Neea Hauta-alus torjuu nuorten MM-kisoissa - nälkäinen Ilves kohtaa Ykkössarjassa UJK:n

18.10.2023 11:00

Nuorten MM-kisajoukkueeseen valittu Neea Hauta-alus torjuu tällä kaudessa Ykkössarjassa Ilveksen paidassa. (Kuva: Timo Kupiainen)

Ilveksessä koko uransa maalivahtina pelannut Neea Hauta-alus on nuoresta iästä huolimattaan kokenut maalivahti ja pelannut kaikilla kotimaisilla sarjatasoilla. Tällä kaudella Hauta-aluksen kypärään kiinnitettiin uusi sulka, kun hänet valittiin Calgaryssa 31.10.–4.11. pelattaviin U21 MM-kisoihin.

Ilveksen paidassa Ykkössarjaa pelaava Neea Hauta-alus on joukkueelleen korvaamaton. Viime vuonna Ykkössarjan maalivahtipörssin toiseksi sijoittunut Hauta-alus on tällä kaudella joukkueensa ainoa maalivahti.

-Oma kauteni on lähtenyt käyntiin ihan hyvin. Uuden maalivahtivalmennuksen myötä fysiikkaan ja henkiseen puoleen on panostettu uudella tavalla, ja koen sen vievän minua eteenpäin, hän analysoi.

Nuorten MM-kisojen maalivahdin perusvahvuus on rauhallisuus

Hauta-alus on yksi kolmesta nuorten MM-kisoihin valituista maalivahdeista. Vuonna 2004 syntynyt Hauta-alus on antanut näyttöjä osaamisestaan jo nuorten sarjoista alkaen, mutta valinta kisajoukkueeseen ja Suomen edustaminen on luku sinänsä.

-Olen hyvin kiitollinen ja otettu, että tulin valituksi taitavien maalivahtien joukosta. Odotan kisamatkaa innolla ja jännityksellä. On hienoa päästä pelaamaan Kanadaa vastaan ja kokemaan kisatunnelmaa yhdessä joukkueen kanssa, hän avaa tuntojaan.

Tampereen lähiseudulla koko ikänsä asunut Hauta-alus on pelannut aina Ilveksen väreissä. Valinta on tuntunut luontevalta, ja hän on ollut tyytyväinen seuraan. Pelipaikka valikoitui jo lapsena.

-Pääsin pikkujunnuna kokeilemaan eri pelipaikkoja, ja maalivahdin rooli tuntui niistä omimmalta. Siellä tiellä ollaan, hän kertoo.

Hauta-aluksen mukaan hänen vahvuutensa maalivahtina ovat ehdottomasti rauhallisuus ja avauspelaaminen. Joukkueen jäsenenä Hauta-alus haluaa olla helposti lähestyttävä ja haluaa tulla toimeen kaikkien kanssa. Haastavimmat asiat pelaamisessa löytyvät henkiseltä puolelta.

-Pelitilanteiden käsitteleminen ja nollaaminen pelin aikana ja sen jälkeen on välillä vaikeaa.

Myös Hauta-aluksen vanhemmat Jari Hauta-alus ja Ellu Hauta-alus ovat olleet pitkään ja tiiviisti mukana tyttärensä joukkueen toiminnassa ja harrastuksessa yleensä.

-Olen kokenut vanhempieni mukana olemisen hyvänä asiana. Saan heiltä aina tukea, ja tuntuu helpolta purkaa ajatuksia yhdessä, kun kaikki ovat tilanteen tasalla, hän kiittää.

Hauta-alus on saanut juuri lukio-opintonsa valmiiksi ja odottelee nyt yo-kokeiden tuloksia. Jatko-opintoihin liittyvät asiat ovat myös mielessä. Vapaa-aikansa nuori nainen käyttää palautumiseen, ja perheen sekä ystävien kanssa vietetty aika on myös tärkeää.

Voitontahto ja hyvä yhteishenki kannattelee Ilvestä

Ilves on tällä hetkellä Ykkössarjassa viiden pelatun ottelun jälkeen kahdeksannella sijalla. Hauta-aluksen mukaan joukkueen alkukausi ei ole lähtenyt käyntiin ihan odotusten mukaan.

-Siitä huolimatta joukkueessa vallitsee hyvä ilmapiiri ja tahto voittaa. Seuraavat pelit ovat todella tärkeitä tulevaisuuden kannalta, hän arvioi.

Viime perjantaina joukkue kohtasi FoPS:n ja pääsi mittaamaan voitontahtoaan iltaottelussa kotihallissa ja kirjautti siitä pisteet itselleen. Ottelu ei alkanut Hauta-alukselle mitenkään helpoissa merkeissä, kun rengas lipui hänen selkänsä taakse vain viiden sekunnin aloitusvihellyksestä.

-Shokkialun jälkeen kokosin itseni ja pelasin loppupelin omalla tasollani. Avauspelaaminen onnistui hyvin ja pystyin pitämään fokuksen pelissä koko ajan. Joukkueen voiton avaimina olivat hyvä tunne ja joukkueena pelaaminen. Myös maalinteko ja puolustaminen onnistuivat hyvin, hän kertaa.

Tulevana lauantaina Ilves saa vierasottelussa vastaansa UJK:n, joka on voittanut kaikki kolme otteluaan. Hauta-alus odottaa ottelulta tiukkaa vääntöä ja onnistumisia laajalla rintamalla.

-Edellistä peliä ohjasi tunne, ja pelaamista olisi voinut vähän rauhoittaa. Toivotun lopputuloksen kannalta on olennaista keskittyä omaan tekemiseen koko ottelun ajan. Lisäksi yhdessä luodulla tunteella on todella tärkeä rooli yhteispelin ja onnistumisen kannalta, Hauta-alus ennakoi.

SM-runkosarjan viikon ottelut:

Lauantai 21.10.

Haukat – Blue Rings klo 12:30, Järvenpään jäähalli

Kiekko-Espoo – NoU Ringette klo 15:15, Tapiolan harjoitusjäähalli

RNK Flyers – LuKi-82 klo 15:30, Kerttulan jäähalli I

Lahti – Helsinki klo 16:30, SOL Areena

Sunnuntai 22.10.

Helsinki – Kiekko-Espoo klo 12:00, Pirkkolan jäähalli

Blue Rings – Lahti klo 13:45, Tuusulan jäähalli

NoU Ringette – RNK Flyers klo 14:00, Nokian jäähalli

LuKi-82 – Haukat klo 14:30, Luvian jäähalli

Kaikki SM-runkosarjan ottelut näet suorana Ruudusta Ruutu+ Urheilu -tilauksella.

Ykkössarjan alkusarjan viikon ottelut:

Keskiviikko 18.10.

Kiekko-Espoo – NSR klo 19:30, Leppävaaran jäähalli

Torstai 19.10.

Helsinki – Blue Rings Akatemia klo 19:30, Oulunkylän jäähalli

Lauantai 21.10.

Jyske – LL-89 klo 13:30, Laitilan jäähalli

VaPS – VG-62 klo 13:30, Sastamalan jäähalli

FoPS – Haukat klo 14:00, Forssan jäähalli I

UJK – Ilves klo 17:30, Uudenkaupungin jäähalli

Sunnuntai 22.10.

VaPS – UJK klo 12:00, Sastamalan jäähalli

Jyske – Ilves klo 14:30, Laitilan jäähalli

Helsinki – VG-62 klo 15:00, Malmin jäähalli

Kiekko-Espoo – LL-89 klo 16:15, Leppävaaran jäähalli