SM-finaalijoukkueet ovat selvillä, ratkaisua jouduttiin hakemaan viidennestä välierästä

23.03.2023 09:05

Nokian ja Helsingin välinen välieräsarja venyi viidenteen välierään asti. (kuva: Jani Virolainen)

Keskiviikkona ringeten SM-sarjan viides ja ratkaiseva välieräottelu tarjosi katsojille sydämentykytyksiä ja hienoja läpiajomaaleja. Lopulta hallitsevan Suomen mestarin Nokian kokemus ratkaisi ottelun, ja joukkue peittosi Helsingin vahvan kolmannen ja neljännen erän ansiosta 8-2 lukemin.

Panokset Nokian Urheilijoiden (NoU) ja Helsinki Ringeten viidenteen ja ratkaisevaan välierään lähdettäessä olivat molemmille joukkueille selvät: voittajajoukkue jatkaa taistelua Suomen mestaruudesta, häviäjä matkaa pronssiotteluun. Ottelusta tiedettiin tulevan tasainen, mitä myös molempien joukkueiden valmentajat Nina Sundell ja Kosti Salonen ennakoivat ottelun alla.

Ottelu alkoi räväkästi, ja lähes kaksisataapäinen kotiyleisö haukkoi henkeään ensimmäistä kertaa jo minuutin pelin jälkeen, kun Nokian hyökkääjä Maija Väyrynen petasi Roosa Saloselle avopaikan ja tyhjän maalin. Salonen ei kuitenkaan onnistunut laukomaan suoraan syötöstä, ja Helsingin puolustaja Ava Ypyä ehti pelastamaan tilanteen. Vaarallisia paikkoja nähtiin molemmissa päissä, kun ensin Helsingin Helmi Laivuori pääsi mittaamaan Nokian maalilla torjunutta Kaisa Katajistoa. Toisessa päässä puolestaan Nokian Mette Nurmisen laukaus osui tolppaan.

Ajassa 4:59 nähtiin ensimmäinen maali, kun vierasjoukkueen Minka Tiihonen ujutti renkaan maaliin Katajiston jalkojen välistä. Pirteästi läpi ottelun esiintynyt Nokian puolustaja Hanna Ovaska toi joukkueensa tasoihin erän loppupuolella näyttävän yksilösuorituksen päätteeksi. Ensin hän riisti renkaan puolustuspäässä ja nosti pelin hyvällä jalalla keskialueelle. Rengas siirtyi nopeasti keskialueelta Kaisa Hurskeelle ja Hurskeelta takaisin hyökkäykseen nousseelle Ovaskalle, jonka puolikorkea rannelaukaus ohitti Helsingin maalivahti Mona Rytkösen. Näin ensimmäinen erä päättyi kutkuttavissa 1-1-lukemissa.

Helsingille tarjottiin johtomaalia heti toisen erän alkuun, kun nopeasta pelin käännöstä Kia Kosunen ja Camilla Ojapalo pääsivät kahdella yhtä vastaan vastahyökkäykseen. Ojapalon veto suuntautui kuitenkin päin Katajistoa. Maali roikkui ilmassa, kun heti seuraavasta hyökkäyspään aloituksesta Tiihosen kuti osui takatolppaan. Peli oli ajoittain hyvinkin fyysistä, ja jaetut jäähyminuutit olivat vähissä. Erityisesti Helsingin tiukka pelaajavartiointi teki Nokian avaamisesta todella vaikeaa, ja vierasjoukkue saikin monesti karvattua renkaan keskialueella ja käännettyä pelin painopisteen takaisin Nokian päähän.

Kolmatta maalia saatiin odottaa toisen erän loppuun asti. Asialla tällä kertaa Nokian pelaajavalmentaja Elina Raesola, jonka tulinen rannelaukaus painui vastustamattomasti etukulmasta sisään suoraan hyökkäyspään aloituksesta. Tällä kaudella huiman 3000 tehopisteen rajapyykin rikkonut Raesola pääsi yrittämään vielä uudestaan samasta paikkaa, mutta tällä kertaa veto painui aavistuksen ohi takakulmasta. Enempää maaleja ei erässä enää nähty, joten pitkälle erätauolle lähdettiin kotijoukkueen hienoisessa 2-1-johdossa.

Erinomaisesti pelannut puolustaja Hanna Ovaska pääsi tuulettamaan ottelussa välieräsarjan toista maaliaan. (kuva: Jani Virolainen)

Kolmannen erän alussa molemmat joukkueet hakivat hanakasti lisämaaleja, ja maalikehikko toimi maalivahtien ystävänä molemmissa päissä: Ensin Helsingin ensimmäisen maalin tehnyt Tiihonen osui ylärimaan, ja toisessa päässä Nokian Väyrysen pommi kilahti takatolppaan. Väyrynen sai kuitenkin pian uuden mahdollisuuden läpiajosta, eikä hän erehtynyt. Maalivahti Katajisto avasi nopeasti ylös puolustaja Lotta Kujalalle, joka jatkoi renkaan suoraan Raesolalle ja tämä luistelukilpailun voittaneelle Väyryselle. Kauden maalipörssin kakkossijaa hallussaan pitävän Väyrysen kädet eivät tärisseet, kun hän viimeisteli läpiajosta kotijoukkueen 3-1-johtoon. Helsinki sai luotua vaarallisia paikkoja, mutta viimeistely jätti toivomisen varaa. Nokia puolestaan hyödynsi paikkansa tehokkaammin ja sai flow-tilan päälle, kun Raesola ja Jenni Linnamäki osuivat kumpikin kertaalleen johdattaen joukkueen 5-1 johtoon viimeiselle erätauolle lähdettäessä.

Neljännessä erässä Nokia jatkoi hyvää virettään ja siirtyi turvallisen tuntuiseen 6-1-johtoon Maria Wetterstrandin maalilla. Erinomaisen pelin pelannut Tiihonen herätti vielä helsinkiläisten toiveet, kun hän hyödynsi nokialaispuolustajan maskin ja tarkka veto puolustajan jaloista painui maalin takakulmaan. Helsinki ei kuitenkaan onnistunut enää lisäämään uutta vaihdetta silmään, mikä olisi tarvittu neljän maalin takaa-ajoaseman umpeen kuromiseen. Nokia puolestaan rokotti kovalla prosentilla Helsingin riskinotot, kun Wetterstrand ja Väyrynen viimeistelivät molemmat vielä illan toisensa. Näin Nokia sinetöi SM-finaalipaikan itselleen loppuluvuin 8-2.

- Joukkuekaveria lainatakseni oli kiva nähdä tuttuja pelaajia jäällä. Tänään noustiin lähemmäs omaa tasoamme. Eilisestä lähtien on ollut hyvä fiilis ja luotto omaan joukkueeseen kova, Nokian varakapteeni Hanna Ovaska kuvasi tunnelmia ottelun jälkeen.

- Pysyttiin hyvin kaksi erää mukana, mutta Nokia pääsi rokottamaan virheistämme. Tänään ei pystytty etumatkaa kuroa umpeen. Kaikkemme annettiin, kommentoi Helsingin molemmat maalit viimeistellyt Minka Tiihonen.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin kotijoukkueelta ottelussa 2+2 tehot nakuttanut Elina Raesola, ja Helsingiltä puolestaan hienon välieräsarjan pelannut hyökkääjä Emmi Juusela. Maalivahtien torjunnat ottelussa: Kaisa Katajisto 38/40 ja Mona Rytkönen 35/43.

- Työmoraalimme oli tänään huipussaan ja onnistuimme pitämään Helsingin pois vaarallisilta maalipaikoilta, Nokian pelaajavalmentaja Elina Raesola kiteytti ottelun jälkeen.

- Kahdella maalilla harvoin pelejä voittaa. Hienosti taisteltiin koko välieräsarja ja valmentajana olen todella ylpeä meidän joukkueesta, Helsingin päävalmentaja Nina Sundell summasi.

Välieräsarja: NoU Ringette – Helsinki 3-2

La 11.3. klo 15:00 NoU – Helsinki 6-7 ja. (3-2, 0-1, 0-2, 3-1, 0-1)

Su 12.3. klo 15:00 Helsinki – NoU 6-9 (0-4, 1-3, 2-1, 3-1)

La 18.3. klo 15:00 NoU – Helsinki, 5-4 ja. (1-0, 2-1, 0-2, 1-1)

Su 19.3. klo 12:00 Helsinki – NoU 9-7 (2-1, 1-2, 2-1, 4-3)

Ke 22.3. klo 18:30 NoU – Helsinki 8-2 (1–1, 1–0, 3–0, 3–1)

Näin Nokian matka jatkuu tulevana lauantaina 25.3. käynnistyvään SM-finaalisarjaan, jossa vastaan asettuu sarjavaiheen voittanut RNK Flyers. Ensimmäisessä SM-finaalissa tehdään heti historiaa, kun RNK:n ringettelegenda Petra Ojaranta pelaa uransa 700. SM-ottelun. Tähän on pystynyt aikaisemmin vain yksi pelaaja. SM-finaalisarja pelataan paras viidestä -systeemillä. Helsingissä lauantaina 25.3. pelattavasssa pronssiottelussa nähdään paikallistaisto, kun pronssimitalista taistelevat Helsinki ja Kiekko-Espoo. Lauantain ensimmäinen SM-finaali on katsottavissa maksutta Ruudusta ja ISTV:stä. Muiden mitaliotteluiden katsominen edellyttää Ruutu+ Urheilu -tilausta