Rajapyykin rikkoneet erotuomarit Juha Korteniemi ja Oona Kuusisto viheltämään kauden kovimpiin peleihin

08.03.2023 07:00

Juha Korteniemi. Kuva: Timo Kupiainen

Kevään Playoff-otteluissakin viheltävät erotuomarit Juha Korteniemi sekä Oona Kuusisto rikkoivat jo alkukaudesta komeat rajapyykit, kun Korteniemellä tuli 150 ja Kuusistolla 100 vihellettyä SM-ottelua plakkariin. Saimme nämä kovan kokemuksen omaavat tuomarit haastatteluun kevään kovimpien pelien alla. 

Juha Korteniemi on varmasti tuttu nimi koko ringetteperheelle. SM-otteluiden lisäksi hän on ollut tuomaroimassa MM-kisoja sekä hänet on valittu, SM-sarjan pelaajien ja valmentajien toimesta, kolme kertaa SM-sarjan vuoden tuomariksi. Tämä titteli nouseekin Korteniemen yhdeksi isoksi onnistumiseksi koko hänen tuomaritaipaleellaan. Yli 150 SM-ottelua merkitsee tottakai yhtä lailla kokeneelle tuomarille paljon. 

- Tuntuu siltä, että on ollut jo aika kauan kentällä tuomarina. Tuntuu kuitenkin hyvältä, että näinkin kauan minuun on luotettu ja annettu tuomaritehtäviä ylimmällä sarjatasolla.

Korteniemen tuomarointi ringeten parissa alkoi vajaa kymmenen vuotta sitten. Ensimmäisellä kaudella Korteniemi pääsi tuomaroimaan E- ja D-junioreita. Sinä keväänä hän pääsi kokeilemaan myös C-junioreiden pelejä, jotka silloin tuntuivat Korteniemestä jopa liian vauhdikkaalta. Seuraavalla kaudella hän pääsi pääosin viheltämään pelkästään C-junioreiden otteluita. 

C-nuorten SM-turnauksen kautta minut sitten nostettiin liittotuomariksi tuomitsemaan B-junioreita ja Ykkössarjaa. Syksystä 2016 alkaen olen tuominnut SM-sarjassa vaihtelevalla menestyksellä.

Jo ennen erotuomariuraa ringeten parissa, Korteniemi tuomaroi jalkapallo-, jääkiekko- sekä kaukalopallokentillä. Hänen mukaansa lajista riippumatta tuomarointi on aika lailla samankaltaista. 

On oltava koko ajan hereillä ja tehtävä oikeita ratkaisuja, välillä kovankin paineen alla. Mitä enemmän pelejä on alla, sen paremmin tuo mielestäni onnistuu. Tuomitsemaankin oppii vain tekemällä paljon toistoja. Itselleni on aina ollut helppoa kommunikoida pelaajien ja valmentajien kanssa. Toivottavasti olen pystynyt edes vähän tuomaan tuomareita helpommin lähestyttäviksi. 

Korteniemen vahvuuksia tuomaroinnissa onkin juuri helposti lähestettävyys, niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Tuomioissaan hän pyrkii olemaan oikeuden- ja johdonmukainen. 

Erotuomari ei ole koskaan täysin ”valmis”. Aina löytyy jotain kehitettävää. Laji kehittyy valtavaa vauhtia kilpasarjoissa ja se asettaa aina uusia vaatimuksia sekä haasteita myös tuomarille.

Viime kauden jälkeen Korteniemen tarkoitus oli jatkaa tuomarointia juniorisarjoissa. Tuomaripula sai kuitenkin hänen päänsä kääntymään ja nyt hänet nähdäänkin jälleen viheltämässä loppukevään pudotuspelejä. Kevättä Korteniemi odottaa jo innolla, koska kentällä nähdään paljon tunnetta ja kovaa taistelua renkaista.

Välieriin menevien joukkueiden peli on kehittynyt huimasti kauden aikana ja vaade pelaajille tulee olemaan huima. On myös kiva nähdä kentällä mitä kaikkia hienoja taktisia juttuja valmentajat ovat löytäneet joukkueidensa peleihin, ja millaisia kuvioita jäähallien suojissa on eri tilanteisiin rakennettu.

 

Oona Kuusisto. Kuva: We heart ringette

Oona Kuusistolle 100 SM-ottelua rikki 

Oona Kuusistolle kuluva kausi on ollut menestyksekäs: Valinta MM-kotikisoihin erotuomariksi ensimmäistä kertaa sekä 100 vihelletyn SM-ottelun raja rikki syksyllä. Tämän merkkipaalun saavutus tuntuu Kuusistosta erittäin hienolta ja hän muisteleekin, kuinka ensimmäisestä vihelletystä SM-ottelusta on tultu paljon eteenpäin. 

Muistan edelleen, kuinka paljon ensimmäinen SM-sarjan tuomarointi jännitti ja nyt on kiva miettiä taaksepäin, kuinka paljon niistä ajoista on oma tekeminen kehittynyt. 

Kuusisto pelasi vielä itse B-junioreissa kaudella 2012–2013, kun oma tuomariura käynnistyi. Motiivi tuomaroinnin aloittamiselle oli selkeä. 

- Olin aina ihan kypsä tuomareihin, joten päätin itse yrittää olla parempi, hän muistelee. 

Nyt vajaa yksitoista vuotta myöhemmin Kuusisto on saanut harrastuksestaan osa-aikaisen työn opiskelujen ohelle sekä päässyt viheltämään ensimmäiset MM-kisansa. Viime syksyllä pelatut MM-kotikisat Espoossa nouseekin Kuusiston ikimuistoisempiin hetkiin omalla tuomariurallaan.

-Tunnelma hallissa oli ihan uskomaton finaaleissa! Kokonaisuudessaan koko kisaviikko oli hieno myös kokemus.

Kuusiston vahvuudet tuomarina ovat hyvä pelinlukutaito, kentällä sijoittuminen sekä vuorovaikutus joukkueiden kanssa. Vahvuudeksi hän myös nostaa vankan kokemuksen peleistä. Kehityskohteissa hän yhtyy Korteniemen sanoihin siitä, että koskaan tuomarina ei ole valmis. 

- Kehityskohteita löytyy varmasti aina, tälläkin kaudella olen esimerkiksi joutunut kaivamaan sääntökirjan esiin kesken pelin, kun en muistanut miten tilanteessa kuuluu toimia. Entisenä maalivahtina myös luistelutaito on yksi ainainen kehityksen kohde.

Tulevaisuudessa Kuusiston tavoitteita on viheltää ehjiä pelejä hyvällä linjalla sekä kehittyä lajin mukana. Myös MM-kisamatka Kanadaan nousee yhdeksi konkreettiseksi tavoitteeksi. Seuraavana katseessa kuitenkin siintää pudotuspelikevät, jolta Kuusisto odottaa kovatasoisia pelejä, jotka ovat täynnä tunnelmaa. 

- Playoffit on ehdottomasti kauden parasta aikaa tuomarillekin, hän päättää.