SM-runkosarja käyntiin – puolustajalupaus Lotta Kujala tavoittelee menestystä SM- ja MM-areenoilla

14.09.2023 12:00

Viime kaudella SM-sarjassa debytoinut NoU:n Lotta Kujala tavoittelee tänä vuonna menestystä myös MM-areenoilla. (kuva: Jani Virolainen)

Lotta Kujala aloittaa toisen kautensa Nokian Urheilijoiden naisten SM-sarjajoukkueessa tulevana viikonloppuna. Taitavan puolustajan edesottamuksia nähdään SM-sarjan lisäksi loppusyksystä myös nuorten U21 MM-kisoissa Calgaryssä.

Kujala osoittaa kaudesta toiseen päättäväisyyttä joukkueensa puolustuspäässä. Nuoren puolustajan itseluottamus ei horju, vaan pelaamista voi kuvata esimerkilliseksi taisteluksi. Kujala valittiin parhaaksi puolustajaksi peräti kolmesti hänen pelatessaan B-nuorten SM-sarjassa.

Perusvarma pelaaminen ja tietynlainen peliäly on varmasti vienyt pitkälle, Kujala analysoi.

Kujala on kypsä pelaaja, joka on kahden SM-sarjassa pelaamansa kauden aikana osoittanut olevansa valmiina nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja maailman laadukkaimman sarjan vauhtiin.

Mielestäni olen myös joukkuepelaaja ja pystyn mukautumaan hyvin erilaisiin tilanteisiin, hän täsmentää.

Tällä kaudella opinnot ovat tauolla muutamia avoimen yliopiston kursseja lukuun ottamatta. Muuten 20-vuotiaan naisen arki sujuu varastotöiden parissa. Ringeten pariin Kujala päätyi äitinsä jalanjäljissä.

- Äitini vei minut 3-vuotiaana ringettekouluun ja sille tielle ollaan jääty, Kujala kertoo.

Kujalan äiti pelasi aikoinaan maalivahtina ja saavutti muun muassa SM-hopeaa ja pronssia.

- Äitini itse pelasi maalivahtina, joten pelillisiä vinkkejä ei hirveästi ole tippunut, mutta sitäkin enemmän saa ymmärrystä arkeen ja kaikkeen muuhun mitä ringeten ympärillä pyörii, Kujala avaa.

Sisukkuus palkitaan MM-kisadebyytillä

Kujalan yksi kauden kohokohdista ajoittuu jo syksyn puolelle, sillä hän tuli valituksi U21 nuorten maajoukkueeseen. Nuorten maajoukkue matkustaa Calgaryyn U21 MM-kisoihin loka-marraskuun vaihteessa. Viime vuonna Espoossa pelattuja MM-kotikisoja ennen Kujala karsiutui maajoukkueesta täpärästi viimeisen valintaleirin jälkeen, ja tästä määrätietoinen pelaaja sai sisua pyrkiä entistä parempaan.

Tietysti tuntui hienolta tulla nyt valituksi kisajoukkueeseen kaikkien kovien pelaajien joukosta! Vaikka viime kaudella valinta ei osunut minuun, uskon sen antaneen vain lisää potkua treenaamiseen ja omien tavoitteiden saavuttamiseen. Se myös helpotti, kun tiesi hieman ennestään, miten homma leireillä toimii.

Kujala odottaa ensimmäisiä MM-kisojaan malttamattomana ja kehuu joukkuekavereitaan.

-Odotukset ovat korkealla, kun miettii millainen jengi meiltä on Kanadaan lähdössä. Meiltä löytyy joukkueellinen todella kovia, lahjakkaita ja monipuolisia pelaajia, joten väkisinkin on odotettavissa kovia ja fyysisiä pelejä, hän sanoo.

Itse hän toivoo tuovansa joukkueeseen niin kentälle kuin sen ulkopuolelle hyvää “pössistä” omalla tutulla tekemisellään.

”Noutajat” kauteen uudistuneella kokoonpanolla

Pirkanmaan kestomenestyjä Nokian Urheilijat on paitsi tuttu näky SM-sarjan finaaleissa viime vuosilta, ja on myös osoittanut ihailtavaa joukkuehenkeä. Mistä ihmeestä poikkeuksellinen Noutajien henki kumpuaa?

Tietysti meistä pelaajista! Jokainen tuo omalla tekemisellä ja olemuksella ison palan joukkueeseen. Myös se vaikuttaa, että osataan pelata kovaa ja tosissaan, mutta kuitenkin samalla rennosti.

Kujala siirtyi Ilveksestä pari kautta sitten Nokialle, ja istuu joukkueeseen hyvin.

- Olen itse kopissa aika rento. Tykkään, kun on meininkiä, mutta tarvitsen myös oman pienen zen-hetken ennen peliä, hän kertoo. 

Toinen kausi Nokialla ei merkityksellisesti poikkea Kujalan omin sanojen mukaan roolin suhteen ensimmäisestä, mutta hän kokee pystyvänsä tuomaan enemmän omia näkemyksiä esille, kun “tietää miten homma toimii”.

Luvassa viime kevään finaalien uusinta 

Nokialaisten kausi pyörähtää käyntiin tulevana lauantaina 16.9. Raisiossa, kun NoU hakee revanssia viime kauden SM-finaalivastustajasta, hallitsevasta Suomen mestarista RNK Flyersista. Kummankin joukkueen riveissä on tapahtunut merkittäviä muutoksia, joten Kujala odottaa viikonloppua mielenkiinnolla.

-Tietysti jännittää, koska kyseessä on kauden avausottelu. Odotettavissa on varmasti tiukka kamppailu ja on hienoa päästä avaamaan kausi uudella joukkueella, hän täsmentää.

NoU:n tavoitteena on kehittää uudistunutta joukkuetta kauden aikana. 

Kaikki ovat päässeet loistavasti joukkueeseen sisään, ja jokainen tuo jotain omaa niin kentälle kuin sen ulkopuolelle. Tavoitteenamme on tietysti pystyä parantamaan ja kehittämään omaa peliä koko kauden ajan. Ja tietenkin voittaa niitä pelejä! Kujala summaa joukkueensa suunnitelmia.

Koska kausi on vasta alussa, ovat nokialaiset jättäneet yksittäisten vastustajien analyysin vähemmälle.

Tässä vaiheessa kautta ollaan keskitytty pääosin vain oman pelin kehittämiseen ja yhteisen pelitavan löytämiseen, Kujala kertoo avausviikonloppuun valmistautumisesta.

Myös henkilökohtaiset tavoitteet kaudelle on asetettu.

Toivon, että pystyn pelaamaan ehjän kauden omalla tasolla ja siten auttaa joukkuettani.

 

Kuukauden ottelu RNK Flyers - NoU on katsottavissa lauantaina 16.9. suorana maksutta Ruudusta ja ISTV:stä. Ottelu alkaa klo 15.00.

 

SM-runkosarjan viikon ottelut:

Lauantai 16.9.
15:00 RNK Flyers - NoU Ringette
15:15 Kiekko-Espoo - Helsinki
16:30 Haukat - LuKi-82
16:30 Lahti - Blue Rings

Sunnuntai 17.9.
12:00 Helsinki - Lahti
12:30 Blue Rings - Haukat
14:00 NoU Ringette - Kiekko-Espoo
14:30 LuKi-82 - RNK Flyers

Kaikki SM-runkosarjan ottelut näet suorana Ruudusta Ruutu+ Urheilu -tilauksella. Ruutu näyttää suorana SM-ringeten kauden kaikki ottelut kahden seuraavan vuoden ajan (tiedote).


Ykkössarjan alkusarjan viikon ottelut:

Lauantai 16.9.
14:00 LL-89 - FoPS
14:00 Blue Rings Akatemia - VG-62
16:45 Helsinki - Jyske

Sunnuntai 17.9.
16:00 NSR - Ilves
16:15 Kiekko-Espoo - VaPS
17:00 Haukat - UJK