RNK Flyers vei toisen SM-finaalin, FoPS on Ykkössarjan mestari!

26.03.2023 20:00

kuva: Timo Kupiainen

SM-finaaleissa nähtiin sunnuntaina toinen näytös NoU Ringeten ja RNK Flyersin välillä. Sunnuntain ottelun sankareiksi nousivat maaleja liukuhihnalta takonut Anne Pohjola ja maalinsuulla upeasti torjunut Maria Perkkola, joiden johdolla vierasjoukkue RNK nappasi toisen kiinnityksen Suomen mestaruudesta.

Ottelu lähti käyntiin siitä, mihin lauantaina jäätiin. Vauhdin hurmaa tarjonnut avauserä oli kotijoukkue NoU:n vahvaa hallintaa ja peli pyörikin enimmäkseen RNK Flyersin päädyssä. Parhaan tilanteen NoU sai erän puolivälin tienoilla, kun Emmi Merelä karkasi läpiajoon. Pienen harhautuksen päätteeksi Merelä pyrki nostamaan renkaan RNK maalin oikeaan yläkulmaan, mutta Maria Perkkola suoritti upean torjunnan tilanteessa ja piti pelin tilanteessa 0-0. Hetkeä myöhemmin vierasjoukkue RNK pääsi kuin varkain 0-1 johtoon, kun NoU:n puolustus unohti Marianna Kuikon yksin maalinkulmalle, josta Kuikolla oli helppo työ laittaa 300. SM-sarjaottelun pelanneen Susanna Tapanin syötöstä rengas sisään.

Heti toisen erän alkuun kotijoukkue tasoitti tilanteen. Elina Raesola harhautti ovelasti RNK puolustajan ja eteni vapaasti maalin eteen, josta tarkka sijoitus ohi Perkkolan. Kotijoukkue sai pian oivan tilaisuuden lisätä johtoaan ylivoimalla, mutta RNK:n puolustus taisteli ansiokkaasti ja piti NoU:n poissa parhailta maalintekosektoreilta. NoU ei sen sijaan onnistunut pitämään RNK:n Anne Pohjolaa aisoissa, sillä Pohjola vei vierailijat nopeasti 1-3 johtoon kahdella upealla soolomaalillaan. NoU pääsi vielä yrittämään kavennusta ylivoimalla, mutta tuloksetta ja pitkälle erätauolle lähdettiin RNK:n niukassa johdossa.

Kolmanteen erään kaukaloon astui selkeästi energisempi vierailija RNK. Pohjola lisäsi heti erän alkuminuuteilla RNK:n johdon kolmeen suoraan aloituksesta upealla laukauksella. Heti maalin jälkeen kotijoukkueella oli oiva mahdollisuus kaventaa ottelu, mutta RNK:n Perkkola piti maalinsa puhtaana huipputorjunnoillaan. Tämän jälkeen NoU joutui pitkälle neljän minuutin alivoimalle, jonka aikana RNK repi vakuuttavan johdon ja lähti toden teolla karkumatkalle. Pohjola toimi RNK:n kapellimestarina ja onnistui kolmannessa erässä peräti kolmesti maalinteossa. Päätöserään lähdettiin vierasjoukkueen 1-7 johtoasemassa.

Ottelun viimeinen vartti käynnistyi RNK:n ylivoimalla, jonka se hyödynsi tehokkaasti, kun Pohjola ohjasi Petra Ojarannan laukauksen taidokkaasti maaliin. Osuman jälkeen kotijoukkue NoU sai virtaa koneisiinsa ja otti pelin haltuunsa loppukiri mielessään. RNK kuitenkin puolusti esimerkillisesti raataneen Ann-Sofie Karlsonin ja kumppaneiden toimesta uhrautuvasti. Lisäosumia ei ottelussa enää nähty, vaan lopputulokseksi jäi voimaan luvut 1-8.

Finaalisarja jatkuu keskiviikkona 29.3. Raisiossa, jolloin RNK:lla on ensimmäisen kerran mahdollisuus ratkaista mestaruus.

Alku oli ihan hyvä. Yhdellä tehdyllä maalilla ei voiteta näitä pelejä, kommentoi NoU:n Kaisa Hurske.

Alku oli tasasta vääntöä ja tilanteita tuli molempiin päihin. Rengashallinta oli myös alkuun vähän hakusessa molemmilla joukkueilla. Toisessa erässä Nokia sai aikaan kovaa painetta, jonka kestimme loistavalla puolustuksella. Toisen erän loppuun Anne Pohjola iski kaksi maalia, kääntäen ottelun meidän hallintaamme, RNK:n Perkkola kommentoi.

Olimme alkuun ihan hyvin mukana, mutta sitten jäähyt sotkivat peliämme, NoU:n valmennuksesta analysoidaan.

Pelattiin ehjä 60 min peli. Hyvä maalivahtipeli ja tiivis puolustuspeli olivat voiton takuuna. Sarja tulee jatkumaan tiukkana ja tästä pitää vielä parantaa, kommentoi RNK:n päävalmentaja Timo Himberg.

SM-finaalisarja: RNK Flyers - NoU Ringette 2 - 0

La 25.3. RNK – NoU 7-6 (0-1, 4-2, 2-2, 1-1)

Su 26.3. NoU – RNK 1-8 (0-1, 1-2, 0-4, 0-1)

Ke 29.3. klo 18:30 RNK – NoU, Kerttulan jäähalli 1

La 1.4.  klo 13:00 NoU – RNK, Nokian jäähalli (tarvittaessa)

Su 2.4.  klo 13:30 RNK – NoU, Kerttulan jäähalli 1 (tarvittaessa)

Katso ottelut suorana Ruudusta. Katsominen edellyttää Ruutu+ Urheilu –tilausta

Ykkössarjan mestari kaudella 2022-2023 on Forssan Palloseura!

Kuva: Riikka Lammintausta

Yli 700 urheilun ystävää oli kokoontunut seuraamaan Ykkössarjan ratkaisevaa finaalia Forssaan. FoPS ja UJK tarjosivat kiivaan ja kovatasoisen ottelun, joka ratkesi päätöserässä kotijoukkueen hyväksi lukemin 6-4.

Ykkössarjan ratkaiseva finaali lähti ryminällä liikkeelle, ja kaukaloon oli tullut kaksi joukkuetta taistelemaan kynsin sekä hampain mestaruudesta. UJK avasi heti ottelun alkuun maalitilinsä, kun Teresa Tapani pääsi sivaltamaan vierasjoukkueen 0-1 johtoon. Päästä päähän virrannut peli tarjosi maalipaikkoja kummassakin päässä, mutta seuraavana joukkueista osui kotijoukkue FoPS Tara Revon toimesta. UJK:n Emma Usvala vei vierailijat läpiajon päätteeksi uudelleen johtoon, mutta vielä ennen erätaukoa FoPS tuli tasoihin Luna Reunasen tarkan laukauksen ansiosta.

Toisessa erässä maalihanat hyytyivät, mutta vauhti sen sijaan lisääntyi. Molemmat joukkueista pääsivät kokeilemaan ylivoimiaan, mutta FoPS:n Sini Mäkelä ja UJK:n Monika Rivasto pitivät tolppien välissä huolen siitä, ettei suuria maalijuhlia päässyt syntymään. FoPS nousi vielä ennen pitkää erätaukoa Lili Reunasen ylivoimaosumalla 3-2 johtoon.

Kolmannessa erässä kotijoukkue FoPS nukahti hetkeksi, eikä vierailija jättänyt tilaisuutta käyttämättä. Ensin ajassa 34:04 UJK:n Noora Peltovirta toi pelin tasoihin, ja vain 40 sekuntia myöhemmin Maria Luoto vei vierasjoukkueen jälleen johtoasemaan. FoPS ei erän aikana osumista toipunut, ja UJK hallitsi kaukalon tapahtumia selvästi.

Päätöserään kotijoukkue napsautti päälle mestaruusvaihteen. Ensin FoPS:n Repo toi ottelun tasoihin, ja minuuttia myöhemmin syntyi mestaruuden varmistanut voittomaali jälleen Lili Reunasen toimesta. UJK repi ja raastoi yrittäessään tasoittaa ottelun, mutta FoPS taisteli kunniakkaasti ja Mäkelä torjui vierailijoiden vähäiset yritykset. Ottelun päätösosuman 6-4 iski FoPS:n Linda Mikkola viisi minuuttia ennen päätössummeria.

Tänään ei ihan riittänyt. Tarjottiin hyvä vastus ja oltiin ihan pelissä mukana, mutta vastustaja osasi pelata järkevästi ja onnistui hyödyntämään meidän muutamat heikot hetket. Tappiosta huolimatta ollaan tyytyväisiä joukkueen matkaan ja kehityskaareen kauden aikana, UJK:n päävalmentaja Tiina Silokivi toteaa.

- Suurimman osan ajasta peli oli meidän hallussa sitä myöten myös rengaskontrolli. Vastustaja oli tänään viimeistelyssä parempi ja tämä ratkaisi lopputuloksen heidän eduksi. Viimeiseen asti taisteltiin joukkueena ja saatiin hyvät kannustusjoukot mukaan, UJK:n leiristä kommentoidaan.

Ykkössarjan finaalit 2022-2023: FoPS - UJK 2-1

18.3. Forssan jäähalli FoPS - UJK 10-3 (2-0, 2-0, 1-2, 5-1)
19.3. Uudenkaupungin jäähalli UJK - FoPS 9-5 (2-1, 3-2, 2-0, 2-2)
26.3. Forssan jäähalli FoPS - UJK 6-4 (2-2, 1-0, 0-2, 3-0)

FoPS tyhjensi Ykkössarjan palkintopöydän

Finaalin voitonhumussa jaettiin myös kasa Ykkössarjan kausipalkintoja. Kaikki pokaalit menivät ansaitusti mestareiden haltuun.

Ykkössarjan MVP-kentällinen 2022-2023

Maalivahti: Sini Mäkelä, FoPS

Puolustaja: Vilja Mäkelä, FoPS

Hyökkääjä: Lili Reunanen, FoPS

Vuoden valmentaja: Tommi Reunanen, FoPS

FoPS tyhjensi palkintopöydän. Kuvassa MVP-ketju Reunanen (vas.), Mäkelä ja Mäkelä sekä paras valmentaja Reunanen. Kuva: Jenni Hirsimäki

Edit: Lauantain 1.4. mahdollista SM-sarjan 4. finaalin alkamisaikaa aikaistettu alkamaan klo 13:00 (aikaisemmin klo 14).