SM-FINAALISARJA KÄYNTIIN, PRONSSIJUHLAT ESPOOSEEN

25.03.2023 00:00

Kuvaaja: Jani Virolainen

Tänä lauantaina saamme totisesti seurata ensiluokkaista ringetteä, kun käydään SM-finaalisarjan ensimmäinen ottelu sekä SM-sarjan pronssiottelu. 

SM-FINAALISARJA KÄYNTIIN RAISION VOITOLLA

Ensimmäinen SM-finaalisarjaottelu pelataan Raisiossa. Finaalisarja pelataan paras viidestä -systeemillä, joka ratkaisee kulta- ja hopeamitalisijoitukset. Raisiolainen RNK Flyers suoriutui puhtaasti välieräsarjasta otteluvoitoin 3-0 Kiekko-Espoota vastaan. Vierasjoukkue NoU Ringetellä taas välieräsarja oli tulista taistelua Helsinki Ringeten kanssa. NoU selvitti tiensä finaaliin vasta viidennessä välieräottelussa, joka käytiin viime keskiviikkona 22.3.  

Peli alkaa kovalla taistelulla, jossa rengas liikkuu päästä päähän vähillä katkoilla. Kun RNK:n keskialueen syöttö epäonnistuu erän puolivälissä, tulee NoU:lle tilaisuus nopeaan hyökkäykseen. Maria Wetterstrand saa tilanteesta syötön puolustajien taakse ja laukoo verkon perälle avausmaalin ajassa 09:08. 

 

“Maali oli yllättävä, ja saimme siitä hyvän fiiliksen ja pelimme lähti sen jälkeen kunnolla käyntiin”, sanoo Wetterstrand pelin jälkeen maalistaan. 

 

NoU:n käynnistyminen näkyy myös selkeästi pelissä. Kun kotijoukkue RNK:n peli takkuilee ensimmäisessä erässä, NoU pääsee vaarallisiin hyökkäystilanteisiin, josta olisi mahdollisuus rokottaa. Raision maalivahti Maria Perkkola on kuitenkin hereillä ja esittelee upeaa torjumistyöskentelyään pitäen maalin puhtaana koko loppuerän. Ensimmäinen erä päättyykin vierasjoukkueen johtoasemaan 0-1. 

Toinen erä on ehdottomasti ensimmäistä vaihderikkaampi maalien suhteen. Erä alkaa Raision hyökkäyksellä ja ei aikaakaan, kun Susanna Tapani laukoo renkaan maalivahti Kaisa Katajiston selän taakse varmalla otteella. Ajassa 20:50 Tapani syöttää Anne Pohjolalle, joka lyö kotijoukkueen johtoon 2-1. NoU tasoittaa kuitenkin pelin heti seuraavasta hyökkäyksestä, kun Mette Nurminen tekee joukkueensa toisen maalin. Myös Maija Väyrynen, joka myöhemmin palkittiin joukkueensa parhaaksi pelaajaksi pelissä, onnistuu tekemään maalin ajassa 24:18. Toisen erän lopussa Nokian Emmi Merelä saa rangaistuksen kampituksesta ja muutama minuutti myöhemmin Kaisa Hurske pelin viivyttämisestä. Näistä jäähyistä NoU maksaa kovan hinnan RNK:n Tapanin ja Pohjolan tehdessä kaksi ylivoimamaalia peräjälkeen. 

Kolmas erä alkaa lukemista 4-3 kotijoukkueelle. Kun Lotta Kujala estää koukkauksella erittäin vaarallisen näköisen tilanteen, jossa Tapani on menossa lähestulkoon yksin läpi tilanteesta maalille, saa Nokia kahden minuutin rangaistuksen. Pelataan hetki kutkuttavaa 4 vastaan 4 peliä, joka lopulta päättyy Tapanin kolmanteen maaliin. Peli on nyt 5-3. Yhdeksi koko ottelun näyttävimmäksi maaliksi muodostuu NoU:n onnistuneen syöttökuvion päättyminen Jenni Linnanmäen laukaukseen, johon RNK:n maalivahti Perkkola ei enää pysty taipumaan. Ajassa 38:21 Väyrynen tekee maalin pienestä kulmasta suoraan Elina Raesolan syötöstä. Näin vierasjoukkue tasoittaa pelin 5-5. RNK:n päättäväinen hyökkäystyöskentely tuottaa erän lopulla vielä tulosta, kun Marianna Kuiko saa suoraan syötöstä tehtyä maalin näyttävän maalin. Erä päättyy lopulta lukemiin 6-5. 

Neljäs erä alkaa vauhdikkaasti, kun Tapani taiteilee NoU:n maalivahdin Katajiston selän taakse renkaan ajassa 47:35. Peli etenee pitkään ilman maaleja, kunnes viisi minuuttia ennen erän loppua NoU tulee maalin päähän 7-6 Raisiosta Väyrysen maalista. 

Neljännen erän lopussa NoU tarjoaa noin 250 henkilöiselle yleisölle jännitettävää ottamalla maalivahti Katajiston pois heidän yrittäessään saada maalia, joka voisi viedä ottelun jatkoerään. Tilanne päättyy, kun Tapani laukaisee renkaan keskialueelta maalia kohden. Rengas viistää kuitenkin muutaman sentin ohi maalin ja ottelu päättyy lopulta 7-6 RNK Flyersin ensimmäiseen SM-finaalisarjaottelun voittoon. Voitto tietenkin tuntuu RNK:sta varmasti upealta, mutta tavallista erityisempi se on joukkueen konkarille Petra Ojarannalle, jolle peli on hänen SM-uransa 700:s.

 

"Mahtavaa saada finaalisarja käyntiin. Tottakai hieno hetki myös itselle kun tässä kohtaa kevättä saa tasaluvut tauluun. Onhan se paljon pelejä, että saavuttaa tuon 700 ottelua. Peli oli todella tasaista, niin kuin oli ennakoitavissa. Molemmista joukkueista löytyy paljon taitoa kentällä, mutta pienet asiat ratkaisi meille voiton tänään. Sarja on täysin auki, joten huomenna pitää pelata kurinalaisesti, tehdä paikoista maalit, ja pelata fiksua ringetteä loppusummeriin saakka", kertoo Ojaranta pelin jälkeisistä tunnelmista.

 

"Tiukkaa ja tasaista vääntöä kummaltakin joukkueelta. Vähän meni jännityksen piikkiin ottelun avauserä, mutta sen jälkeen parannettiin peliä. Pikkasen kun parannetaan pikkujuttuja ja ollaan huolellisempia huomenna niin hyvä tulee”, Raision valmentaja Timo Himberg kommentoi.

 

“Tiukka peli, huomenna jatkuu”, sanoo NoU:n valmennustiimi vähäsanaisena pelistä. Keskittyminen on varmasti jo huomisessa ottelussa, jolloin pelataan puolestaan Nokialla. 

 

SM-finaalisarja: RNK Flyers - NoU Ringette 1 - 0

La 25.3. klo 15:00 RNK – NoU (0-1, 4-2, 2-2, 1-1)

Su 26.3. klo 14:00 NoU – RNK, Nokian jäähalli 

Ke 29.3. klo 18:30 RNK – NoU, Kerttulan jäähalli 1

La 1.4.  klo 13:00 NoU – RNK, Nokian jäähalli

Su 2.4.  klo 13:30 RNK – NoU, Kerttulan jähalli 1 

 

Toinen SM-finaali pelataan Nokian jäähallissa 26.3. Ottelu alkaa klo 14:00, ja se on katsottavissa suorana maksutta Ruudusta.

 

Kuvaaja: Timo Kupiainen

 

TIUKKA TAISTELU PRONSSISTA VENYI KUUDENNELLE ERÄLLE, JUHLAT ESPOOSEEN 

Vaikka Pirkkolassa iltapäivä näyttäytyy pilvisenä, on tunnelma jäähallissa sähköistynyt. Vastakkain astelevat viime vuoden pronssimitalisti Helsinki Ringette ja hopeamitalisti Kiekko-Espoo. Molemmat joukkueet ovat pelanneet hyvän ja ansiokkaan kauden. Nyt on kuitenkin pelaajien aika jättää kentälle kaikki vuoden aikainen työ tässä kauden viimeisessä pelissä, jossa selviää, kuka ottaa SM-sarjan pronssimitalin.

Heti ensimmäisessä erässä välittyy pelaajien tahtotila mitalijuhliin. Peli näyttäytyy erittäin tasaisena. Erän puolivälissä nähdään hurjannäköinen tilanne, jossa Helsingin Emmi Juusela törmää kampituksesta laitaan kovalla vauhdilla. Tämä johtaa Kiekko-Espoon kahden minuutin rangaistukseen, jonka aikana Helsinki pyörittää hyvin hyökkäystään. Espoo selviää hyvällä puolustustyöskentelyllään kuitenkin alivoimasta ilman vahinkoja. Pelin avausmaalin tekee Kiekko-Espoon kapteeni Tanja Ahonen ajassa 14:45. Yleisö ei ehdi kuitenkaan rauhoittua, kun jo toisessa päässä kolisee. Tilanteesta, jossa Kiekko-Espoon Hanna Minkkinen torjuu Meeri Lonkan vedon, Juusela saa renkaan ja tasoittaa pelin 1-1 juuri ennen erän loppua. 

Toinen erä alkaa tasaisissa merkeissä. Rengas liikkuu vauhdilla puolelta toiselle. Kiekko-Espoo pelaa nälkäisesti toisesta maalistaan. Erän puolivälissä Kiekko-Espoo pyörittää erinomaisesti hyökkäystä, jonka johdosta kotijoukkue Helsingin puolustuskolmio pienenee liiaksi. Tilanteesta Kiekko-Espoon varakapteeni Riikka Sjögren tekee maalin ajassa 24:49, vieden pelin lukemiin 1-2. Tästä alkaa toisen erän maali-ilottelu, jossa kummatkin joukkueet vuorotellen näyttävät parastaan. Puolen minuutin päästä Sjögrenin maalista, Helsinki päättää tuoda tilanteen taas tasoihin joukkueensa kapteeninsa Camilla Ojapalon johdolla. Tämä minuutin mittainen ilottelu loppuu lopulta Kiekko-Espoon maaliin kun Sjögren saa jättösyötön ja nousee rohkeasti maalinkulmalta laukaisuun ja tekee hienolla yksilösuorituksellaan joukkueen kolmannen maalin.

Kolmas erä alkaa edellisten erien tapaan hyvin tasaisena. Erän puolivälissä näemme Helsingille vaarallisen tilanteen, kun Kiekko-Espoon Katariina Kurikko pääsee yksin läpi hyökkäykseen. Helsingin Mona Rytkönen taipuu kuitenkin hienosti räpylätorjuntaan pysäyttäen Kiekko-Espoon. Pelaajien voitontahto näkyy kentällä kovana taistelemisena, jota on katsojien ilo olla seuraamassa. Kun Helsingin hyökkäysaikaa on jäljellä enää muutama sekunti, Ojapalo rykäisee renkaan maalin yläkulmaan sellaisella vauhdilla, että Minkkisen juomapullokin lentää kaaressa jäälle. Tällä upealla maalilla Helsinki tasoittaa pelin 3-3 ajassa 42:03.

Neljäs erä alkaa rytinällä. Peliä on ehditty pelata vasta puoli minuuttia, kun Helsingin hyökkäys tuottaa tulosta. Rengas pompahtaa maaliin Minka Tiihosen vedosta. Ensimmäistä kertaa ottelussa Helsinki ottaa johtoaseman lukemilla 4-3. Mitä pidemmälle erä jatkuu, sitä kovemmin yleisö huutaa ja kannustaa. Tunnelma on käsin kosketeltavan intensiivinen ja voimme aistia, että nyt tosiaan pelataan pronssimitalista. Nyt on pelaajien aika jättää kentälle kaikki vuoden työ kauden viimeisessä pelissä. Ajassa 53:01 Kiekko-Espoon pistekärki Jenna Hakkarainen laukoo maalin Rytkösen selän taakse tuoden jälleen pelin tasalukemiin 4-4. Peli on äärettömän tasaista ja voi huomata, kuinka pelaajien otteet pelissä kovenevat. Halu voittaa välittyy voimakkaasti. Helsinki onnistuukin nousemaan johtolukemiin Tiihosen vedosta ajassa 58:01.

Viimeisessä minuutissa näemme todellisen jännitysnäytelmän, kun Kiekko-Espoo ottaa maalivahtinsa Minkkisen pois kentältä. Nyt olisi tehtävä maali, mikäli Espoo haluaa viedä pelin jatkoerään. Yleisö nousee jännityksestä seisomaan ja desibelit nousevat kun hyökkäys jatkuu Helsingin päässä. Seitsemän sekuntia ennen pelin päättymistä, Kiekko-Espoon Fanny Impilä tasoittaa pelin riparivedolla. 

Pidemmän tauon jälkeen alkaa jatkoerä. Joukkueet onnistuvat tekemään hyökkäyksiä puolin ja toisin, peli on hyvin tasaista. Erä on tiukkaa taistelua, jossa alkaa kuitenkin pelaajien väsymys näkyä. Ajassa 12:30 Helsingin Karola Kosunen saa kahden minuutin jäähyn karvaustilanteesta. Vaikka luulisi, että nyt sitä on Helsingin peli pelattu, jaksoi kotijoukkueen puolustus pitää yhdessä Rytkösen kanssa maaliin puhtaana. Erä päättyi ilman maaleja ja minuutin tauon jälkeen toinen jatkoerä alkaa. Erä alkaa Helsingin hyökkäyksestä, josta pian kuitenkin Kiekko-Espoo onnistuu saamaan renkaan haltuunsa ja viemään pelin Helsingin päätyyn. Ajassa 75:45 Impilä tekee maalin, vieden Kiekko-Espoon ottelun voittoon ja sarjan pronssisijalle. 

 

“Molemmillla joukkueilla oli omat hetkensä pelissä, ja ottelu tarjosi yleisölle varmasti jännitystä koko rahan edestä. Se, että pronssipeli venyy toiseen jatkoerään, kertoo miten tiukka peli oli ja miten molemmat joukkueet halusivat voittaa. Saimme jatkoerissä pidettyä paineen hyökkäyspäässä, ja maali tuntui roikkuvan ilmassa. Tämä oli joukkueen työvoitto ja mahtavaa, että uskottiin omaan tekemiseen ja siihen, että onnistumme tekemään tarvittavan maalin”, sanoo Kiekko-Espoon voittomaalin tehnyt Fanny Impilä. Samaa mieltä on myös joukkueen kapteeni Tanja Ahonen, joka teki joukkueensa avausmaalin;

 

”Peli oli tiukka, kuten etukäteen osattiinkin odottaa. Hallittiin pelin loppua, jonka tuloksena tehtiin tarvittavat maalit. Ansaittiin pronssimitali, ja en voisi olla ylpeämpi tästä joukkueesta. Jokainen antoi kaikkensa kentällä. Parempaa loppua kaudelle ei voisi toivoa.”

 

Kysyttäessä kommenttia pelistä Helsingiltä, voi vastauksesta kuulla, kuinka pettyneet tunnelmat joukkueella on;

 

”Meidän mehut oli imetty jo viidessä välierässä. Näytettiin kuitenkin kuinka hyviä ollaan. Lopulta viisi pelattua välierää näkyi ja Espoo vei pronssin kotiin. Kauteen ollaan tyytyväisiä, ottelun tulokseen ei”, kommentoi huoltaja Veera Hakonen. Vaikka tällä kertaa mitali jäi saamatta, voi Helsinki olla todella ylpeä pelaajistaan ja heidän taistelutahdostaan kentällä, joka ei jättänyt ketään katsomossa kylmäksi. Pronssipeli oli ringetteä parhaimmillaan; tiukkaa taistelua, upeaa taitoa ja suuria tunteita. 

 

 

Kuvaaja: Timo Kupiainen

 

ALLSTARS HYÖKKÄÄJÄ -PALKINNON SAI KIA KOSUNEN

Naisten SM-sarjassa palkitaan joukkueiden pelaajien ja valmentajien äänestystulosten perusteella pelipaikkakohtaiset kauden arvokkaimmat pelaajat sekä vuoden valmentaja. Palkinnot jaetaan aina kauden viimeisessä ottelussa. 

Ennen pronssiottelun alkua nostettiin yksi tällainen pelaaja esille. AllStars Hyökkääjä (Petra Ojaranta) -palkinnon sai Helsinki Ringeten Kia Kosunen. Onnittelut Kia!
 

Toinen SM-finaali pelataan Nokian jäähallissa 26.3. Ottelu alkaa klo 14:00, ja se on katsottavissa suorana maksutta Ruudusta.

 

Edit: Lauantain 1.4. mahdollista SM-sarjan 4. finaalin alkamisaikaa aikaistettu alkamaan klo 13:00 (aikaisemmin klo 14).