Helmikuun kuukauden pelaajat

08.03.2024 11:16

 

 

SM-jatkosarjan kuukauden pelaaja Erin Forsstén. (Kuva: Timo Kupiainen

Joukkueet ja yleisö ovat jälleen äänestäneet vuoden 2024 ensimmäiset kuukauden pelaajat kolmelta eri sarjatasolta. Helmikuun pelaajiksi äänestettiin SM-jatkosarjasta Blue Ringsin Erin Forsstén, kun taas SM-karsintasarjassa voittoon nousi Haukkojen Elsa Ikola. Ykkössarjassa valinta osui Haukkojen Jessica Jalavaan.

Kuukauden pelaajat valitaan joukkue- ja yleisöäänestyksen perusteella. Joukkueet valitsevat sarjakohtaisesti keskuudestaan kuukauden aikana mielestään säväyttäneimmän pelaajan. Tämän jälkeen avataan yleisöäänestys, jossa yleisö pääsee äänestämään suosikkiaan joukkueiden valitsemista pelaajista. 

Erin Forsstén: “Jokainen kokee paineita joskus omasta suorituksestaan”

Lähes puolet SM-jatkosarjan äänisaaliista keräsi itselleen Blue Ringsin nuori maalivahtilupaus Erin Forsstén, jolle kuluva kausi on ollut ensimmäinen SM-sarjassa. Alkukaudesta siirtyminen uudelle sarjatasolle ja opiskelujen aloittaminen PHYK:n urheilulukiossa ovat tuoneet täysin uudenlaisia haasteita arjen tasapainotteluun. 

Ura ringeten parissa alkoi jo viisivuotiaana Klaukkalassa, kun Forsstén päätyi ringettekouluun pikkusiskonsa kanssa. Myös tutustuminen maalivahdin työhön alkoi tuolloin Forssténin pelatessa ringettekoulun lopputurnauksen tolppien välissä. Maalivahdin roolia 16-vuotias pelaaja kuvaa luontaiseksi valinnaksi itselleen.

Forssténin kausi SM-sarjatasolla on sujunut nousujohteisesti kun luottamus omaan tekemiseen on lisääntynyt. Tekeminen helpottuu, kun varmuus pelaamiseen lisääntyy. Kysyimme pelaajalta myös kauden mieleenpainuvimmasta pelistä;

-Varmaan alkusarjan peli Raisiossa RNK:ta vastaan, kun pääsin pelaamaan viimeisen erän. Olihan se aika hienoa päästä torjumaan Susanna Tapanin vetoja, kertoo Forsstén. 

Eikä tämä ole ihme, sillä Vuoden 2023 Ringettepelaaja -palkinnon voittanut Tapani herättää pelkoa vastustajissaan laukaisukykyjensä ansiosta. Kirjoitushetkellä Blue Rings johtaa SM-jatkosarjaa sarjatilastossa ja viikonloppuna alkavat playoffit tuovat neljä parhaiten menestynyttä joukkuetta samalle jälleen lähtöviivalle.  Voisi kuvitella, että monelle Forssténin ikätoverille pelaaminen tuottaisi suorituspaineita. 

-Uskon jokaisen kokevan paineita joskus omasta suorituksesta. Pelatessa pyrin hallitsemaan paineita etenemällä tilanne ja rengas kerrallaan, sanoo Forsstén ja mainitsee sitten vielä joukkuetoverien ja rutiinien olevan tärkeitä etenkin pelipäivinä myös tässä mielessä. Vain tulevaisuus näyttää, millaiseksi maalivahdiksi Forsstén kehittyy Blue Ringsin SM-joukkueessa.


SM-karsintasarjan kuukauden pelaajaksi valittiin Haukkojen maalivahti Elsa Ikola. (Kuva: Timo Kupiainen)

Haukkojen Elsa Ikola pärjää sarjassa kuin sarjassa

SM-karsintasarjan pelaajista äänestettiin Haukkojen maalivahti Elsa Ikola helmikuun kuukauden pelaajaksi. Tällä hetkellä hänen arkensa jakautuu ringeten ja opiskelun välillä, Ikola opiskelee parhaillaan urheiluhierojaksi Suomen Urheiluhierojaopistossa ja valmentaa Blue Ringsin C-joukkuetta Haukoissa pelaamisen lisäksi.

Ikolan kausi Haukoissa on ollut vaihderikas; alkusarja sujui hyvin, mutta SM-karsintasarjassa sairastelu ja pieni loukkaantuminen on varjostanut maalivahdin pelaamista. Ikola muistelee erityisesti mieleen painunutta peliä NoU ringetteä vastaan, joka lopulta päättyi tasapeliin. Joukkueen taistelutahto pelissä oli jotain, mikä jäi maalivahdin mieleen.

-Taidettiin myös pelata putkeen lähemmäs viisi minuuttia putkeen 3-2 alivoimaa, ilman päästettyä maalia. Itselle tuosta pelistä jäi käteen vahva tunne siitä, että pärjään sarjassa kuin sarjassa, sanoo Ikola. 

Maalivahdiksi Ikola päätyi erikoista reittiä. Hän muistaa, kuinka F-junnuissa valmentajien oli houkuteltava pelaajia karkkipussin avulla maalivahdiksi, jotta joukkue pääsi pelaamaan otteluita. Vasta loppukaudesta maalivahtina olo alkoi tuntua omalta ja niin kivalta puuhalta, ettei karkkia tarvinnut enää tarjota. Kenttäpelaajan varusteet kulkivat mukana kuitenkin aina D-junioreihin saakka. 

SM-karsintasarjassa Haukoilla alkaakin pian nousukarsinnat, josta selviää, kuka pääsee nousemaan ensi kaudella SM-runkosarjaan. Jos nykyisiä tilastoja on seuraaminen, on Ikolan Haukkojen mahdollisuudet säilyttää SM-sarjapaikkansa erinomaiset. Ovathan he taistelleet itsensä jo nyt SM-karsintasarjan kärkeen.

Ykkössarjan kuukauden pelaaja on Haukkojen Jessica Jalava. (Kuva: Timo Kupiainen)

Haukkojen Jessica Jalava antaa kaikkensa kentällä ollessaan

Ykkössarjassa muodostui tiukka taistelu kuukauden pelaajan äänistä, jonka voitti lopulta Haukkojen Jessica Jalava täpärästi neljällä äänellä. Jalavan ura jäällä alkoi jo neljävuotiaana luistelukoulussa. Ensimmäisen luokan syksyllä isä vei Jalavan G-junioreiden jäälle kokeilemaan lajia ja sille tielle onkin jääty. Jalavan mukaan kilpailuhenkisyys oli asia, mikä aikanaan viehätti ringetessä. 

-Vahvuuteni on peliälyni sekä fyysinen kamppailu pelaaminen. Lisäksi olen monipuolinen kahden suunnan pelaaja, joka antaa kaikkensa joukkueelle kentällä ollessa, luettelee Jalava kun kysyimme häneltä, mitkä ovat hänen vahvuuksiaan pelaajana.

Kentällä Jalava toimii joukkueensa puolustajana. Nuoremmissa ikäluokissa Jalava oli tottunut pelaamaan sentterinä, mutta B-junioreissa paikka vaihtui puolustajaksi. Vaikka alussa paikanvaihto tuntui ikävältä, kokee Jalava omien vahvuuksiensa tulevan parhaiten esiin nykyisessä roolissaan. Nimenomaan B-junioreissa koettu suomenmestaruus onkin ollut yksi tärkeimmistä hetkistä Jalavan peliuralla. Muita mainittavia hetkiä ovat olleet viimekausi, jossa hän pelasi Kanadan pääsarjaa ja hetket, jolloin hän on pelannut maajoukkuepelipaita yllään.

Tällä hetkellä Jalava opiskelee urheilulinjalla toista vuottaan Järvenpään Lukiossa. Aikaa pitää opiskelun ja ringeten lisäksi varata myös yliopistoon pääsykokeisiin valmistautumiselle, joka on pelaajalle ringeten ulkopuolella tärkeä tavoite. 

 

SM-jatkosarjan playoffeja ja SM-karsintasarjan nousukarsintoja pääset seuraamaan suorana Ruudusta.

Otteluiden katsominen edellyttää maksullista Ruutu+ Urheilu -tilausta. Aikaisemmilta kausilta tuttuun tapaan Ruutu välittää kotikatsomoihin seurojen kanssa yhteistyössä tehtävät fanikameralähetykset sekä monikameratuotannolla toteutettavat kuukauden ottelut, eli Ringette LIVE -studiolähetykset. Eri sarjatasot ovat tunnistettavissa Ruudun alustalla ottelun kuvakkeesta. Kaikki SM-jatkosarjan ottelut ovat myös selostettuja.

Katso myös aikaisemmat kuukauden pelaajat tästä;

Tammikuun kuukauden pelaajat

Joulukuun kuukauden pelaajat

Marraskuun kuukauden pelaajat

Lokakuun kuukauden pelaajat

Syyskuun kuukauden pelaajat