Heidi Mattilalle 300 ottelua täyteen – SM-ringetessä luvassa kaksi täyttä kierrosta

01.10.2021 10:09

Kuva: Jani Virolainen

SM-ringetteä pääsee viikonloppuna nautiskelemaan kahden täyden kierroksen edestä, kun taas Ykkössarjassa puolet viikon kierroksista pelataan jo arkena. Yksi viikonloppua innolla odottava joukkue on Nokian Urheilijat, jonka puolustaja Heidi Mattila tulee ylittämään lauantaina 300 SM-ottelun merkkipaalun.

Mattila pelasi ensimmäisen SM-ottelunsa Luvian Kiekon riveissä kaudella 2011–2012. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin luvassa on jo uran 300. SM-ringetteottelu Nokian väreissä. Saimme Mattilan haastatteluun ja kysyimme, miltä rajapyykin rikkominen tuntuu.

- Hienolta, tekeehän se jo yhteensä 1200 erää! Plus jatkoajat. Paitsi ensimmäisinä SM- sarjakausina taidettiin pelata 3x20 min pelejä eli ei voi ihan suoraan neljällä kertoa, Mattila vastaa nauraen.

Mattilan ringettetaival alkoi Rauman Lukossa, jossa hän pelasi kaikki juniorivuotensa. B-juniorivuosien jälkeen edessä oli seuran vaihdos, kun Mattila päätti ottaa urallaan seuraavan askeleen ja siirtyä Luvian Kiekkoon pelaamaan naisten SM-sarjaa. Mattila pelasi ensimmäiset SM-kautensa Luvialla, josta matka jatkui Nokialle, jossa Mattila pelaakin edelleen.

Mattila on tuttu kasvo kevään pudotuspeleissä ja SM-finaaliareenoilla. Ringetteuran unohtumattomimpia hetkiä kysyttäessä esiin nousevatkin monet playoff-keväät ja etenkin finaalit, joiden päätteeksi on päässyt nostamaan joukkueen kanssa kädet ilmaan. Mattilan saldo kevään pudotuspeleistä onkin kova: kymmeneltä SM-vuodelta löytyy neljä Suomen mestaruutta, neljä SM-hopeaa sekä yksi SM-pronssi. Lisäksi Mattila nostaa esiin erityisesti joukkueen kanssa jaetut hetket:

- On ollut mahtavaa pelata viimeiset kahdeksan vuotta samassa joukkueessa Nokialla, jossa on yhdessä kasvettu niin pelaajina kuin ihmisinäkin ja jaettu toistemme parhaat sekä huonoimmat päivät. Ringeten parista tulee varmasti jäämään monia elinikäisiä ystäviä, Mattila kertoo.

Uudella pelipaikalla tähän kauteen

Mattila on pelannut lähes koko uransa hyökkääjänä, kunnes viime kauden lopussa pelipaikka koki nopean muutoksen:

- Viime keväänä runkosarjan päättyessä joukkueessamme tuli valitettava loukkaantumissuma puolustuspäähän, jolloin sinne tarvittiin väliaikaisesti vähän vahvistusta. Valmentajamme Jonna Satama kysyi, otanko haasteen ”viikossa välieräpakiksi” vastaan, ja totta kai otin, Mattila kertoo muistellen viime kevättä.

Lyhyen, muutaman treenin kestäneen perehdytyksen jälkeen Mattila löysi itsensä uudelta pelipaikalta kauden tärkeimpien pelien kynnyksellä:

- Sain hyvän perehdytyksen ja homma lähti rullaamaan aika nopeasti. Huomasin, että itseasiassa puolustaminen voisi sopia insinöörimäiselle luonteelleni ihan hyvin: puolustajana pitää lukea vastustajan hyökkääjiä tarkasti ja sijoittua sen mukaisesti, kun taas hyökkääjänä on hyväkin tehdä vähän luovempia ratkaisuita. Katsotaan mihin kausi vie, mutta on mahtavaa, kun on vähän uusiakin tuulia omassa pelaamisessa. Ja onhan siitä apua, että on nähnyt peliä paljon hyökkääjän näkökulmasta.

Edessä kauden ensimmäinen kahden pelin viikonloppu

Nokian joukkue käynnisti viime lauantaina kauden kotivoitolla, kun NoU peittosi viime kauden välierävastustajan Kiekko-Espoon 8–3-lukemin. Tulevana viikonloppuna Mattilalla ja Nokialla on edessään ensin tiukka paikalliskamppailu Ilvestä vastaan lauantaina vieraissa, ja sunnuntaina puolestaan vastaan luistelee Helsinki Ringette kotikaukalossa Nokialla.

- Molemmat viikonlopun pelit tulevat varmasti olemaan vauhdikkaita, sillä kummassakin joukkueessa on paljon taitavia nuoria pelaajia. Viime viikonloppuna saatiin ihan hyvä startti kauteen, joten siitä pyritään jatkamaan! Mattila päättää.

SM-ringeten viikonlopun ottelut:

Lauantaina 2.10.

Helsinki – Jyske, Vuosaaren jäähalli klo 13:00

Kiekko-Espoo – Blue Rings, Tapiolan harjoitusjäähalli klo 14:45

RNK Flyers – Lahti, Kerttulan jäähalli 1 klo 15:30

Ilves – NoU, Tesoman jäähalli klo 17:15

Sunnuntaina 3.10.

NoU – Helsinki, Nokian jäähalli klo 14:00

Kiekko-Espoo – Ilves, Tapiolan harjoitusjäähalli klo 14:15

Jyske – RNK Flyers, Laitilan jäähalli klo 15:30

Blue Rings – Lahti, Tuusulan jäähalli 2 klo 18:45

Katso SM-runkosarjan ottelut maksutta Ruudusta. Lisätietoa Ruudun kanssa tehdystä sopimuksesta täältä

 

Ykkössarjan viikon ottelut:

To 30.9. Helsinki - NSR  6-10 (2-2, 2-2, 2-2, 0-4)

Pe 1.10. Haukat – Blue Rings, Järvenpään jäähalli klo 18:30

La 2.10. LuKi-82 – KaPa-51, Luvian jäähalli klo 16:30

La 2.10. Helsinki – VG-62, Malmin jäähalli klo 17:45