Välieräottelut käyntiin rytinällä

11.03.2023 00:00

Kuvaaja: Timo Kupiainen

Totisesti elämme yhtä tämän kauden jännittävimmistä ajoista, kun ringeten naisten kilpasarjat siirtyvät lähemmäs mitalitaisteluita. Tänä lauantaina saimme nauttia playoff-huumasta kolmella eri sarjatasolla; SM-sarjassa, SM-karsintasarjassa sekä Ykkössarjassa. 

SM-pudotuspelit starttaavat vauhdikkailla peleillä 

SM-pudotuspelit pelataan paras viidestä -systeemillä, josta playoff-pareista parhaiten pärjänneet joukkueet pääsevät etenemään finaalisarjaan taistelemaan Suomen Mestaruudesta. Hävinneet joukkueet kohtaavat toisensa pronssiottelussa.

Kiekko-Espoo joutui taipumaan tappioon Raisiossa

Pudotuspelien ensimmäiset ottelut alkoivat lauantaina 11.3, jolloin jatkosarjan voittaja RNK Flyers kohtasi neljänneksi sijoittuneen Kiekko-Espoon. Aikaisemmissa kohtaamisissa pelit ovat kääntyneet RNK Flyersin hyväksi, joten Kiekko-Espoolla onkin varmasti työsarkaa edessä. 

RNK Flyersin työskentely oli pelissä vahvaa. Ottelun ensimmäinen maali nähtiin ajassa 4:28, kun pistetilaston kärkipaikkaa pitävä Susanna Tapani toimitti renkaan maalinperukoille. Kiekko-Espoolle alku oli hieman vaikea. Ensimmäinen puoliaika oli selkeästi Raision hallussa ja etenkin toisessa erässä Espoon puolustus löysi itsensä ylityöllistyneenä. Hienosti Kiekko-Espoo ja heidän puolustus selvisi kuitenkin useasta alivoimasta ilman maaleja. Toinen erä päättyi RNK:n Marianna Kuikon hienoon ylänurkkaan osuneeseen maaliin. 

Kolmanteen erään lähdettiin tilanteesta 2-0. Kiekko-Espoon hyökkäyspeli sai pontta ja vetoja alkoikin satelemaan vinhaan vauhtiin. Espoo hallitsi rengasta, mutta Raision maalivahti Maria Perkkola, joka myöhemmin nostettiin joukkueen parhaaksi pelaajaksi, teki upeaa työtä pitääkseen maalin puhtaana. Kolmannen erän loppupuolella RNK:n Susanna Tapani onnistui laukomaan pelin toisen maalinsa, vieden kotijoukkueen lukemiin 3-0. 

Neljäs erä näytti jälleen sisukkaan Kiekko-Espoon, joka hallitsi rengasta ja sai luotua hyökkäyksiä. Maria Perkkola ja RNK:n vahva puolustuspelaaminen onnistuivat kuitenkin pelaamisessaan myös, pitäen vierasjoukkueen maalittomana. Ajassa 52:36 Petra Ojaranta riuhtaisi upean maalin Kiekko-Espoon verkkoon suoraan Susanna Tapanin syötöstä. Muutama minuutti tästä Kiekko-Espoo tekee avausmaalinsa Fanny Impilän johdosta Jonna Vähäkankaan ja Katariina Kurikon syötöistä. Aika kuitenkin loppuu pelin päättyessä 4-1 lukemiin. RNK Flyersin valmentaja Timo Himberg kommentoi peliä ja peräänkuuluttaa rentoutta;

 

"Toteutettiin pelisuunnitelmaa hienosti ja onnistuttiin koko kentän puolustuspelissä. Huomenna rentoutta maalintekoon."

 

"Olipa kiva päästä pelaamaan näitä kauan odotettuja pelejä. Saimme parannettua tekemistä viime viikoista ja otimme tärkeän ensimmäisen voiton. Huomista kohti, silloin mitataan, kumpi on pystynyt nollaamaan ja palautumaan paremmin," pohtii RNK Flyersin hyökkääjä Marianna Kuikko.

 

Kiekko-Espoon riveissä puidaan joukkueen hidasta syttymistä. Näin joukkueen ainoan maalin tehnyt Fanny Impilä kommentoi ensimmäistä playoff-peliä: 

 

Kaksi ensimmäistä erää oltiin liikaa omassa päässä, pelirohkeus uupui. Pitkän erätauon jälkeen saimme pidempiä pyörityksiä hyökkäyspäässä ja saimme paremman otteen pelistä. Huomenna jatketaan huolellisella puolustuksella ja laitetaan viimeistely kuntoon!

 

Playoff sarjan ensimmäiset erät meni meiltä hitaasti käynnistyessä, mutta kahdessa vikassa erässä saatiin peliä hallintaan, liikuteltiin rengasta ja luotiin maalipaikkoja. Puolustus- ja maalivahtipeli olivat molemmissa päissä hyvät ja maalipaikat olivat tiukassa. Huomenna jatketaan siitä mihin tänään jäätiin”, kommentoi Kiekko-Espoon valmentaja Eevi Kaasinen.

 

Välieräsarja: RNK Flyers – Kiekko-Espoo 1-0 

La 11.3. klo 16:30 RNK Flyers – Kiekko-Espoo 4-1 (1-0,2-0,3-0,4-1) 

Su 12.3. klo 13:45 Kiekko-Espoo – RNK Flyers, Tapiolan harjoitusjäähalli 

La 18.3. klo 15:00 RNK Flyers – Kiekko-Espoo, Kerttulan jäähalli 1 

Su 19.3. klo 13:15 Kiekko-Espoo – RNK Flyers, Tapiolan harjoitusjäähalli (tarvittaessa) 

Ke 22.3. klo 18:30 RNK Flyers – Kiekko-Espoo, Kerttulan jäähalli 1 (tarvittaessa)

 

Kuvaaja: Timo Kupiainen

Helsinki voittaa jatkoerässä NoU:n

Toinen playoff-ottelu käytiin toiseksi sijoittuneen Nokian Urheilijoiden ja kolmanneksi sijoittuneen Helsinki Ringeten välillä. Peli alkoi rytinällä, kun kotijoukkue NoU Ringeten Roosa Salonen teki pelin avausmaalin syötöstä ajassa 00:37. Puoli minuuttia myöhemmin Helsingin Meeri Lonka tasoitti tilanteen rauhallisesti pelatun hyökkäystilanteen päätteeksi. 

Ensimmäiset kaksi erää oli hyvin tasaisia, vaikka ensimmäisessä erässä nähtiinkin NoU:n Jenni Linnanmäen maalityöskentelyä pelin kääntyessä Helsingin kannalta pelottavaan 1-3 tilanteeseen. Ensimmäisen erän loppuun Helsinki kuitenkin kiri tätä lukemaa Minka Tiihosen maalilla vain viisi sekuntia ennen erätaukoa. 

Kolmas erä alkoi tasatilanteesta Helsingin hallitessa kaukaloa. Vierasjoukkueen tehokas karvaustyöskentely sekä Emmi Juuselan ja Meeri Lonkan hyökkäyskuviot tuottivat tulosta ja neljäs erä alkoikin 3-5 lukemista Helsingille. Tämä erä olikin tasaisempi kuin edellinen, ja näytti siltä, että Nokia ei ollut valmis luovuttamaan helpolla. 

Rengasta kuljetettiin päästä päätyyn kovalla temmolla. Kun peliä oli enää kahdeksan minuuttia jäljellä, saivat katsojat tutista penkeissään NoU:n raivokasta hyökkäystyöskentelyä seuratessaan. Maija Väyrynen, Elina Raesola ja Jenni Linnanmäki onnistuivat kaikki maalinteossa ja vajaassa kahdessa minuutissa Nokia taisteli itsensä 3-5 lukemista johtoasemaan 6-5. Tämä ei kuitenkaan Helsinkiä lannistanut, ja pian tuttu Helsingin kaksikko, Juusela ja Lonka, tarjoilivat yleisölle lisää jännitettävää nostaessaan vierasjoukkueen tasalukemiin. Viimeinen viisiminuuttinen näyttäytyi kovana kamppailuna, jossa kumpikaan joukkue ei ollut valmis luovuttamaan ensimmäistä otteluaan. 

Pelin neljäs erä päättyikin tasalukemiin ja 15 minuutin erätauon jälkeen oli viidennen erän aika. Viidettä erää ei kauaa tarvinnut pelata, kun Kia Kosunen onnistui laukaisussa yläkulmaan ja vei Helsingin ottelun voittoon 6-7. Mielenkiintoisena ja vaihderikkaana peliä kommentoinut Helsingin päävalmentaja Nina Sundell kertoo joukkueen pelistä;

 

“Fokus pysy pelissä ja pidettiin pää kylmänä loppuun asti”

 

“Tehtiin töitä 60min ja 36 sekuntia ja se palkittiin ensimmäisellä kiinnityksellä finaalipaikkaan,” iloitsee voittomaalin laukaissut hyökkääjä Kia Kosunen.

 

Ajoittain pelattiin hyvin, ja lopussa hieno nousu tasoihin. Parasta on että huomenna päästään pelaamaan uudestaan,” sanoo NoU:n valmentaja Kosti Salonen, johon joukkueen kapteeni Kaisa Viren lisää;

 

Tänään ei riittänyt, kovalla asenteella huomiseen.”

 

Välieräsarja: NoU – Helsinki 0-1 

La 11.3. klo 15:00 NoU – Helsinki 6-7 (3-2, 0-1, 0-2, 3-1, 0-1) 

Su 12.3. klo 15:00 Helsinki – NoU, Malmin jäähalli 

La 18.3. klo 15:00 NoU – Helsinki, Nokian jäähalli 

Su 19.3. klo 12:00 Helsinki – NoU, Pirkkolan jäähalli (tarvittaessa)

Ke 22.3. klo 18:30 NoU – Helsinki, Nokian jäähalli (tarvittaessa)

 

Katso playoff-ottelut suorana Ruudusta. Katsominen edellyttää Ruutu+ Urheilu –tilausta.

 

Kuvaaja: Timo Kupiainen

SM-nousukarsinnoissa kovaa kamppailua ensimmäisistä voitoista

SM-nousukarsinnoissa pelataan ensi kauden SM-runkosarjapaikoista. Karsintasarja muodostui kahdesta heikoiten SM-tasolla pärjänneestä joukkueesta ja neljästä Ykkössarjan alkusarjan parhaasta joukkueesta. Nyt neljä SM-karsintasarjassa parhaiten menestynyttä joukkuetta ottelevat nousukarsinnoissa. Nämä SM-nousukarsinnat pelataan paras viidestä -systeemillä, otteluparit määräytyvät sarjan sijoitusten mukaan ja ottelujen voittajat pääsevät nousemaan SM-runkosarjaan ensi kaudella. 

Ilvekselle voitto Järvenpäässä

Lauantain ensimmäinen nousukarsintaottelu nähtiin Järvenpään Haukkojen ja Ilveksen välillä. Edellisvuoden nousukarsinnoista tuttu ottelupari kohtasi jälleen toisensa ja vaarallisia tilanteita nähtiin jälleen puolin ja toisin. Avausmaalin vaikuttavalla harhautuksella teki ensimmäisessä erässä Ilveksen Anniina Tahvanainen. Ensimmäiset kaksi erää näyttäytyivätkin tasaisina maalien suhteen, vaikka peli painottuikin Ilveksen päätyyn. 

 

”Peli oli odotetusti tasaista vääntöä ja kamppailu kovaa. Tekeminen oli meiltä hyvää ja sitouduttiin joukkueena pelitapaan,” kertoo Ilveksen valmentaja Tiia Ylä-Kotola.

 

Kolmannessa erässä Haukkojen peli koki notkahduksen, kun joukkue sai rangaistuksen pelin viivyttämisestä ja laitataklauksesta. Tämä loi Ilvekselle täydellisen tilaisuuden ylivoimamaalille, jonka saikin aikaan Jenna Ylä-Kotola ajassa 31:00. Peli päättyi lopulta lukemiin 4-6 Ilvekselle.  Ilveksen pelaaja Salla Sarvela kommentoi peliä näin;

 

”Tänään oli ensimmäinen karsintaottelu, jossa vastustajana oli jo aiemmin tuttu Haukat. Peli pyöri tänään paljon meidän puolustuspäässä, mutta joukkue puhalsi yhteen hiileen ja taisteli voiton tästä pelistä meille. Tästä on hyvä jatkaa huomiselle.

 

Tärkeään rooliin pelissä nousi maalivahtityöskentely. Ilveksen maalivahti Neea Hauta-Alus suoriutui hyvin paineen alla. Yhtä upeasti pelasi Haukkojen maalivahti Heidi Kokkonen, joka palkittiinkin joukkueen pelin parhaaksi pelaajaksi.  Haukkojen päävalmentaja Jaakko Lauronen kommentoi peliä seuraavasti;

 

”Peli oli odotetun tasaista vääntöä alusta loppuun asti. Ilves onnistui käyttämään maalipaikat tehokkaammin ja ansaitsi tänään voiton.”

 

“Ei ollut meidän peli. Nyt on jännitys ravisteltu jokaiselta ja huomenna ollaan uudessa iskussa,” sanoo Haukkojen hyökkääjä Ella Parkkinen.

 

Nousukarsinnat: Haukat - Ilves 0-1

La 11.3. klo 15:00 Haukat – Ilves 4-6 (2-2, 0-0, 1-2, 1-2) 

Su 12.3. klo 17:15 Ilves – Haukat, Tesoman jäähalli 

La 18.3. klo 12:30 Haukat – Ilves, Järvenpään jäähalli 

Su 19.3. klo 14:30 Ilves – Haukat, Tesoman jäähalli (tarvittaessa)

Ke 25.3.           Haukat – Ilves (tarvittaessa)

 

LuKi-82 rökälevoittoon Espoota vastaan

Lauantain toinen nousukarsintaottelu pelattiin Luvialla, kun SM-karsintasarjan kärkeen sijoittunut Luvian Kiekko -82 kohtasi neljänneksi sijoittuneen Espoon Kiekkoseuran. 

Ottelun ensimmäiset erät alkoivat tasaisesti, joskin jännitystä oli selkeästi ilmassa. Luvian Sanni Koivunen teki avausmaalin ajassa 6:15. Vaikka vakuuttavia hyökkäystilanteita näkyi puolin ja toisin, Luvian maalivahti Inka Laivonen pystyi pitämään joukkueensa maalin puhtaana ensimmäisen puoliajan. 

Kolmas erä alkoikin lukemista 4-0 kotijoukkueen hyväksi, vaikkakin nyt LuKi-82 peli näytti hieman tahmeammalta. Kolmannen erän viimeisen viiden minuutin aikana verkko alkoi taas heilumaan Luvian Siiri Lahtisen sekä Riikka Häyrisen onnistuessa kasvattamaan johtoaan 6-0. Ei kestänyt kuitenkaan kauaa, ennen kuin EKS:n Mona Malk sai vuoron tehdä joukkueensa avausmaalin. Neljännessä erässä EKS teki toisen maalinsa, mutta Luvian etumatkaa ei pystytty enää kiriä. Peli päättyi 8-2 lukemiin Luvian viedessä ensimmäisestä nousukarsintaottelusta voiton. LuKi-82:n päävalmentaja Kirsi Pukkila kokee joukkueensa puolustamisen olleen erityisen onnistunutta;

 

"Alussa jännitys näkyi joukkueen otteissa, eikä ihan saatu rentoutta pelaamiseen. EKS antoi erittäin kovan vastuksen erityisesti ottelun alkupuoliskolla, mutta onnistuimme hyökkäyspäässä selvästi vastustajaa paremmin. Kokonaisuudessaan tänään onnistuttiin hyvin koko puolustuspelaamisessa, hyökkäyspäästä omalle maalille asti!"

 

Mainitsemisen arvoiseksi Luvian pelaamisesta nousi myös joukkueensa parhaaksi pelaajaksi palkittu Riikka Häyrisen hyökkäystyöskentely, jossa maaleja onnistuttiin tekemään hattutempun verran.

 

“Lähdettiin tänään jo alusta alkaen pelaamaan täysillä. Onnistumisia tuli ja koko joukkueelta hyvä suoritus. Pakit hoitivat erityisen hyvin oman alueen. Tästä on hyvä jatkaa huomiseen peliin,“ sanoo kaksi maalia takonut Luvian hyökkääjä Janina Rakkolainen

 

Parantamisen varaa joukkueensa pelaamisessa näkee EKS:n päävalmentaja Janne Ahoniemi, joka kommentoi peliä seuraavasti;

 

“Vastustaja teki tänään maaleja ja me emme. Kentän tapahtumia kuitenkin jopa hallitsimme ja joukkueelta hyvä taistelu loppuun saakka.”

 

“Hyvästä taistelusta huolimatta vastustaja viimeisteli tänään erittäin tehokkaasti, kun taas me emme saaneet paikoista tehtyä. Huomenna pitää pystyä parantamaan tässä”, päivittelee Espoon puolustaja Essi Jääskivi.

 

Nousukarsinnat: LuKi-82 - EKS 1-0

La 11.3. klo 15:00 LuKi-82 – EKS 8-2 (2–0, 2–0, 2–1, 2–1) 

Su 12.3. klo 17:15 EKS – LuKi-82, Leppävaaran jäähalli 

La 18.3. klo 15:30 LuKi-82 – EKS, Luvian jäähalli 

Su 19.3. klo           EKS – LuKi-82, Leppävaaran jäähalli (tarvittaessa)

Ke 25.3. klo 16:30 LuKi-82 – EKS Luvian jäähalli (tarvittaessa)

 

Katso playoff-ottelut suorana Ruudusta. Katsominen edellyttää Ruutu+ Urheilu –tilausta.

Kuka pääsee Ykkössarjan finaaliotteluihin?

Myös Ykkössarjassa nähtiin jännittäviä hetkiä välieräotteluissa. Ykkössarjassa välierät käydään paras yhdestä -menetelmällä, josta selviää, ketkä joukkueista pääsevät finaaliotteluun ja ketkä pronssiotteluun. 

VG-62 jäi FoPS:n varjoon

Ykkössarjan lauantain pelit alkoivat Forssassa sarjan ensimmäiseksi sijoittuneen FoPSin kohdatessa neljänneksi sijoittuneen VG-62:n. Pelin ensimmäinen erä oli hyvin tasainen, rengas liikkui vauhdikkaasti puolelta toiselle erän päättyessä ilman maaleja. Tilanne muuttui heti toisen erän alkaessa FoPS:n Luna Reunasen maalista, josta FoPS aloitti eränmittaisen maali-iloittelun. Seuraavat kaksi maalia tuli kotijoukkueen ylivoimatilanteista, toisen erän päättyessä lopulta 6-1 FoPS:n hyväksi. 

 

Otteluun lähdettiin hyvin latautuneena. Ensimmäinen puolisko oli täysin meidän hallintaa. Peli tasoittui ensimmäisen puoliskon jälkeen ja VG-62 pääsi kaventamaan. Tärkeä voitto ansaitusti meille, siitä on hyvä jatkaa finaaleihin”, sanoo Forssan valmentaja Tommi Reunanen.

 

Vaikka VG-62 paransi otettaan pelistä kolmannessa erässä kiriessään lukemia kolmella maalilla, päättyi peli lopulta FoPS:n 8-5 voittoon. FoPS:n puolustaja ja helmikuun Ykkössarjan kuukauden pelaaja Vilja Mäkelä kertoo pelistä seuraavaa; 

 

”Aivan huippu peli joukkueelta. Onnistuttiin pelin jokaisella osa-alueella ilman suurempia notkahduksia. Pelissä sai pelata kovaa, mutta vältyttiin kuitenkin suurilta jäähyminuuteilta. Maalivahtimme Sini Mäkelä pelasi huippupelin ja teki huikeita torjuntoja.”

 

UJK finaaliotteluun 

Ykkössarjan toinen välieräottelu pelattiin Uudessakaupungissa UJK:n ja KaPa-51:n välillä. Peli alkoi tapahtumarikkaasti, kun KaPa-51:n Ella Tarssanen teki avausmaalin. Puoli minuuttia myöhemmin verkko heilui jälleen, tällä kertaa UJK:n Fanni Elon toimesta. Toisen erän loppupuolella UJK:n Noora Peltovirta tekee joukkueelleen kaksi maalia, vieden ottelun 3-1 kotijoukkueelle. Puolitoista minuuttia myöhemmin KaPa-51:n Ella Tarssanen pääsee läpiajotilanteesta laukaisemaan ja tekeekin maalin.

Kolmas erä alkaa Fanni Elon ja Maria Elon maaleilla, joka saattaa UJK:n karkumatkalle. Kymmenen sekuntia tästä Ella Tarssanen tekee hattutempun, jonka jälkeen Henna Kohvakka jatkaa kirimistä lyöden pelin 5-4 lukemiin. KaPa-51 ei kuitenkaan pysty nousemaan tästä ja pelin loppulukemaksi jää 7-4. UJK:n parhaaksi pelaajaksi valittu pelaaja Noora Peltovirta kuvailee peliä näin;

 

”Pienen alkujännityksen jälkeen päästiin hyvin peliin mukaan. 2-1 johtoaseman saavutettua hallittiin peliä ja pidettiin johtoasema pelin loppuun asti, pienestä notkahduksesta huolimatta. Tästä on hyvä jatkaa ensi viikonloppuna.”

 

”Peli oli juurikin niin tasainen ja kova kuin odottaa saattoi eikä saatu kyllä mitään ilmaiseksi. Oltiin kuitenkin pelin päällä kokoajan, tehtiin tarvittavat ja hienot maalit, eikä päästetty voittoa käsistämme. Puolustus pelasi varmasti ja kovaa myös alivoima tilanteet ja tuki hyökkäystä vahvasti”, kertoo UJK:n päävalmentaja Tiina Silokivi.

 

Erinomaiseen maalivahtityöskentelyyn taipunut KaPa-51:n Veera Hokkanen palkittiin joukkueen parhaaksi pelaajaksi, eikä syyttä. Hokkasen huimat 61 torjuntaa kertovat jotain maalivahdin motivaatiosta. Näin Hokkanen itse kommentoi peliä;

 

”Tänään taisteltiin hyvin loppuun asti, mutta vastustaja oli joka tilanteessa hiukan vahvempi ja onnistui toteuttamaan omaa peliä paremmin. Tästä tsempataan ensi viikkoon.” 

 

"Täysi tunnustus UJK:lle. Vastustaja oli tänään vahva ja pystyi hyvin jäädyttämään meidän pelaamisen, eikä näin päästy kiinni omaan tekemiseen. Tsemppiä heille finaaleihin. Tästä käännetään katse ensi viikonlopun pronssipeliin ja tarjotaan VG.lle väkivahva taistelu kotona Kangasniemellä", päävalmentaja Joni Kohvakka sanoo.