tiihonen (4+3), Kia Kosunen (3+0) ja syöttökone Emmi Juusela (0+6). Lahdelta parhaana palkittiin maalinsuulla reilut puolet ottelusta uurastanut Tiina Tenhunen.

- Koko peli oli rikkonaista ja olimme läpi pelin vaisuja. Pelistä näkyi, että sillä ei ollut meille enää tilastollisesti väliä. Harmiksemme joudumme lähtemään epäonnisen pelin kautta kesälomille, Lahden Niina Piiroinen kommentoi.

- Pelattiin hyvä valmistava peli ennen pleijareita. Peli sujui hyvin, kommentoi Helsingin Ojapalo.

Kiekko-Espoo karkasi Blue Ringsiltä avauspuolikkaalla

Blue Rings lähti pelaamaan kauden päätösotteluaan lauantaina Espooseen, jossa se haastoi Kiekko-Espoon. Kotijoukkueen kevätvire oli kuitenkin Blue Ringsille liikaa, eikä se kyennyt viemään pisteitä Tapiolasta. Kiekko-Espoo voitti ottelun lopulta 13-2 ja lähtee kevään mestaruustaistoon runkosarjan neljänneltä sijalta.

Ottelu ratkesi käytännössä ensimmäisen puolituntisen aikana, kun kotijoukkue Kiekko-Espoo naulasi 7-0 lukemat valotaululle. Kotijoukkueen Riikka Sjögren ja Jenna Hakkarainen osuivat avauspuolikkaalla kahdesti. Toisella puolikkaalla Kiekko-Espoo vei molemmat erät 3-1 lukemin, joten loppulukemiksi jäivät voimaan vierailijoille lohduttomat 13-2. Kiekko-Espoon tehokkaimpina häärivät 3+3 tehot keränneen Hakkaraisen lisäksi viisi tehopistettä keränneet Katariina Kurikko ja Minka Levander sekä neljä pistettä napsineet Tanja Ahonen ja Luana Perez. Joukkueiden parhaina palkittiin kotijoukkueen maalivahti, 48 torjuntaa kerännyt Hanna Minkkinen ja Blue Ringsin Claudia Levander.

- Hyvä tekeminen säilyi koko pelin vaikka tiedettiin Helsinki-Lahti peli lopputulos. Peli oli kokonaisuudessaan ihan hyvin hallussa ja saatiin laajalla rintamalla onnistumisia maalinteossa. Lisäksi onnistuttiin puolustuspelissä ja maalivahtipelaaminen oli erinomaista, Kiekko-Espoon päävalmentaja Jouni Levander kommentoi.

NoU Ringette kaatoi RNK Flyersin Raisiossa

Voittamattomana tämän kauden pelannut RNK Flyers joutui nöyrtymään SM-ringeten jatkosarjan päätöskierroksella, kun hallitseva Suomen mestari NoU Ringette kävi hakemassa pisteet sarjakärjen kotiluolasta. Loppulukemat olivat 5-9 NoU:n hyväksi.

Ottelu eteni alusta alkaen hyvin tasaisena, eikä maalipaikoille päässyt suinkaan ilmaiseksi. Tasainen kamppailu koki kulminaatiopisteensä vasta päätöserän tietämillä, kun NoU iski alle kymmeneen minuuttiin neljä maalia. Maija Väyrysen neljäs osuma ajassa 54:00 koristi vierailijoiden maalisaldoksi yhdeksän, eikä kotijoukkueen maalipyssy Anne Pohjolan neljäs osuma hetkeä myöhemmin ollut kuin laiha lohtu kotiyleisölle. Joukkueiden parhaina pelaajina palkittiin nimenomaan maaliahneet Pohjola ja Väyrynen.

- Tämä on meille nyt hyvä herätys jatkopelejä ajatellen. Renkaasta on pidettävä parempaa huolta, jotta voittoja tulee jatkossa, RNK:n puolustaja Saga Loukiainen kommentoi.

- Pystyimme pelaamaan ehjän 60 minuuttisen, hyvällä asenteella ja ennen kaikkea joukkueena. Tästä on hyvä lähteä ensi viikolla alkaviin välieriin, kommentoi kaksi maalia viimeistellyt NoU:n Mette Nurminen.

Taistelu Suomen mestaruudesta alkaa ensi viikolla

SM-sarjan pudotuspelit käynnistyvät viikon kuluttua lauantaina 11.3.2023. Paras viidestä -systeemillä pelattavat välieräparit ovat RNK Flyers – Kiekko-Espoo sekä NoU Ringette – Helsinki. Otteluaikataulu päivitetään Tulospalveluun ensi viikon aikana.

Katso ottelut suorana Ruudusta. Katsominen edellyttää Ruutu+ Urheilu –tilausta.