Ykkössarjassa valmistaudutaan uuteen jännittävään kauteen

10.09.2023 21:03

Kuva: Timo Kupiainen

Alkusarjassa joukkueet kohtaavat toisensa kerran, jonka jälkeen alkusarjan neljä menestyneintä joukkuetta nousevat SM-karsintasarjaan kahden SM-runkosarjassa heikoimmin suoriutuneen joukkueen kanssa. Muut alkusarjan joukkueet jatkavat taistelemista Ykkössarjan mestaruudesta. 

Tällä kaudella Ykkössarjassa kohtaavat 12 joukkuetta eri puolilta Suomea. Otimme yhteyttä tämän kauden joukkueisiin ja kyselimme kuulumisia joukkueiden valmennustiimeiltä ja pelaajilta.

Blue Rings Akatemia

Vastuu- ja pelaajavalmentajana Blue Rings Akatemiassa aloittaa tällä kaudella Minna Seppälä, jonka moni tunnistanee lähes 350 SM-sarjapeliä tahkonneena Blue Ringsin entisenä pelaajana. Hän kertoo Akatemiassa tapahtuneen viime kauteen verrattuna jonkin verran pelaajaliikennettä, kentällisen verran pelaajia on vaihtunut ja lisäksi joukkueeseen on saatu kaksi uutta maalivahtia;

-Tämän kauden kokoonpanomme on hyvä sekoitus taitavia nuoria ja kokeneempia pelaajia. Olemme saaneet enemmän laajuutta kaikille pelin osa-alueille. Meillä on hyvä treenikesä takana ja lähdemme luottavaisin mielin tulevaan kauteen. Tavoitteenamme on kehittää peliämme aktiivisempaan suuntaan ja lähdemme voittamaan jokaista peliä. 

Tähän yhtyy myös joukkueen uusi kapteeni, Taru Heikkilä;

-Olemme treenanneet hyvin kesällä sekä yhteisesti, että omatoimisesti ja lisäksi pidimme leirin, jossa on käyty joukkueen pelillisiä asioita tarkemmin läpi. Tavoitteenamme on kehittää yhteistä pelitapaa ja pelata nousujohteinen kausi.

Forssan Palloseuran Juniorit

Forssan Palloseuran, eli FoPSin viimekausi päättyi jännittävään mestaruusotteluun UJK:ta vastaan, jonka lopulta Forssa vei 6-4. Näin joukkueen päävalmentaja Tommi Reunanen kommentoi viime kauden suoritusta;

– Positiivisella pöhinällä mentiin läpi viimekausi, lopullisena sijoituksena Ykkössarjan voitto. 

Tälle kaudelle FoPSin riveihin on tullut hieman muutoksia. Muutamia pelaajia on lopettanut, mutta myös vahvistuksia on joukkueen riveihin tullut. 

-Tällä kaudella FoPS näyttäytyy nuorena ja nälkäisenä joukkueena, jonka tavoitteena on SM-karsintasarja. Tsemppiä kaikille tulevaan kauteen, toivottelee Reunanen.

Helsinki Ringette

-Pelattiin hyviä pelejä, mutta monesti valitettavasti vaan 45 min. Yksi erä sössittin melkein joka pelissä, analysoi Helsinki Ringeten vastuuvalmentaja Mika Passila kysyessämme häneltä viime kauden jättämistä tunnelmista. Passila näkee kuitenkin, että kesän aikana tehty työ tulee vaikuttamaan joukkueen menestykseen tällä kaudella;

-Joukkueella on hyvät kesätreenit takana toivotaan, että se ja kaudella toteutettava aikaisempaa kovempi fysiikkatreeni alkaa näkyä pelaajien kehittymisenä kauden aikana. Tavoitteena on pelata ehjiä 60 min pelejä ja sitä kautta saavuttaa enemmän voittoja kuin viime kaudella.

Helsingin Ykkössarjan joukkue harjoittelee yhdessä B-joukkueen kanssa. Valmennustiimi, jota vedetään kuuden valmentajan voimin, on myös joukkueille yhteinen. 

– Meille Ykkössarja on selkeästi paikka, jossa annetaan nuorille pelaajille mahdollisuus kehittyä matkalla kohti SM-sarjaa. Viime kausi oli toinen kerta, kun pelasimme tällä filosofialla. Kokoonpano on muuttunut vain hieman, pari naisikäistä lopetti tai siirtyi muualle ja muutama uusi B-ikäinen nousi rinkiin, kertoo Passila. 

Ilves Ringette

Viimekaudella SM-karsintasarjassa kolmanneksi tullut Ilves näyttäytyy nälkäisenä ja motivoituneena joukkueena, kun kuuntelee joukkueen kapteenia Sonja Hyökyvaaraa;

-Kauteen valmistautuminen on aloitettu jo kauan sitten keväällä. Paljon on vielä töitä tehtävänä, että saadaan joukkue täyteen potentiaaliin ja yhteispeli sujumaan, mutta tekeminen ja vauhti jäällä on todella hyvää. Joukkue asetti yhteiseksi tavoitteekseen ylempään jatkosarjaan pääsyn. Omaa peliä haluamme kehittää taas astetta pidemmälle.

Ilves joukkueena on saanut riveihinsä muutaman uuden pelaajan, lisäksi valmennukseen on tullut joitakin muutoksia. Maalivahtivalmentajana joukkueessa aloittaa Lea Saarni, sekä fysiikkavalmennuksessa Jouni Viinamäki

-Varmasti ottaa oman aikansa, että kaikille löytyy oma roolinsa ja saamme pelaajat pelaamaan omilla vahvuuksillaan joukkueena. Mutta uskon, että saamme uudet pelaajat hyvin ajettua joukkueeseen sisään ja sitä kautta rakennettua joukkueellemme toimivan pelitavan, kertoo joukkueen vastuuvalmentaja Tiia Ylä-Kotola.

Jääurheiluseura Haukat

Viimekaudella seitsemänneksi sijoittuneen Haukkojen vastuuvalmentaja Tommi Tuominiemi näkee Ykkössarjajoukkueen tärkeänä osana Haukkojen seurastrategiaa: 

- Pystymme tarjoamaan tavoitteellisen ympäristön pelaajapolulla kohti edustusjoukkuetta. Haluamme myös tarjota kilpailu- ja harrastusmahdollisuuden, jossa pelaajat voivat yhdistää opiskelun ja työn pelaamiseen edustusjoukkuetta joustavammin.

Helmi Illin, Ella Karhun ja Nea Konttisen siirtyessä Haukkojen Edustusjoukkueeseen, on Ykkössarjassa pelaavan joukkueen rosteri kokenut muutoksia. 

-(Tällä kaudella) joukkueessa on tapahtunut muutoksia, kun edellisen kauden joukkueesta nuoret kärkipelaajat ovat lunastaneet kesäkaudella paikan Edustusjoukkueesta, mutta toisaalta olemme saaneet muutamia mielenkiintoisia uusia pelaajia mukaan. Kärkipelaajien mukana meiltä katosi paljon hyökkäyspään ratkaisuvoimaa, mutta tämä antaa mahdollisuuksia uusille ratkaisijoille, kertoo joukkueen vastuuvalmentaja Tommi Tuominiemi.

Kiekko-Espoo

Viimekaudella espoolaiset menestyivät hyvin Ykkössarjassa. He pääsivät uusintaottelun kautta SM-karsintasarjaan, josta lopulta tie vei SM-nousukarsintasarjaan asti. Vastuuvalmentajana toimiva Janne Ahoniemi muistelee viime kautta hyvillä mielin, joukkue onnistui kaikissa sille asetetuissa tavoitteissaan, eikä hampaan koloon ole jäänyt mitään.

Tälle kaudelle espoolainen joukkue on kuitenkin kokenut toisenlaisen uudistuksen. Tuttu nimi EKS vaihtuu Kiekko-Espooksi, lisäksi myös peliasu vaihtuu. 

- Tervetuloa kaikille katsomaan myös Ykkössarjaa ja ihailemaan kuinka tyylikäs espoolainen peliasu on. Unohtamatta hienoja suorituksia ja hyvää fiilistä joka Espoolaisen ringeten ympärillä tällä hetkellä on, toivottaa Ahoniemi.

Laitilan Jyske

Laitilan Jyskeelle viimeiset vuodet ovat olleet vuoristorataisia. Viime kaudella joukkue joutui luovuttamaan kovalla työllä ansaitun SM-sarjapaikkansa, mutta nyt uusi Jyske on valmiina aloittamaan kipuamisen huipulle Ykkössarjassa.

– Viime kaudella joukkuetta ei meille tullut ja jouduimme luovuttamaan pitkää metsästetyn SM-sarjapaikan. Tähän kauteen lähtiessä joukkueemme on kokenut muutoksen, noin puolet ryhmästä on vaihtunut ja olemme saaneet myös kokonaan uusia Jyskeläisiä mukaan, kertoo joukkueen vastuuvalmentaja Marlena Kuusisto.

Joukkueen kapteenistoon kuuluu Fanni Elo varakapteenien Lotta Lemmetin ja Nea Palletvuoren lisäksi. He odottavat uutta kautta malttamattomina. 

- Meidän joukkuetta voisi kuvata melko uudenkarheaksi ja muutoksia on tullut runsaasti. Meillä on paljon pelaajia, jotka tulevat eri seuroista ja ovat pelanneet aiemmin ainoastaan vastakkain. Pelitavassa on hiottavaa porukan vaihtuvuuden vuoksi, mutta joukkuehenki on nyt jo tapissa. SM-karsintasarja on ensisijainen konkreettinen tavoite ja tämän jälkeen pohditaan uusia steppejä, kertoo joukkueen kapteenisto.

Kuva: Timo Kupiainen

Lapinlahden Luistin -89

- Viimekausi päättyi meidän osalta jännittävissä merkeissä sillä viimeinen pelimme ratkaisi pääsyn neljän parhaan joukkoon, jonka hävisimme hyvän loppukirin jälkeen maalilla. Tasapelikin olisi riittänyt jatkopaikkaan, mutta meidän aikamme ei ollut vielä viime vuonna pelata ykkössarjan välierissä. Sillä hetkellä kausi tietysti päättyi pettymykseen, mutta kokonaisuudessaan kehityimme joukkueena niin pelillisesti kuin henkisesti, kertoo LL-89:n vastuuvalmentaja Marjukka Virta.

Tälle kaudelle Lapilahtelainen joukkue saa neljä uutta kasvoa joukkoihinsa, kahden entisen pelaajan jättäessä joukkueen. Kaksi lisäpelaajaa tulevatkin tarpeeseen LL-89:n pelatessa viime kaudella kymmenen hengen joukkueella. 

- On selvää, että alkukausi menee varmasti tunnustellessa ja kenttäkoostumuksia hakiessa. Tavoitteenamme on lähteä kehittymään jokaisessa ottelussa, tilanne kerrallaan. Alkusarjan jälkeen ollaan varmasti viisaampia ja nähdään mihin meidän rahkeet tällä kaudella riittävät, sanoo Virta.

Nurmijärvi Seven Ringettes

Nurmijärvellä viime kausi oli kokonaisuudessaan vuoristorataista. Kausi 22-23 oli seuran ensimmäinen SM-sarjakausi, paikka, josta joukkue joutui luopumaan kauden päätteeksi.

– Kokoonpanoon tuli jonkin verran muutoksia, mutta lukumääräisesti se pysyi suht samana. Pelaajia lähti opiskelemaan, lopetti tai vaihtoi seuraa. Tilalle tuli pelaajia seuran B-joukkueesta, lisäksi saatiin muutama paluumuuttajakin sekä pari muutaman vuoden taukoa Ringetestä pitänyt pelaaja, sanoo NSR:n valmennustiimi. 

Tuleva kausi tuo Nurmijärvelle myös sekä paluumuuttoa, että kansainvälisyyttäkin;

- Joukkueessa on nyt sekä kokemusta, että nuorta intoa, joten lähtötilanne uuteen kauteen on erittäin mielenkiintoinen. Muita muutoksia on, että meillä on uusi (vanha) vastuuvalmentaja ja ulkomaisia oppeja saadaan myöhemmin kauden aikana, kun Kanadasta saapuu vielä valmennustiimiämme täydentämään vuosia Ringeten parissa ollut valmentaja, kertoo NSR:n valmennustiimi. 

 

Kuva: Timo Kupiainen

Uudenkaupungin Jää-Kotkat

Viimekaudella UJK otteli Ykkössarjan mestaruudesta FoPSia vastaan, tullen lopulta toiseksi sarjassa. Viimekauteen nähden tuleva kausi tulee olemaan Uudessakaupungissa kimurantti, sillä iso määrä joukkueen pelaajia joko lopetti, tai muutti muualle. Joukkueella oli haasteita saada tiimiä kasaan tälle vuodelle, mutta onneksi B-joukkueen innokkaat pelaajat pääsevät paikkaamaan Ykkösjoukkuetta tarvittaessa.

- Haasteellinen kausi on varmaan monella seuralla edessä ja näin on myös Kotkilla. Pieni ryhmä ja pelien päällekkäisyydet B-joukkueen kanssa tuovat isoja, toivottavasti ei mahdottomia ongelmia pelien läpiviemiseen. Kaikesta huolimatta halu pelata ringetteä vie Uudessakaupungissa voiton ja tulemme esiintymään toivottavasti eduksemme sekä myös kehittymään pelissämme kauden mittaan. Tavoitteissamme olemme nöyriä haastajia. Jos pystymme peliämme parantamaan ja pitämään hymyn huulilla niin tulokset tulevat sitten siinä sivussa, kertoo joukkueen vastuuvalmentaja Jarno Suominen

VaPS Ringette

Viime kaudella Ykkössarjassa debytoinut VaPS lähtee odottavissa tunnelmissa alkavaan kauteen. Joukkue on käynyt jäällä myös kesällä Ylöjärvellä, ja tavoitteekseen he  nimeävät pääsyn joulukuussa käynnistyvään SM-karsintasarjaan. Pelaajistossa vaihtuvuus on ollut pientä, ja pelikaverit ovat suurimmaksi osaksi tuttuja toisilleen.

- Viime kauden runko on pysynyt juurikin samana. Muutamia poisjääntejä on edelliseltä kaudelta, mutta saimme muutaman pelaajan tilalle. Joukkueessa on myös nuorempaa verta Vammalan omien kasvattien toimesta, joukkueen pelaajistosta kommentoidaan.

VG-62 Naantali

Myös Naantalissa on muutoksen tuulet puhaltaneet. Edelliskauden joukkueesta tuttuja pelaajia on kourallinen jäljellä. Vahvistusta on saatu muun muassa ringeten pariin palanneilta pelaajilta, mutta myös valmennukseen on tullut muutoksia. Joukkueen kapteeni Helmiina Tolonen pitää tätä virkistävänä:

- Joukkue on täynnä uutuuden ja nuoruuden intoa. Uudistunut kokoonpano varmasti motivoi jokaista pelaajaa. Uusi valmennustiimi tuo myös erilaisia näkökulmia pelaamiseen ja uusi päävalmentaja on otettu avosylin jengiin mukaan. 

Nyt päävalmentajana joukkueessa toimiva Sakari Saarinen onkin tullut tutuksi seuran juniorijoukkueiden ja edustuksen valmennustiimeistä. Hän ennustaa alkusarjan menevän uusiin joukkuekavereihin tutustumiseen ja yhteisen sävelen löytämiseen:

- Koska joukkue uudistui paljon, uskomme parantavamme kokoajan kauden edetessä, kun pelitapa tulee enemmän tutuksi kaikille. 

Aika näyttää, minkälaiseksi joukkueeksi naantalilaiset tällä kaudella kasvavat. 

 

Ykkössarja starttaa 16.09 kun LL-89 saa vastaansa FoPSin Lapinlahdella ja Blue Rings Akatemia taistelee VG-62:a vastaan Tuusulassa.