Tulikuuma SM-finaalisarja käynnistyy lauantaina – luvassa myös SM-pronssijuhlat ja sunnuntaina Ykkössarjan mestaruustaistelu

23.03.2023 23:48

 

RNK Flyers ja NoU Ringette taistelevat Suomen mestaruudesta. Kuva: Jani Virolainen

Viikonloppuna eletään ringettekevään huippuhetkiä, kun kauden odotetuimmat pelit pyörähtävät käyntiin. SM-finaalisarja pelataan paras viidestä -systeemillä, ja ensimmäinen SM-finaali RNK Flyersin ja NoU Ringeten välillä pelataan lauantaina iltapäivällä Raisiossa. Ottelussa tehdään heti historiaa, kun RNK:n ringettelegenda Petra Ojaranta pelaa uransa 700. SM-ottelun. Tähän on pystynyt aikaisemmin vain yksi pelaaja.

Pronssimitalin kohtalo ratkaistaan niin ikään lauantaina, kun Helsinki Ringette saa vastaansa Kiekko-Espoon. Sunnuntaina RNK ja NoU kohtaavat uudestaan Nokialla, ja iltapäivän päätteeksi Ykkössarjan mestaruus ratkeaa Forssassa, kun FoPS ja UJK ottavat toisistaan mittaa vielä kerran.

RNK Flyers ja NoU Ringette taistelevat Suomen mestaruudesta

RNK Flyersin kapteeni Susanna Tapani kertoo, että välieräsarja Kiekko-Espoon kanssa oli odotetun tiukka ja pelit olivat vauhdikasta ringetteä.

-Kaksi ensimmäistä peliä ratkesivat vasta viimeisessä erässä, ja lopputulos olisi voinut olla myös toisinpäin. Saimme pidettyä vastustajan parissa maalissa jokaisessa pelissä, ja se antoi meille mahdollisuuden voittoon. Viimeistelimme hyvin omista paikoistamme, ja varsinkin viimeisessä pelissä ketsuppipullo aukesi kunnolla, kertaa Tapani, joka takoi välierissä peräti yksitoista maalia ja antoi seitsemän maaliin johtanutta syöttöä. 

RNK Flyers jyräsi runkosarjan läpi vahvasti ja vakuuttavasti, ja Tapani tietää joukkueensa kantavan ennakkosuosikin viittaa. Hän luottaa siihen, että joukkueen oma peli riittää loppuun asti.

-Tunnelma on odottava ja innostunut. Lähdemme hyvällä itseluottamuksella tulevaan viikonloppuun. 

RNK:n finaalivastustaja ja hallitseva Suomen mestari NoU Ringette on pelikenttien kestomenestyjä, ja joukkue on ollut SM-sarjan mitalisijoilla yhtäjaksoisesti kaudesta 2014–2015 saakka.

-Nokia on erittäin kokenut ja menestynyt joukkue. Molemmilta finaalisarjaan edenneiltä joukkueilta löytyy ratkaisuvoimaa hyökkäyspäästä, joten puolustus- ja maalivahtipeli tulevat olemaan isossa roolissa, Tapani sanoo.

Toisessa välieräsarjassa Helsinki tarjosi nokialaisille tiukan vastuksen ja venytti ratkaisua viidenteen otteluun saakka.

-Sarja oli tiukka. Hankalista hetkistä huolimatta uskoimme koko ajan omaan tekemiseemme, NoU:n kapteenit Kaisa Viren, Hanna Ovaska ja Kaisa Hurske kertovat.

-Joukkue lähtee finaalisarjaan hyvillä ja odottavilla fiiliksillä. Odotamme kovatasoisia ja vauhdikkaita pelejä. RNK on tasokas joukkue aina valmentajista pelaajiin saakka. 

Kahden kovan ja kokeneen joukkueen välinen finaalitaistelu tulee varmasti olemaan tiukka, ja pienet asiat voivat nousta ratkaisevaan asemaan.

-Jatkamme omaa hyvää peliämme, johon kuuluu tiukka puolustus- ja maalivahtipeli, laadukas viimeistely hyökkäyspäässä ja koko ottelun ajan kestävä paineistus. Finaaleissa ratkaisee paljon myös henkinen puoli, mutta uskon, että meillä on tarpeeksi kokemusta pärjäämään myös sillä saralla, Tapani ennakoi voiton avaimia.

-Täytyy keskittyä omaan tekemiseen ja pelata kurinalaisesti omaa peliämme. Tähän mukaan ripaus ”noutajahenkeä”, niin hyvä tulee, NoU:n kapteenisto päättää.

 

Ensimmäinen SM-finaali pelataan Raision jäähallissa. Ottelu alkaa klo 15:00, ja se on katsottavissa suorana maksutta Ruudusta ja ISTV:stä.

 

Helsinki Ringette kohtaa SM-pronssiottelussa Kiekko-Espoon. Kuva: Timo Kupiainen

Helsinki Ringette ja Kiekko-Espoo kohtaavat pronssiottelussa 

Lauantaina ratkaistaan myös SM-sarjan pronssisijan kohtalo, kun Helsinki ja Kiekko-Espoo iskevät yhteen Helsingissä. 
Viime kaudella pronssia saavuttanut Helsinki ei antanut nokialaisille mitään ilmaiseksi ja venytti jännittävän välieräsarjan viidenteen otteluun.

-Välieräsarja oli tiukka ja tasainen. Molemmat joukkueet joutuivat laittamaan kaiken likoon jokaisessa pelissä saadakseen kiinnityksen finaaleihin. Peli oli rehtiä, mutta kuitenkin fyysistä ja nopeatempoista. Uskon, että joukkueet saivat hyvät valmistavat pelit jatkoa ajatellen, kertaa Helsinki Ringeten kapteeni Camilla Ojapalo.

Kiekko-Espoon välieräsarja jäi harmittavan lyhyeksi. Ensimmäisessä kohtaamisessa RNK:n kanssa espoolaiset eivät olleet alussa täysin hereillä, ja playoffien juoni valkeni kunnolla vasta toisella puolikkaalla. Joukkueiden toinen kohtaaminen oli Kiekko-Espoon osalta paras, ja tuosta pelistä pisteet olisivat voineet hyvinkin jäädä Espooseen. Raisiossa pelatussa ratkaisevassa ottelussa Kiekko-Espoo oli pelissä vielä hyvin kiinni pitkälle erätauolle mentäessä, mutta RNK:n maalit heti kolmannen erän alussa tappoivat espoolaisten pelin. Ottelun loppu oli Raisiolta lukemien kaunistelua, kun takaa-ajomatka kasvoi niin suureksi.

-Olen todella ylpeä siitä, miten olemme onnistuneet parantamaan peliämme kauden tärkeimpiä pelejä kohti. Sanoisin, että pelasimme kauden parhaan pelimme toisessa välierässä. Koko sarjaa katsoessa näytimme, että pystymme täysin haastamaan selkeän ennakkosuosikin RNK:n, vaikka sarja toki heidän nimiinsä ansaitusti kirjattiinkin, joukkueen varakapteeni Katariina Kurikko summaa.

Kiekko-Espoo lähtee pronssiotteluun odottavin ja hyvin tunnelmin. Katseet on suunnattu kohti lauantaita, ja treeneissä on ollut kova tekemisen meininki.

-Välierät on jätetty taakse, ja nyt keskitymme täysin pronssiotteluun. Minulla on täysi luottamus joukkueeseen ja tekemiseemme. Haluamme kaikki päättää kauden voittoon ja tuoda pronssin Espooseen, kommentoi Kiekko-Espoon kapteeni Tanja Ahonen.

-Lähdemme taistelemaan pronssimitalista, eikä kukaan ole vielä luovuttanut. Tulemme antamaan ottelussa kaikkemme, Helsingin Ojapalo tiivistää joukkueensa tuntoja.

Pronssiottelun osalta varmaa on se, että jäällä nähdään kaksi taitavaa joukkuetta, jotka molemmat haluavat päättää kautensa mitalijuhliin. Joukkueet tunnistavat toistensa vahvuudet, ja luvassa on varmasti tasokas ja arvonsa mukainen paikalliskamppailu.

-Kiekko-Espoo on vastustajana samankaltainen kuin me. Heillä riittää luisteluvoimaisia pelaajia, ja pelin tempo tulee olemaan kova jo heti alusta asti. En usko, että kumpikaan joukkue tulee taipumaan helposti, Ojapalo ennakoi.

-Helsinki on meille hyvinkin tuttu vastustaja, eikä tunnelatausta tästä paikallistaistosta tule varmasti puuttumaan. Helsinki on nopea joukkue, ja he liikuttavat rengasta hyvin hyökkäyspäässä. He tulevat varmasti pitkästä välieräsarjasta ärsytettyinä, ja meidän tulee olla valmiita vastaamaan fyysisyyteen, Espoon kapteenisto arvioi.

Pronssipelin voiton avaimia kysyttäessä molemmilla joukkueilla on hyvät eväät pakattuina. Kiekko-Espoo tavoittelee ehjää ja yhtenäistä ottelua, joka pitää sisällään selkeää yhteispeliä ja peliä edistäviä ratkaisuja läpi koko ottelun. Jäähypenkkiä pitää välttää, ja on oltava valmiita vastaamaan Helsingin hyvään liikkeeseen ja karvauspeliin. Osumatarkkuuden ja viimeistelyyn sattuessa kohdalleen espoolaiset odottavat hienoa ottelua.

-Laitetaan kaasujalka pohjaan ja nautitaan joukkueena pelaamisesta. Nyt on viimeistään aika jättää kentälle kaikki, mikä irtoaa, kertoo joukkueen varakapteeni Riikka Sjögren.

-Pääsemme juhlimaan pronssia pitämällä pelissä yllä kovaa fyysistä painetta jokaisella kentän osa-alueella ja tekemällä yhdessä töitä, Helsingin Ojapalo päättää.

Pronssiottelu pelataan lauantaina 25.3. Helsingissä Pirkkolan jäähallissa. Ottelu alkaa klo 13:00, ja se on katsottavissa suorana Ruudusta. Katsominen edellyttää Ruutu+ Urheilu -tilausta.


FoPS ja UJK ratkaisevat Ykkössarjan mestaruuden sunnuntaina Forssassa. Kuva: Timo Kupiainen

Ykkössarjan mestaruus ratkeaa sunnuntaina Forssassa

Ykkössarjan finaaleissa ensimmäisestä ottelusta voiton viime lauantaina vei FoPS, mutta seuraavana päivänä Uudenkaupungin jäähallissa nähtiin sisuuntunut kotijoukkue UJK, joka tasoitti ottelusarjan. Kolmas ja ratkaiseva ottelu pelataan Forssassa, ja odotettavissa on varmasti kova ja jännittävä kamppailu. Koko kauden ajan vahvoja otteita esittänyt FoPS pääsee lopettamaan kautensa kotihallissa.

-Lähdetään nauttimaan kauden viimeisestä ottelusta aivan huikean kotiyleisömme edessä, FoPS:n kapteeni Terhi Kaattari kertoo joukkueen tunnelmista.

Erityisesti kevätpuolella hienon pelivireen saavuttanut UJK valmistautuu kauden tärkeimpään viikonloppuun niin ikään hyvissä tunnelmissa.

-Nämä pelit ovat kauden parhaimpia, joten toki on hyvä ja odottava fiilis. Voitot ovat nyt tasan, joten sunnuntaina pitää olla täydessä iskussa heti alussa ja pelata koko ottelun ajan joukkueemme omilla vahvuuksilla mitään säästelemättä, summaa UJK:n kapteeni Jonna Nieminen.

 -Pelataan vahvaa viisikkopeliä ja keskitytään oikeisiin asioihin koko ajan, niin se varmasti palkitaan. Saamme vielä lisää virtaa siitä kuuluisasta kuudennesta kenttäpelaajasta eli yleisöstä, FoPS:n Kaattari päättää.

 

Viikonlopun ottelut:

SM-finaalit:

La 25.3. RNK Flyers - NoU Ringette klo 15:00 Kerttulan jäähalli I

Su 26.3. NoU Ringette - RNK Flyers klo 14:00 Nokian jäähalli

SM-pronssiottelu:

La 25.3. Helsinki Ringette - Kiekko-Espoo klo 13:00 Pirkkolan jäähalli

Ykkössarjan 3. finaaliottelu:

Su 26.3. FoPS - UJK klo 16:30 Forssan jäähalli I

 

Katso SM-mitaliottelut suorana Ruudusta. Lauantain ensimmäinen SM-finaali on katsottavissa maksutta Ruudusta ja ISTV:sta. Muiden SM-mitaliotteluiden katsominen edellyttää Ruutu+Urheilu -tilausta.