Kevään ratkaisupelit asettavat myös tuomareille omat haasteet - ennakossa tuomari Linda Moberg

02.03.2024 11:00

Kun playoff-taistossa tunteet kuumenevat, myös tuomarit saavat painetta osakseen. Kokemus tuo kuitenkin varmuutta kentälle, eikä jokaista huutoa tarvitse ottaa itseensä.

Noin seitsemän vuoden iässä Linda Moberg kuskattiin Forssan jäähallille ensimmäisiin ringetteharjoituksiinsa. Maalivahdin paikka valikoitui lähinnä vapaaehtoisten puutteen vuoksi, mutta se ei Mobergia haitannut. C-junioreihin asti hän malttoi pysyä vain pelaajan roolissa, kunnes pelinohjaajana toimimisen kautta saadut positiiviset kokemukset veivät pillikaupoille.

Lopetin pelaamisen noihin aikoihin, ja silloinen joukkuetoveri ja nykyinen kollega Pauliina Tuusa yllytti minut mukaan tuomarikoulutukseen.  Moberg summaa tuomariuransa alkusysäystä.

Nyt takana on 11 vuotta viheltämistä, joista peräti kahdeksan liittotasolla. Otteluita on kertynyt vyölle tuona aikana lukuisia, ja sitä kautta myös kokemus on karttunut. Miten hän kokee lajin muuttuneen ajan myötä?

- Taso yleisesti lajissa on kasvanut viime vuosien aikana hirmuisesti, ja automaattisesti rikkeet ovat lisääntyneet vauhdin ja taitojen kasvaessa samalla, Moberg analysoi, ja nostaa perään hieman ikävämmänkin muutoksen:

- Jälkipelitilanteet ovat hieman lisääntyneet.

Luonnollisesti kahdeksaan liittotuomarikauteen mahtuu myös useampia ratkaisupelejä, joita Mobergilta löytyy Ykkössarjan puolelta. Kokemukset tuomaroinnista ison panoksen otteluissa eivät kuitenkaan eroa paljoa normaalista runkosarjaottelusta.

Ei oikeastaan sen erikoisempia muistoja, kuin täydet jäähallit ja kovaääninen kannatus!

Vaikka sen erikoisempia muistoja Mobergilta ei löydykään, myöntää hän ratkaisuotteluiden olevan tuomarillekin normaalipelejä haastavampia. Vinkit tähän häneltä toki löytyy takataskustaan.

Kun kevät ja ratkaisupelit koittavat, myös tunteet alkavat kuumeta niin kaukalossa, vaihtopenkillä kuin katsomossakin. Tuomarin tunteet eivät kuitenkaan saa lämmetä, vaan pään pitää pysyä viileänä ja keskittymisen kovana. Jokaista huutoa ei tarvitse rekisteröidä, mutta epäasiallista huutelua ei tarvitse sietää. Luota ammattitaitoosi ja nojaudu tarvittaessa tuomaripariisi – ette te turhaan niitä ratkaisupelejä vihellä!

 

Naisten kilpasarjojen lauantain 2.3. ottelut

SM-jatkosarja

RNK Flyers - NoU Ringette klo 15:00, Kerttulan jäähalli 

SM-karsintasarja

Haukat - Jyske klo 16:30, Järvenpään jäähalli

LuKi-82 - Kiekko-Espoo klo 17:00, Luvian jäähalli

UJK - Blue Rings Akatemia klo 18:00, Uudenkaupungin jäähalli

Naisten Ykkössarja

LL-89 - VG-62 klo 14:00, Lapinlahden jäähalli

NSR - VaPS klo 15:00, Klaukkalan jäähalli

Ilves - Helsinki klo 16:45, Tesoman jäähalli

FoPS - Haukat klo 18:00, Forssan jäähalli

 

SM-jatkosarjaa ja SM-karsintasarjaa pääset seuraamaan suorana RuudustaOtteluiden katsominen edellyttää maksullista Ruutu+ Urheilu -tilausta.