Jyske haluaa SM-sarjaan – Haastattelussa maalivahti Jemina Päivöke

17.01.2024 11:17

 

SM-karsintasarjaa pelaavan Jyskeen maalivahti Jemina Päivöke haluaa torjua joukkueensa SM-sarjaan. Kuva: Marko Koivunen

Laitilan Jyske voitti Ykkössarjan alkusarjan kahdella pisteellä ennen Blue Rings Akatemiaa ja Kiekko-Espoota. Alkusarjan hyvä vire on jatkunut myös SM-karsintasarjassa, ja joukkueen tavoitteena onkin nousta SM-sarjaan. Jyskeen maalivahti Jemina Päivöke haluaa onnistumisia joukkueelle ja myös itselleen. Tavoitteisiin pyritään kovalla taistelulla, tinkimättömällä työllä ja luottamalla omaan tekemiseen.

Laitilan Jyskeen veräjää SM-karsintasarjassa maalia vartioiva vuonna 2003 syntynyt Jemina Päivöke on pelannut maalivahtina F-juniori-ikäisestä saakka.

-Silloin kierrätettiin pelipaikkoja, ja tajusin nopeasti, että pärjään paremmin tolppien välissä ja halusin mennä aina maaliin. Iso esikuvani oli silloin Antti Raanta ja halusin olla yhtä hyvä, kuin hän, Päivöke muistelee.

Neljäntoista vuoden ajan ringetteä pelannut Päivöke aloitti lajin parissa kuusivuotiaana. Juniorivuodet hän edusti Rauman Lukkoa siihen asti, kun perustettiin Lukon ja Jyskeen yhdistelmäjoukkue kaudelle 2019–2020. Tähän kauteen liittyy myös hänen tärkein ringettemuistonsa.

-Koko tuo kausi on ikimuistoisin ringettehetkeni. Sillä kaudella kehityin eniten, ja meillä oli aivan huikea porukka kasassa.

-Sen kauden jälkeen siirryin Jyskeeseen pelaamaan. Viime kauden pelasin UJK:ssa, mutta täksi kaudeksi siirryin takaisin Jyskeeseen. Tämä on nyt kolmas kausi Jyskeen väreissä, hän kertaa.

Vahva alkusarja siivitti SM-karsintasarjaan

Jyske sai tälle kaudelle riveihinsä pelaajia myös VG-62:sta, ja Päivökkeen mukaan joukkue oppi nopeasti pelaamaan yhteen. Jyske vei Ykkössarjan alkusarjan nimiinsä voittamalla yhdestätoista ottelusta kymmenen ja SM-karsintasarjapaikka oli tosiasia.

-Pelit ovat menneet voitokkaasti. Haukat onnistuivat pysäyttämään meidät vajaat pari viikkoa sitten, ja tämä antoi meille lisäboostia tuleviin peleihin. Pelit eivät kuitenkaan ole olleet helppoja, ja vastassa on ollut hyviä joukkueita. Olemme taistelleet yhdessä jokaisen pelin alusta loppuun

Päivöke kertoo, että hänen oma kautensa on sujunut vaihtelevasti. Hän työskentelee vartijana Raumalla ja tekee vuorotyötä.

-Fyysisen vuorotyön takia unet ja palautuminen jäävät välillä vähäiseksi, mikä on heijastunut toisinaan peleihin. Olen saanut tasapainotettua ringeten ja työn, ja sitä kautta päässyt taas pelaamisessakin paremmin omalle tasolleni. Joukkueessa ja työpaikalla ollaan ymmärtäväisiä, ja se mahdollistaa pelaamiseni.

Maalivahti tarvitsee räjähtävyyttä ja hyviä hermoja

Jyskeen tavoitteet ovat selvät ja tähtäimessä on nouseminen SM-sarjaan. Se vaatii kovaa taistelua, onnistumisia ja voittamista.

-Onnistumiset treeneissä ovat myös erittäin tärkeitä, ja pyrin siihen myös itse, jotta pääsen näyttämään myös peleissä. Haluan pelata jokaisen pelin paremmin, ja pelin sisällä pyrin nostamaan omaa tasoani jokaiseen erään. Pelit menevät hyvin, kun luottaa omaan tekemiseen, Päivöke luonnehtii omia tavoitteitaan.

Maalivahdin pelipaikka on vaativa ja usein kuumottava, ja tietynlaisista henkisistä ja fyysisistä ominaisuuksista ja on valtavasti hyötyä.

-Maalivahdilta vaaditaan ketteryyttä, räjähtävyyttä ja kestävyyttä, kun pelit ovat fyysisiä. Ketteryys ja räjähtävyys on todella tärkeää, kun vastassa on taitava ja nopea pelaaja. Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on maltti. Maalivahdin tulisi pakottaa pelaaja tekemään huono ratkaisu sijoittumalla oikein ja olemalla tilanteessa keskittyneesti mukana. Useasti maalivahdin pelatessa itsensä ulos tilanteesta pelaaja saa tilaa ja aikaa tehdä ratkaisun.

-Tärkeää on myös hermojen hallinta. On tärkeä osata nollata ajatukset päästetyn maalin jälkeen. Ja jatkamaan peliä omalla tasolla, vaikka renkaita menisi selän taakse useasti yhdessä pelissä. Omia vahvuuksiani on ketteryys maalilla, jäissä pelaaminen ja pelinlukutaito. hän lisää.

Viikonlopun agenda: Kovaa taistelua tärkeistä pisteistä

Jyske on pelannut SM-karsintasarjaa vahvasti ollen nyt toisena neljän pisteen päässä kärkipaikkaa pitävistä Haukoista. Joukkue pelasi viime viikolla UJK:ta vastaan Uudessakaupungissa ja kahmi pisteet mukaansa Laitilaan.

-Ottelun ensimmäinen erä oli todella tasainen. Toisessa erässä saimme pelin meidän hallintaamme. Pääsimme nopeilla viivanylityksillä hyökkäämään ja käytimme maalipaikat. Onnistuimme myös katkomaan UJK:n syötöt keskialueella. Hyvällä ja nopealla pelillä saimme kaksi pistettä meille, Päivöke kertaa ottelua.

Perjantai-iltana joukkue saa vastaansa luvialaisten ylpeyden LuKi-82:n. Joukkueiden edellinen kohtaaminen joulun alla päättyi yhden maalin erolla Jyskeen hyväksi, joten ottelusta voidaan hyvällä syyllä odottaa tasaista ja jännittävää. Sunnuntaina Jyske matkustaa puolestaan Blue Rings Akatemian vieraaksi. Viimeisimmän keskinäisen ottelun tulokseksi kirjattiin tasapeli.

-Perjantaina ja sunnuntaina saamme vastaamme todella taitavat joukkueet. Pelit tulevat olemaan kovia, joten pitää olla alusta asti hereillä. LuKi ja BR Akatemia osaavat käyttää tilanteen hyödyksi, jos meillä tulee notkahduksia pelissä. Pyrimme pelaamaan ehjän ja hyvän kuusikymmentäminuuttisen molemmissa peleissä, Päivöke summaa.

 

SM-jatkosarjan viikon ottelut

Lauantai 20.1.

NoU Ringette – RNK Flyers klo 14:00, Nokian jäähalli

Lahti – Helsinki klo 16:30, Launeen harjoitushalli

Kiekko-Espoo – Blue Rings klo 18:15, Tapiolan harjoitusjäähalli

Sunnuntai 21.1

Helsinki – Kiekko-Espoo klo 12:00, Pirkkolan jäähalli

RNK Flyers – Blue Rings klo 15:30, Kerttulan jäähalli 1

Lahti – NoU Ringette klo 16:00, Launeen harjoitushalli

 

SM-karsintasarjan viikon ottelut

Perjantai 19.1.

Jyske – LuKi-82 klo 18:30, Laitilan jäähalli

Sunnuntai 21.1.

Blue Rings Akatemia – Jyske klo 13:45, Tuusulan jäähalli

Kiekko-Espoo – UJK klo 16:15, Leppävaaran jäähalli

LuKi-82 – Haukat klo 18:00, Luvian jäähalli

 

SM-jatkosarjaa ja SM-karsintasarjaa pääset seuraamaan suorana Ruudusta

Otteluiden katsominen edellyttää maksullista Ruutu+ Urheilu -tilausta. Aikaisemmilta kausilta tuttuun tapaan Ruutu välittää kotikatsomoihin seurojen kanssa yhteistyössä tehtävät fanikameralähetykset sekä monikameratuotannolla toteutettavat kuukauden ottelut, eli Ringette LIVE -studiolähetykset. Eri sarjatasot ovat tunnistettavissa Ruudun alustalla ottelun kuvakkeesta. Kaikki SM-jatkosarjan ottelut ovat myös selostettuja.

 

Ykkössarjan viikon ottelut

Keskiviikko 17.1.

Haukat – Helsinki klo 19:00, Järvenpään jäähalli

Lauantai 20.1.

VaPS – NSR klo 14:30, Sastamalan jäähalli

Sunnuntai 21.1.

VG-62 – LL-89 klo 13:00, Kuparivuoren Areena

Helsinki – Ilves klo 15:00, Malmin jäähalli