Ringettelegenda Petra Ojaranta saavuttaa uskomattoman 700 ottelun rajapyykin

22.03.2023 07:00

Petra Ojaranta nauttii playoff-keväästä. Kuva: Timo Kupiainen

RNK Flyersin kokenut hyökkääjätähti Petra Ojaranta rikkoo lauantaina ensimmäisessä SM-finaalissa hienon rajapyykin, kun hän nousee toisena pelaajana historiassa Kirsi Pukkilan ohella seitsemänsataa SM-sarjaottelua pelanneiden kerhoon.

Vuonna 1990 ensimmäisen SM-sarjan ottelunsa pelanneen Ojarannan ringetteura on hengästyttävä. Hän on voittanut Raision väreissä kaksi Suomen mestaruutta, ja maajoukkueen kapteenistoonkin kuulunut Ojaranta oli ensimmäinen ringettepelaaja, joka saavutti maailmassa viisi MM-kultaa. Kultamitalien lisäksi hän on saavuttanut maajoukkueessa kaksi hopeaa, ja menestystä on tullut myös Kanadan vuosilta. Ojaranta on kiistatta yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimpiä ringettepelaajia.

Pitkä peliura rakentuu motivaatiosta ja palosta lajia kohtaan

-Onhan se kieltämättä paljon pelejä. Tällaisen ottelumäärän saavuttaminen vaatii paljon motivaatiota harjoitteluun sekä rakkautta ja paloa lajia kohtaan. Iloisin mielin voin todeta, että kaikki on ollut sen arvoista, Ojaranta kommentoi saavutustaan.

Pitkä peliura ja intohimon säilyminen eivät aina ole itsestäänselvyyksiä. Ojaranta nostaa tärkeimmäksi vaikuttavaksi tekijäksi harjoittelumotivaation, joka tulee häneltä luonnostaan. 

-Haluan pitää itseni kunnossa, ja liikunta tulee ringetteurani jälkeenkin olemaan iso osa arkeani. Palo pelaamiseen tulee puolestaan yhdessä joukkueen kanssa koetuista asioista ja fiiliksistä. On mahtavaa olla osa porukkaa, jolla on yhteinen matka ja sama päämäärä, hän kertoo omista vaikuttimistaan.

Ojarannalla on vankkaa kokemusta myös ulkomailla pelaamisesta. Pitkäaikaisesta haaveesta tuli totta, kun hän pelasi kaudella 2001–2002 Edmontonissa, ja unelmien täyttymys huipentui lopulta Kanadan mestaruushopeaan. Hän palasi Kanadan liigaan (National Ringette League, NRL) vielä uudestaan aiemmin solmittujen tuttavuuksien kautta pelaten kolme vuotta Vancouverissa BC Thunderin riveissä vuosina 2017–2020. Kanadan vuosien jälkeen Ojaranta palasi Suomeen RNK:n riveihin.

-En voisi olla kiitollisempi Pohjois-Amerikassa viettämistäni vuosista. Ne olivat aivan huippukokemuksia elämässäni, ja sain paljon uusia ystäviä sekä ihania muistoja, hän tunnelmoi.

Ringettesydän sykkii nuorten kehittämiselle

Ojaranta on antanut merkittävän panoksensa ringetelle myös pelikenttien ulkopuolella kouluttautumalla valmentajaksi ja ottamalla monipuolisesti osaa ohjaus- ja valmennustoimintaan niin paikallisesti kuin kansallisellakin tasolla. Hän on suorittanut Varalan Urheiluopistossa Urheilijasta valmentajaksi- tutkinnon, Kisakallion urheiluopistossa liikunnan ja valmennuksen tutkinnon sekä Ringetteliiton III-tason valmentajakoulutuksen. Myös personal trainerin paperit löytyvät takataskusta. Intohimoisesti, tavoitteellisesti ja suurella sydämellä ringetteen ja urheiluun suhtautuvalla Ojarannalla on monta tärkeää roolia.

-Pääsääntöisesti toimin lasten ja nuorten parissa. Ohjaan seuramme ringettekoulua, toimin yläkoululeirityksessä seitsemännen luokan vastuuohjaajana ja olen mukana nuorten U21 maajoukkueen valmennustiimissä, hän kertoo.

Menestyksekkäästä peliurasta huolimatta Ojarannalla on ollut aina selkeänä päämääränä kouluttautua valmentamiseen. Häntä on ohjannut eteenpäin halu oppia, kehittyä ja tietää enemmän, ja hän kehottaakin kaikkia rohkeasti mukaan koulutuksiin päivittämään omaa valmennusosaamistaan.

-Jos haluamme kehittää ja viedä pelaajia eteenpäin, niin miksemme myös omia taitojamme valmentajana, hän haastaa.

Playoff-kevät tuo perhosia vatsaan

Petra Ojarannan matka ringeten maailmaan alkoi vuonna 1985 ja jatkuu yhä edelleen. Pitkä ura on hieno saavutus jo itsessään, eikä Ojaranta halua nostaa mitään tiettyä saavutusta tai asiaa muiden yläpuolelle. Hän kokee olevansa onnekas, kun on saanut pelata pitkään ja toteuttaa urheilullisia haaveitaan. 

-On ollut aikanaan ihanaa saada pelata oman sisaren kanssa. Lisäksi olen kantanut ylpeästi maajoukkuepaitaa kuusien MM-kisojen ajan. Pelivuodet Kanadassa olivat hienoa aikaa, ja lämmöllä ajattelen kaikkia upeita seurajoukkueita, joissa olen pelannut. Tärkeässä roolissa ovat olleet myös rakkaat ystävät ringeten parissa, sekä hyvät ja osaavat valmentajat, hän listaa.

-Olen lisäksi onnellinen siitä, että olen saanut olla monta vuotta Susanna Tapanin ketjukaverina. Aivan maagista!

Kymmenistä pelivuosista ja sadoista otteluista huolimatta playoff-kevät saa kokeneenkin konkarin sydämen läpättämään.

-Fiilikset ovat totta kai mahtavat, kun saa olla mukana playoffeissa. Edelleen kaikkien näiden vuosien jälkeen minulla on perhosia vatsassa, kun ”tosipelit” pyörähtävät käyntiin, Ojaranta iloitsee.

RNK Flyers varmisti viime lauantaina paikkansa finaalipeleissä, ja joukkueen tavoitteena on kauden alusta asti ollut SM-kulta. Raisiolaisilla on mahdollisuus ensimmäiseen kiinnitykseen Ojarannan juhlaottelussa, joka pelataan lauantaina 25.3. Raisiossa Kerttulan jäähallissa. Vastustajajoukkue ratkeaa keskiviikkona 22.3. pelattavassa viidennessä välieräottelussa, jossa kohtaavat Nokian Urheilijat ja Helsinki Ringette. Ottelu pelataan Nokian kotona Kattokeskus Areenalla klo 18:30.

RNK Flyersin mitalitaistelua sekä keskiviikon 5. välieräkohtaamista pääset jännittämään suorana Ruudusta. Katsominen edellyttää Ruutu+ Urheilu- tilausta.