Odotettu playoff -kevät on täällä – naisten kilpasarjojen välierät polkaistaan käyntiin

07.03.2024 12:04

 

Blue Ringsin ja Helsingin väliset kohtaamiset ovat olleet tasaisia läpi kauden. Kuva: Timo Kupiainen

SM-jatkosarjan välieriin selvinneet joukkueet olivat tiedossa jo viime viikolla, mutta Nokian ja Helsingin keskinäinen järjestys ratkesi vasta viikonloppuna Nokian kiriessä kolmannelle sijalle ollen kuitenkin tasapisteissä Helsingin kanssa. Välierissä toisensa kohtaavat siis Blue Rings ja Helsinki sekä Kiekko-Espoo ja Nokia.

Blue Rings ja Helsinki kohtaavat Keravalla – Saavatko tasaiset kohtaamiset jatkoa?

Vakuuttavan kauden pelannut Blue Rings on lähellä tehdä historiaa, sillä naisten SM-sarjamitali olisi nykyseuralle ensimmäinen laatuaan. Päävalmentaja Heidi Petrell kertoo, että joukkueen kausi on ollut pelillisesti tasainen, mutta samalla nousujohteinen. Hän näkee taustalla monia tekijöitä.

-Osa asioista tulee luonnostaan. Viihdymme toistemme seurassa, nauramme paljon, ja urheilijat viettävät paljon vapaa-aikaa keskenään. Olemme myös opetelleet ja vahvistaneet mielestäni toimivan joukkueen kannalta olennaisia asioita, kuten avointa keskustelukulttuuria, ratkaisukeskeisyyttä, myönteistä ajattelua ja systemaattisuutta arjen tekemisessä.

Petrell sanoo, että joukkue ei ole missään vaiheessa mennyt asioiden edelle, ja muun muassa sairastuvan oven käydessä tiheästi haasteet on pystytty kääntämään vahvuuksiksi.

-Mitään draamaa ei ole ollut. Jokainen on nostanut tasoaan kauden aikana, ja materiaalimme on leveä.

Blue Rings kohtaa lauantaina kotonaan Helsingin, ja luvassa on varmasti äärimmäisen kova ja mielenkiintoinen taistelu. Lopputulosten valossa Blue Rings on pelannut jatkosarjan tiukimmat ottelunsa juuri Helsinkiä vastaan.

Helsingin päävalmentaja Nina Sundell sanoo, että joukkueen kausi on ollut ailahteleva sisältäen paljon hyviä pelejä, mutta myös heikompia suorituksia. Virheistä on otettu oppia, ja kehitystä on tapahtunut niin pelillisesti kuin psyykkisellä puolella.

-Välierät tulevat varmasti olemaan vauhdikkaita ja täynnä tunnetta. Pienillä asioilla voi olla yllättävän iso merkitys, ja koko ajan saa olla hereillä, hän ennakoi.

Sundell joukkueineen lähtee ottelusarjaan toteuttamaan yhdessä sovittuja, yksinkertaisia asioita.

-Pelaajat ovat taitavia ja sitkeitä, ja heillä on kyky soveltaa tilanteen mukaan. Jos jotain kaipaisin lisää, se olisi maltti ja kylmäpäisyys ratkaisun hetkiin.

Blue Ringsin Petrell odottaa joukkueensa nauttivan yhdessä ainutlaatuisista peleistä ja onnistumisista.

-Odotan myös sitä, että niin joukkueet kuin tuomarit ovat kuntohuipussaan, ja pelit vaan paranevat loppua kohti hyvässä hengessä. Olemme hioneet pelitapaamme viimeiset viikot, ja palavereja on pidetty usein eri teemoin. Ottelusarja näyttää edetessään, mitä tarvitaan lisää. Nyt on hyvä näin, hän päättää.

 

Kiekko-Espoo ja NoU kokivat monia uudistuksia tälle kaudelle. Kuva: Jani Virolainen

Uudistuneet Kiekko-Espoo ja NoU odottavat tiukkaa välieräsarjaa

SM-jatkosarjassa toiseksi sijoittuneen Kiekko-Espoon päävalmentaja Jouni Levander luonnehtii joukkueensa kautta nousujohteiseksi.

-Olen iloisesti yllättynyt siitä, kuinka hyvin pelasimme runkosarjassa ja myös jatkosarjassa. Joukkueessa tapahtui isoja muutoksia tälle kaudelle, joten lähtökohdat huomioiden olemme pärjänneet mainiosti.

Nokian päävalmentaja Elina Raesola odottaa Kiekko-Espoota vastaan tasaisia ja vauhdikkaita vääntöjä.

-Pelaajaurallani nautin ehkä jopa eniten peleistä Espoota vastaan ja olen tällä kaudella huomannut, että pelit heitä vastaan ovat mukavia myös vaihtopenkin takana. Espoon kanssa keskitytään pelaamiseen välillä kovaakin, mutta aina rehdisti.

-Espoon nuorisokaarti on noussut SM-sarjaan rytinällä, ja etenkin Roosa Vuosalmi on esiintynyt todella ennakkoluulottomasti. Odotan tulevaa mielenkiinnolla, kun molemmat laittavat kaasua vielä napsun verran lisää. Näemme varmasti hyvin mielenkiintoiset välieräsarjat molemmissa pareissa, hän lisää.

Raesola kertoo, että nokialaisten kausi on ollut ailahteleva, mutta varmempi suoritustaso on löytynyt viimeisissä peleissä paremmin. Peli on kehittynyt, ja hän kuvaa tekemistä nousujohteiseksi kaikesta huolimatta.

-Uusia ja nuoria pelaajia tuli joukkueeseen samalla kertaa tavallista isompi määrä, joten sisään ajaminen on vienyt aikaa. Vanhemmat ja kokeneemmat pelaajat ovat siirtyneet uusiin rooleihin, eikä sopeutuminen ole aina helppoa. He ovat kuitenkin ottaneet hienosti vastuuta, Raesola kiittää konkariosastoaan.

Nokialaisia on kurittanut myös sairastelukierre, joka on välillä aiheuttanut hankaluuksia ja turhautumista.

-Joukkueen kasvutarina on tältä kaudelta kesken, mutta olen päivittäin hyvin ylpeä joukkueesta ja tekemisen tason kehittymisestä, hän summaa.

Raesola nostaa puolustuspelaamisen yhdeksi onnistumiseksi tällä kaudella ja hän muistuttaa, että sen on oltava kovalla tasolla myös Kiekko-Espoon liukkaita hyökkääjiä vastaan.

-Pelaajat pitää merkata paremmin, ja huolellisuutta sekä varmuutta pitää lisätä. Kun pelit kovenevat, kokonaisuuden pitää olla vahva paketti. Tavoitteenamme on myös nauttia yhtenäisenä joukkueena, rennosti hymy huulilla, mutta satakymmenen prosenttia lasissa.

Myös Kiekko-Espoon Levander odottaa välieristä muodostuvan tiukkoja kamppailuja kuten tähänastisetkin ovat olleet.

-Mukaan otetaan aiemmista peleistä saadut kokemukset, ehkä vähän lisää kärsivällisyyttä ja malttia tiettyihin tilanteisiin, hän luonnehtii.

SM-välierät pelataan paras viidestä -systeemillä sarjan sijoitusten mukaan muodostettavilla ottelupareilla 1.–4. ja 2.–3. Pelipäivät ovat 9.3., 10.3., 16.3., 17.3. ja 20.3. 2024. Voittajat jatkavat SM-finaalisarjaan ja häviäjät kohtaavat toisensa pronssiottelussa.

 

Viikonlopun SM-välieräottelut:

Lauantai 9.3

Blue Rings – Helsinki klo 13:30, Keravan jäähalli

Kiekko-Espoo – NoU Ringette klo 15:15, Tapiolan harjoitusjäähalli 

Sunnuntai 10.3.

Helsinki – Blue Rings klo 12:00, Pirkkolan jäähalli

NoU Ringette – Kiekko-Espoo klo 14:00 Nokian jäähalli

Katso playoff-ottelut suorana Ruudusta. Katsominen edellyttää Ruutu+ Urheilu –tilausta. 

 

Nousukarsinnoissa kilpaillaan paikasta SM-runkosarjassa

SM-karsintasarjasta nousukarsintoihin tiensä selvittivät selkeästi Haukat ja Jyske. Kahdesta viimeisestä paikasta taisteltiin loppuun asti, mutta lopulta pudotuspeliviivan yli ponnistivat Kiekko-Espoo ja uusintaottelun kautta Blue Rings Akatemia.

SM-nousukarsinta pelataan paras viidestä -systeemillä sarjan sijoitusten mukaan muodostettavilla ottelupareilla. Nousukarsinnat pelataan paras viidestä -systeemillä sarjan sijoitusten mukaan muodostettavilla ottelupareilla 1.–4. ja 2.–3. Pelipäivät ovat 9.3., 10.3., 16.3., 17.3. ja 20.3. 2024. Otteluparien voittajat nousevat SM-runkosarjaan kaudelle 2024–2025.

 

SM-nousukarsintojen viikonlopun ottelut:

Lauantai 9.3.

Haukat – Blue Rings Akatemia klo 16:30, Järvenpään jäähalli

Jyske – Kiekko-Espoo klo 18:00, Laitilan jäähalli

 

Sunnuntai 10.3.

Blue Rings Akatemia – Haukat klo 13:00, Tuusulan jäähalli

Kiekko-Espoo – Jyske klo 16:45, Leppävaaran jäähalli

SM-nousukarsintoja voi myös seurata suorana RuudustaKatsominen edellyttää Ruutu+ Urheilu –tilausta. 

 

Taistelu Ykkössarjan mestaruudesta alkaa

Ykkössarjan jatkosarjassa välieriin porskuttivat vakuuttavasti LL-89 ja Ilves. Kolmannesta ja neljännestä sijasta käytiin NSR:n ja VaPS:n välillä tiukka kamppailu, ja ratkaisu venyi viimeiseen otteluun saakka. NSR vei voiton ja saa välierässä vastaansa Ilveksen, ja VaPS puolestaan matkustaa Lapinlahdelle.

Välierät pelataan paras yhdestä systeemillä sarjan sijoitusten mukaan muodostettavilla ottelupareilla 1.–4. ja 2.–3. Kotietu on sarjan 1. ja 2. sijoittuneilla. Pelipäivä on 9.3.2024. Otteluparien voittajat menevät finaalisarjaan ja häviäjät pronssiotteluun.

 

Ykkössarjan viikonlopun ottelut:

Lauantai 9.3.

LL-89 – VaPS klo 14:00, Lapinlahden jäähalli

Ilves – NSR 15:00, Tesoman jäähalli