Haukat tähtää SM-jatkosarjaan – hyökkääjä Maria Kohonen valmiina viikonlopun pistejahtiin

15.11.2023 10:12

Haukkojen hyökkäyspään taituri Maria Kohonen haaveilee Suomen edustamisesta MM-tasolla. (Kuva: Timo Kupiainen)

Järvenpään Haukkojen SM-joukkueessa pelaavan Maria Kohosen alkukausi on ollut nousujohteinen, ja syksy huipentui vuonna 2006 syntyneiden kansainväliseen kehitystapahtumaan nuorten MM-kisojen yhteydessä Calgaryssa, jossa myös Suomen ja Kanadan U18 juniorimaajoukkueet ottivat mittaa toisistaan näytösotteluiden merkeissä.

Maria Kohonen on Järvenpään Haukkojen junioripolun kasvatti. Seuran SM-joukkueen kuopuksen ringettetaival alkoi viisivuotiaana, ja pelivuosia Kohoselle on kertynyt jo kaksitoista. SM-sarjaan Kohonen sai ensikosketuksensa jo viime syksynä, ja kevätkaudella hän urakoi SM-karsintasarjassa ja B-nuorten SM-sarjassa.

-SM-sarjassa pääsee kunnolla haastamaan itseään, sillä vauhti on kovempi, ja tilanteet nopeampia. Kaikki ratkaisut tulisi tehdä ajatuksella, sillä kokeneet vastustajat osaavat rokottaa pienistäkin virheistä, hän sanoo.

Calgaryn kehitystapahtumasta kansainvälistä kokemusta

Kohonen oli yksi niistä U18 ikäluokan pelaajista, joka sai kutsun ensimmäistä kertaa järjestettyyn ja kansainvälisessä yhteistyössä toteutettuun lajin kehitystapahtumaan U21 ikäluokan MM-kisojen yhteydessä Kanadan Calgaryssa. Viikko piti sisällään monipuolista yhdessä ohjattua jää- ja oheisharjoittelua, luentoja ja mentaalivalmennusta.

-Kutsutuksi tuleminen tuntui hyvältä. Reissu oli opettava ja antoisa, vaikka osittain myös rankka, Kohonen summaa.

Suomen ja Kanadan U18 maajoukkueen pelasivat myös kaksi vauhdikasta ja jännittävää näytösottelua, joista Suomi voitti ensimmäisen ja Kanada toisen.

-Pelit menivät ihan hyvin siihen nähden, ettemme olleet harjoitelleet koko porukalla kertaakaan. Kanada on todella sähäkkä ja nopea joukkue, ja heitä vastaan pelatessa pitää olla koko ajan valmiina reagoimaan nopeisiin ratkaisuihin. He ovat myös vahvoja kamppailutilanteissa, hän kuvailee.

Kohonen itse kokee, ettei päässyt näytösotteluissa aivan omalle tasolleen, mutta on silti tyytyväinen omaan suoritukseensa. Kokonaisuudesta jäi hyvä fiilis, ja tärkeimmät opit otettiin mukaan.

-Reissusta jäi käteen monenlaista, niin pelilliselle kuin henkiselle puolelle. Opin paljon uutta lajista ja myös sen ulkopuolella tapahtuvasta toiminnasta.

Monipuolisen pelaajan vahvuuksina luistelu ja peliäly

Viime vuonna SM-karsintasarjasta kevätkaudella vauhtia ottaneelle Haukoille jäi nälkäinen olo, ja tavoite tälle kaudelle on olla kuuden parhaan joukossa, kun runkosarja on pelattu. Kohosen mukaan joukkueen kausi on käynnistynyt ihan hyvin, ja on pelattu niin hyviä kuin huonojakin pelejä.

-Olemme menneet joukkueena eteenpäin, vaikka kehitettävääkin vielä löytyy, hän arvioi.

Tällä hetkellä pääasiassa hyökkääjänä ja sentterinä pelaava Kohonen on monipuolinen pelaaja, joka pystyy auttamaan joukkuettaan myös tehopisteiden muodossa.

-Koen, että luistelu ja peliäly ovat vahvuuksiani. Pystyn kyllä tarvittaessa pelaamaan myös puolustajana, Kohonen kertoo ja toteaa samalla, että takkuisen alkukauden jälkeen oma toivottu taso alkaa löytyä.

-Olen mielestäni jo tähän mennessä ottanut suuria askeleita pelissäni. Joukkueen jäsenenä olen myös viihdyttäjä ja pystyn heittäytymään mukaan kaikenlaiseen, hän kuvailee itseään.

Kohonen toivoo pystyvänsä pelaamaan ringetteä mahdollisimman pitkään, ja haaveissa on Suomen edustaminen.

-Olisi hienoa edustaa Suomea myös MM-kisoissa. Yksi tulevaisuuden tavoitteistani onkin seuraavat nuorten kisat.

Toista vuotta Järvenpään lukiossa urheilulinjalla opiskeleva Kohonen pyrkii löytämään arjestaan mahdollisimman paljon aikaa levolle ja palautumiselle urheilun vastapainoksi.

- Elokuvien ja sarjojen katselu on hyvää tekemistä levätessä. Vietän myös mielelläni aikaa läheisteni kanssa, Kohonen kertoo.

Haukat kohtaa lauantaina Lahden – luvassa kova kamppailu tärkeistä pisteistä

Kohosen Haukat saa lauantaina vieraita Lahdesta, ja luvassa on parhaimmillaan huippujännittävä ottelu, josta ei panosta puutu. Tällä hetkellä joukkueet ovat tasapisteissä Haukkojen ollessa viivan yläpuolella, ja ottelun voitto voi nousta hyvinkin arvokkaaksi. Joukkueiden aiempi kohtaaminen lokakuussa päättyi tasapeliin, joten asetelma on herkullinen.

-Tulossa on todella tiukka ottelu, jossa saa tehdä hommia täysillä alusta loppuun saakka. Toteutetaan harjoiteltuja asioita ja pelataan joukkueena sekä joukkueelle. Näillä pitäisi jo päästä pitkälle, Kohonen ennakoi.

Lahti pelasi menneenä viikonloppuna jännittävän tasapelin Nokiaa vastaan, ja päävalmentaja Opri Aromaan mielestä pelaajien tekeminen jäällä osoitti, mihin joukkue pystyy, kun autetaan toista ja pyritään tekemään joukkuekaverista parempi.

-Onnistuimme pelaamaan vahvan ottelun ilman notkahduksia, joihin pelimme on valitettavasti usein kaatunut, hän kommentoi.

Aromaan mukaan lauantain ottelussa virheisiin ei ole varaa.

-Aiemmassa kohtaamisessamme vastustaja käytti virheemme sataprosenttisesti hyödykseen. Nyt täytyy olla valmiina ja hallita peliä renkaalla. Onnistuminen vaatii kurinalaista pelaamista ja sovituissa asioissa pysymistä. Pitää luottaa prosessiin, hän päättää.
 

Kumpi joukkue onnistuu lauantaina nappaamaan tärkeät pisteet? Haukkojen ja Lahden kohtaamisen, sekä muutkin SM-runkosarjan ottelut näet suorana Ruudusta Ruutu+ Urheilu -tilauksella. Sunnuntaina 19.11. nähdään myös kuukauden ottelu, kun Helsinki kohtaa kotonaan Blue Ringsin klo 12:00 Pirkkolan jäähallissa. Ringette LIVE -studiolähetys on katsottavana suorana Ruudusta Ruutu+ Urheilu -tilauksella.

 

SM-runkosarjan viikon ottelut:

Lauantai 18.11.

Haukat – Lahti klo 12:30, Järvenpään jäähalli

Blue Rings – NoU Ringette klo 13:30, Keravan jäähalli

RNK Flyers – Helsinki klo 15:30, Kerttulan jäähalli

LuKi-82 – Kiekko-Espoo klo 16:30, Luvian jäähalli

Sunnuntai 19.11.

Helsinki – Blue Rings klo 12:00, Pirkkolan jäähalli

NoU Ringette – LuKi-82 klo 14:00, Nokian jäähalli

Lahti – RNK Flyers klo 16:00, SOL Areena

Kiekko-Espoo – Haukat klo 16:45, Tapiolan jäähalli

 

Ykkössarjan alkusarjan viikon ottelut:

Torstai 16.11.

VaPS – FoPS klo 18:30

UJK – Jyske klo 19:30

Lauantai 18.11.

Helsinki – UJK klo 13:00

LL-89 – Haukat klo 14:00

Kiekko-Espoo – Ilves klo 18:30

Sunnuntai 19.11.

Ilves – Helsinki klo 13:45

VG-62 – Kiekko-Espoo klo 15:30

FoPS – Blue Rings Akatemia klo 17:00