Blue Rings finaaleihin Ida Adlerin johdolla – NoU uusi finaalipaikkansa Jenni Linnamäen maaleilla

17.03.2024 14:00

Kuva: Timo Kupiainen

Kauden 2023-2024 SM-finalistit ovat nyt selvillä, ja tiensä kauden huipennukseen raivasivat Blue Rings sekä NoU Ringette!

SM-ringeten välierissä toisensa kohtasivat Blue Rings ja Helsinki sekä Kiekko-Espoo ja NoU Ringette. Kumpikin huipputasaisista sarjoista ratkesi suoraan kolmessa ottelussa, mutta kolmansien otteluiden ratkaisua haettiin sekä Keravalla että Espoossa jatkoeristä. Sankariviitat jatkoerissä harteilleen vetivät Blue Ringsin Ida Adler ja NoU:n Jenni Linnamäki.

Blue Rings oli tyly otteluiden ratkaisuhetkillä

Ensimmäisessä välieräparissa voimiaan mittelivät runkosarjan sekä jatkosarjan voittanut Blue Rings, ja neljänneksi sarjoissa sijoittunut Helsinki. Draamaa ottelusarjasta ei puuttunut, sillä kaikki välieräsarjan ottelut ratkaistiin vain yhden maalin erotuksella. Kaikissa otteluissa tämän erotuksen itselleen suotuisaksi väänsi Blue Rings, joka eteni puhtaasti 3-0 otteluvoiton SM-ringeten finaaliin.

-Haluan kiittää Helsinkiä tasaisesta ja hyvästä ottelusarjasta. Molemmat joukkueet puolustivat tiiviisti, eikä maalinteko ollut helppoa, Blue Ringsin päävalmentaja Heidi Petrell kommentoi päättynyttä välieräsarjaa, ja taustoittaa hieman playoffeja edeltänyttä kautta:

-Olemme valmistaneet peliämme pala palalta kohti kauden loppua, ja asennoituneet kesästä asti siihen, että kautemme tulee olemaan pitkä.

Välieräsarjan ensimmäinen ottelu pelattiin Keravalla. Helsinki sai paremman otteen peliin ensimmäisellä puoliskolla, ja se siirtyikin heti ottelun alussa Emmi Juuselan osumalla johtoon. Johtoasema kesti aina kolmannen erän alkuun saakka, kunnes Blue Ringsin Adler napautti kotijoukkueen ensin tasoihin, ja kypärätempun täydentäneellä osumallaan Blue Ringsin ensi kertaa johtoon. Päätöserässä molemmat joukkueet onnistuivat kertaalleen, joten Iina Kupiaisen osuma merkattiin ottelun voittomaaliksi. Loppulukemat Blue Ringsille 6-5.

-Kovaa kamppailua, huomenna jatkuu, kommentoi Helmi Laivuori ensimmäisen ottelun jälkeen.

Sarjan toinen ottelu startattiin vajaata vuorokautta myöhemmin Helsingissä, missä nähtiin lopulta kevään pudotuspelien kenties jännittävin trilleri. Tasaisesti edenneessä ottelussa joukkueet onnistuivat vuorollaan maalinteossa, ja päätöserään lähdettiin vierasjoukkue Blue Ringsin 2-3 johtolukemissa. Helsinki ei kuitenkaan antanut periksi, vaan kampesi itsensä tasoihin ajassa 58:05 Kia Kosusen huudattaessa kotiyleisöä. Ottelu näytti jo etenevän jatkoerään, kunnes ajassa 59:47, kukapa muu kuin vierasjoukkueen Adler, kaatoi saavillisen kylmää vettä Helsingin niskaan. Ottelun loppulukemat 3-4 Blue Ringsille, ja ratkaisun avaimet käteen kolmanteen otteluun.

Välieräsarjan kolmas ottelu miteltiin viikon tauon jälkeen jälleen Keravalla, missä ottelu sai lentävän alun molempien joukkueiden onnistuessa maalinteossa heti ensimmäisen viiden minuutin aikana. Jälleen tasaisesti edenneessä ottelussa ratkaisua haettiin päätyyn asti, mutta tällä kertaa varsinainen peliaika ei riittänyt ottelun ratkaisemiseen. Jatkoerä ehti vanheta vajaat kaksi ja puoli minuuttia, kunnes sarjalle tyypillinen näky toistui jälleen - kotijoukkueen numero 31, Ida Adler laukoi renkaan maalivahdin jalkojen välistä verkon perukoille, ja äänekkäät voitonjuhlat saivat luvan alkaa. Loppulukemat 6-5 ja välieräsarja 3-0 Blue Ringsille.

-Pelattiin kolme äärimmäisen tiukkaa ottelua, joista viimeinen ratkesi vasta jatkoajalla. Playoffeille tyypillisesti otteluita ratkaisi pieni virheiden hyväksikäyttö, jossa BR onnistui meitä useammin. Eniten kirpaiseekin pelien päättyminen yhden maalin tappioihin. Jasmin Hickman täytti isot saappaat Uusitalon loukkaannuttua, Helsingin Moona Passila summaa päättyneen välieräsarjan.

Molempien joukkueiden kausi jatkuu ensi viikonloppuna 23.3., kun Blue Rings aloittaa SM-finaalit kotonaan NoU:ta vastaan, ja Helsinki matkustaa Espooseen pronssiotteluun.

Välieräsarja Blue Rings - Helsinki 3-0

9.3. Blue Rings - Helsinki 6-5

10.3. Helsinki - Blue Rings 3-4

16.3. Blue Rings - Helsinki 5-4 ja.

Jenni Linnamäki ratkaisijana - NoU Ringette uusi finaalipaikkansa Kiekko-Espoon kustannuksella

Toinen välieräpari SM-ringeten välierissä muodostui viime vuoden finalistin NoU Ringeten ja SM-jatkosarjassa toiseksi sijoittuneen Kiekko-Espoon välille. Otteluista muodostui pienten marginaalien sarja, sillä ratkaisua haettiin peräti kahdesti jatkoeristä. Näissä ja koko sarjassa vahvempi oli NoU, joka eteni SM-finaaleihin puhtaasti 3-0 otteluvoitoin.

-Tasaisia pelejä, vaikka voitot olivat meille 3-0. Avainpelaajina toimivat maalivahti, puolustajat ja Jenni Linnamäki (ratkaisi kaksi jatkoaikapeliä) sekä Maria Wetterstrand (hattutemppu tärkeään paikkaan 1. välierässä), kommentoi NoU Ringeten valmentaja Kosti Salonen välieräsarjan ratkaisseita tekijöitä.

Välieräsarjan ensimmäinen ottelu käytiin Espoossa, missä kotijoukkue Kiekko-Espoo sai sarjaan lentävän lähdön viimeistelemällä kolme maalia avauserään. NoU ei tästä kuitenkaan hätkähtänyt, vaan kiri kolmannessa erässä Wetterstrandin hattutempun johdolla rinnalle ja ohi. Vajaat kymmenen minuuttia ennen päätössummeria Kiekko-Espoon Jenna Hakkarainen toi kotijoukkueen tasoihin, ja sarja eteni ensimmäisen kerran jatkoeriin. Ensimmäinen jatkoerä tahkottiin ilman ratkaisua, mutta toisen jatkoerän alussa vierasjoukkueen Linnamäki laukoi voimalla renkaan ohi Kiekko-Espoon Hanna Minkkisen. Loppulukemat 5-6 NoU:lle.

Ja mihin ensimmäisessä jäätiin, siitä toisessa jatkettiin, kun ajassa 3:47 Linnamäki avasi maalihanat joukkueiden toisessa kohtaamisessa Nokialla. Kotijoukkue lisäsi heti perään maalisaldonsa kahteen ja sai varsin lentävän lähdön toiseen osaotteluun. Kiekko-Espoo sai Luana Perezin toimesta kavennettua ottelun ennen pitkää erätaukoa, joten toiselle puolikkaalle lähdettiin NoU:n tiukassa 2-1 johtoasemassa. Toisen puoliskon alkuun NoU siirtyi jälleen kahden maalin johtoon Mette Nurmisen osumalla, ja näissä asetelmissa jatkettiin aina viimeisille minuuteille saakka. Vierailijoiden Hakkarainen kavensi ottelun ajassa 58:41, mutta tällä kertaa jatkoerää ei nähty kotijoukkueen tiukan puolustuksen ansiosta. Loppulukemat 3-2 NoU:lle ja ratkaisun paikka kolmanteen välieräotteluun.

Kolmas ja lopulta ratkaiseva välieräottelu miteltiin Espoossa. Vierasjoukkue otti johtoaseman haltuun jälleen ensi minuuteilla, tällä kertaa Roosa Salosen onnistumisella. Tiukka puolustustaisto ei lisämaaleja ensimmäisellä puoliskolla nähnyt, vaan ratkaisun hetket koettiin pitkän erätauon jälkeen. Ensin Kiekko-Espoon Hakkarainen toi kotijoukkueen tasoihin, mutta vain hetkeä myöhemmin Linnamäki vei NoU:n uudelleen johtoon. Ajassa 47:25 Minka Levander toi Kiekko-Espoon takaisin samalle viivalle, ja lisämaaleja varsinaisella peliajalla ei nähty. Oli vuorossa välieräsarjan toinen jatkoerissä ratkaistava ottelu. Tällä kertaa jatkoeriä ei tarvittu useampaa, sillä ratkaisun vierasjoukkue NoU:lle toi tuttu nimi – Jenni Linnamäki. Ajassa 66:21 Salonen tarjoili selin maalia kohti olleelle Linnamäelle paikan, josta upealla kääntölaukauksella rengas verkon perukoille ja NoU finaaleihin. Loppulukemat 2-3 ja ottelusarja puhtaasti 0-3 NoU:lle.

-Välieräsarja oli todella tiukka ja erot pienet, joten tärkeässä roolissa olivat pienet yksityiskohdat. Kumpikin joukkue puolusti tiukasti, joten paremmin maalipaikkansa hyödyntänyt joukkue vei voiton, toteaa Kiekko-Espoon Iiris Pitko.

Joukkueiden kausi jatkuu, kun NoU kohtaa SM-finaaleissa Blue Ringsin, ja Kiekko-Espoo isännöi Helsinkiä lauantaina 23.3. pelattavassa pronssiottelussa.

Välieräsarja Kiekko-Espoo – NoU Ringette 0-3

la 9.3. Kiekko-Espoo – NoU Ringette 5-6 ja.

su 10.3. NoU Ringette – Kiekko-Espoo 3-2

la 16.3. Kiekko-Espoo – NoU Ringette 2-3 ja.

SM-finaaleja ja pronssiottelun pääset seuraamaan suorana RuudustaOtteluiden katsominen edellyttää maksullista Ruutu+ Urheilu -tilausta.