SM-mitaliottelut starttaavat lauantaina

22.03.2024 14:12

SM-finaaliotteluissa toisensa kohtaavat Blue Rings ja NoU Ringette. Kuva: Timo Kupiainen

Ringeten kuumimmat ottelut ovat edessä tulevana viikonloppuna, kun koko kauden odotettu SM-finaalisarja pyörähtää käyntiin. SM-finaalisarja pelataan paras viidestä -systemmillä ja ensimmäinen Blue Ringsin ja NoU Ringeten SM-finaaliottelu pelataan lauantai iltapäivällä Blue Ringsin uudessa kotihallissa Keravalla. NoU Ringette ja Blue Rings kairasivat molemmat tiensä finaalisarjan voittamalla omat välieräsarjansa puhtaasti kolmessa ensimmäisessä ottelussa. 

Kymmenen kautta perätysten kahden parhaan joukossa pelannut NoU Ringette saa vastaansa SM Finaali -ensikertalaisen Blue Ringsin

NoU Ringeten maalivahti Kaisa Katajisto kertoo joukkueen asettaneen kauden alussa tavoitteeksi finaalipelit, ja tavoitteen saavuttaminen on vaatinut paljon työtä ja taistelua. Joukkueen kausi on ollut nousujohteinen ja pisteistä taisteltiin, jotta niitä saatiin kasaan tarvittavasti päästäkseen neljän parhaan joukkoon ja välieräpeleihin.

- Välierässä vastassa oli edellisiltä kausilta suhteellisen tuttu Kiekko-Espoo, välieräsarja oli kuitenkin todella tiukka ja olisi voinut kääntyä miten päin vain. Nyt on käännetty katseet kohti finaalisarjaa ja olemme katsoneet Blue Ringsin pelejä ja pohdittu yhdessä joukkueen kanssa miten lähdemme finaalisarjaa pelaamaan, Katajisto summaa edellisen viikon tunnelmia.

NoU Ringetelle tämä tulee olemaan kymmenes peräkkäinen kausi SM-sarjan kahden parhaan joukossa. Kaudella 2019-2020 loppupelit jäi pelaamatta koronapandemian vuoksi, joten yhtä kautta lukuun ottamatta NoU Ringette on pelannut kymmenen vuotta putkeen kevään finaalisarjassa. 

- Pelaajilla on paljon kokemusta paineista sekä siitä mitä välierä- ja finaalisarjojen kaltaiset lyhyet sarjat vaativat, jotta voitto naarataan. Joukkue puhuu yhdessä paljon siitä, miten haluttaisiin pelata. Pystymme joukkueena auttamaan valmentajaa, jottei olisi vain hänen harteillansa miten peliä toteutetaan, Katajisto kertoo.

Molempien finaalijoukkueiden välieräparit olivat melko vähä maalisia ja kaikki ottelut päättyivät vain yhden maalin erolla. Kuudesta välieräpelistä jopa kolme ratkaistiin vasta jatkoajalla, joten finaalisarjasta on povattavissa vähintäänkin yhtä tiukkaa peliä. 

- Maalivahtipeli tulee olemaan isossa roolissa molemmissa päissä, sillä odotan finaalisarjasta  vähintään yhtä tiukkoja pelejä, kuin välieristä. Blue Ringsin maalivahdit ovat pelanneet todella hyvin, toivotan heille paljon tsemppiä finaaleihin. Kaikkia varmasti jännittää, mutta nämä ovat hienoja pelejä päästä pelaamaan, Katajisto hehkuttaa.

Blue Ringsin päävalmentaja Heidi Petrell kertoo joukkueensa valmistautuneen tulevaan koitokseen läpi kauden. Joukkue on syksyllä aloittanut puhtaalta pöydältä yhteisen pelisysteemin harjoittelun ja kasvattanut sitä suunnitelmallisesti läpi kauden. Joukkueen peliä on avattu, keskusteltu ja hiottu niin, että yhteinen näkemys on muodostunut vahvaksi.

- Joukkue on sitoutunut mahtavalla asenteella ensimmäisistä harjoituksista lähtien. Olemme opetelleet voittamaan tällä kaudella.  Välieräsarjassa olimme useaan kertaan tappiolla, kun taas runko- ja jatkosarjan kaasuttelimme usein johtoasemassa. Emme silti ole suostuneet häviämään montaa kertaa, Petrell tuumii.

Molemmilla joukkueilla on merkittäviä vahvuuksia ja se on selvää, sillä onhan kyseessä kaksi Suomen parasta Ringeten SM-sarjajoukkuetta. Blue Rings on ensikertalainen finaalisarjassa ja siinä on etunsa, sillä palo pelaajien sisällä heijastuu heidän tekemiseensä pelikentällä. Vaikka joukkue on ensimmäistä kertaa SM-sarjan finaaleissa, on joukkueen pelaajilla erilaista kokemusta vyöllään. Joukkueesta löytyy niin aikuisten kuin nuortenkin maailmanmestareita, kuten vastustajaltakin.

- Olemme varmasti enemmän kuin valmiit tekemään niin paljon töitä kuin voittoihin vaaditaan. Joukkueemme nälkä ja voitontahto voisi siirtää vuoria enkä rehellisesti ole ennen kokenut kollektiivina vastaavaa. Jokainen pelaaja haluaa tehdä historiaa omalla polullaan, mutta myös kunniaa tälle uskomattomalle joukkueelle ja seuralle. Sanon tämän pieni pilke silmäkulmassani; jos et ole vielä koskaan saavuttanut tiettyä tavoitetta, olet valmis repimään tarvittavan sielustasi, sydämestäsi ja selkänahastasi, Petrell summaa.

Huomion arvoista on myös NoU Ringeten penkin takana seisova päävalmentaja Elina Raesola, joka Petrellin tapaan on uuden edessä, uudessa roolissa. Raesolalla finaalisarjoja on kokemuspankissa lukuisia pelaajana ja pelaajavalmentajana, mutta kausi on ollut ensimmäinen kokonainen kausi SM-sarjajoukkueen päävalmentajana. Petrell puolestaan aloitti tällä kaudella merkittävän tauon jälkeen uudelleen päävalmentajana SM-sarjassa, joten on sanomattakin selvää, että tuoreet päävalmentajat ovat tehneet merkittävää työtä luotsatessaan joukkueensa finaalisarjaan!

Viikonlopun SM-finaaliottelut

Lauantai 23.3. Blue Rings – NoU Ringette klo 13:30, Keravan Energiahalli
Sunnuntai 24.3. NoU Ringette – Blue Rings klo 15:00, Nokian jäähalli

SM-finaaleja pääset maksuttomasti seuraamaan suorana Ruudusta ja ISTV:stä yhteistyössä Atlantis Median kanssa. 

SM-pronssiottelussa toisensa kohtaavat Kiekko-Espoo ja Helsinki Ringette. Kuva: Timo Kupiainen

Kiekko-Espoo ja Helsinki Ringette kohtaavat viime kauden tapaan pronssiottelussa

Lauantaina pelataan myös SM-sarjan pronssiottelu, jossa vastakkain asettuu Kiekko-Espoo ja Helsinki Ringette. Pronssiottelupari on toisilleen tuttu myös viime kaudelta, jolloin Kiekko-Espoo vei pidemmän korren. Joukkueiden tiukat välieräpelit päättyivät edellisviikonloppuna, mutta molemmat joukkueet ovat kääntäneet katseensa tulevaan pronssiotteluun.

- Välierät olivat joukkueelle iso pettymys, joten olemme tehneet paljon töitä niin henkilökohtaisella tasolla kuin joukkuenakin sen eteen, että katseet on voitu kääntää kohti uutta tavoitetta, Kiekko-Espoon varakapteeni Iiris Pitko kertoo joukkueen tunnelmista

- Välieräottelut on käyty joukkueen kanssa läpi ja katseet on suunnattu täysin lauantain pronssipeliin. Otamme välierien taistelutahdon mukaan ja jatkamme samalla hyvällä tekemisellä kauden viimeiseen peliin, Adele Vuorinen kuvaa kuluvan viikon ajatuksia puolestaan Helsinki Ringeten riveistä.

Vuoden takainen pronssiottelu oli kertakaikkinen trilleri, kun neljännen erän lopussa nähtiin tasoitus ja johtomaaleja molemmissa päissä. Lopulta trillerin viimeisteli Kiekko-Espoon tasoitusmaali vain seitsemän sekuntia ennen päätössummerin soittoa. Ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajalta ja ottelun lopputulosta odotettiinkin toiseen jatkoerään saakka, kun viimein Kiekko-Espoo viimeisteli ja aloitti pronssijuhlat.  

- Viime kaudella lähtökohdat pronssiotteluun olivat aika erilaiset verrattuna tähän kauteen, joten aika puhtaalta pöydältä lähdetään pelaamaan. Tietenkin vuoden takaisesta pronssiottelusta saatu kokemus tuo jonkin verran itsevarmuutta, mutta lähdemme avoimin mielin otteluun. Itse haluan antaa vielä kerran kaikkeni tälle joukkueelle tällä kaudella ja näyttää mihin pystymme, Pitko summaa ajatuksiaan.

- Stadi lähtee lauantain peliin puhtaalta pöydältä. Uusi kausi, uusi peli. Oma fiilis on hyvä, mutta samalla hieman haikea, kun kautta on vain yksi peli jäljellä. Kiva kuitenkin päästä pelaamaan yhdessä vielä kerran. Etenkin Kiekko-Espoota vastaan pelit sytyttää aina, Vuorinen toteaa.

Joukkueet ovat kohdanneet toisensa tämän kauden aikana yhteensä viisi kertaa ja jokainen ottelu on ollut tasainen. Kymmenestä jaossa olleesta pisteestä Helsinki Ringette on onnistunut naaraamaan itselleen joukkueiden välisistä kohtaamisista kolme, mutta joukkue on sisuuntunut ja valmis haastamaan Kiekko-Espoon vielä kerran tällä kaudella. Kiekko-Espoo on puolestaan ollut tasaisen vakuuttava läpi kauden, joten jännityksellä jää ringettekansa odottamaan, kumman joukkueen kauloja pronssiset mitalit koristavat lauantai illalla!

SM-pronssiottelu

Lauantain 23.3. Kiekko-Espoo – Helsinki klo 17:45, Tapiolan harjoitusjäähalli

SM- pronssiottelun pääset seuraamaan suorana Ruudusta. Otteluiden katsominen edellyttää maksullista Ruutu+ Urheilu -tilausta.