SM-runkosarja alkaa tasaisista lähtökohdista

11.09.2023 08:00

 

Kenen tie vie SM-jatkosarjaan, ja kuka juhlii mestaruutta keväällä? Kuva: Timo Kupiainen

SM-runkosarjaan lähdetään ennakkoon todella tasaisista asetelmista, kun joukkueiden kokoonpanot ovat eläneet kesän aikana. Taistelu kuuden parhaan joukkoon pääsystä käy tulevina kuukausina kuumana!

Ringeten SM-sarja käynnistyy 16.9., kun runkosarja potkaistaan käyntiin täydellä neljän ottelun kierroksella. Tällä kaudella paikkaa SM-jatkosarjassa jahtaavat hallitseva Suomen mestari RNK Flyers, Blue Rings, Helsinki Ringette, Kiekko-Espoo, Lahti Ringette, Nokian Urheilijat sekä viime kauden SM-karsintasarjasta paikkansa lunastaneet LuKi-82 ja Jääurheiluseura Haukat.

RNK Flyersissa puhaltavat uudet tuulet

Viime kauden Suomen mestari RNK Flyers lähtee alkavaan ringettekauteen suurin muutoksin, kun joukkueen henkilöstö on kokenut ison muutoksen. SM-sarjakokemusta jäivät pitämään yllä muun muassa Enni Ojala, Maria Perkkola ja Susanna Tapani, mutta paljon kokemusta lähti Anne Pohjolan ja Miranda Välisaaren poistuttua joukkueen vahvuudesta.

Pinja Tervomaa on yksi joukkueen uusista tulokkaista. Raisioon Tervomaa saapuu Forssasta Ykkössarjan mestaruus taskussaan.

- Fiilikset hallille astuessa oli odottavat ja mielenkiintoiset. Toki hieman jännitin, pysynkö vauhdissa, varsinkin kun viime kausi meni polven kuntoutuksessa, Tervomaa kertaa ensi askeliaan Kerttulan hallille.

Yhden harjoitusottelun kokemuksen perusteella Tervomaa uskoo tuovansa RNK Flyersin alakertaan kovuutta ja kokemusta. Pukukopin puolelle hän sen sijaan lupaa tuovansa hyvää henkeä ja positiivista asennetta, sekä jäähallin käytäville asti kantautuvaa eläytymistä karaokelaulannan muodossa.

- RNK:ssa pelaa Suomen ja maailman parhaita pelaajia, joita kannattaa seurata. Mutta sen lisäksi suosittelisin seuraamaan koko joukkueen yhteen hioutumista, ja mitä kaikkea annettavaa alemmilta sarjatasoilta tulleilla pelaajilla on, Tervomaa kiteyttää terveisensä ringetteyleisölle.

Ida Suokas ja Juulia Ruutana tuovat nuoruuden intoa Nokialle

NoU Ringeten hopeamitaliin päättynyt viime kausi oli käänteentekevä hetki myös nokialaiselle SM-ringetelle, kun useamman kirjan sivu kääntyi eteenpäin. Pelaajarintamalla Maija Väyrynen jatkoi matkaansa Keski-Uudellemaalle, kun taas Kaisa Hurske löi hokkarit naulaan ja Elina Raesola vaihtoi täysipainoisesti päävalmentajan rooliin. Uusia kasvoja nostettiin mukaan omista junioreista, sekä muista seuroista. Uusina tulokkaina joukkueeseen astelivat muun muassa Ida Suokas ja Juulia Ruutana.

- Tottakai ensimmäisillä treenikerroilla jännitti jonkin verran. Kuitenkin nopeasti huomasi, että ei ollut mitään syytä jännitykseen, sillä joukkue on täynnä mahtavia persoonia, jotka ottivat tulokkaat erittäin hyvin vastaan, Ruutana kuvailee alkutaivaltaan SM-sarjan kestomenestyjän riveissä.

Ida Suokas tuo vauhtia NoU Ringeten peliin. Kuva: Timo Kupiainen

- Kaukaloon tuomme uutta innokasta energiaa ja nuoruuden innon tuomaa iloa, jonka avulla pääsemme nauttimaan täysillä jokaisesta pelistä, Suokas lupaa nuoriso-osaston panokseksi.

Alkavaan SM-runkosarjaan lähdetään ennakkoon tasaisissa merkeissä. Ruutana sanoo, että NoU lähtee nousujohtoisesti parantamaan otteitaan ottelu kerrallaan ja uskoo tämän mahdollistavan suuria kehitysaskeleita nuorten pelaajien otteissa. Suokas taas odottaa SM-runkosarjan alkua, kuin kuuta nousevaa.

- Odotan kaudelta kovia ja erittäin tiukkoja pelejä, joita saa jännittää viimeiseen summerin ääneen asti. Ne, jos jotkut, ovat parhaita pelejä! Suokas kiteyttää odotuksensa viitaten joukkueissa tapahtuneiden muutosten luomiin tasaisiin ennakkoasetelmiin.

Kiekko-Espoo hyvällä fiiliksellä SM-runkosarjaan

Espoossa ringettekausi alkaa hyvissä käsissä, kun kokeneen rungon ympärille on haalittu taitavia nuoria mukaan. Kokemusta kaukaloon tuovat muun muassa MM-areenoiltakin tuttu maalivahtikaksikko Hanna Minkkinen ja Meini Kärnä, U21 maailmanmestarit Kia Erkkilä, Jenna Hakkarainen ja Minka Levander sekä koko uransa Espoota edustanut Riikka Sjögren.

- Tämän kauden Kiekko-Espoo on ennakkoluuloton, ja olemme saaneet mukaan nuoria taitavia pelaajia. Hyvä tekemisen meininki kuitenkin säilyy ja pelaaminen on hauskaa, kuten aiemmilla kausilla, Sjögren painottaa kauden alla.

Viime kaudella pronssimitalit kaulaansa pujottanut Kiekko-Espoo ei tavoittele kuuta taivaalta, mutta menestykseen tarvittavat lääkkeet ovat kyllä tiedossa.

- Lähdemme sarjaan tavoitteena rakentaa nousujohtoisesti peliä ja fiilistä. Pyrimme hyvään asenteeseen, hyviin renkaallisiin ratkaisuihin ja sitä kautta haemme pelin hallintaa, Sjögren raottaa Kiekko-Espoon strategiaa.

Minka Tiihonen tuo vauhtia ja vaarallisia tilanteita Haukkojen hyökkäykseen

SM-karsintasarjan kautta paikkansa SM-runkosarjaan lunastanut Haukat sai kesällä mieluisia uutisia, kun seuran oma kasvatti Minka Tiihonen palaa takaisin Järvenpäähän. Viime kaudet Helsingin riveissä SM-sarjaa pelannut Tiihonen on kunnostautunut etenkin pisteiden tekijänä, ja tästä osoituksena viime kauden pistepörssin kahdeksas sija.

- Hyvillä fiiliksillä oon palannut ja kaikki jengissä on ottanut mut super hyvin vastaan! Tiihonen iloitsee paluustaan.

Kauden 2023-2024 Haukkoihin Tiihonen uskoo tuovansa vauhtia kaukaloon, hieman kokemusta penkille sekä omien sanojensa mukaan hauskoja juttuja ja hölmöilyä joukkueen arkeen. Odotukset SM-runkosarjaa kohtaan ovat joka tapauksessa korkealla.

- Olemme treenanneet kovaa, ja toivottavasti se tuottaa tulosta kaudella, Tiihonen kommentoi.

Helsinki Ringette yhtenäisenä SM-runkosarjaan

Helsingissä ei ole jääty märehtimään muualle lähteneiden pelaajien perään, vaan katse on käännetty tiukasti tulevaan. Yksi Helsingin nuoremman polven pelureista on monipuolinen, joka paikan höylä Adele Vuorinen.

- Meillä on tällä hetkellä super yhtenäinen joukkue, jossa kaikki painavat täysillä hommia yhteisten tavoitteiden eteen. Kasassa on edelleen kova nippu, toista kautta Helsingissä aloittava Vuorinen paaluttaa.

Helsinki lähtee kauteen yhteinäisenä. Kuva: Timo Kupiainen

Hyvillä fiiliksillä kauteen lähtevä Helsinki on hionut kuvioitaan jäällä elokuun alusta asti, joten 16.9. alkavassa SM-runkosarjassa nähdään varmasti huolellisesti valmistautunut joukkue. Viime kaudella neljänneksi jäänyt Helsinki ei varmasti tyydy tällä kaudella samaan, vaan pyrkii parantamaan sijoitustaan kauden päätteeksi.

LuKi-82:lla ei ole hävittävää SM-runkosarjassa

- Meillä sarjanousijoina ei ole muuta kuin voitettavaa, joten voimme pelata ennakkoluulottomasti ja haastaa kokeneempia SM-sarjajoukkueita, luvialaisten maalivahti Inka Laivonen toteaa selkeästi joukkueen lähtökohdista.

Viime kaudella Ykkössarjan tappioitta selvittänyt LuKi-82 selvitti tiensä tämän kauden SM-runkosarjaan karsintasarjan kautta. Myös karsinnat sujuivat mallikkaasti, kun tilille kertyi enimmäkseen voittoja. Tätä voittamisen kulttuuria pyritään Luvialla jatkamaan myös alkavalla kaudella.

- Joukkueemme runko on pysynyt melko samana, joten hyvällä joukkuehengellä päästään jo pitkälle. Tällä kaudella pelit varmasti kovenevat, joten voittoihin vaaditaan joukkueelta vielä enemmän taistelua ja voitontahtoa, Laivonen analysoi.

Maalivahdin rooli voi ringetessä nousta arvoon arvaamattomaan etenkin tiukoissa otteluissa. Hyvällä torjuntavarmuudella operoiva veräjänvahti voi antaa joukkueelleen yllättävän voimaa myös hyökkäyspäähän. Roolin tärkeyden tiedostaa myös Laivonen.

- Maalivahdin rooli on antaa omalla tekemisellä pelaajille mahdollisuuden ennakkoluulottomaan ja rohkeaan pelaamiseen.

Blue Rings lähtee alkavaan kauteen työteliäs kesä takana

Kesä toi Blue Ringsille uutta väriä pintaan, kun joukkueen luotsaamisen otti näppeihinsä Heidi Petrell. Petrellin lisäksi isompia muutoksia nähtiin pelaajarintamalla, kun maajoukkuetähdet Camilla Ojapalo ja Maija Väyrynen saapuivat vahvistamaan joukkuetta.

- Kesä antoi meille hyvät lähtökohdat kauteen. Joukkue omaksui Heidin määrätietoisen tavan johtaa, ja jäällä on näkynyt motivoitunut ja nälkäinen porukka, hyökkäysvoimaa ja nopeutta Blue Ringsin riveihin tuova Väyrynen kertoo.

Camilla Ojapalon pelipaita vaihtuu Blue Ringsin väreihin. Kuva: Timo Kupiainen

Johtajuutta, rentoutta ja omien sanojensa mukaan ihan hassuja juttuja mukanaan tuova Ojapalo odottaa alkavan SM-runkosarjan lisäksi mahdollisuutta pelata Väyrysen rinnalla seurajoukkueessa.

- Odotan myös, että joukkueena pääsemme viimein tekemään sitä, mitä varten olemme tehneet koko kesän aivan valtavasti ja huolella töitä, Ojapalo lisää.

Lahti Ringette lähtee tutulla rungolla SM-runkosarjaan

Lahti Ringette sai kesällä riveihinsä Jenni Mikkolan Blue Ringsin riveistä. Muuten lahtelaisten riveissä ei suuria muutoksia alkavalle kaudelle nähdä, vaan joukkue on viime kausilta tuttu. Tämä voi luoda yllättävän hyvän etulyöntiaseman SM-runkosarjan alkuvaiheessa, kun pelikaverit ympärillä ovat valmiiksi tuttuja.

- Täällä on monet pelaajat pelanneet pitkään yhdessä ja sen huomaa erinomaisesta joukkuehengestä ja ilmapiiristä, johon oli helppo tulla mukaan. Joukkueen yhtenäisyys kentän ulkopuolella varmasti auttaa meitä myös kaukalossa tulevalla kaudella, Mikkola kuvailee uutta joukkuettaan.

Lahden viime kausi päättyi SM-jatkosarjaan, josta käteen jäi kuudes sija. Alkavasta SM-runkosarjasta tuskin kelpaa muu, kuin paikka kuuden parhaan joukossa.

- Odotan enemmän kuin innolla tulevan kauden alkua täällä Lahdessa, Mikkola kommentoi ja antaa ringeten ystäville seuraavat terveiset.

- Jenni Mikkola tuo Lahden peliin periksiantamattomuutta, voitontahtoa, monipuolisuutta ja paljon maaleja!

Näin SM-sarjat pelataan kaudella 2023–2024

SM-runkosarja pelataan kahdeksan joukkueen voimin kaksinkertaisena, jolloin yksittäiselle joukkueelle tulee pelattavaksi yhteensä 14 ottelua. Voitosta joukkueelle kertyy kaksi sarjapistettä, tasapelistä yksi ja tappiosta nolla. Runkosarjassa sijoille 1–6 sijoittuneet jatkavat SM-jatkosarjaan, ja sijoille 7 sekä 8 sijoittuneet joukkueet jatkavat SM-karsintasarjaan. Tarvittaessa pelataan uusintaottelu jatkoon pääsystä. SM-jatkosarja ja SM-karsintasarjajoukkueet ovat selvillä marraskuun loppuun mennessä.

SM-jatkosarja pelataan joulukuun 2023 ja maaliskuun 2024 välisenä aikana kolminkertaisena sarjana, jolloin yksittäiselle joukkueelle kertyy 15 ottelua. Sarjapisteet jaetaan samalla periaatteella kuin runkosarjassa. SM-runkosarjan sarjapisteet eivät säily SM-jatkosarjaan, vaan joukkueille jaetaan lähtöpisteet siten, että runkosarjassa ensimmäiseksi sijoittunut saa kuusi sarjapistettä, toiseksi sijoittunut neljä sarjapistettä, kolmas kolme ja näin edespäin.

SM-jatkosarjan neljä parhaiten sijoittunutta joukkuetta jatkavat välieriin, jossa ensimmäiseksi sijoittunut kohtaa neljänneksi sijoittuneet ja toiseksi sijoittunut kolmanneksi sijoittuneen. Otteluparit pelataan paras viidestä -periaatteella, joiden voittajat jatkavat SM-finaalisarjaan ja häviäjät pelaavat yksittäisen SM-pronssiottelun.

SM-finaalisarja pelataan myös paras viidestä -periaatteella siten, että kotietu säilyy SM-jatkosarjassa paremmin sijoittuneella. Kauden 2023–2024 Suomen mestari on selvillä lähtökohtaisesti maaliskuun loppuun mennessä.

Kahdeksan joukkueen SM-runkosarja käynnistyy lauantaina 16.9. täydellä kierroksella. Katso suorana kotikatsomosta käsin, mitkä joukkueet pääsevät tuulettamaan voittoa sarja-avauksessa! Kuukauden ottelu RNK Flyers - NoU alkaa klo 15.00 ja on sarja-avauksen kunniaksi katsottavissa suorana maksutta Ruudusta ja ISTV:stä. Ruutu näyttää suorana myös muut SM-ottelut, mutta näiden katsominen edellyttää Ruutu+ Urheilu -tilausta.

Edit 14.9. Uutiseen lisätty tieto ISTV:stä ja Ruudusta.